Albalının orqanizm üçün FAYDALARI

Albalının orqanizm üçün FAYDALARI Albalı A və C vitaminlərinin  mənbəyidir.
Çox vaxt giləmeyvə adlandırılan albalı əslində tumlu meyvələr ailəsinin üzvüdür. Məşhur yapon sakurası albalı ağacının mutasiyası olaraq yaradılıb. 
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, hər yaz, albalı ağacı çiçəkləməyə başlayanda yüzlərlə turist bu tamaşadan həzz almaq üçün Yaponiyaya gəlir. Yaponlar hətta düşünülmüş şəkildə çiçəklərə heyran olmaq prosesi üçün xüsusi bir termin tapıblar - "o-hanami".
100 qram albalıdan gündəlik vitamin ehtiyacımızın təxminən 20 faizi qədər A, 17 faizi qədər C vitamini ala bilərsiniz. Bu vitaminlər saç, dırnaq və oynaqların vəziyyətinin yaxşılaşdırılmasında mühüm rol oynayır. 
A vitamini sağlam dərini və görmə qabiliyyətini artırır, antioksidant xüsusiyyətləri ilə tanınan C vitamini isə immunitet sistemini gücləndirir və yaraların tez sağalmasına kömək edir.
Bundan əlavə, albalının tərkibində B vitaminləri  kalium, maqnezium, fosfor və dəmir kimi minerallar da var. Bu elementlər bədənin normal fəaliyyətini, o cümlədən ürək-damar və sinir sistemlərinin fəaliyyətini təmin etmək üçün lazımdır.
Bu meyvənin turş dadı triptofan və fol, malik, salisilik, süksinik və sitrik kimi müxtəlif turşuların olması ilə bağlıdır. Bu maddələr həzm sisteminin fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir və bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırır, bu da qidanın daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir və qəbizliyin qarşısını alır.
Albalının  qırmızı rəngi güclü antioksidantlar olan antosiyaninlərin olması ilə bağlıdır. Bu maddələr hüceyrələrdə metabolik proseslərin qurulmasına və bədənin qoruyucu funksiyasının yaxşılaşdırılmasına kömək edir. Məsələn, diyetlərinə müntəzəm olaraq albalı daxil edən idmançılar intensiv məşqlərdən sonra daha sürətli sağaldıqlarını bildirirlər.
Qan damarlarına faydalıdır və qan laxtalanmasının qarşısını alır.Albalı həm də B3 vitamini və qan damarlarının vəziyyətinə faydalı təsir göstərən askorbin turşusu ilə zəngindir. 
Albalı müxtəlif oynaq xəstəliklərindən, şişməyə meyllilikdən, tez-tez qəbizlikdən, fiziki yorğunluqdan və stressdən əziyyət çəkən insanlar üçün faydalıdır. Albalı aşağı kalorili və yüksək qidalı olduğu üçün arıqlamağa çalışanlar üçün faydalı ola bilər.
Bununla birlikdə, albalıdakı çox miqdarda turşunun mədə-bağırsaq traktının (GİT) vəziyyətinə mənfi təsir göstərə biləcəyini və qıcıqlanmaya səbəb ola biləcəyini nəzərə almaq lazımdır.  Onu acqarına yemək məsləhət görülmür. Albalı yedikdən sonra ağzınızı yaxalamaq lazımdır, çünki turşular diş minasını məhv edə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 896   Tarix: 22 iyun 2024
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

İnfarkt keçirənlərin ortaq vərdişi

Səhər oyandıqdan dərhal sonra fiziki aktivliyin olmaması infarkt keçirmiş insanlarda geniş rast gəlinən vərdişlərdən biridir. xəbər verir ki, bunu britaniyalı kardioloq Sana Sadoksay "Daily Mirror" nəşrinə açıqlamasınd

.

Bunlar dəmir dərmanlarının təsirini azaldır

Dəmir preparatlarını qəhvə, çay, şərab və süd məhsulları ilə qəbul etmək onların mənimsənilmə effektivliyini azaldır. xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Yelena Şafranskaya məlumat verib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, qı

.

Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?

Ayaq göbələyi geniş yayılmış dəri problemlərindən biridir və ayaq dərisində müəyyən göbələk növlərinin çoxalması nəticəsində yaranır. Ən çox barmaqların arasında müşahidə olunsa da, növündən asılı olaraq ayağın üst hissəsində

.

Xəstəlik geni yaradır - Hər gün istəmədən biraz yeyirik

Mikroplastik nəsil sağlamlığını dəyişdirir. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, mikroplastiklərlə təmasda olan siçanların erkək fərdlərində spermanın tərkibi dəyişir və bu, onların nəslind

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu - Mütəxəssisdən tövsiyə

Qış aylarının gəlişi ilə birlikdə tənəffüs yolları infeksiyalarında, xüsusilə mövsümi qrip hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, qulaq, burun və boğaz mütəxəssisi, dosent İsmayıl Öndər Uysal bildirib ki

.

Bu vaxta qədər yoluxucu olduğu bilinmirdi - Qadınlardan kişilərə keçirmiş

Prostatitin yoluxucu ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edilib. xəbər verir ki, xroniki prostatit cinsi əlaqə zamanı partnyora keçə bilən bakteriyalarla bağlı ola bilər. Bu barədə uroloq, ali kateqoriyalı həkim Sergey Korolyov danışıb

.

Zərərli olduğu deyilən pendir növləri demensiyanın qarşısını alırmış

Pendirin istehlakı demensiyanın qarşısını almağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, İsveçli alimlər yağlı süd məhsulları, xüsusilə yağlı pendirlər və krem məhsullarının demensiya riskini azalda biləcəyini müəyyən ediblər. Araşdırmad

turlar.az

hamilelikde qidalanma toy makiyajlari reseptler aksesuar yuxu yozmalar atalar sözləri günün kombini kosmetika olumu uşaq nece olur qz eviyçun hakışta vidyolar birlik haqqinda