Ananasın faydaları

Ananasın faydalarıAnanas sərt, sivri yarpaqları və iri meyvəsi olan yer bitkisidir. Bu bitkinin yarpaqları dar və uzun olub 80 santimetrə qədər böyüyə bilir. Onun yarpaqları sərt təbəqə ilə öprtülü olur. Bu təbəqənin epiderma qatı yağış yağan zaman suyu özündə toplayıb saxlaya bilmək qabiliyyətinə malikdir. Yarpaqlarının içərisində hava kanalları olur və bu kanallar xlorofil hüceyrələrdən ibarət olur.
Meyvə yetişməyə başladıqqda əvvəlcə onun yarpaqları böyüyür, sonra 60 sm uzunluğunda çiçək formalaşır. Bitkinin çiçəklənməsi 15-20 gün çəkir və sonra meyvə formalaşmağa başlayır. Meyvə bərk və qızılı-sarı rəngli təbəqə ilə örtülmüş olur. Meyvə böyüdükcə onun başındakı yarpaqlar da toppuz kimi qalır. Ananasın toxum əmələ gətirməyən yüksək keyfiyyətli növləri vardır.
Ananas az kalorili və az yağlılığı olan meyvələrdəndir. Onun 100 qramında 52 kalori var. Onun konservləşmiş şirəsində bu rəqəm 60 kalori, təzə çəkilmiş şirəsində isə 48 kalori olur. Buna görə də ondan istənilən adam - hətta artıq çəkidən əziyyət çəkənlər də istifadə edə bilər.
Ananasın Tərkibi
- Zülallar - 0,3 qram
- Yağlar - 0,1 qram
- Karbohidratlar - 11,5 qram
- Su - 85,5 qram
- Kaloriliyi - 52 kKal.
Ananasın tərkibi çoxlu miqdarda qida lifləri, təbii turşular, kalium, kalsium, fosfor, dəmir, sink, maqnium, marqanes və yodla zəngindir. Bundan başqa ananas B1, B2, B12, PP və A vitaminləri ilə zəngindir. Bütün bunlar ananasın tərkibini insan orqanizmi üçün əvəzolunmaz edir. Ananasın tərkibində olan bioloji aktiv maddələr onun tərkibinin unikal olduğunun göstəricisidir. Ananas həzm sisteminin fəaliyyətini sürətləndirir, mədə şirəsinin tərkibindəki fermentləri aktivləşdirir. Buna görə də mütəxəssislər insanlara hər gün ananas şirəsi içməyi və ya bir dilim təzə anans yeməyi məsləhət bilir.
Ananasın Xeyri
Ananas arterial təzyiqi aşağı salır, qanı təmizləyir, ürək-damar xəstəliklərinin əmələgəlmə riskinin qarşısını alır. Ananasın tərkibində bromelin fermenti var. Bu ferment orqanizmin cavanlaşmasına və artıq piylərdən azad olmasına səbəb olur. Bromelin arıqlamaq üçün müasir tibbdə istifadə olunan aktiv qida əlavələrindən biridir. Artıq çəkidən azad olmaq istəyənlər üçün ananas ən yaxşı qida vasitəsidir. Onun tərkibində olan serotonin hormonu aclıq hissinin aradan qalxmasına səbəb olur. Orqanizmin çəkisinin azalması və artıq şlaklardan xilas olmaq üçün bəzi dietoloqlar pasiyentlərinə həftədə bir dəfə "anans günü" təyin etməyi məsləhət bilir. Bu zaman pasiyent həftədə bir dəfə, gün ərzində hər dəfə acdığında ananas şirəsi qəbul edir.
Ananasdan həm yeməklərdə, həm salatlarda, həm də şirniyyatlarda geniş istifadə olunur. Ananas orqanizmdə aşağıdakılara səbəb ola bilir:
- Həzm sistemini yaxşılaşdırır.
- Arterial təzyiqi aşağı salır.
- Qanı təmizləyir.
- Arıqlamağa yardım edir.
- Orqanizmi cavanlaşdırır.
- Qanda serotoninin miqdarını artırır.
- Orqanizmdən artıq mayenin çıxmasına səbəb olur.
Ananasın Ziyanı
Qastritdən əziyyət çəkənlərə və mədə turşuluğu çox olan adamlara ananasdan çox istifadə eləmək olmaz. Bu əlamətlərin artmasına və xəstənin narahatlığına səbəb ola bilər.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 964   Tarix: 26 yanvar 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər səhər yataqda bu məşqi edin

