Ailə həkiminin təcrübəsində yaşlılar üçün qidalanma qaydaları

Ailə həkiminin təcrübəsində yaşlılar üçün qidalanma qaydalarıYaşlı nəsil gənclərdən çox fərqlənir. Həm də təkcə ona görə yox ki, onun zəngin həyat təcrübəsi, bilik və bacarığı var. Yaşlı bir insanın bədənindəki bioloji proseslər bir gəncin bədənindəki proseslərə bənzəmir: faydalı maddələr daha pis sovurulur, ener­ji başqa cür xərclənir, metabolik proseslər dəyişir. Çox vaxt yaşlı insanlar özlərini rahat hiss etmək və bədənləri ilə harmoniyada olmaq üçün pəhrizlərini yenidən nəzərdən keçirməlidirlər.
Qocalıqda sağlamlığı qorumağa kömək edəcək beş əsas qayda:
1. Qidada çoxlu protein, mikroelementlər, vitaminlər olmalı, pəhriz balanslaşdırılmış olmalıdır.
Milli.Az ailehekimi.az-a istinadən bildirir ki, bədənin qocalması müxtəlif növ toxumaların hüceyrə­lərinin sayının azalması, onların deqradasiyası ilə əlaqələndirilir. Bu, regenerasiya üçün lazım olan qida maddələrinin kifayət qədər həzm olunmaması ilə əlaqədardır. Buna görə də, insan yaşlandıqca, mikro və makro elementlərə, zülallara, yağlara, karbohidratlara və liflərə daha çox ehtiyac duyur.
Qeyri-kafi protein qəbulu zəiflik və daimi yorğun­luq hisslərinə səbəb olur. Beyin də daxil olmaq­la müxtəlif orqanların toxumaları risk altındadır. Bədənin ümumi fiziki funksiyaları azalır, infeksiyalara yoluxma riski var. Bədən zülalını, əsasən, ətdən alır, tərkibində çoxlu miqdarda kalsium və dəmir var. Kalsium çatışmazlığı sümüklərin kövrəkləşməsinə səbəb olur və dəmirin qeyri-kafi miqdarda olması səbəbindən anemiya meyda­na gəlir. Ona görə də yaşlı insanların ət yeməsi zəruridir. Gündə bir dəfə ət, balıq və ya quş əti yeməyi, həftədə bir dəfə isə toyuğun qaraciyərindən yemək tövsiyə olunur. Süd, süd məhsulları, pendir və yumurta da zülal, kalsium və müəyyən vitamin çatışmazlığına qarşı kömək edəcək.
Vitaminlərin mənimsənilməsi yaşlanmış orqanizmin ciddi problemidir. Xüsusilə yaşlı insanlara vitamin A lazımdır. O, antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir və hüceyrələri məhv olmaq­dan qoruyur.
A vitamininin əsas mənbəyi qaraciyər, süd və yumurta sarısı kimi məhsullardır. Meyvə və tərəvəz kimi bitki mənşəli qidalar orqanizmin A vitaminini sintez etdiyi bir maddə olan beta-karoten ehtiva edir.
D vitamininə xüsusi diqqət yetirilməlidir. D vita­mininin əsas mənbəyi balıq yağıdır. Əlavə olaraq müvafiq pəhriz əlavələri qəbul edə və təbii ki, daha tez-tez gəzintiyə diqqət etmək lazımdır. Günəş bədə­nimizə D vitamini istehsal etməyə, artıq bədən yağı­nı yandırmağa və ketozu sürətləndirməyə kömək edir. Bunun üçün günəş yanığı riski ilə saatlarla günəş altında oturmaq lazım deyil: sadəcə yüngül qaralmaq kifayətdir. Yeri gəlmişkən, günəş işığında stress hormonlarının səviyyəsini azaltmağa kömək edən və serotonin, dopamin və endorfinlərin istehsalını stimullaşdıran güclü biofotonlar var.
C vitamini bütün insanlar, xüsusən də, yaşlılar üçün lazımdır. İmmunitet sistemini dəstəkləyir və maddələr mübadiləsində fəal iştirak edir. Bolqar bibərində, sitrus meyvələrində, brokkoli, kivi, çiyə­lək və pomidorda çox olur.
B12 vitamini yaşlı insanların sağlamlığı üçün də çox vacibdir. Mədədə xlorid turşusunun ifrazının pozulması səbəbindən yeməkdən daha pis sorulur. Onun çatışmazlığı canlılığın azalmasına, şəxsiyyətdə psixoloji dəyişikliklərə və birləşdirici toxuma pozuntularına səbəb ola bilər.
2. Yeməkdə yaşlı bir insanın enerji xərclərini təmin edən kalori miqdarı olmalıdır.
İnsan nə qədər yaşlı olarsa, o qədər az kalori qəbul edər. Norma 1800 (qadınlar üçün) 2200 kkal (kişilər üçün) təşkil edir. Yaşlılıqda qida çatışmazlığı səbəbindən insanlar tez-tez artıq çəkiyə sahib olurlar və ya əksinə, qida çatışmazlığından əziyyət çəkirlər.
3. Qida ilə kifayət miqdarda maye qəbul edilməlidir.
Yaşlı insanların orqanizmində mayenin miqdarı metabolik məhsulların xaric edilməsindən asılıdır. Yoğun bağırsaqda seliyin miqdarının azalması və susuzlaşdırma ilə yaşlı insanlarda qəbizlik halları qeyri-adi deyil. Maye olmaması səbəbindən sidik sistemində problemlər də yaranır. Sidik daha konsentrə olur və lazım olduğundan daha az olur və böyrəklər çox işləməyə başlayır. Bu problemlərin qarşısını almaq üçün su, çay, meyvə şirələrələri və şorbalar vasitəsilə kifayət qədər maye qəbul etmək lazımdır. Qaynadılmış və ya buxarda bişmiş tərəvəz və meyvələr yemək də faydalıdır.
4. Yemək bişirərkən yeməklərə az miqdarda müx­təlif ədviyyatlar əlavə edə bilərsiniz və etməlisiniz.
Ədviyyatlar maddələr mübadiləsini sürətləndirir ki, bu da orqanizmin qida maddələrini daha yaxşı mənimsəməsinə kömək edir, həmçinin yeməyi dadlı edir və iştahanı artırır.
5. Pəhriz saxlamaq lazımdır.
İstənilən yaşda qida­lanmanın əsas qaydalarından biri rejimə riayət etmək­dir. Yaşlı bir insanın gündə 5 dəfə yemək yeməyi məsləhət görülür: səhər yeməyi, ikinci səhər yeməyi, nahar, günortadan sonra çay və şam yeməyi.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1018   Tarix: 25 avqust 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Daimi ağız quruluğu bu xəstəliyin əlaməti ola bilər - Açıqlama

