14 məhsul ürəyinizi qüvvətləndirəcək, infarkt riskini azaldacaq
1. Alma
Almanın tərkibi dəmir, kalium kimi minerallar, sellüloz, pektinlərlə zəngindir. Bu meyvə ürək xəstəliklərinin riskini azaldır.
2. Lobya, mərci
Lobya və mərci sellüloz və kalium mineralı ilə zəngindir.
3. Sarımsaq
Sarımsağın müntəzəm qəbul edildikdə arterial təzyiqini aşağı salır.
4. Balıq
Balıq Omeqa-3 yağlı turşularla zəngindir. Balığın müntəzəm qəbulu (həftədə 2-3 dəfə) miokard infarktın riskini azaldır.
5. Nar
Narın tərkibində olan faydalı maddələr qanda xolesterini azaldır, qanı duruldur.
Təbii nar şirəsinin müntəzəm qəbulu ürək-damar sistemi xəstəliklərinin və prostat vəzi xərçənginin riskini xeyli azaldır.
6. Qreypfrut
Qreypfrutun tərkibində olan P və C vitaminləri qan damarlarını möhkəmləndirir.
7. Brokkoli
Brokkolinın tərkibindəki kalium və maqnezium kimi minerallar ürək üçün vacibdir.
8. Avokado
Avokadonun tərkibindəki əvəzsiz yağlı turşularlı ürək-damar sistemi xəstəliklərinin riskini azaldır. Ürəyin sağlamlığı üçün avokadonu yalnız çiy şəkildə yemək lazımdır.
9. Kətan toxumları və kətan yağı Omeqa-3 yağlı turşularla zəngindir. Bu maddə qanda xolesterini azaldır və qan damarlarında trombların əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Kətan toxumunu salatlara, sıyıqlara, kəsmiyə əlavə etmək olar.
10. Qara şokolad
Qara şokolad (kakao - 70%-dən az olmayaraq) ürək-damar sistemini möhkəmləndirir, arterial təzyiqini və xolesterini aşağı salır.
11. Göbələk
Göbələk lərin tərkibində olan "erqotianin" adlı xüsusi maddə orqanizmdə olan sərbəst radikallarla mübarizə aparır, orqanizmi pis xolesterindən təmizləyir və bu da ürək xəstəlikləri riskini azaldır.
12. Yarmalar (yulaf yarması, qarabaşaq, darı yarması və s.)
Bu məhsullar "pis" xolesterinlə mübarizə aparır, ateroskleroz və ürəyin işemik xəstəliyinin riskini azaldır.
13. Qoz və badam
Omeqa-3 yağlı turşularla zəngindir.
14. Balqabaq
Balqabaq beta-karotin, C vitamini və kaliumlə zəngindir. Bu maddələr aterosklerozla mübarizə etməyə kömək edir, arterial təzyiqini aşağı salır.