Zəncəfilin faydaları

Zəncəfilin faydalarıZəncəfil çoxillik bitki olub ən çox tropik ölkələrdə yetişir. Ona daha çox Hindistan, Yaponiya, Çin, Mərkəzi Amerika və Seylon adalarında rast gəlinir. Zəncəfil Avropa ölkələrinə Şərqdən gətirilib. Zəncəfilin əsasən kökündən istifadə edilir. Dünyanın bir çox ölkələrinin mətbəxində zəncəfildən ən faydalı və ətirli ədviyyat kimi istifadə olunur.
Zəncəfilin tarixi və yayılması:
Zəncəfilin müalicəvi və faydalı xüsusiyyətləri qədimdən məlumdur. Qədim Şərq təbabətində zəncəfil ən universal dərman vasitəsi hesab edilir. Zəncəfilin ilk dəfə Hindistanda becərildiyi güman edilir. Sonralar onun kiçik cücərtiləri Aralıq dənizi bölgələrinə gətrilmişdir. Zəncəfil sonralar ərəb tacirləri tərəfindən Şimali Afrikaya, Ərəb ölkələrinə və Çinə aparılmışdır. Avropa ölkələrinə gətirildikdən sonra qısa bir müddət ərzində zəncəfil sevilmiş və geniş istifadə edilməyə başlanmışdır.
Zəncəfilin növləri:
Zəncəfilin müxtəlif növləri var. Onlar bir-birindən aşağıdakılara görə seçilirlər:
* özünün və qabığının rəngi fərqli olub, orta hissəsindən ayrılan növ zəncəfil
Bu növ zəncəfilin qabığı ağ rəngdən sarı-qəhvəyi rəngə qədər dəyişə bilir. Onun orta hissəsi bəzən narıncı rəngdə olur. Zəncəfilin bu eqzotik növünün mərkəz hissəsi bəzən yaşıl rəngdə də ola bilir.
* qoxusuna görə fərqli olan zəncəfil
Zəncəfilin bu növü təzə ot, sitrus ətri saçır.
* formasına görə fərqli olan zəncəfil
Zəncəfilin bu növü əl və barmaqlar formasında olur. Satış və istifadə məqsədilə əsasən zəncəfilin bu növündən istifadə edilir. Onun kökünün doğranmış və toz halından istifadə olunur.
Saxlanılması:
Təzə zəncəfili 7 gün müddətinə soyuducunun alt gözündə saxlamaq mümkün olur. Qurumuş zəncəfili isə 4 aya qədər saxlamaq olur. Donmuş zəncəfili istifadə etdikdən sonra onun qalan hissəsini yenidən dondurucuya qoymaq olmaz . Bu zaman zəncəfilin faydalı xüsusiyyətləri məhv olur.
Zəncəfil (Lat.Zingiber)nın Tərkibi
100 qram zəncəfildə olan qida dəyəri:
- Zülallar - 9,1 qr
- Yağlar - 5,9 qr
- Karbohidratlar - 58,2 qr
- Su - 9,4 qr
- Kalori - 347 kKal.
Zəncəfil kökündən istifadə etməzdən əvvəl onu yaxşıca yumaq lazımdır. Onun tərkibində olan faydalı maddələrin məhv olmaması üçün onun üst qabığının zədələnməməsi lazımdır. Zəncəfili keramik və ya şüşə bıçaqla doğramaq onun tərkibindəkilərin zədələnməməsinə səbəb olur.
Zəncəfil çayı:
Zəncəfil çayı həzm sistemi pozğunluqları (ürəkbulanma, qəbizlik, həzmsizlik və s.), mədə xəstəlikləri səbəbli baş verən ağrılar zamanı içilir. Hamiləlik toksikozları zamanı hamilə qadınların zəncəfil çayı içmələrində fayda var. Zəncəfil çayı immuniteti yüksəldir, qızdırmanı aşağı salır, virus xəstəlikləri səbəbindən baş verən əzələ ağrılarının aradan qalxmasına səbəb olur. Zəncəfil çayı orqanizmə antioksidant təsir bağışlayır. O orqanizmdə yığılıb qalmış toksinlərin, şlakların xaric olunmasına səbəb olur. Zəncəfil çayı maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, arterial təzyiqi aşağı salır. Zəncəfil çayını dəmləmək üçün 1-2 xörək qaşığı təzə doğranmış zəncəfili 200 ml qaynar suda 5-10 dəqiqə dəmləmək və içmək lazımdır.
Zəncəfil cövhəri:
Zəncəfilin spirtdə dəmlənmiş cövhərindən qanın təmizlənməsi, görmənin yaxşılaşması, qadınlarda və kişilərdə cinsi həvəsin artması, tonuslandırıcı, fiziki və əqli yükləməni aradan qaldırmaq üşün istifadə edilir. Klassik zəncəfil cövhəri bu qaydada hazırlanır. 400 qram təzə zəncəfil sürtkəcdən keçirilir və şüşə butulkaya tökülür. Butulkaya bir litr araq əlavə edildikdən sonra sərin və qaranlıq yerdə 2 həftə saxlanılır. İki gündən bir butulka çalxalanaraq qarışdırılır. İki həftə keçdikdən sonra şüşədəki araq süzülür və gündə 2 dəfə 1 çay qaşığı olmaq şərti ilə içilir. Cövhəri içərkən ona qənd və ya bal əlavə etmək mümkündür.
Zəncəfil yağı:
Zəncəfildən alınan efir yağından kosmetologiyada, aromaterapiyada, massajlarda, vannaların qəbul edilməsi zamanı, kompress qoymaq məqsədilə istifadə edilir. Zəncəfil yağını daxilə qəbul etdikdə o ağrıkəsici effekt verir. Zəncəfil yağını iyləmək orqanizmə sakitləşdirici təsir bağışlayır. Bu yağı qaynar suya damızdıraraq içmək soyuqlama əlamətlərinin aradan qalxmasına səbəb olur.
Müalicəvi istifadəsi:
Zəncəfildən müalicəvi məqsədlərlə istifadə edildiyi zaman həkimlə məsləhətləşmək lazımdır. Onu dərman vasitələri ilə birlikdə qəbul etmək orqanizmə zərər verə bilər.
Zəncəfil (Lat.Zingiber)nın ziyanı
Zəncəfil az allergik qida olduğuna görə onun zərərli xüsusiyyətləri çox azdır. Hamiləliyin ikinci üçaylığında zəncəfildən çox istifadə etmək olmaz. Mədə-bağırsaq xəstəliklərinin kəskinləşdiyi dövrlərdə də zəncəfildən istifadə etmək məsləhət görülmür. Yeddi yaşına qədər uşaqlara zəncəfindən isstifadə eləmək tövsiyə edilmir.
Həddindən çox zəncəfildən istifadə eləmək ürəkbulanmaya və allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 931   Tarix: 26 yanvar 2023
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Həm xərçəngdən qoruyur, həm də arıqladır

