Arıqlamağın təhlükəli nəticələri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Arıqlamağın təhlükəli nəticələri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQAlimlər arıqlamağın təhlükəli olduğu yaşı açıqlayıblar.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, xüsusilə kəskin şəkildə arıqlamaq Alzheimer xəstəliyinin inkişaf riskini artıra bilər.
Yaşlı insanların fizioloji parametrlərinə təsir göstərə biləcəyi üçün aktiv şəkildə arıqlamaq məsləhət görülmür. Mütəxəssislər 60 yaşa qədər çəkiyə nəzarət etməyi tövsiyə edirlər, bu yaşdan sonra arıqlamaq təhlükəli ola bilər.
Lakin Çin və ABŞ alimlərinin apardıqları yeni araşdırma təkcə qocalıqda deyil, otuz yaşdan sonra da arıqlamağın riskli olduğunu göstərir. Alimlər müəyyən ediblər ki, orta və yaşlı insanlarda arıqlamaq gələcəkdə Alzheimer xəstəliyinə tutulma ehtimalını artıra bilər.
Əvvəllər məlum olub ki, piylənmə səviyyəsini təyin etmək üçün istifadə edilən bədən kütləsi indeksi (BMI) qocalıqda demans riski ilə əlaqələndirilə bilər. Bununla belə, bu əlaqə birmənalı deyil: orta yaşda kilolu olmaq demans riskini artırır, lakin yaşlı insanlarda əlavə funt daşımaq, əksinə, bu riski azalda bilər.
Alimlər 2045 iştirakçının məlumatlarına əsaslanan yeni araşdırmada belə qənaətə gəliblər ki, təkcə çəki artımı deyil, həm də xüsusilə müəyyən yaşda arıqlamaq beynin koqnitiv funksiyalarına təsir edir. Kəskin çəki alan, sonra isə kəskin şəkildə itirən insanların koqnitiv pozulma riski daha çox olduğu müəyyən edilib.
Alimlər otuzdan sonra qəfil kilo verənlər arasında xüsusi bir təhlükə müəyyən ediblər. Erkən orta yaşda əlavə funt qazanan və sonrakı illərdə sürətlə arıqlayan insanlarda risk ən yüksək idi. Bunun səbəbi maddələr mübadiləsində kəskin dəyişikliklər və beyin funksiyasına mənfi təsirlər ola bilər ki, bu da Alzheimer xəstəliyinin inkişaf ehtimalını artırır.
Beləliklə, erkən yaşdan sağlam çəkinin orta və sabit saxlanması, qocalıqda koqnitiv funksiyanı qorumaq üçün bədən çəkisinin qəfil dəyişməsindən daha faydalı ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1016   Tarix: 07 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu çayı yeməklə bir içmək olmaz - Həkimdən xəbərdarlıq

Matça çayı dəmirin orqanizm tərəfindən mənimsənilməsini azalda bilər. xəbər verir ki, bunu biotexnoloq Mariya Zolotaryova bildirib. Onun dediyinə görə bu bəzi insanlarda qanazlığına yol aça bilər. "Sağlam insanlar üçü

.

"Samaqon" korluğa səbəb ola bilər"

"Evdə hazırlanmış spirt korluq və ölümlə nəticələnə bilər". xəbər verir ki, həkim-qastroenteroloq Vladimir Neronov evdə hazırlanmış spirtli içkilərin, xüsusilə samaqonun metanol səbəbindən ciddi təhlükə yaratdığın

.

Siçanlar üzərində test edildi, indi də insanlarda yoxlayacaqlar - Alimlər görün nə tapdı

Beyində iştahı idarə edən hissə aşkarlanıb. xəbər verir ki, tədqiqat nəticələri Cell Reports jurnalında dərc olunub. BNST adlanan hissənin iştahı idarə etməsi aşkarlanıb. Araşdırmalara görə bu sahə həm dadı, həm də aclı

.

Zoğalın möcüzəvi faydaları

Son illərdə təbii qidalara maraq artdıqca unudulmuş bitkilər və meyvələr yenidən gündəmə gəlir. Onlardan biri də zoğaldır. Xalq təbabətində qədimdən istifadə olunan bu meyvə həm müalicəvi xüsusiyyətləri, həm də güclü antioksidan

.

Uzun ömür eksperti sağlamlıq sirrini açıqladı – Hər gün 3-4 fincan içir

Uzun ömür və sağlam həyat mövzusunda tanınan Prof. Dr. Tim Spector şəxsi sağlamlıq sirrini açıqlayaraq gündəlik vərdişlərini paylaşıb. xəbər verir ki, Spector bildirir ki, hər gün 3-4 fincan qəhvə içir və bunun sağlamlığın

.

Gel dırnaqların bilinməyən fəsadları: Gözəllik yoxsa genetik zərər?

Son illərdə qadınlar arasında məşhurlaşan gel dırnaqları estetik görünüş təqdim etsə də, sağlamlıq üçün risklər daşıyır. xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə gel dırnaqlarında istifadə olunan TPO (Trimetilbenzoil Difenilfosfi

.

Turşu xərçəng riskini azaldır

Əhalinin böyük bir hissəsi turşuların mədə üçün yaxşı olmadığına inanaraq istehlak etməkdə tərəddüd edir. Bununla belə, onların ləzzətindən əlavə, ümumi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğu ortaya çıxıb. . xəbər verir ki

.

Kolbasa və sosiskalar xərçəng yaradır

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, emal olunmuş ət məhsulları, xüsusilə də kolbasa və sosiskalar müntəzəm şəkildə qəbul edildikdə sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, bu məhsulları

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

turlar.az

yemek reseptleri aksessuarlar qaşların formalari dil haqqinda atalar sözləri mimoza salatinin hazirlanma qaydasi kisi ve qadin intim munasibetleri qazan kotleti kosmetika gulmeli hakista oğlan evine aid hakisda pomidor intim munasibetler vətənə aid