Asimptomatik daşıyıcılar virusa yoluxdurur?

Asimptomatik daşıyıcılar virusa yoluxdurur?Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) mütəxəssisləri asimptomatik daşıyıcıların patogeni başqalarına ötürdüyünü bildirsələr də, bəzi həmkarları fərqli fikirdədir.
Milli.Az xəbər verir ki, Avstraliya, Çin və İngiltərədən olan beynəlxalq alimlər qrupu asimptomatik koronavirus daşıyıcılarının başqaları üçün yoluxucu ola bilməyəcəyi qənaətindədir. Bunun üçün alimlər COVID-19-a yoluxmuş 300 nəfərin nümunələrini araşdırıb.
İştirakçılar testləri mənfi nəticələr göstərənə qədər karantində saxlanılıb. Bu müddət ərzində onlarda heç bir simptom müşahidə olunmayıb. Alimlər iştirakçıların bütün sosial əlaqələrini də analiz edib. Onlar təxminən 1174 nəfərlə ünsiyyətdə olsalar da, virus heç kimə yoluxmayıb.
"Asimptomatik xəstələrin bütün yaxınlarının COVID-19 test nəticələri neqativ oldu. Bu da onu göstərir ki, asimptomatik xəstələrin yoluxuculuq ehtimalı yoxdur".
Xatırladaq ki, ÜST-nin texniki direktoru Mariya Van Kerxov bu məsələnin tam öyrənilmədiyini açıqlamışdı.
Moskva Fizika və Texnologiya İnstitutunun genom mühəndisliyi laboratoriyasının rəhbəri Pavel Volçkov isə asimptomatik daşıyıcıların bədənlərində az miqdarda virus olduğunu bildirmişdi. Odur ki, başqalarına ötürmə ehtimalı azdır. Bununla birlikdə, araşdırmanı tamamlamaq üçün asimptomatik xəstələrdə patogen miqdarını müqayisə etmək lazımdır.
Rusiya Elmlər Akademiyasının müxbir üzvü, biologiya elmləri doktoru Sergey Netyosov bu açıqlama ilə razılaşmadığını qeyd edib:
""Təmiz asimptomatik" xəstələr çox azdır, bu və ya digər şəkildə yoluxmuşların böyük əksəriyyətində xəstəliyin bəzi təzahürləri görünür, onlar da öz növbəsində virusu başqalarına yoluxdurur". (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1394   Tarix: 03 fevral 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

.

Səhərlər enerjili oyanmağın sirri: Yatmazdan əvvəl otağınıza qoyun

Gündəlik yorgunluq, motivasiya çatışmazlığı və bitməyən halsızlıq çox vaxt keyfiyyətli yuxunun olmamasından qaynaqlanır.  xəbər verir ki, səhərlər enerjili oyanmağın yolu isə düşündüyünüz qədər mürəkkəb deyil. . Ev şəraitind

.

Az siqaret çəkmək də öldürür- Erkən ölüm riski 60% artır

Gündə yalnız iki siqaret çəkmək belə ürək-damar xəstəlikləri riskini 50%-dən çox, erkən ölüm riskini isə 60% artırır.  xəbər verir ki, ABŞ-nin Johns Hopkins Universitetindən alimlərin araşdırması göstərir ki, özünü "sosia

.

Əgər balığın qarnı belədirsə, almayın

Balıq alarkən diqqət edilməli ən vacib məqamlardan biri onun qarın hissəsinin vəziyyətidir. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, qarın hissəsi şişkin, yumşaq və ya asanlıqla dağılırsa, həmin balığı almaq təhlükəlidir. xəbər veri

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

Həkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus

Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunu

.

Qış xəstəliklərinə qarşı müdafiə - Gündəlik C vitamini dozası

Qışda immuniteti gücləndirən C vitamini bədən tərəfindən istehsal olunmadığı üçün gündəlik qidalarla qəbul edilməlidir. xəbər verir ki, kardioloq Dr. Demet Erciyesin sözlərinə görə, C vitamini çatışmazlığı yorğunluq, zəiflik

.

Uşaqları telefon və planşetlərdən uzaq tutmaq üçün nə etməliyik? - Mütəxəssislərdən tövsiyyələr

Texnologiyanın cəlbediciliyi getdikcə artdıqca uşaqların telefon və planşetlərə bağlılığı valideynlərin əsas narahatlıqlarından birinə çevrilib. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, azyaşlıların uzun müddət ekran qarşısınd

.

Böyrək daşlarının yaranmasına səbəb olan qidalar açıqlandı

Böyrək daşlarının təxminən 60-80 faizi kalsium oksalatlarından ibarətdir. Bu daşlar möhkəm, həllolunmaz və parçalanması çətin olur. xəbər verir ki, qarabaşaq, pomidor, qara çay, çuğundur və digər oksalatla zəngin qidaları

turlar.az

qis geyimləri 2025 makiyaj etmek qaydalari reseptler tük tökən qripdən qorunmaq cinsi sağlamlıq ailə hamiləlik kosmetika azerb clpaq qadinlari brusell bakteriyası dieta insan novruz bayramina aid hakisdalar