Səhərlər yataqdan qalxmaq bəzən çətin ola bilər. Ancaq tibb mütəxəssisləri bildirir ki, günə kiçik bir hərəkətlə başlamaq həm fiziki, həm də zehni sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, fizioterapevtlərin sözlərin

.

Əzələ üçün istifadə edirlər, amma orqanları sıradan çıxarır - Ciddi xəbərdarlıq

Son illərdə gənclər arasında əzələ kütləsini artırmaq məqsədilə zülal (protein) tozlarından istifadənin artması sağlamlıq mütəxəssislərini narahat etməyə başlayıb. Qastroenterologiya üzrə tanınmış mütəxəssis zülal tozlarını

.

Səhərlər bunu içən gec qocalır - Ömrü uzadır

Hollandiya alimlərinin apardığı yeni araşdırmaya görə səhərlər müntəzəm olaraq qəhvə içmək yaşlanma prosesini ləngidə, depressiya riskini isə 20 faiz azalda bilər. "European Journal of Nutrition" jurnalında dər

.

Dubay şokoladının tərkibində elə gizli maddə var ki

Son dövrlərdə sosial şəbəkələrdə populyarlıq qazanan Dubay şokoladı yalnız dadı ilə deyil, təhlükəli tərkibi ilə də gündəmə gəlib. Parıltılı qablaşdırması və dəbdəbəli təqdimatı ilə diqqət çəkən bu məhsulun arxasında sağlamlığ

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

Niyə kariyes tez-tez təkrarlanır? - SƏBƏBLƏR

Karies yəni diş çürüməsi dünyanın ən geniş yayılmış diş problemlərindən biri olaraq qalır. Hər nə qədər stomatoloq tərəfindən uğurla müalicə edilsə də, bəzi hallarda bu problem zamanla yenidən üzə çıxır. Bəs kariyesin təkrar-təkra

.

Ən sağlıqlı çərəz: Nə fındıq, nə badamdır - bu, hamısından üstündür

Sağlam qidalanmanın əsas elementlərindən biri olan çərəzlər həm enerji vermə xüsusiyyətləri, həm də orqanizmə göstərdikləri saysız faydalarla diqqət çəkir. Adətən fındıq, badam və Antep fıstığı ən çox istifadə olunan çərəzlə

.

Sirkə bu xəstəliklərin düşmənidir

Sirkə ənənəvi tibbdə uzun müddət istifadə edilən və sağlamlıq üçün bir çox faydaları olan təbii məhsuldur. xəbər verir ki, təbii üsullarla sağlam qalmaq istəyənlərin tez-tez istifadə etdiyi alternativlərdən biri olan sirk

.

1 qaşıq yeyənlər 10 il xəstələnmir - Bəhməz deyil

Tarix boyu sağlamlığın simvolu sayılan bəhməz bu gün özünə güclü bir alternativ qazanıb. Söhbət son dövlər daha çox istifadə edilən üzüm marmeladından gedir. . xəbər verir ki, dəmir, antioksidant və vitaminlərlə zəngin ola

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az aksessuarlar kosmetik vasiteler yaz geyimleri 2025 2025 geyim kolleksiyalari sağlam ol qəbizlik qarazire faydalari qiz evi ucun saglam qidalanma sevgi olumu üzeyir hacıbəyli