50 yaşdan sonra bu qidalardan İMTİNA EDİN
Rus endokrinoloqu Mariya Kaloşina 40-50 yaşdan sonra insanların qızardılmış yeməklər və yarımfabrikatlardan uzaq durmasını tövsiyə edib.
Qızardılmış yeməklərin qabığında xeyli miqdarda kanserogen maddələr olur. O qeyd edib ki, yaşlandıqca hüceyrələrdəki mutasiyaların artması səbəbindən onkoloji xəstəlik riski yüksəlir:
"Qızardılmış yeməklərin qabığında çoxlu kanserogenlər mövcuddur. Yaşlandıqca hüceyrələrdə mutasiyaların sayı artır və bu da onkoloji riskini yüksəldir. Həmçinin, yarımfabrikatların həddindən artıq istehlakı aterosklerozun inkişaf riskini artırır, bu isə infarkt və insultla nəticələnə bilər," - deyə həkim izah edib.
Endokrinoloqun sözlərinə görə, kəskin ədviyyatlı yeməklərdən də çəkinmək tövsiyə olunur, çünki yaşlandıqca dad reseptorlarının həssaslığı azalır. O, ədviyyatların həddindən artıq istehlakının mədə-bağırsaq traktının selikli qişasında iltihaba səbəb ola biləcəyini qeyd edib. Həddindən artıq duz qəbulu isə hipertoniya xəstəliyini ağırlaşdıra bilər ki, bu da yaşlı əhalinin yarısında müşahidə olunur.
Süddən də imtina etmək lazımdır. Yaşlandıqca süd şəkərlərini parçalayan laktaza fermenti azalır. Süd istehlakı ishala səbəb ola bilər. Bundan əlavə, tez həzm olunan karbohidratların həddindən artıq qəbulu çəki artımına, daha sonra isə şəkərli diabetə gətirib çıxaran metabolik sindromun inkişafına səbəb ola bilər.
Milli.Az









8 mart – Beynəlxalq Qadınlar günü münasibətilə təbrik
Kişiləri ehtiraslandıran sözlər
Yuxuda sevdiyin insanı görmək
Oturaq həyat tərzi yerişi dəyişir - Araşdırma
4 manata keçəllikdən ömürlük qurtuldu - FOTO
Almaniyada 1000 manat olsa da, Azərbaycanda 3000-dir - Kosmetoloq və influencerlər icazəsiz satır
Çox addam ciddiyə almır - Ağır xəstəliklərin əlaməti ola bilər
Saçlar niyə vaxtından tez ağarır? - Stresslə əlaqəsi yoxdur
Fatimə yenidən plastik əməliyyat etdirəcək
Yağlısı infarkta aparır - Yağsızı min bir dərdə dərmandır
Bakıda 200 minlik xına, yarım milyonluq toy edilir
Duş geli ilə saçını yuyanlara həkimdən xəbərdarlıq