Zeytun belə yeyildikdə "zəhər"ə çevrilir

Zeytun belə yeyildikdə Zeytunun tərkibində insan orqanizmi üçün çoxlu faydalı maddələr var, lakin onun həddindən artıq istehlakı sağlamlığa ciddi ziyan vura bilər.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu tibb elmləri doktoru, dietoloq Mixail Qinzburq "Sputnik"ə müsahibəsində deyib.
"Aralıq dənizi və Fransa mətbəxində yüksək qiymətləndirilən zeytun yağı bir sıra müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. Omeqa-9 doymamış yağ turşuları ilə zəngin olan bu yağı normada istehlak etsək, iltihablanma riskini və damar xəstəliklərinin yaranma riskini azaltmış olarıq", - deyə dietoloq bildirib.
Onun sözlərinə görə, bu meyvənin əsas faydası həm də tərkibində antioksidantların və müxtəlif mikro və makroelementlərin yüksək olmasındadır.
"Lakin zeytun adətən duzlanır və ya turşu halında istehlak edilir. Bu da zeytunu çox yüksək duz ehtiva edən məhsula çevirir. Belə qidanın həddindən artıq istehlakı damar divarlarına mənfi təsir göstərir və hipertoniyanın inkişafına səbəb olur.
Tədqiqatlar artıq duzun hardasa əlavə şəkər qədər təhlükəli olduğunu və erkən ölümə səbəb olduğunu göstərir", - deyə ekspert qeyd edib.
Qinzburq əlavə edib ki, optimal miqdar gündə 2-3 ədəddir:
"Eyni zamanda, əgər piylənmə əlamətləri varsa və ya hipertoniyadan əziyyət çəkirsizsə, zeytunu ümumiyyətlə qida rasionuna daxil etməməyiniz daha yaxşı olar".
Qeyd edək ki, bundan əvvəl sağlam qidalanma üzrə mütəxəssis Tatyana Meşçeryakova bildirmişdi ki, həddindən artıq duz istehlakı hipertoniyaya gətirib çıxarır. O, bunun həmçinin ödemə, çəki artımına səbəb olduğunu, böyrək funksiyasını, maddələr mübadiləsini pozduğunu diqqətə çatdırmışdı.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 793   Tarix: 25 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Z" nəslinin intim münasibətə niyə marağı yoxdur? - Psixoloq səbəbləri açıqladı

Gənclər arasında aparılan araşdırmalar göstərir ki, zümərlər (Z nəsli anlamına gəlir. Bu termin 1997-2012-ci illər arasında doğulan gəncləri təsvir edir, yəni indiki 13-28 yaş arası insanlar bu nəsilə daxildir ) əvvəlki nəsillərl

.

Bal və kişimş möcüzəsi: Quru öskürəyi kəsir, qıcıqlanmanı aradan qaldırır

Mövsüm dəyişiklikləri ilə birlikdə soyuqdəymə, qrip və xüsusilə quru öskürək gündəlik həyat keyfiyyətini ciddi şəkildə aşağı sala bilər. Xüsusilə gecələr yuxunu pozan və gündüz danışmağı belə çətinləşdirən quru öskürəkdə

.

Pendiri indiyə kimi səhv yeyirmişik – mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Səhər süfrələrinin ayrılmaz cütlüyü olan zeytun və pendir uzun illərdir birlikdə istehlak edilir. . Qidalanma mütəxəssisləri bildirir ki, həm zeytun, həm də pendir adətən turşulu və duzlu şəkildə hazırlanır, buna görə yüksə

.

Ürək və immunitet üçün möcüzəvi tərəvəz: Çuğundur yeməyin 7 səbəbi

Payız-qış sezonunun ən çox sevilən tərəvəzlərindən biri olan çuğundur həm ləzzəti, həm də sağlamlıq üçün faydaları ilə fərqlənir. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu kök tərəvəzin orqanizmi möhkəmləndirməkdə və müxtəlif xəstəlikləri

.

Yaşlı insanlar niyə tez-tez azır? - Alimlər dəqiq səbəbini tapdı

Alimlər yaş artdıqca beyində "daxili kompasın" niyə itdiyini açıqlayıblar. xəbər verir ki, Stanford Tibb Mərkəzinin tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, şəbəkə neyronları ("lattice neurons") yaşlandıqc

.

Bu qan qrupundan olanlar qripə daha çox yoluxurlar

Küləkli və soyuq havalarla birlikdə qrip hallarının sayı yenidən artıb. Boğazı yandıran quru öskürək, halsızlıq və yüksək hərarət milyonlarla insanı təsir altına alır. Lakin yeni araşdırmalar göstərir ki, qripə tutulma risk

.

Səhər yeməyində bəh-bəhlə yeyirlər, fayda yox, zərər verirmiş

Səhər süfrələrinin rəngli bəzəyi, salatların sevimli tərkib hissəsi olan pomidor, illərdir "sağlam" qida kimi tanınır. Xüsusilə çiy halda yeyilən pomidorun immun sistemini gücləndirdiyi, dərini gözəlləşdirdiyi v

.

Yuxusuzluğa səbəb olan qidalar açıqlandı

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, bəzi qida və içkilər insanın yuxu keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir və gecə rahat yatmağa mane olur. xəbər verir ki, gec saatlarda qəhvə, kola və enerji içkiləri kimi kofein tərkibli məhsulları

.

Qan şəkərini tarazlayan təbii qidalar - Şəkərə qarşı təsirli üsul

Diabet bu gün milyonlarla insanı təsir edən xroniki xəstəlikdir. Qan şəkərinin balanslı saxlanması sağlamlıq üçün vacibdir. xəbər verir ki, bəzi qidalar qan şəkərini stabilləşdirərək insulin müqavimətini azaldır və metabolizm

turlar.az

yaz geyimleri 2025 toy gecesi qadin sayti qara gavalinin faydalari vətənə aid atalar sözü adların mənası həftəlik bürclər kosmetika burcler haqqinda sanamalar qardasa aid haxistalar bir arzum var qız bürcü