50 yaşdan yuxarı olanlar bu qidaları yeməlidir

50 yaşdan yuxarı olanlar bu qidaları yeməlidirYaş artdıqca beyin də dəyişir. Yaddaş zəifləyir, düşünmək qabiliyyəti aşağı düşür. Buna eyni zamanda qidalar da təsir edir. 
Milli.Az axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, sağlam qidalanmaq yaşın beyinə təsir etməməsinə kömək edir. 
Hal-hazırda 50 yaşınız varsa, bu qidaları rasionunuza daxil edin:
Beyin üçün faydalı qidalar siyahısına qoz birinci yerdə dayanır. Qozun tərkibindəki polifenollar da daxil olmaqla qida maddələri idrak sağlamlığında mühüm rol oynaya bilər. Elmi sübutlar qozun sağlam pəhrizin bir hissəsi kimi daxil edilməsinin böyük rol oynaya biləcəyini göstərir.
Brokkoli sizin üçün çox faydalıdır. Tərkibində K vitamini var. Bu beyin sağlamlığı ilə birbaşa əlaqəli bir vitamin. 2020-ci ildə aparılan bir araşdırma, 75-92 yaş arasında olan yaşlı iştirakçıların K vitamini qəbulu ilə idrak funksiyalarının vəziyyəti arasında müsbət korrelyasiya gördüyünü müəyyən edib. Alzheimer Dərnəyindən edilən bir araşdırma daha yüksək K vitamini qəbulunun yaddaşı gücləndirdiyini bildirib.
Nar qışda ən çox tükətməli olduğunuz qida vasitəsidir. Beyin sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün əhəmiyyətli potensiala malik nar, əlavə beyin dəstəyi üçün gündəlik rutininizə əlavə edə biləcəyiniz başqa bir qidadır. Narı qocalmış beyin üçün bu qədər faydalı edən bir neçə xüsusiyyət var. Bu şirəli meyvə neyroprotektiv təsir göstərdiyinə inanılan polifenollar kimi tanınan güclü antioksidantlarla doludur. Nar beynə qan axını yaxşılaşdırdığı və idrak funksiyasını gücləndirdiyi sübut edilmiş yaxşı pəhriz nitrat mənbəyidir.
İstər portağal dilimləri yeyirsinizsə, istərsə də bir stəkan portağal suyu içsəniz, beyninizi faydalı qidalarla zənginləşdirmiş olacaqsınız. Portağalın sağlamlıq faydaları, xüsusilə beyin sağlamlığı baxımından yüksək C vitamini məzmunundan kənara çıxır. Portağal və portağal suyu iltihabı azaltmaq və beyində hüceyrə funksiyasını bərpa etmək ilə əlaqəli olan flavonoidlərin zəngin mənbəyidir.
Qızılbalıq omeqa-3 yağ turşularını ehtiva edir ki, bunlar çoxlu doymamış yağ turşularıdır. Bunlar beyin sağlamlığı və idrak funksiyaları da daxil olmaqla bir sıra sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir. Omeqa-3-lərin yaddaşı, öyrənməni və idrak sağlamlığını yaxşılaşdırdığı aşkar edilib. Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olmaqla yanaşı, qızılbalıq həm də idrak və beyin sağlamlığına kömək edə biləcək bir qida maddəsi olan D vitamini ehtiva edir.
Gündəlik qida rasionunuzda mütləq yaşıllıqlar olmalıdır. Bura ispanaq, turp, keşniş, nanə, şüyüd daxil ola bilər. Onu salad və ya adi qaydada yemək, yaddaşı gücləndirəcək.
Yumurta yalnız protein tərkibinə görə faydalı deyil. O, həm də yeyə biləcəyiniz ən çox kolinlə zəngin qidalardan biridir. Kolinin gündəlik dəyəri 425 ilə 550 milliqram arasındadır və bir yumurtada 169 milliqram var. Bədəninizin əhval-ruhiyyənizi və yaddaş funksiyanızı tənzimləmək üçün kolinə ehtiyacı var.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 973   Tarix: 09 sentyabr 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Kardioloq Xəbərdar Edir: Soyuq Havada Bu Səhvləri Etməyin

Soyuq, küləkli və dəyişkən hava şəraitində ürək sağlamlığını qorumaq digər mövsümlərlə müqayisədə daha çox diqqət tələb edir. Kardioloq İosif Şubitidze xəbərdarlıq edir ki, belə havalarda ürək xəstələri, təzyiqdən əziyyə

.

Mutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər

Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşara

.

Ofis işçilərinin ən böyük "dərdi" - Həkimdən çarə

Hər bir ofis işçisi ən azı bir dəfə bel ağrısı ilə üzləşib. Bəziləri isə bu problemi daim yaşayır. xəbər verir ki, neyroxirurq Stanislav Timonin açıqlamasında ofis işçilərində bel ağrılarının dörd əsas səbəbini açıqlayıb

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

.

Şalqamın faydaları və gündəlik istifadənin nəticələri

Şalqam bənövşəyi, qırmızı və yaşıl rənglərdə yetişən, soğanla birlikdə istifadə olunan turpkimilərə aid tərəvəzlərindən biridir. Həm kökü, həm də yarpaqları yeyilə bilər. Dünyada 30-dan çox şalqam növü mövcuddur və Türkiyəni

.

Son zamanlar "8-12" yaş arası uşaqlarda bel və boyun ağrılarının səbəbi

"Son zamanlar 8-12 yaş aralığındakı uşaqlarda bel və boyun ağrıları ilə bağlı şikayətlər nəzərəçarpacaq dərəcədə artıb. Halbuki, illər öncə uşaqlarda belə problemlər olmurdu. Bunu fizioterapevt Səidə Kərimova "Xəzə

.

Kağız dəsmal alarkən diqqət - İçində olan bu 3 maddə xərçəng yaradır

Gündəlik istifadədə ən zərərsiz görünən məhsullardan biri hesab edilən kağız dəsmalların tərkibində bəzən gözə görünməyən kimyəvi maddələr ola bilər. xəbər verir ki, xlorlu ağardıcılar, dioxin və furan kimi qalıqlar uzu

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

Qış xəstəliklərinə qarşı müdafiə - Gündəlik C vitamini dozası

Qışda immuniteti gücləndirən C vitamini bədən tərəfindən istehsal olunmadığı üçün gündəlik qidalarla qəbul edilməlidir. xəbər verir ki, kardioloq Dr. Demet Erciyesin sözlərinə görə, C vitamini çatışmazlığı yorğunluq, zəiflik

turlar.az

adlarin menasi geyim dəbləri hamilelikde qidalanma mimoza salatinin hazirlanma qaydasi pirojnalar qonaq otaqlarinin dizayni peraski cudu kosmetika seksual səməd vurğun tərəzi penis englishdilində qulaq