Zeytunun sağlamlıq üçün faydaları

Zeytunun sağlamlıq üçün faydalarıZeytun hələ qədim dövrlərdən müdriklik, yetkinlik, nəciblik və qələbə simvolu sayılır. Zeytun meyvəsi bizə dadlı yağ verir. Zeytunun faydaları nələrdir? Zeytunla yağlı zeytunun fərqi nədir?
Əslində zeytunla yağlı zeytun eyni meyvədir, sadəcə dərilmə vaxtı fərqlidir.
Uzunömürlü olan bir zeytun ağacından 15-50 kq-a qədər məhsul əldə etmək olar. 1 litr zeytun yağı isə 5 kilo zeytundan alınır.
Çiy zeytunun dadı acıdır, buna görə də onları müxtəlif üsullarla marinadlaşdırırlar və sonradan süfrəyə təqdi edirlər. Yağ əldə etmək və zeytun şorabası qoymaq sadə iş deyil, uzunmüddətli və əziyyətli işdir. Bu səbəbdən də bu məhsulların qiyməti o qədər də ucuz deyil.
Zeytun yağından istifadə etmək qanı təmizləyir, immuniteti artırır, damarlar və ürək daha möhkəm və dözümlü olur. Zeytun yağı həzmə və dərinin vəziyyətinə də müsbət təsir edir.
Zeytun ağacının meyvələri də çox faydalıdır. Onun tərkibi vitamin və minerallarla zəngindir: zülallar, C, E və B vitaminləri, pektin, fosfor, kalimum və dəmir var. Yadda saxlamaq lazımdır ki, konservləşdirilmiş və duza qoyulmuş zeytunu çox qəbul etmək olmaz.
Pektinlər orqanizmə toksinlərdən azad olmağa kömək edir. Bu səbəbdən ekoloji cəhətdən təmiz olmayan bütün regionlarda yaşayan insanlara faydalıdır. Zülalın faydası barədə çox yazılıb, bu, əzələ üçün çox faydalıdır.
Zeytunun tərkibində olan vitaminlər kompleksi sinir sisteminə müsbət təsir edir, gərginliyi aradan qaldırır, eyni zamanda sağlam gümrahlıq verir, enerji əlavə edir. Zeytunun tərkibində olan C və E vitaminləri antioksidant sayılır,  onkoloji xəstəliklərə qarşı profilaktik vasitə kimi istifadə edilir.
Zeytunun tərkibində olan minerallar isə ürək və damarlara tonusda olmağa kömək edir, eyni zamanda qanın tərkibində hemoqlabinin miqdarını artırır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1309   Tarix: 04 iyun 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Sarımsaq və soğandan 10 qat daha faydalıdır - Ömrü uzadır

Təbiətin müalicəvi sərvətləri arasında elələri var ki, təsiri ilə sarımsaq və soğanı belə kölgədə qoyur. Ənənəvi tibbdə immuniteti gücləndirən və bədəni təmizləyən sarımsaq-soğan tandemi çoxdan tanınır. Lakin son araşdırmalar

.

Bu meyvələri birlikdə yemək olmaz - Diyetoloqlardan XƏBƏRDARLIQ

Meyvələr orqanizm üçün son dərəcə faydalı olsa da, onların düzgün şəkildə istehlak olunmaması bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, xüsusilə də bəzi meyvələrin birlikdə yeyilməsi həzm sisteminə mənf

.

Hər gün bir kök yeyin - inanılmaz faydaları

Tərəvəzlər arasında həm ləzzətinə, həm də sağlamlığa faydalarına görə seçilən yerkökü gündəlik pəhrizinizdə mütləq olmalıdır. xəbər verir ki, yerkökünün müntəzəm istehlakı sağlam həyatı dəstəkləyən bir çox fayda gətirir

.

Azərbaycanlıların sevimli mürəbbəsi ilə bağlı həkimdən xəbərdarlıq

Rusiyalı həkim feyxoadan hazırlanan mürəbbənin bəzi hallarda sağlamlıq üçün təhlükəli ola biləcəyini bildirib. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeni Belousovun sözlərinə görə bu mürəbbə düzgün bişirildikdə və az miqdard

.

Şirniyyatdan imtina edəndə görün bədəndə nələr baş verir - Açıqlama

"Şəkərdən imtina bədəni daha enerjili edir". xəbər verir ki, şəkərdən uzaq durmaq sağlamlığa mühüm təsir göstərir və ümumi vəziyyəti xeyli yaxşılaşdırır. Rusiyalı dietoloq Yelena Ustinova açıqlamasında bildiri

.

Bu iki meyvəni birlikdə yemək olmaz

Həkimlər birlikdə təhlükəli olan iki meyvəni müəyyən ediblər. Müəyyən meyvələrin birləşməsi bağırsaq tıxanmasına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, macar diyetoloqlar, nar və bananın birləşməsinin həzm üçün təhlükəl

.

Pişiyi sayəsində xərçəng olduğunu öyrəndi: "Həyatımı xilas etdi"

İzmirdə yaşayan 51 yaşlı Cavidan Akkaya həyatını dəyişdirən hadisəni təsadüfən pişiyi sayəsində yaşayıb. O, Şanlı adlı pişiyini oxşayarkən onun qarnında sərtlik hiss edib və bir həftə sonra özünü yoxladıqda sinəsində oxşa

.

Soyuqdəymədə effektivdir: Dərman, yoxsa nanəli konfetlər?

Böyük Britaniyanın Kardiff Universitetində aparılan araşdırma zamanı nanəli konfetlər soyuqdəymə zamanı ayıqlığı artırır və əhvali-ruhiyyəni yaxşılaşdırdığı aşkar olunub. xəbər verir ki, təcrübədə 81 tələbə iştirak edib v

.

Qışda bu balığı yeyən xəstəlik nədir bilmir

Qış mövsümündə immun sistemini gücləndirmək üçün balıq istehlakı böyük əhəmiyyət daşıyır. Çoxları yalnız kilki, palamut və ya somonu tanıyır, lakin mütəxəssislər soyuq aylarda xüsusilə istavrit balığının sağlamlığa təsirin

turlar.az

qadın geyimi sade makiyaj sekilleri kosmetika mehsullari qadin tumani yemək resepti dolu xanimlar ucun donlar toxunma geyimlər kosmetika olumu qız bürcü məsəllər terezi qizliq perdesi