Ana olmaq istəyənlərin nəzərinə: Mütəxəssis düzgün yaş aralığını AÇIQLADI

Ana olmaq istəyənlərin nəzərinə: Mütəxəssis düzgün yaş aralığını AÇIQLADIİndiki vaxtda qadınlar, xüsusən də böyük şəhərlərdə yaşayanlar, iqtisadi şərait və karyera səbəbiylə analığı daha gec yaşa qədər təxirə sala bilirlər. Bəs doğum üçün ən təhlükəsiz yaş aralığı hansıdır? Macarıstanın Semmelweis Universitetinin alimləri araşdırmalarında bu suala cavab axtarıb və qadınların uşaq sahibi olması üçün ən təhlükəsiz yaş aralığını açıqlayıblar.
Milli.Az referans.az-a istinadən bidirir ki, Macarıstanın Semmelweis Universitetinin alimləri öz araşdırmalarında qadınların uşaq sahibi olması üçün ən uyğun yaş aralığını açıqlayıblar.
Alimlər 1980-2009-cu illər arasında uşaq dünyaya gətirən 31128 qadının məlumatlarını ana yaşı ilə körpələrdə qeyri-genetik doğum anomaliyaları arasındakı əlaqə kontekstində araşdırıblar.
Araşdırma həmçinin müəyyən edib ki, ananın yaşı artdıqca daun sindromu, ürək xəstəliyi, dodaq-damaq yarığı kimi xəstəliklərdən əziyyət çəkən körpələrin olma ehtimalı da artır.
Gənc yaşda uşaq dünyaya gətirən anaların körpələrində dodaq və damaq yarığı riski yüzdə 9, 32 yaşdan yuxarı hamiləliklərdə isə bu riskin yüzdə 45 olduğu ifadə edildi.
Gənc yaşda dünyaya gələn anaların körpələrində anadangəlmə həzm sistemi pozğunluqları riskinin 23-32 yaş aralığında olanlara nisbətən 23 faiz, anadangəlmə həzm sistemi pozğunluqları riskinin uşaq dünyaya gətirən qadınların körpələrində isə 15 faiz daha çox olduğu müəyyən edilmişdir. 32 yaşdan yuxarı doğum.
Əvvəlki tədqiqatlar genetik pozğunluqlar və ananın yaşı arasındakı əlaqəni təsdiqləsə də, qeyri-xromosom anomaliyaları ilə ananın yaşı arasındakı əlaqəyə dair araşdırmalar azdır.
Araşdırmanın nəticələri "BJOG" elmi jurnalında dərc olunub.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 890   Tarix: 25 oktyabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İstifadə müddəti bitdikdən sonra yeməməli olduğunuz 6 qida

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar istifadə müddəti bitdikdən sonra sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. . xəbər verir ki, bu məhsullar bakteriyaların sürətlə çoxalması səbəbindən qida zəhərlənməsinə, hətt

.

Pendirin beyinə faydası nədir?

Müntəzəm olaraq pendir yemək demensiyanın (ağıl zəifləməsinin) inkişaf ehtimalını azalda bilər. xəbər verir ki, bu nəticə "Nutrients" jurnalında dərc olunan yeni elmi araşdırmada göstərilib. Tədqiqat 65 yaşdan yuxar

.

Kişilər niyə üşüyür, qadınlar yox?

Qadınların kişilərə nisbətən niyə daim isti hiss etmə səbəbləri araşdırılıb. xəbər verir ki, avstraliyalı cərrah Zak Terner "Nature Climate Change" jurnalında dərc olunmuş araşdırmaya istinad edib. Məlumat New Yor

.

Davamlı stress xərçəng yaradır - Təsdiqləndi

Uzunmüddətli stress orqanizmin müdafiə sistemini zəiflədir və immun hüceyrələrin xərçəng ocaqlarını tanımaq qabiliyyətini azaldır. xəbər verir ki, bunu Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzinin onkoloqu Sergey İvanov bildirib. Onu

.

Avropada quş qripi yayıldı: Ölkəmizdə vəziyyət nə yerdədir?

Avropada quş qripi halları sürətlə artır. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, İspaniya, Almaniya, Fransa, İrlandiya, Niderland, Belçika, Polşa və İngiltərə də daxil olmaqla bir sıra ölkələrdə yeni yoluxmalar qeydə alınıb

.

Gündə nə qədər zeytun yemək lazımdır? – faydaları

Zeytun həm qədim dövrlərdən bəri "sağlamlığın simvolu" sayılır, həm də Azərbaycan süfrələrinin ayrılmaz hissəsidir. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsulun faydaları çox olsa da, gündəlik qəbul miqdarı düzgü

.

Tanınmış dondurma markasında təhlükəli bakteriyalar aşkarlandı

Türkiyənin yerli dondurma markalarından birinin analizlərində insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradan nəcis bakteriyası olduğu iddia edilib. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, məhsullarda aşkar olunan mikroorqanizmlər arasınd

.

Dietoloq stressi azaldan 5 təbii içkini açıqladı

Stress və gərginlik həm bədənə, həm də beyinə mənfi təsir göstərir. Lakin bəzi təbii içkilər bu halı yüngülləşdirməyə və orqanizmin sakitləşməsinə kömək edə bilər. Mütəxəssislər qeyd edir ki, bu içkilər sağlamlıq üçün təhlükəsizdi

.

Turşudan sonra bu əlamətlər yaransa həkimə gedin, yoxsa

Ev şəraitində ət və digər məhsulları konservləşdirmək botulizm təhlükəsini artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt Nadejda Çernışova danışıb. "Botulizm bakteriyasını məhv etmək üçün 120C temperatur lazımdı

turlar.az

maskalar kosmetik vasiteler makiyaj etmek qaydalari ibrətamiz sözlər atalar sozleri ana haqqinda göyəm turşusu kısa saç hörükləri kosmetika baldiza aid hakisda üzeyir hacıbəyli klitor kahfe kali novruz hakışdaları