Yumurtanın təzə olub-olmamasının asanlıqla təyin edilməsi
Hər zaman hər bir ev xanımının, hətta subaylığı sultanlıq hesab edənlərin də soyuducusunda bu məhsulu tampaq olar. Yəqin ki, başa düşdünüz, söhbət yumurtalardan gedir. Bu çox faydalı protein məhsuludur.Ondan çoxlu miqdarda dadlı yeməklər hazırlamaq olar. Əksəriyyətimiz ilk olaraq onu alacağımız qidaların siyahısına salırırıq.
Amma hərdən yumurta alarkən xoşagəlməz halla da rastlaşırıq. İstinin düşməsi ilə bu məhsul bir müddət sonra xarab olmağa başlayır. Yeməklərin hazırlanmasında belə yumurtalardan istifadə etmək olmaz, onlar sağlamlığa zərər vura bilər. Buna görə də yumurtanın təzə olub-olmamasını yoxlamaq lazımdır.
1. Yumurtanı sərin su doldurulmuş kasanın içərisinə qoyun.
2. Əgər yumurta kasanın lap dibinə düşür və üfüqi vəziyyətdə dayanırsa deməli yumurta çox təzədir.
3. Əgər yumurta çəpinə durursa ( küt ucu yuxarıya tərəf) o, təxminən bir həftəlikdir,yəni bir o qədər də təzə deyil.
4. Əgər yumurtanın küt ucu yuxarıya doğru şaquli üzürsə, deməli o, təxminən 3 həftəlikdir və onun istifadə müddəti demək olar ki, bitmişdir.
5. Əgər yumurtalar suda üzürsə deməli onlar xarab olub və belə yumurtalardan istifadə etmək olmaz.
Marketlərdə yumurtaları üzərində tarix olan ştamp olur. Ancaq bazardan alınan yumurtalarda isə bu olmur. Onda sizə məsləhət gördüyümüz üsullardan istifadə edin. Düzgün saxlanma qaydalarına əməl edilərsə yumurta təxminən 4 həftə saxlanıla bilər. Ancaq pəhrizlər zamanı istifadə olunan yumurtalar 1 həftədən az müddətdə saxlanılanlar hesab edilir.