Albalının orqanizm üçün FAYDALARI

Albalının orqanizm üçün FAYDALARI Albalı A və C vitaminlərinin  mənbəyidir.
Çox vaxt giləmeyvə adlandırılan albalı əslində tumlu meyvələr ailəsinin üzvüdür. Məşhur yapon sakurası albalı ağacının mutasiyası olaraq yaradılıb. 
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, hər yaz, albalı ağacı çiçəkləməyə başlayanda yüzlərlə turist bu tamaşadan həzz almaq üçün Yaponiyaya gəlir. Yaponlar hətta düşünülmüş şəkildə çiçəklərə heyran olmaq prosesi üçün xüsusi bir termin tapıblar - "o-hanami".
100 qram albalıdan gündəlik vitamin ehtiyacımızın təxminən 20 faizi qədər A, 17 faizi qədər C vitamini ala bilərsiniz. Bu vitaminlər saç, dırnaq və oynaqların vəziyyətinin yaxşılaşdırılmasında mühüm rol oynayır. 
A vitamini sağlam dərini və görmə qabiliyyətini artırır, antioksidant xüsusiyyətləri ilə tanınan C vitamini isə immunitet sistemini gücləndirir və yaraların tez sağalmasına kömək edir.
Bundan əlavə, albalının tərkibində B vitaminləri  kalium, maqnezium, fosfor və dəmir kimi minerallar da var. Bu elementlər bədənin normal fəaliyyətini, o cümlədən ürək-damar və sinir sistemlərinin fəaliyyətini təmin etmək üçün lazımdır.
Bu meyvənin turş dadı triptofan və fol, malik, salisilik, süksinik və sitrik kimi müxtəlif turşuların olması ilə bağlıdır. Bu maddələr həzm sisteminin fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir və bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırır, bu da qidanın daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir və qəbizliyin qarşısını alır.
Albalının  qırmızı rəngi güclü antioksidantlar olan antosiyaninlərin olması ilə bağlıdır. Bu maddələr hüceyrələrdə metabolik proseslərin qurulmasına və bədənin qoruyucu funksiyasının yaxşılaşdırılmasına kömək edir. Məsələn, diyetlərinə müntəzəm olaraq albalı daxil edən idmançılar intensiv məşqlərdən sonra daha sürətli sağaldıqlarını bildirirlər.
Qan damarlarına faydalıdır və qan laxtalanmasının qarşısını alır.Albalı həm də B3 vitamini və qan damarlarının vəziyyətinə faydalı təsir göstərən askorbin turşusu ilə zəngindir. 
Albalı müxtəlif oynaq xəstəliklərindən, şişməyə meyllilikdən, tez-tez qəbizlikdən, fiziki yorğunluqdan və stressdən əziyyət çəkən insanlar üçün faydalıdır. Albalı aşağı kalorili və yüksək qidalı olduğu üçün arıqlamağa çalışanlar üçün faydalı ola bilər.
Bununla birlikdə, albalıdakı çox miqdarda turşunun mədə-bağırsaq traktının (GİT) vəziyyətinə mənfi təsir göstərə biləcəyini və qıcıqlanmaya səbəb ola biləcəyini nəzərə almaq lazımdır.  Onu acqarına yemək məsləhət görülmür. Albalı yedikdən sonra ağzınızı yaxalamaq lazımdır, çünki turşular diş minasını məhv edə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 773   Tarix: 22 iyun 2024
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Yaş salfetlər qadağan olunacaq

Niderland hakimiyyəti yaş salfetləri qadağan etməyi planlaşdırır. xəbər verir ki, Niderland hökuməti tərkibində plastik olan yaş salfetlərə ümumavropa qadağası qoyulmasını təklif edib. Buna səbəb kimi ciddi ekoloji fəsadla

.

Qanda şəkəri salmaq üçün içki

Rusiyada şəkər xəstələri yeni içkini şəkəri salmaq üçün istifadə etməyə başlayıblar. Ruslar buna "çay göbələyi" deyir.  xəbər verir ki, kombuçanın tərkibində bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıran laktik turşu bakteriyaları

.

Təhlükəli kərə yağını necə müəyyən etmək olar? - ƏLAMƏTLƏR

Kərə yağında bitki mənşəli yağları görsəniz, belə bir məhsul almaqdan çəkinmək daha yaxşıdır. Bu komponentin kərə yağı istehsalında istifadəsinə icazə verilmir. -ın məlumatına görə, aşağı keyfiyyətli məhsulu tanıya biləcəyini

.

Ürəyinizi bütün xəstəliklərdən qoruyan QİDA

Ürək-damar xəstəliklərinin riskini azaltmaq üçün həkimlər qidalanma vərdişlərinə yenidən baxmağı tövsiyə edir. Bu məhsul ürək-damar sisteminin sağlamlığını qorumaq üçün əvəzsiz köməkçi ola bilər. Milli.Azbu qidanı təqdi

.

Diş sağlamlığını necə qoruya bilərik?

Diş sağlamlığını qorumaq üçün bir neçə mühüm tövsiyə var. xəbər verir ki, həkimlər bu prinsipləri ümumiyyətlə vurğulayırlar:. Düzgün diş təmizlənməsi: Dişləri gündə ən azı iki dəfə fırçalamaq vacibdir. Fırçalama zamanı dişləri

.

Qrip və korona olanda necə qidalanmaq lazımdır?

Qrip və ya COVID-19 zamanı düzgün qidalanma bədənin infeksiya ilə mübarizəsinə kömək edir və sağalma prosesini sürətləndirir. əsas qidalanma prinsiplərini təqdim edir:. Maye qəbulunu artırın - Bol su, bitki çayları, evd

.

Onlayn satılan konservləşdirilmiş qidalar təhlükəlidir?

Sosial şəbəkələr həm də satış platformasına çevrilib. Bir çox məhsulların satışı "Instagram", "TikTok" və digər sosial şəbəkələr üzərindən həyata keçirilir. Satış prosesinə birbaşa nəzarət olmadığından

.

Bakıda da yayılan dəhşətli xəstəlik

2013-cü ildə Qazaxıstanda qəribə bir xəstəlik yayılır: xəstəliyə yoluxan insanlar iş yerlərində, məktəb partası arxasında yuxuya gedirlər və onları bir neçə sutka ərzində oyatmaq olmur. O dövrdən Qazaxıstan və Rusiya alimlər

.

Əsl pendiri saxtadan necə ayırd etmək olar? - Mütəxəssislər AÇIQLADI

Bu gün mağaza rəflərində geniş çeşiddə əsl pendir və digər pendir məhsulları mövcuddur. Lakin bütün pendirlərin eyni keyfiyyətdə olmadığını bilmək vacibdir. Bəs ən yaxşı pendiri necə seçə bilərik?. sizə bunun üçün ən doğr

turlar.az

sonxeber.az kosmetoloq geyim seçimi makiyaj etmek qaydalari sobada toyuq qizartmasi zorlama səhnə şirniyyat və tortlar findiq qabiginin faydalari novruz bayrami hakisda babasil oğlan evine aid hakisda cantalar pizza