Albalının orqanizm üçün FAYDALARI

Albalının orqanizm üçün FAYDALARI Albalı A və C vitaminlərinin  mənbəyidir.
Çox vaxt giləmeyvə adlandırılan albalı əslində tumlu meyvələr ailəsinin üzvüdür. Məşhur yapon sakurası albalı ağacının mutasiyası olaraq yaradılıb. 
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, hər yaz, albalı ağacı çiçəkləməyə başlayanda yüzlərlə turist bu tamaşadan həzz almaq üçün Yaponiyaya gəlir. Yaponlar hətta düşünülmüş şəkildə çiçəklərə heyran olmaq prosesi üçün xüsusi bir termin tapıblar - "o-hanami".
100 qram albalıdan gündəlik vitamin ehtiyacımızın təxminən 20 faizi qədər A, 17 faizi qədər C vitamini ala bilərsiniz. Bu vitaminlər saç, dırnaq və oynaqların vəziyyətinin yaxşılaşdırılmasında mühüm rol oynayır. 
A vitamini sağlam dərini və görmə qabiliyyətini artırır, antioksidant xüsusiyyətləri ilə tanınan C vitamini isə immunitet sistemini gücləndirir və yaraların tez sağalmasına kömək edir.
Bundan əlavə, albalının tərkibində B vitaminləri  kalium, maqnezium, fosfor və dəmir kimi minerallar da var. Bu elementlər bədənin normal fəaliyyətini, o cümlədən ürək-damar və sinir sistemlərinin fəaliyyətini təmin etmək üçün lazımdır.
Bu meyvənin turş dadı triptofan və fol, malik, salisilik, süksinik və sitrik kimi müxtəlif turşuların olması ilə bağlıdır. Bu maddələr həzm sisteminin fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir və bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırır, bu da qidanın daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir və qəbizliyin qarşısını alır.
Albalının  qırmızı rəngi güclü antioksidantlar olan antosiyaninlərin olması ilə bağlıdır. Bu maddələr hüceyrələrdə metabolik proseslərin qurulmasına və bədənin qoruyucu funksiyasının yaxşılaşdırılmasına kömək edir. Məsələn, diyetlərinə müntəzəm olaraq albalı daxil edən idmançılar intensiv məşqlərdən sonra daha sürətli sağaldıqlarını bildirirlər.
Qan damarlarına faydalıdır və qan laxtalanmasının qarşısını alır.Albalı həm də B3 vitamini və qan damarlarının vəziyyətinə faydalı təsir göstərən askorbin turşusu ilə zəngindir. 
Albalı müxtəlif oynaq xəstəliklərindən, şişməyə meyllilikdən, tez-tez qəbizlikdən, fiziki yorğunluqdan və stressdən əziyyət çəkən insanlar üçün faydalıdır. Albalı aşağı kalorili və yüksək qidalı olduğu üçün arıqlamağa çalışanlar üçün faydalı ola bilər.
Bununla birlikdə, albalıdakı çox miqdarda turşunun mədə-bağırsaq traktının (GİT) vəziyyətinə mənfi təsir göstərə biləcəyini və qıcıqlanmaya səbəb ola biləcəyini nəzərə almaq lazımdır.  Onu acqarına yemək məsləhət görülmür. Albalı yedikdən sonra ağzınızı yaxalamaq lazımdır, çünki turşular diş minasını məhv edə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 866   Tarix: 22 iyun 2024
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

.

Spirtli içki ürək sağlamlığına belə təsir edir

Alimlər alkoqolun ürəyə mümkün təsirlərini təhlil ediblər. . -ın məlumatına görə, onlar müəyyən ediblər ki, hətta orta dərəcədə içmək də ürək ritmində dəyişikliklərə səbəb ola bilər və müxtəlif ürək-damar xəstəliklərini

.

COVID-19 keçirmiş şəxsləri qorxudacaq xəbər - qanda elə bir maddə tapıldı ki

Alimlər postkovid sindromu olan insanların qanında qeyri-adi mikrotromblar aşkar ediblər. Bu kiçik laxtaların xroniki yorğunluq, diqqət dağınıqlığı ("beyin dumanı") və nəfəs çatışmazlığı kimi şikayətlərin əsas səbəblərində

.

Qışda mütləq kərə yağı yeyin - Səbəb

Payız aylarında yaranan vitamin çatışmazlığının qarşısını almaq üçün bəzi qidaların gündəlik rasionda yer alması vacibdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı alim Dmitri Kulikov deyib. Onun sözlərinə görə kərə yağı A, E, D v

.

Bu üsulla ömrümüz 150 il olacaq - yeni preparat

Çinin "Lonvi Biosciences" laboratoriyasının alimləri insan ömrünü əhəmiyyətli dərəcədə artırmağa imkan verəcək yeni preparat hazırladıqlarını bildiriblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisləri

.

Metanol zəhərlənməsi ilə bağlı xəbərdarlıq

Alkoqol qəbulundan 12-48 saat sonra yaranan görmənin dumanlanması, göz qarşısında "şimşəklər"in görünməsi və kəskin zəiflik təhlükəli metanol zəhərlənməsinə işarə edir. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanı

.

Evdə nəmlik və kifə qarşı 7 effektli bitki - Ekspert məsləhəti ilə

Ev şəraitində toplanan nəmlik zamanla küfün yaranmasına və xoşagəlməz qoxulara yol açır. Bu problemi yalnız dezinfeksiya və havalandırma ilə həll etmək çətin ola bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün seçilmiş ev bitkilər

.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. . Bu barədə Rusiyanı

.

Dünyanın ən zərərli 10 qidası - Yeməyən yoxdur

Dünyada ən zərərli qidaların siyahısı açıqlanıb. xəbər verir ki, qida ekspertləri gündəlik həyatda geniş istifadə olunan bəzi məhsulların sağlamlığa ciddi mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirir. Araşdırmalar nəticəsind

turlar.az

həkim məsləhəti gelinlikler toy makiyaji sekilleri hakışta sobada kotlet toy gecesi asiq kosmetika tapmacalar qiz evi öpüşme üzeyir hacıbəyli xocali