Albalının orqanizm üçün FAYDALARI

Albalının orqanizm üçün FAYDALARI Albalı A və C vitaminlərinin  mənbəyidir.
Çox vaxt giləmeyvə adlandırılan albalı əslində tumlu meyvələr ailəsinin üzvüdür. Məşhur yapon sakurası albalı ağacının mutasiyası olaraq yaradılıb. 
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, hər yaz, albalı ağacı çiçəkləməyə başlayanda yüzlərlə turist bu tamaşadan həzz almaq üçün Yaponiyaya gəlir. Yaponlar hətta düşünülmüş şəkildə çiçəklərə heyran olmaq prosesi üçün xüsusi bir termin tapıblar - "o-hanami".
100 qram albalıdan gündəlik vitamin ehtiyacımızın təxminən 20 faizi qədər A, 17 faizi qədər C vitamini ala bilərsiniz. Bu vitaminlər saç, dırnaq və oynaqların vəziyyətinin yaxşılaşdırılmasında mühüm rol oynayır. 
A vitamini sağlam dərini və görmə qabiliyyətini artırır, antioksidant xüsusiyyətləri ilə tanınan C vitamini isə immunitet sistemini gücləndirir və yaraların tez sağalmasına kömək edir.
Bundan əlavə, albalının tərkibində B vitaminləri  kalium, maqnezium, fosfor və dəmir kimi minerallar da var. Bu elementlər bədənin normal fəaliyyətini, o cümlədən ürək-damar və sinir sistemlərinin fəaliyyətini təmin etmək üçün lazımdır.
Bu meyvənin turş dadı triptofan və fol, malik, salisilik, süksinik və sitrik kimi müxtəlif turşuların olması ilə bağlıdır. Bu maddələr həzm sisteminin fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir və bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırır, bu da qidanın daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir və qəbizliyin qarşısını alır.
Albalının  qırmızı rəngi güclü antioksidantlar olan antosiyaninlərin olması ilə bağlıdır. Bu maddələr hüceyrələrdə metabolik proseslərin qurulmasına və bədənin qoruyucu funksiyasının yaxşılaşdırılmasına kömək edir. Məsələn, diyetlərinə müntəzəm olaraq albalı daxil edən idmançılar intensiv məşqlərdən sonra daha sürətli sağaldıqlarını bildirirlər.
Qan damarlarına faydalıdır və qan laxtalanmasının qarşısını alır.Albalı həm də B3 vitamini və qan damarlarının vəziyyətinə faydalı təsir göstərən askorbin turşusu ilə zəngindir. 
Albalı müxtəlif oynaq xəstəliklərindən, şişməyə meyllilikdən, tez-tez qəbizlikdən, fiziki yorğunluqdan və stressdən əziyyət çəkən insanlar üçün faydalıdır. Albalı aşağı kalorili və yüksək qidalı olduğu üçün arıqlamağa çalışanlar üçün faydalı ola bilər.
Bununla birlikdə, albalıdakı çox miqdarda turşunun mədə-bağırsaq traktının (GİT) vəziyyətinə mənfi təsir göstərə biləcəyini və qıcıqlanmaya səbəb ola biləcəyini nəzərə almaq lazımdır.  Onu acqarına yemək məsləhət görülmür. Albalı yedikdən sonra ağzınızı yaxalamaq lazımdır, çünki turşular diş minasını məhv edə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 869   Tarix: 22 iyun 2024
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Darçınlı suyun möcüzəvi təsiri

Arıqlamaq üçün ən ideal üsullardan biri də darçınlı sudur. Pəhrizlə birgə bir həftə darçınlı su içsəniz 5 kiloqrama yaxın çəki ata bilərsiniz. bu möhtəşəm içkinin hazırlanmasını təqdim edir:. Bir stəkan suyu qaynadın. Dah

.

Nə mal, nə qoyun... - Ən sağlam ət növü açıqlandı

Az yağ nisbəti, yüksək qida dəyəri və asan həzm olunması ilə diqqət çəkən keçi əti mütəxəssislərə görə ən sağlam ət seçimlərindən biridir. xəbər verir ki, Araşdırmalar göstərir ki keçi əti protein, dəmir və B12 vitamini baxımında

.

20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq

Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarma

.

Qocalmanı sürətləndirən üç gündəlik VƏRDİŞ

Mütəxəssislər bir çox insanın gündəlik həyatında fərqində olmadan etdiyi bəzi davranışların bədən hüceyrələrini sürətlə yaşlandırdığını bildiriblər. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, aşağıdakı üç vərdiş qocalma prosesin

.

8 saatdan az yatanlara xəbərdarlıq

Florensiyada aparılan yeni tədqiqat göstərir ki, gənc və klinik cəhətdən sağlam insanlar arasında belə yuxunun qısalığı və nizamsızlığı ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. xəbər verir ki, araşdırma "Nutrients"

.

Gündə 4 fincan içmək qocalmanı yavaşladır

Norveçdə aparılan yeni araşdırma göstərir ki, gündə üç-dörd fincan qəhvə içmək bioloji qocalma prosesini yavaşlada bilər. xəbər verir ki, alimlərin sözlərinə görə, orta miqdarda qəhvə istehlakı hüceyrələrin qoruyucu hissəs

.

Gündüz yatmağın faydaları açıqlandı

Alimlər müəyyən ediblər ki, gündüz yatmağa genetik meyl yaşla bağlı beyin həcminin azalmasını ləngidə bilər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Sleep Health: Journal of the National Sleep Foundation" jurnalınd

.

Kardioloq Xəbərdar Edir: Soyuq Havada Bu Səhvləri Etməyin

Soyuq, küləkli və dəyişkən hava şəraitində ürək sağlamlığını qorumaq digər mövsümlərlə müqayisədə daha çox diqqət tələb edir. Kardioloq İosif Şubitidze xəbərdarlıq edir ki, belə havalarda ürək xəstələri, təzyiqdən əziyyə

.

Beyin 32 yaşa qədər yeniyetmə dövründə qalırmış

4 min nəfərin beyin hüceyrələri arasındakı əlaqələr araşdırılıb. xəbər verir ki, nəticələr beynin tək bir, hamar model üzrə inkişaf etmədiyini və daim dəyişdiyini göstərib. İnsan beyninin ömür boyu beş fərqli mərhələsi va

turlar.az

qadin sayti makiyaj instagram geymler 2025 xiyar turşusunun hazırlanması süfrə bəzədilməsi dosabin xeyri vətən haqqında bayatılar kosmetika kley lekesi qz eviyçun hakışta google masqalar masturbasiya