Zeytunun sağlamlıq üçün faydaları

Zeytunun sağlamlıq üçün faydalarıZeytun hələ qədim dövrlərdən müdriklik, yetkinlik, nəciblik və qələbə simvolu sayılır. Zeytun meyvəsi bizə dadlı yağ verir. Zeytunun faydaları nələrdir? Zeytunla yağlı zeytunun fərqi nədir?
Əslində zeytunla yağlı zeytun eyni meyvədir, sadəcə dərilmə vaxtı fərqlidir.
Uzunömürlü olan bir zeytun ağacından 15-50 kq-a qədər məhsul əldə etmək olar. 1 litr zeytun yağı isə 5 kilo zeytundan alınır.
Çiy zeytunun dadı acıdır, buna görə də onları müxtəlif üsullarla marinadlaşdırırlar və sonradan süfrəyə təqdi edirlər. Yağ əldə etmək və zeytun şorabası qoymaq sadə iş deyil, uzunmüddətli və əziyyətli işdir. Bu səbəbdən də bu məhsulların qiyməti o qədər də ucuz deyil.
Zeytun yağından istifadə etmək qanı təmizləyir, immuniteti artırır, damarlar və ürək daha möhkəm və dözümlü olur. Zeytun yağı həzmə və dərinin vəziyyətinə də müsbət təsir edir.
Zeytun ağacının meyvələri də çox faydalıdır. Onun tərkibi vitamin və minerallarla zəngindir: zülallar, C, E və B vitaminləri, pektin, fosfor, kalimum və dəmir var. Yadda saxlamaq lazımdır ki, konservləşdirilmiş və duza qoyulmuş zeytunu çox qəbul etmək olmaz.
Pektinlər orqanizmə toksinlərdən azad olmağa kömək edir. Bu səbəbdən ekoloji cəhətdən təmiz olmayan bütün regionlarda yaşayan insanlara faydalıdır. Zülalın faydası barədə çox yazılıb, bu, əzələ üçün çox faydalıdır.
Zeytunun tərkibində olan vitaminlər kompleksi sinir sisteminə müsbət təsir edir, gərginliyi aradan qaldırır, eyni zamanda sağlam gümrahlıq verir, enerji əlavə edir. Zeytunun tərkibində olan C və E vitaminləri antioksidant sayılır,  onkoloji xəstəliklərə qarşı profilaktik vasitə kimi istifadə edilir.
Zeytunun tərkibində olan minerallar isə ürək və damarlara tonusda olmağa kömək edir, eyni zamanda qanın tərkibində hemoqlabinin miqdarını artırır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1323   Tarix: 04 iyun 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

101 yaşlı qadın uzunömürlülüyünün sirrini AÇIQLADI - FOTO

Böyük Britaniyada 101 yaşını qeyd edən Coys Linas uzunömürlülüyünün gizlinini bölüşüb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Linas gənclik illərində atasına fermada yardım edib, daha sonra ayaqqabı fabrikində çalışıb

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

turlar.az

adlarin menasi geyim şəkilləri gözəllik məhsulları dieta moruğun faydasi yuxuyozmalar müxtəlif kosmetika vətən haqqında bayatılar kokelmek vetene aid bayatilar xanim.az faydalı bilgilər