50 yaşdan yuxarı olanlar bu qidaları yeməlidir

50 yaşdan yuxarı olanlar bu qidaları yeməlidirYaş artdıqca beyin də dəyişir. Yaddaş zəifləyir, düşünmək qabiliyyəti aşağı düşür. Buna eyni zamanda qidalar da təsir edir. 
Milli.Az axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, sağlam qidalanmaq yaşın beyinə təsir etməməsinə kömək edir. 
Hal-hazırda 50 yaşınız varsa, bu qidaları rasionunuza daxil edin:
Beyin üçün faydalı qidalar siyahısına qoz birinci yerdə dayanır. Qozun tərkibindəki polifenollar da daxil olmaqla qida maddələri idrak sağlamlığında mühüm rol oynaya bilər. Elmi sübutlar qozun sağlam pəhrizin bir hissəsi kimi daxil edilməsinin böyük rol oynaya biləcəyini göstərir.
Brokkoli sizin üçün çox faydalıdır. Tərkibində K vitamini var. Bu beyin sağlamlığı ilə birbaşa əlaqəli bir vitamin. 2020-ci ildə aparılan bir araşdırma, 75-92 yaş arasında olan yaşlı iştirakçıların K vitamini qəbulu ilə idrak funksiyalarının vəziyyəti arasında müsbət korrelyasiya gördüyünü müəyyən edib. Alzheimer Dərnəyindən edilən bir araşdırma daha yüksək K vitamini qəbulunun yaddaşı gücləndirdiyini bildirib.
Nar qışda ən çox tükətməli olduğunuz qida vasitəsidir. Beyin sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün əhəmiyyətli potensiala malik nar, əlavə beyin dəstəyi üçün gündəlik rutininizə əlavə edə biləcəyiniz başqa bir qidadır. Narı qocalmış beyin üçün bu qədər faydalı edən bir neçə xüsusiyyət var. Bu şirəli meyvə neyroprotektiv təsir göstərdiyinə inanılan polifenollar kimi tanınan güclü antioksidantlarla doludur. Nar beynə qan axını yaxşılaşdırdığı və idrak funksiyasını gücləndirdiyi sübut edilmiş yaxşı pəhriz nitrat mənbəyidir.
İstər portağal dilimləri yeyirsinizsə, istərsə də bir stəkan portağal suyu içsəniz, beyninizi faydalı qidalarla zənginləşdirmiş olacaqsınız. Portağalın sağlamlıq faydaları, xüsusilə beyin sağlamlığı baxımından yüksək C vitamini məzmunundan kənara çıxır. Portağal və portağal suyu iltihabı azaltmaq və beyində hüceyrə funksiyasını bərpa etmək ilə əlaqəli olan flavonoidlərin zəngin mənbəyidir.
Qızılbalıq omeqa-3 yağ turşularını ehtiva edir ki, bunlar çoxlu doymamış yağ turşularıdır. Bunlar beyin sağlamlığı və idrak funksiyaları da daxil olmaqla bir sıra sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir. Omeqa-3-lərin yaddaşı, öyrənməni və idrak sağlamlığını yaxşılaşdırdığı aşkar edilib. Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olmaqla yanaşı, qızılbalıq həm də idrak və beyin sağlamlığına kömək edə biləcək bir qida maddəsi olan D vitamini ehtiva edir.
Gündəlik qida rasionunuzda mütləq yaşıllıqlar olmalıdır. Bura ispanaq, turp, keşniş, nanə, şüyüd daxil ola bilər. Onu salad və ya adi qaydada yemək, yaddaşı gücləndirəcək.
Yumurta yalnız protein tərkibinə görə faydalı deyil. O, həm də yeyə biləcəyiniz ən çox kolinlə zəngin qidalardan biridir. Kolinin gündəlik dəyəri 425 ilə 550 milliqram arasındadır və bir yumurtada 169 milliqram var. Bədəninizin əhval-ruhiyyənizi və yaddaş funksiyanızı tənzimləmək üçün kolinə ehtiyacı var.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 966   Tarix: 09 sentyabr 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Çox addam ciddiyə almır - Ağır xəstəliklərin əlaməti ola bilər

Kəpəyin yaranması təkcə baş dərisinin qıcıqlanması və ya düzgün şampun seçimindəki səhvlərlə bağlı deyil. xəbər verir ki, bu problem bəzən orqanizmdə daha ciddi proseslərdən xəbər verə bilər. Bunu açıqlamasında rusiyalı dermatoveneroloq

.

İshalın gizli səbəbləri: allergiya, ferment çatışmazlığı və daha nələr…

İshal çox vaxt mikroblarla əlaqələndirilsə də, həmişə səbəb infeksiya olmur. Yay aylarında bu halların artmasına diqqət çəkən qastroenteroloq Prof. Dr. Murat Sarıkaya bildirib ki, ishalın arxasında həzm sistemi pozuntuları

.

C vitamininin ən yüksək mənbələri: Portağaldan daha zəngin 10 qida

Portağal, C vitamini deyildikdə əksər insanlar tərəfindən ağla gələn ilk qida olsa da, əslində bu vacib qida maddəsi baxımından daha zəngin alternativlər mövcuddur. xəbər verir ki, Dr. Sohaib İmtiaz askorbin turşusunun (

.

Yatanda mədəniz qıcıqlanırsa, belə edin

Bəzi yatış pozaları həzm sisteminə zərər verir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı qastroenteroloq Anastasija Qostrous deyib. "İnsanın yatdığı poza həzm sisteminə düşündüyümüzdən daha ciddi təsir göstərir. Yanlış vəziyyətd

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida

Yüksək xolesterol bu gün geniş yayılmış sağlamlıq problemlərindən biri hesab olunur. Vaxtında müdaxilə edilmədikdə infarkt, insult və ateroskleroz riskini artıran bu vəziyyət daha çox həyat tərzi və gündəlik qidalanma il

.

Soyuqdəyməyə qarşı təbii dərman - Bir stəkan için

Mütəxəssislər soyuqdəymə və qrip mövsümündə itburnu çayının faydalı olduğunu bildirir. xəbər verir ki, itburnu tərkibində yüksək miqdarda C vitamini, antioksidantlar və iltihab əleyhinə maddələr ehtiva edir. Həkimlər deyi

.

Gündə neçə banan yemək olar? - Faydaları

Sağlam qidalanma mövzusu yenidən gündəmə gəlib.  xəbər verir ki, dietoloqlar gündə nə qədər yemək qəbul edilməli olduğu və düzgün porsiya seçiminin insan orqanizminə hansı faydalar verdiyi barədə maraqlı açıqlamalar yayıb

.

Payızda niyə SPF istifadə etməliyik?

Günəşdən qoruyucu krem (SPF) istifadə etmək yalnız günəşli günlərlə məhdudlaşmamalıdır. Hətta buludlu və ya soyuq hava şəraitində də ultrabənövşəyi (UV) şüalar dərini dərinliklərə qədər təsir edə bilər və uzun müddət qorunması

turlar.az

yaz geyimleri 2025 makiyaj etmek qaydalari toy makiyaji sekilleri səyahət ev dizaynlari qonaq otagi sobada kotlet milli yemek kosmetika nagillar vetene aid bayatilar opusme tut ağacı tutdudu bir arzum var