50 yaşdan sonra bu qidalardan İMTİNA EDİN
Rus endokrinoloqu Mariya Kaloşina 40-50 yaşdan sonra insanların qızardılmış yeməklər və yarımfabrikatlardan uzaq durmasını tövsiyə edib.
Qızardılmış yeməklərin qabığında xeyli miqdarda kanserogen maddələr olur. O qeyd edib ki, yaşlandıqca hüceyrələrdəki mutasiyaların artması səbəbindən onkoloji xəstəlik riski yüksəlir:
"Qızardılmış yeməklərin qabığında çoxlu kanserogenlər mövcuddur. Yaşlandıqca hüceyrələrdə mutasiyaların sayı artır və bu da onkoloji riskini yüksəldir. Həmçinin, yarımfabrikatların həddindən artıq istehlakı aterosklerozun inkişaf riskini artırır, bu isə infarkt və insultla nəticələnə bilər," - deyə həkim izah edib.
Endokrinoloqun sözlərinə görə, kəskin ədviyyatlı yeməklərdən də çəkinmək tövsiyə olunur, çünki yaşlandıqca dad reseptorlarının həssaslığı azalır. O, ədviyyatların həddindən artıq istehlakının mədə-bağırsaq traktının selikli qişasında iltihaba səbəb ola biləcəyini qeyd edib. Həddindən artıq duz qəbulu isə hipertoniya xəstəliyini ağırlaşdıra bilər ki, bu da yaşlı əhalinin yarısında müşahidə olunur.
Süddən də imtina etmək lazımdır. Yaşlandıqca süd şəkərlərini parçalayan laktaza fermenti azalır. Süd istehlakı ishala səbəb ola bilər. Bundan əlavə, tez həzm olunan karbohidratların həddindən artıq qəbulu çəki artımına, daha sonra isə şəkərli diabetə gətirib çıxaran metabolik sindromun inkişafına səbəb ola bilər.
Milli.Az









Təzyiq dərmanının tərkibində təhlükəli maddə aşkarlandı
Çağla prokuror rolunu canlandıracaq
Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?
Evrim Akın aparıcısı olduğu verilişdən ayrıldı
Heydər Əliyevin bizə ən böyük hədiyyəsi Prezident İlham Əliyevdir' - Xalq artisti
Güllünün qızı həbs edildi
İnnabın faydası və zərərləri
Xərçəngdən əziyyət çəkən yazıçı vəfat etdi
Megadeth' İstanbulda konsert verəcək
Ülviyyə özünə yarım milyonluq ev aldı
Nadir xanımı və yeni doğulan nəvəsi ilə - Foto
Masterşef'in iştirakçısı qəza törətdi
ABŞ-də mətbəx mebeli ilə əlaqəli təhlükəli xəstəlik AŞKARLANDI