Kətan toxumunun faydaları saymaqla bitmir. axşam.az-a istinadən bildirir ki, üyüdülmüş və ya toxum şəklində istifadə edilən bu ərzaq vitamin və mineral mənbəyi olmaqla yanaşı, proteyin, lif və omega-3 ilə zəngindir. Əgə

.

Balığın insan üçün yaratdığı TƏHLÜKƏLƏR

"Qida rasionunun zənginləşdirilməsində balıq və balıq məhsullarının əhəmiyyəti çox böyükdür. Soyuqqanlı heyvan növünə aid olmasına baxmayaraq, balıq əti kimyəvi tərkibinə görə istiqanlı cavan heyvan ətinə çox yaxındır"

.

Hamının süfrəsində olan bu meyvənin tumu xərçəng hüceyrələrini məhv edir

Hər kəsin evində olan almanın tərkibində xərçəng hüceyrələrini belə məhv edə biləcək vitaminlər var. -a istinadən xəbər verir ki, xüsusilə də almanın tumu möcüzəvi təsirlərə malikdir. Alma tumu kemoterapiya və radiasiya terapiyas

.

Bu suları içən insan sağlam ola bilməz

Hər gün qazlı, şirin, satışda olan sulardan içənlərdə sağlamlıqdan söhbət gedə bilməz. "Medicina"ya istinadən xəbər verir ki, dietoloq Yuliya Buryakova bu suların öldürücü olduğunu deyib. Göz şişkinliyini arada

.

Bu qidalar 10 yaş cavanlaşdırır

Yaşlandıqca dərinin qırışmağa və sallanmağa başlaması və ağ saçların görünməsi kimi dəyişiklikləri müşahidə edirik. Ancaq kollagen tərkibli qidalar bunların qarşısını ala, qırışların və incə xəttlərin yaranmasını xeyli gecikdir

.

Bu pomidorları almayın - RİSKLİDİR

Pomidor səhər süfrələrinin əvəzolunmaz qidasıdır. Demək olar ki, hər kəsin həvəslə istehlak etdiyi pomidor, sağlam quruluşu ilə xəstəliklərdən qorunmağa kömək edən bir qidadır. -a istinadən xəbər verir ki, verdiyi faydalarda

.

Limonlu suyu belə içmək olmaz– 4 mənfi təsiri

Mütəxəssislər limon şirəsinin sağlamlığımız üçün çox faydalı olduğunu bildirirlər. Limonlu suyun ən əhəmiyyətli faydalarından biri böyrək daşlarının qarşısının alınmasında təsirli olmasıdır. -a istinadən xəbər verir ki, Dr

.

Bir ovuc fındığın gücü: O nələrə qadirdir?

100 qr fındıqda 628 kalori var. Gün ərzində bir ovucdan çox fındıq yemək isə artıq çəkiyə səbəb olur.   -a istinadən bir ovuc fındığın insan orqanizmi üçün faydalarını təqdim edir:. - Bədəni gücləndirir. -Yorğunluğu arada

.

Duş qəbul edəndə üzünüzü yusanız... - Bu təhlükələrlə üzləşə bilərsiniz

Çoxları üçün səhərlər kofe ilə deyil, duşla başlayır, həm də onu hər kəs müxtəlif cür qəbul edir: kimsə ilk olaraq başını yuyur, digərləri üçün ilk yerdə bədən qayğısı gəlir, bəziləri isə əvvəlcə üzlərini yumağa üstünlü

turlar.az

sonxeber.az sade makiyaj sekilleri kosmetik vasiteler qadin sayti dil haqqinda atalar sözləri bulka reseptləri yay donlari 2024 saç kəsimləri kosmetika zehmet ve zinet burcler haqqinda novruz hakistalari rəksanə baldiza aid hakisda