"Daimi ağız quruluğu kserostomiyanın simptomu ola bilər". xəbər verir ki, rusiyalı terapevt Senislava Çeşulina ağızda davamlı quruluğun səbəbinin kserostomiya ( tüpürcək ifrazının azalması və ya dayanması ) olduğun

.

C vitamini bu şəxslərə xeyirdən çox zərər verir

"Askorbin turşusunu ( vitamin C-nin elmi adı ) yüksək dozada qəbul etmək nə xəstəliyin qarşısını alır, nə də gedişatını yüngülləşdirir". xəbər verir ki, rusiyalı terapevt Svetlana Kanevskaya payız aylarında vitami

.

Alimlərdən gözlənilməz nəticə: Artıq çəki həmişə təhlükəli deyil

Danimarkalı alimlər "normal çəki" anlayışına dair illərdir qəbul edilmiş fikirləri şübhə altına alıblar. Avropa Diabet Tədqiqatı Assosiasiyasının (EASD) Vyanada keçirilən illik toplantısında təqdim edilən yeni tədqiqa

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Dişləri ağartmaq üçün limon suyu sürtmək olar? - Açıqlama

Dişləri ev üsulları ilə ağartmaq çox vaxt faydasızdır və ağız sağlamlığı üçün ciddi risklər yaradır. xəbər verir ki, bu barədə "gazeta"ya rusiyalı stomatoloq-terapevt Polina Soldatkina danışıb. "Ən çox istifad

.

Bu ətirlər hormon sistemini pozur - Açıqlama

Bəzi kimyəvi ətirlər təhlükə saçır. xəbər verir ki, bunu R.T.U. MIREA-nın qeyri-üzvi kimya kafedrasının dosenti Andrey Doroxov söyləyib. Ekspertin sözlərinə görə ftalatlar, xüsusilə dietilftalat (DEP) aromanın daha uzun müddə

.

Saç tökülməsinin gizli səbəbləri – Gündəlik qidalanmada böyük səhvlər

Saç tökülməsi genetik və hormonal səbəblərlə yanaşı, qidalanma ilə də sıx bağlıdır. xəbər verir ki, mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bəzi gündəlik istehlak olunan məhsullar saç sağlamlığını zəiflədərək tökülməni sürətləndir

.

Saçlarınız tökülürsə, səbəbi içdiyiniz bu iki içki ola bilər - Diqqət

Saçlarınız tökülürsə, bunun səbəbi içdiyiniz iki içki ola bilər. xəbər verir ki, genetik faktorlarla yanaşı, qida qəbulu da keçəlliyə səbəb olur. Mütəxəssislər həddindən artıq şəkərli içkilərin və spirt istehlakının saç sağlamlığın

.

Hər il 11 milyon insan bu xəstəlikdən ölür - Kimlər risk altındadır?

Yoluxucu xəstəliklər və klinik mikrobiologiya üzrə mütəxəssis Dr. Müberra Hraloğlu sepsisin ölümcül nəticələri barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, orqanizmin bakteriya, virus, göbələk və ya parazitləri

turlar.az

makiyaj instagram geyim necə seçməli donlar 2025 gözəllik və makiyaj badimcan murebbesi hazirlanmasi badimcan salati qazan katleti kosmetika ariqlamaq baliq badambura google ariqla