Arıqlamağın təhlükəli nəticələri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Arıqlamağın təhlükəli nəticələri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQAlimlər arıqlamağın təhlükəli olduğu yaşı açıqlayıblar.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, xüsusilə kəskin şəkildə arıqlamaq Alzheimer xəstəliyinin inkişaf riskini artıra bilər.
Yaşlı insanların fizioloji parametrlərinə təsir göstərə biləcəyi üçün aktiv şəkildə arıqlamaq məsləhət görülmür. Mütəxəssislər 60 yaşa qədər çəkiyə nəzarət etməyi tövsiyə edirlər, bu yaşdan sonra arıqlamaq təhlükəli ola bilər.
Lakin Çin və ABŞ alimlərinin apardıqları yeni araşdırma təkcə qocalıqda deyil, otuz yaşdan sonra da arıqlamağın riskli olduğunu göstərir. Alimlər müəyyən ediblər ki, orta və yaşlı insanlarda arıqlamaq gələcəkdə Alzheimer xəstəliyinə tutulma ehtimalını artıra bilər.
Əvvəllər məlum olub ki, piylənmə səviyyəsini təyin etmək üçün istifadə edilən bədən kütləsi indeksi (BMI) qocalıqda demans riski ilə əlaqələndirilə bilər. Bununla belə, bu əlaqə birmənalı deyil: orta yaşda kilolu olmaq demans riskini artırır, lakin yaşlı insanlarda əlavə funt daşımaq, əksinə, bu riski azalda bilər.
Alimlər 2045 iştirakçının məlumatlarına əsaslanan yeni araşdırmada belə qənaətə gəliblər ki, təkcə çəki artımı deyil, həm də xüsusilə müəyyən yaşda arıqlamaq beynin koqnitiv funksiyalarına təsir edir. Kəskin çəki alan, sonra isə kəskin şəkildə itirən insanların koqnitiv pozulma riski daha çox olduğu müəyyən edilib.
Alimlər otuzdan sonra qəfil kilo verənlər arasında xüsusi bir təhlükə müəyyən ediblər. Erkən orta yaşda əlavə funt qazanan və sonrakı illərdə sürətlə arıqlayan insanlarda risk ən yüksək idi. Bunun səbəbi maddələr mübadiləsində kəskin dəyişikliklər və beyin funksiyasına mənfi təsirlər ola bilər ki, bu da Alzheimer xəstəliyinin inkişaf ehtimalını artırır.
Beləliklə, erkən yaşdan sağlam çəkinin orta və sabit saxlanması, qocalıqda koqnitiv funksiyanı qorumaq üçün bədən çəkisinin qəfil dəyişməsindən daha faydalı ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1061   Tarix: 07 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hansı kosmetoloqlardan razı qalmısız? - SORĞU

Son dövlər vətəndaşların kosmetoloqlardan şikayət halları artmaqdadır. şikayətləri nəzərə alaraq sorğu keçirir. Razı və narazı qaldığınız kosmetoloqların adlarına "Facebook" səhifəmizdəki sorğuda qeyd edə bilərsiziniz.

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Kabuslar sadəcə yuxu deyil - beyninizdən kömək siqnalıdır

Hər birimiz ən azı bir dəfə kabusdan sonra soyuq tər içində oyanmışıq. Bəziləri uçurumdan düşdüyünü görür, bəziləri ayaqlarını hiss etmədən qaçır, bəziləri isə keçmişdə yaşadığı ağrını yenidən yaşayır. Kabuslar uşaqlard

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Alimlər çuğundurun inanılmaz faydasını aşkarladı

Britaniyalı tədqiqatçılar çuğundurun damar, ürək və beyin sağlamlığı üçün faydalı olduğunu müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nutrients" jurnalında dərc olunan icmalda çuğundurun nitrat, betalain və polifenol tərkibini

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

turlar.az

qadin dunyasi kosmetika mehsullari həkim məsləhəti neyrosirkulyator distoniya içi doldurulmuş badımcan turşusu terminlər aksesuarlar kosmetika cekc pornuxa gunay kahfe falı baliq burcu aysel