40 yaşdan sonra qocalmanı ləngidən qidalar

40 yaşdan sonra qocalmanı ləngidən qidalarDietoloqlar bizə yaşı 40 yaşdan yuxarı olanların hansı qidalara diqqət yetirməli olduğunu açıqlayıblar.
Milli.Az baku.ws-ə istinadən sözügedən qidaları təqdim edir:
Qaragilə
Tərkibində oksidləşdirici stress və iltihabla mübarizə aparan bir çox flavonoid antioksidant var. Bunlar qocalmanın iki əsas səbəbidir. Qaragilə qocalmanı yavaşlatmağa kömək edir, demans və Altsheymer xəstəliyinin inkişafının qarşısını alır.
Çiyələk
C vitamini və bitki birləşmələrinin mənbəyidir. Kifayət qədər C vitamini alaraq yaşa bağlı idrak zəifləməsinin qarşısını ala bilərsiniz.Bəzi sübutlar da göstərir ki, həftədə iki dəfədən çox meyvə yemək koqnitiv qocalmanı 2,5 ilə qədər gecikdirə bilər.
Avokado
Bu meyvə dərini qidalandırmağa və iltihabı azaltmağa kömək edən sağlam yağlarla, xüsusən də mono doymamış yağlarla zəngindir. Avokadonun tərkibində həmçinin iltihabı azaldan, sağlam qocalmanı təşviq edən və dəri sağlamlığını yaxşılaşdıran E vitamini var.
Badam
Badam E vitamini ilə zəngindir. Bu antioksidant dərini ultrabənövşəyi şüalardan qorumağa kömək edir və dərinin bərpasını təşviq edir.
Nar
Bu meyvələr ürək xəstəliyi üçün risk faktorlarını azaldır, beyin sağlamlığını və idrak funksiyasını yaxşılaşdırır və yaşlandıqca dərini qoruyur.
Püstə
Güclü antioksidant xüsusiyyətlərə malikdirlər. Yalnız müntəzəm olaraq bir ovuc püstə istehlak edildikdə, prediabetli insanlarda hüceyrə yaşlanmasına və ömrünün uzadılmasına müsbət təsir göstərə bilər.
Qızılbalıq
Əzələ kütləsini saxlamaq üçün vacib olan yağsız proteinin mənbəyidir. Bundan əlavə, qızılbalıq ürək xəstəliyi şansını azaldan omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir.
Zoğal
Tərkibində qocalmanı yavaşladan bir çox bitki birləşmələri var. Məsələn, C vitamini kimi.
Pomidor
Bu qidaların tərkibində qocalmanın yaratdığı sərbəst radikallarla mübarizə aparan likopen var.
Həmçinin ispanaq və kələm E və K vitaminləri ilə yüksəkdir ki, bu da yaddaş itkisinin və beyin yaşlanmasının qarşısını almağa kömək edir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 835   Tarix: 22 fevral 2024
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Göz allergiyasının səbəbi düşündüyünüzdən fərqli ola bilər

Göz allergiyası düşündüyünüzdən fərqli səbəblərdən qaynaqlana bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki, soyuq hava və qapalı məkanlarda havanın quruması gözlərdə allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Qış aylarında istilik sistemlərini

.

14 gün şəkəri həyatınızdan çıxarın - Möcüzəvi dəyişikliklər olacaq

Axşam yeməyindən sonra şirniyyat yemək iştahlı olsa da, bunun orqanizminizə təsirini heç düşünmüsünüz? Cəmi iki həftə şəkəri rasionunuzdan çıxarmaq sağlamlığınıza əhəmiyyətli dərəcədə müsbət dəyişikliklər verə bilər. Şəkərdə

.

Həşərat dişləmələrinin yerlərini qaşımaq faydalı imiş

Həşərat dişləmələrinin yerlərini qaşımaq orqanizmimizə infeksiyalarla mübarizədə kömək edir. xəbər verir ki, bunu Pittsburq Universitetinin amerikalı alimləri kəşf ediblər. Onların tədqiqatlarının nəticələri nüfuzlu "Science"

.

Beynimizdə qaşıq boyda mikroplastik var imiş

Nature Medicine jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, insan beynindəki mikroplastiklərin miqdarı 2016-cı ildən bəri 50% artıb. xəbər verir ki, beyin toxumasında mikroplastiklərin səviyyəsi qaraciyər və böyrək kimi orqanlardak

.

Ölkəyə gətirilən bu çaylarda ölümcül maddə aşkarlandı

Son dövrlər elektron ticarət yolu ilə kütləvi formada Azərbaycana gətirilən "arıqlama çayı və qəhvələri" ilə əlaqədar gömrük orqanlarında aparılan araşdırmalar nəticəsində qeyd olunan məhsulların tərkibində bi

.

Çayı səhv dəmləməyin qorxulu fəsadları

Mədəniyyətimizin əsas içkisi olan çayı səhər, günorta və axşam istehlak edirik. Çayı səhv dəmləsəniz, bəzi sağlamlıq problemlərinə və hətta xərçəngə səbəb ola bilər. istinadən xəbər verir ki, çayın antioksidan xüsusiyyətlər

.

İnfarktın qarşısını alan QİDA - Hər gün mütləq yeyin

Avokado ürək sağlamlığını qorumağa kömək edən güclü bir qidadır. xəbər verir ki, gündə bir dəfə avokado istehlakı, infarktların qarşısını alaraq qan təzyiqini tarazlaşdırır və ürək xəstəlikləri riskini azaldır. Avokadonu

.

Burgeri sağlamlıq üçün faydalı etmək olarmış

"Bəzi inqrediyentləri əvəzləməklə burgerləri daha faydalı etmək olar". xəbər verir ki, bunu diyetoloq, nutrisioloq Sofiya Kovanova deyib. O izah edib ki, ənənəvi fastfudda karbohidratlar və yağlar termiki emal yol

.

Çörəyi niyə dondurmalısınız? - Mütəxəssisdən İZAH

Bəzən evdar qadınlar çörəyi dondurucuya qoyurlar. Bu, korlanmasının qarşısını almaq üçün edilir. Ancaq bu vərdiş həm də çörəyi daha sağlam edir. xəbər verir ki, bunu qidalanma və qastroenterologiya üzrə ekspert Karen Alarko

turlar.az

sonxeber.az gözəllik məhsulları toy makiyajlari gelinlikler qadın geyimi ləkələr arvaddan icaze kagizi ailə hamiləlik xeyanet baldiz qiz evi ucun birlik vətənə aid