Azərbaycanda dönərlə bağlı qərar qəbul olundu

Azərbaycanda dönərlə bağlı qərar qəbul olunduÇiy dönər daşınması zamanı qanunvericiliklə nəzərdə tutulmuş baytarlıq sənədləri ilə müşayiət olunmalıdır.
Milli.Az xəbər verir ki, bu, "Dönər emalına və dövriyyəsinə dair sanitariya norma və qaydaları"nın təsdiq edilməsi haqqında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin kollegiyasında qərar qəbul olunmuş qərarda əksini tapıb.
Qərara görə, hər bir çiy dönər partiyasının emal prosesi (ətin sümükdən ayrılması, bölünməsi, xırdalanması, duz və ədviyyatın qarışdırılması, dönər şişlərinə və borularına düzülməsi, qablaşdırılması və etiketlənməsi) havanın temperaturu +120C-dən yüksək olmayan şəraitdə eyni növbə ərzində həyata keçirilməli və həmin müddətdə ətin 70C-dən (quş ətinin 40C-dən) yüksək olmayan temperaturunun saxlanması təmin olunmalıdır. Digər müəssisələrə göndərilməsi və ya dondurulmaya cəlb olunması nəzərdə tutulan çiy dönər ətə təsir etməyən və ətin xüsusiyyətini dəyişdirməyən, eləcə də çiy dönərin təsir edə bilmədiyi, qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinə cavab verən qida ilə təmasda olan materialdan hazırlanmış vakuum, yaxud hava boşluğu qalmayan qablaşdırmalarda saxlanılmalıdır.
Çiy dönərlərin dondurulması qablaşdırmadan dərhal sonra şaquli vəziyyətdə saxlanması təmin olunmaqla sürətli (şok) dondurma tunellərində -420C və daha aşağı temperatur şəraitində həyata keçirilməlidir. Dondurulmuş çiy dönərlərin donunun açılması prosesi dönərin ən dərin orta nöqtəsində temperaturun 0°C ilə 4°C arasında olması şərtilə soyudulmuş vəziyyətə gətirilməsi, bu prosesdə yaranan suyun, əsasən çiy dönərin əzələ liflərinə, toxuma hüceyrələrinə və boşluqlarına daxil olması şəraitində suyun kənara mümkün qədər çox axmaması təmin edilməlidir. Bunun üçün gigiyena qaydalarına əməl edilməklə və dönərin keyfiyyətinə mənfi təsirlərə yol verilməməklə temperaturu 18°C-dən yüksək olmayan durğun hava, təzyiqli hava axını, təzyiqli su buxarı-hava qarışığı üsullarından istifadə edilməlidir. Dondurulmuş çiy dönərin saxlanması və daşınması -180C-dən yüksək olmayan temperaturda həyata keçirilməli və yararlılıq müddəti 3 aydan çox olmamalıdır.
Təzə çiy dönərin hazırlandığı, habelə dondurulmuş çiy dönərin donunun açıldığı vaxtdan bişirməyə başlanmasına qədərki müddətdə saxlanması və daşınması +10C ilə +40C arasında olan temperaturda həyata keçirilməli və bu müddət ümumilikdə 8 saatdan çox olmamalıdır.
Təzə çiy dönərin və donu açılmış çiy dönərin şaquli vəziyyətdə tərpənməz saxlanması təmin olunmaqla nəqliyyat vasitələrində daşınma müddəti 4 saatı keçməməli və daşınma başa çatdırıldıqdan sonra dərhal bişirməyə başlanmalıdır.
Çiy dönərin bişirilməyə başlandığı andan etibarən yararlılıq müddəti ən çoxu 12 saatdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 962   Tarix: 04 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Şəkər xəstəliyinin yeni növü aşkarlandı

Şəkər xəstəliyinin yeni növü aşkarlanıb. xəbər verir ki, Exeter Universiteti Tibb Məktəbi və Brüssel Azad Universitetinin alimləri indiyə qədər məlum olmayan diabet növü aşkarlayıblar. Nəticələr "Journal of Clinica

.

Zeytun və pendiri birlikdə yeməyin - XƏBƏRDARLIQ

Səhər yeməyinin ayrılmaz hissəsi sayılan zeytun və pendir illərdir bir araya gələn klassik ikili kimi tanınır.Lakin mütəxəssislər bu birləşmənin göründüyü qədər sağlam olmadığını bildirirlər. xəbər verir ki, onların fikrincə

.

Ginekoloq soyuqdəymə ilə bağlı məşhur mifi təkzib etdi

Soyuğun sağlamlığa təsiri ilə bağlı məşhur mif təkzib edilib. xəbər verir ki, Rusiyalı ginekoloq Tatyana İlyuxina soyuğun təkbaşına sistit xəstəliyinə səbəb olması barədə yayılan fikri təkzib edib. Mütəxəssisin sözlərin

.

Maşınlardakı bu funksiya kişilərdə sonsuzluq yaradır - Açıqlama

Avtomobil oturacağının isidilməsi kişi sonsuzluğuna səbəb ola bilər. xəbər verir ki, avtomobil oturacağının isidilməsindən tez-tez istifadə etmək kişi reproduktiv sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Rusiyalı androlo

.

İnsanı 10 yaş cavanlaşdıran tərəvəz - Çox adam bilmir

Badımcan bir çoxlarının süfrəsində tez-tez yer alan tərəvəz olsa da, çoxumuz onun sağlamlığa müsbət təsirini lazımınca bilmirik. Halbuki bu sadə tərəvəz təkcə yeməklərə dad qatmır, həm də orqanizm üçün olduqca faydalıdır

.

Yeməyi bu formada bişirəndə kanserogen maddə yaranır - Diqqət

Sobanın içində yaranan qurumuş yağ qatı və his yalnız estetik problem deyil, həm də sağlamlıq üçün risk yaradır. xəbər verir ki, bunu açıqlamasında Rusiya Texnoloji Universitetinin (RTU MIREA) biotexnologiya və sənaye farmasiyas

.

Tez-tez acırsınızsa, yemək saatlarınıza diqqət edin – Mütəxəssislərdən vacib tövsiyələr

Bəzi insanlar gün ərzində tez-tez acdığını hiss edir. Bu hal düzgün olmayan qidalanma rejimi ilə bağlı ola bilər. xəbər verir kİ, qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirirlər ki, ac qalmaqla arıqlamaq mümkün deyil. Əksinə, uzu

.

Orta yaş dövründə hansı vitaminləri qəbul etməliyik? - mütəxəssis məsləhəti

Vitamin və qida əlavələri bazarı hər il sürətlə böyüyür. Lakin orta yaş dövrünə çatmış qadınlar üçün bu qədər məhsul içindən hansı əlavələrin həqiqətən faydalı, hansılarının isə sadəcə boş yerə xərc olduğunu müəyyənləşdirmə

.

Sinə xərçəngi halları artır - Riski azalda bilən 6 qida

Döş xərçəngi qadınlar arasında ən çox rast gəlinən xəstəliklərdən birinə çevrilib - təxminən hər 28 qadından biri bu riski daşıyır. xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün pəhriz seçimi bu riski azaltmağa kömə

turlar.az

maskalar geymler 2025 gozel gorunmek payız xəstəlikləri quru yemekler 2025 hicab geyimləri xina yaxdi sozleri kosmetika qadin saglamlig birlik haqqinda anabaci fitat seksler