Albalının orqanizm üçün FAYDALARI

Albalının orqanizm üçün FAYDALARI Albalı A və C vitaminlərinin  mənbəyidir.
Çox vaxt giləmeyvə adlandırılan albalı əslində tumlu meyvələr ailəsinin üzvüdür. Məşhur yapon sakurası albalı ağacının mutasiyası olaraq yaradılıb. 
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, hər yaz, albalı ağacı çiçəkləməyə başlayanda yüzlərlə turist bu tamaşadan həzz almaq üçün Yaponiyaya gəlir. Yaponlar hətta düşünülmüş şəkildə çiçəklərə heyran olmaq prosesi üçün xüsusi bir termin tapıblar - "o-hanami".
100 qram albalıdan gündəlik vitamin ehtiyacımızın təxminən 20 faizi qədər A, 17 faizi qədər C vitamini ala bilərsiniz. Bu vitaminlər saç, dırnaq və oynaqların vəziyyətinin yaxşılaşdırılmasında mühüm rol oynayır. 
A vitamini sağlam dərini və görmə qabiliyyətini artırır, antioksidant xüsusiyyətləri ilə tanınan C vitamini isə immunitet sistemini gücləndirir və yaraların tez sağalmasına kömək edir.
Bundan əlavə, albalının tərkibində B vitaminləri  kalium, maqnezium, fosfor və dəmir kimi minerallar da var. Bu elementlər bədənin normal fəaliyyətini, o cümlədən ürək-damar və sinir sistemlərinin fəaliyyətini təmin etmək üçün lazımdır.
Bu meyvənin turş dadı triptofan və fol, malik, salisilik, süksinik və sitrik kimi müxtəlif turşuların olması ilə bağlıdır. Bu maddələr həzm sisteminin fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir və bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırır, bu da qidanın daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir və qəbizliyin qarşısını alır.
Albalının  qırmızı rəngi güclü antioksidantlar olan antosiyaninlərin olması ilə bağlıdır. Bu maddələr hüceyrələrdə metabolik proseslərin qurulmasına və bədənin qoruyucu funksiyasının yaxşılaşdırılmasına kömək edir. Məsələn, diyetlərinə müntəzəm olaraq albalı daxil edən idmançılar intensiv məşqlərdən sonra daha sürətli sağaldıqlarını bildirirlər.
Qan damarlarına faydalıdır və qan laxtalanmasının qarşısını alır.Albalı həm də B3 vitamini və qan damarlarının vəziyyətinə faydalı təsir göstərən askorbin turşusu ilə zəngindir. 
Albalı müxtəlif oynaq xəstəliklərindən, şişməyə meyllilikdən, tez-tez qəbizlikdən, fiziki yorğunluqdan və stressdən əziyyət çəkən insanlar üçün faydalıdır. Albalı aşağı kalorili və yüksək qidalı olduğu üçün arıqlamağa çalışanlar üçün faydalı ola bilər.
Bununla birlikdə, albalıdakı çox miqdarda turşunun mədə-bağırsaq traktının (GİT) vəziyyətinə mənfi təsir göstərə biləcəyini və qıcıqlanmaya səbəb ola biləcəyini nəzərə almaq lazımdır.  Onu acqarına yemək məsləhət görülmür. Albalı yedikdən sonra ağzınızı yaxalamaq lazımdır, çünki turşular diş minasını məhv edə bilər.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 714   Tarix: 22 iyun 2024
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Niyə hər gün əncir yeməlisiniz?

Əncir maraqlı məhsuldur, onlar nə meyvə, nə də giləmeyvədir.   -a istinadən  xəbər verir ki, əncir ağacının meyvələri sağlamlıq üçün çox faydalıdır.Əncirin tərkibində sinir sistemini gücləndirən, bərpasını sürətləndirən v

.

Nadir olay - 23 yaşlı qızın süd vəzisi başqa yerində çıxdı

İranda yaşayan 23 yaşlı qızın süd vəzilərinin öz anatomik yerində deyil, cinsi orqanı nahiyəsində yetişdiyi təsbit edilib. -a istinadla xəbər verir ki, qız 12 il boyunca cinsiyyət nahiyəsində yaranan şişkinliyi hiss ets

.

Soyuq şorbalar niyə təhlükəlidir? – Açıqlama

Ovduq (atlama) və ya qazpaço kimi soyuq şorbalar isti yeməklərdən daha çox vitamin saxlayır, lakin eyni zamanda hər kəs üçün deyil.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu bioloq İrina Lyalina deyib. "Soyuq şorbaların tərkibind

.

Yeməkdən sonra çay içdikdə niyə aclıq hissi yaranır?

Yeməyin üstündən çoxlu çay içdikdə aclıq hissinin yaranmasının bir neçə səbəbi ola bilər:. səbəbləri araşdırıb:. Mədə şirəsinin azalması: Çay içdikdə mədə şirələri seyrəlir. Bu şirələr yeməyin həzm olunması üçün vacibdir

.

İnfarkt necə baş verir? – Əlamətlər

Aşağıda sadalanan simptomlardan biri və ya bir neçəsi baş verdikdə, gecikmədən təcili tibbi yardım çağırmaq lazımdır. Əks halda, nəticələr zərərli ola bilər.   -a istinadən bildirir ki, infarkt simptomları ürək əzələsini

.

Az yeyilsə faydası çoxdur - Normanı keçəndə şəkər xəstəliyi yaradır

Günəbaxan halvası həm dadlı, həm də bəzi sağlamlıq faydalarına malik bir qida məhsuludur. xəbər verir ki, onun tərkibində yüksək miqdarda vitaminlər və minerallar var:. Vitamin E mənbəyi: Günəbaxan toxumlarından hazırlana

.

İnsanların ölməzdən əvvəl peşman olduğu 5 şey - Tibb bacısı yazdı

Palliativ baxım tibb bacısı Bronni Veyr ölmək üzrə olan insanların ən çox rast gəlinən beş peşmanlığını yazıb və dolğun həyat yaşamaq haqqında düşünməyə kömək etmək üçün onlar haqqında kitab dərc edib. qaynarinfo-ya istinadl

.

Botoks effekti verən yağlar

Dəriyə qulluqda ən vacib məsələlərdən biri qocalma əlamətlərinin qarşısını almaqdır. Dəri yaşlandıqca ortaya çıxan qırışlar, incə xəttlər və tünd ləkələr bir çox insanın ümumi problemlərindəndir. Ancaq təbii yağlarla edilə

.

Özünüzü diabetdən qorumaq üçün SADƏ ÜSUL

Diabet ən təhlükəli xəstəliklərdən biridir, ancaq özünüzü ondan qoruya bilərsiniz.   -a istinadən bildirir ki, bir sıra profilaktik tədbirlər adətən yaxşı nəticələr verir. Hansı vərdişlər sizi diabetdən qoruyacaq?. Daim

turlar.az

sonxeber.az maskalar makiyaj instagram toy makiyaji sekilleri xına bayatıları salatlarin bezenmesi elza seyidcahan hamilelikde axinti kosmetika novruza aid hakistalar novruza aid hakisda ziyafet geyimleri arxadan olmaq sağlamlığın sirleri