Ağ, sarı, qırmızı yoxsa yaşıl: Hansı soğan ən faydalıdır?

Ağ, sarı, qırmızı yoxsa yaşıl: Hansı soğan ən faydalıdır?Soğan yalnız yeməklərə dad qatmaqla deyil, həm də sağlamlığa faydaları ilə də vacib tərəvəzlər sırasındadır.
Milli.Az xəbər verir ki, ağ, sarı, qırmızı, yaşıl soğan kimi müxtəlif növləri olan bu tərəvəz, hər növü ilə bədən üçün fərqli faydalar təmin edir.
Bəs ən faydalısı hansıdır?
Bütün soğan növləri flavonoidlər (xüsusilə kvertin), kükürd birləşmələri və prebiyotik liflər baxımından zəngindir. Bu maddələr ürək-damar sağlamlığını qoruyur, həzm sistemini gücləndirir və bədəni zərərli bakteriyalara qarşı müdafiə edir.
Mütəxəssislər bildirir ki, yalnız bir növ soğana bağlı qalmaq əvəzinə, müxtəlif rəng və aromalı soğanları birlikdə istifadə etmək daha yüksək fayda verir.
Soğan növləri və xüsusiyyətləri
Sarı soğan: Kəskin dadı və yüksək antioksidant tərkibi ilə tanınır. Xüsusilə kvertin baxımından zəngindir. Ət və qazan yeməklərində həm dad, həm də antioksidant faydası artır.
Ağ soğan: Yüngül şirin aroması ilə seçilir. Antibakterial təsirli fitonsitlər baxımından zəngindir. Salatlarda və Meksika mətbəxində tez-tez istifadə olunur.
Qırmızı soğan: Rəngini antosiyanin birləşməsindən alır. Damar sağlamlığını dəstəkləyir və dəri yaşlanmasını ləngidir. Çiy olaraq salatlarda və marinadlarda istehlak edilə bilər.
Yaşıl soğan: C vitamini, kalium və fol turşusu baxımından zəngindir. İmmuniteti dəstəkləyən təbii əlavə kimi istifadə olunur. Omlet, salat və qarnirdə tez-tez istifadə edilir.
Sağlamlıq faydaları
Antioksidant qoruma: Kvertin və antosiyanin sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrələrin yaşlanmasını ləngidir.
Ürək sağlamlığı: Nizamlı istehlak LDL xolesterolu azaldır və qan təzyiqini balanslaşdırır.
İmmunitet dəstəyi: Fitonsitlər bakteriya və göbələklərin böyüməsini maneə törədir.
Həzm sistemi: İnulin və fruktooligosakkarit prebiyotik liflər bağırsaq florasını dəstəkləyir.
Soğan yüksək təzyiqi tənzimləməyə, immuniteti gücləndirməyə və lif çatışmazlığını aradan qaldırmağa kömək edir. Lakin mədə, xoralar və reflü problemi olan şəxslər təravətli soğan istehlakını məhdudlaşdırmalıdır. Həmçinin, həzm pozğunluğu yaşayanlarda qaz və şişkinlik yarana bilər.
Doğru istehlak tövsiyələri
Soğanı doğradıqdan sonra 10 dəqiqə gözlətmək, içindəki kükürd birləşmələrinin aktivləşməsinə kömək edir.
C vitamini itkisinin qarşısını almaq üçün soğanın bir hissəsi çiy olaraq istehlak edilməlidir.
Sarımsaqla birlikdə istifadə etdikdə hər iki tərəvəz antibakterial və ürək qoruyucu təsiri artırır.
Qoxuya qarşı həssas olanlar, soğanı yaş bıçaqla doğramaq və ya iç pərdəsini çıxarmaqla bu narahatlığı azalda bilər.
Mütəxəssislər bildirir ki, fərqli soğan növlərini bir arada istifadə etmək həm yeməklərə rəng qatır, həm də sağlamlığı dəstəkləyən güclü təbii "dərman" təsiri yaradır.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 697   Tarix: 09 oktyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Süd vəzi xərçənginin əsas əlamətləri açıqlandı

Süd vəzi xərçənginin əsas əlamətləri açıqlanıb. xəbər verir ki, Piroqov Universiteti Cərrahiyyə İnstitutunun onkologiya və radioterapiya kafedrasının professoru Yelena Artamonova bildirib ki, süd vəzinin formasında dəyişiklik

.

Gündə 2 ədəd mandarinin sağlamlığa faydaları

Qış mövsümündə yetişən və meyvə bazarlarında yerini alan mandarin, tərkibindəki C vitamini və digər təbii maddələr sayəsində olduqca sağlam bir meyvədir. xəbər verir ki, mandarinin tərkibindəki sağlam maddələr və faydalar

.

Bel ağrısını azaldan təbii üsullar

Bel ağrısının bir neçə səbəbi ola bilər. xəbər verir ki, ağrılar bel nahiyəsində əzələlərin gərilməsi, soyuq havanın təsiri və müxtəlif xəstəliklər səbəbindən yarana bilər. Bel nahiyəsində ağrı hiss olunduqda bir çox insanı

.

Bütün uğurlu insanlar bunu paylaşır – psixoloq açıqladı

Uğurlu insanların ortaq xüsusiyyəti təkcə istedad deyil, onların zirvəyə çatmasında çalışqanlıq, səylə çalışma və qətiyyət əsas rol oynayır. xəbər verir ki, bu barədə psixoloq Anjela Dakvort "Mel Robbins" podkastınd

.

Şəkər xəstəliyini məğlub etməyin yeni yolu tapıldı

Alimlər iynəyarpaqlarda, bitkilərdə və efir yağlarında olan təbii komponentlər əsasında yeni bir birləşmə hazırlayıblar. -ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, Rusiya Elmlər Akademiyasının Sibir bölməsinin N.N. Vorojtso

.

Turşudan sonra bu əlamətlər yaransa həkimə gedin, yoxsa

Ev şəraitində ət və digər məhsulları konservləşdirmək botulizm təhlükəsini artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt Nadejda Çernışova danışıb. "Botulizm bakteriyasını məhv etmək üçün 120C temperatur lazımdı

.

Baş və boyun xərçənginə niyə gec diaqnoz qoyulur?

Baş və boyun nahiyəsində yaranan xərçənglər çox zaman gec mərhələdə və ya səhv diaqnozla müəyyən edilir. Mütəxəssislərin fikrincə, bunun əsas səbəbləri arasında simptomların düzgün qiymətləndirilməməsi, biopsiyadan çəkinmə

.

"Eyni evdə yaşayıb, fərqli dünyalarda yaşayan cütlüklər çoxalıb" - Mütəxəssisdən XƏBƏRDARLIQ

"Son zamanlar cütlüklər arasında baş verən anlaşılmazlıqlar, qarşılıqlı etimadın azalması və emosional uzaqlaşma hallarının artması mütəxəssisləri narahat edir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu cür problemlərin vaxtınd

.

Alimlər uzun ömrlülüyün sirrini tapdı - 100 qramı 2 manatdır

Alimlər uzunömürlülüyün sadə formulunu açıqlayıblar. xəbər verir ki, Britaniya alimlərinin bu barədə araşdırması "British Journal of Nutrition" (BJN) jurnalında dərc olunub. Tədqiqat göstərib ki, düzgün nisbətd

turlar.az

geyim və ayaqqabılar yay geyimləri 2025 toy makiyajlari duzlu xəmir işləri olum haqqinda maraqli faktlar yeməklər interyer dizayni kosmetika maya maskasi bayatilar ağır itki novruz hakistalari atalar sözləri