Azərbaycanda dönərlə bağlı qərar qəbul olundu

Azərbaycanda dönərlə bağlı qərar qəbul olunduÇiy dönər daşınması zamanı qanunvericiliklə nəzərdə tutulmuş baytarlıq sənədləri ilə müşayiət olunmalıdır.
Milli.Az xəbər verir ki, bu, "Dönər emalına və dövriyyəsinə dair sanitariya norma və qaydaları"nın təsdiq edilməsi haqqında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin kollegiyasında qərar qəbul olunmuş qərarda əksini tapıb.
Qərara görə, hər bir çiy dönər partiyasının emal prosesi (ətin sümükdən ayrılması, bölünməsi, xırdalanması, duz və ədviyyatın qarışdırılması, dönər şişlərinə və borularına düzülməsi, qablaşdırılması və etiketlənməsi) havanın temperaturu +120C-dən yüksək olmayan şəraitdə eyni növbə ərzində həyata keçirilməli və həmin müddətdə ətin 70C-dən (quş ətinin 40C-dən) yüksək olmayan temperaturunun saxlanması təmin olunmalıdır. Digər müəssisələrə göndərilməsi və ya dondurulmaya cəlb olunması nəzərdə tutulan çiy dönər ətə təsir etməyən və ətin xüsusiyyətini dəyişdirməyən, eləcə də çiy dönərin təsir edə bilmədiyi, qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinə cavab verən qida ilə təmasda olan materialdan hazırlanmış vakuum, yaxud hava boşluğu qalmayan qablaşdırmalarda saxlanılmalıdır.
Çiy dönərlərin dondurulması qablaşdırmadan dərhal sonra şaquli vəziyyətdə saxlanması təmin olunmaqla sürətli (şok) dondurma tunellərində -420C və daha aşağı temperatur şəraitində həyata keçirilməlidir. Dondurulmuş çiy dönərlərin donunun açılması prosesi dönərin ən dərin orta nöqtəsində temperaturun 0°C ilə 4°C arasında olması şərtilə soyudulmuş vəziyyətə gətirilməsi, bu prosesdə yaranan suyun, əsasən çiy dönərin əzələ liflərinə, toxuma hüceyrələrinə və boşluqlarına daxil olması şəraitində suyun kənara mümkün qədər çox axmaması təmin edilməlidir. Bunun üçün gigiyena qaydalarına əməl edilməklə və dönərin keyfiyyətinə mənfi təsirlərə yol verilməməklə temperaturu 18°C-dən yüksək olmayan durğun hava, təzyiqli hava axını, təzyiqli su buxarı-hava qarışığı üsullarından istifadə edilməlidir. Dondurulmuş çiy dönərin saxlanması və daşınması -180C-dən yüksək olmayan temperaturda həyata keçirilməli və yararlılıq müddəti 3 aydan çox olmamalıdır.
Təzə çiy dönərin hazırlandığı, habelə dondurulmuş çiy dönərin donunun açıldığı vaxtdan bişirməyə başlanmasına qədərki müddətdə saxlanması və daşınması +10C ilə +40C arasında olan temperaturda həyata keçirilməli və bu müddət ümumilikdə 8 saatdan çox olmamalıdır.
Təzə çiy dönərin və donu açılmış çiy dönərin şaquli vəziyyətdə tərpənməz saxlanması təmin olunmaqla nəqliyyat vasitələrində daşınma müddəti 4 saatı keçməməli və daşınma başa çatdırıldıqdan sonra dərhal bişirməyə başlanmalıdır.
Çiy dönərin bişirilməyə başlandığı andan etibarən yararlılıq müddəti ən çoxu 12 saatdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 875   Tarix: 04 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu meyvə yalnız günün müəyyən saatlarında yeyilməlidir

Bir çox insan meyvələrin orqanizmə zərər vermədən günün istənilən vaxtında yeyilə biləcəyinə inanır. Bununla belə, dietoloqlar xəbərdarlıq edir: onlardan bəziləri, xüsusilə banan, yanlış zamanda istehlak edildikdə zərərl

.

Sərnişinlərə xəbərdarlıq: Uçuş zamanı bu qidalardan uzaq durun

Keçmiş stüardessa Aleks Kuiqli hava nəqliyyatı ilə səyahət edən sərnişinlərə vacib xəbərdarlıq edib. O bildirib ki, uçuş zamanı təklif edilən bəzi yemək və içkilər sağlamlıq üçün risk yarada bilər. xəbər verir ki, "Təyyarəd

.

Antibiotiklər uşaqları öldürür

Antibiotik səbəbindən 2022-ci ildə 3 milyondan çox uşaq ölüb. xəbər verir ki, araşdırmanı Avstraliyadakı Mardoç Uşaq Araşdırmaları İnstitutu və Clinton Sağlamlığa Çatım Təşəbbüsü aparıb. Elmi işin əsas müəllifləri Yanxon

.

Spirtli içkilər bu ölümcül xəstəliklərin SƏBƏBİDİR

Alkoqol sağlamlığa əhəmiyyətli dərəcədə zərər vuraraq, xərçəng xəstəliyinin bir sıra növlərinin inkişafı riskini artırır.  Trend-ə istinadən bildirir ki, bunu nüfuzlu bioloq-onkoloq, Tibb elmləri professoru Pranoti Mandreka

.

Bu qida bağırsaq xərçəngi yaradır - Uzaq durun

Gənclər arasında kolon xərçəngi hallarında ciddi artım olsa da, mütəxəssislər işlənmiş ət istehlakının əsas risk faktoru olduğunu vurğulayırlar. xəbər verir ki, sağlamlıq mütəxəssisləri emal edilmiş ətin kolon xərçəngin

.

Həyat qurtaran məlumat - İnfarktın erkən əlamətləri hansılardır?

Kardiologiya üzrə mütəxəssis Dos. Dr. Mehmet Fatih Karakaş Türkiyədə hər dörd nəfərdən birinin həyatının müəyyən dövründə ürək xəstəliyi keçirdiyini bildirib. xəbər verir ki, o, infarktların əksər hallarda qəfil və heç bi

.

40 illik nənə resepti: Sınıq sümükləri birləşdirir

İllər keçdikcə ənənəvi reseptlərin faydaları yenidən kəşf olunur. Xüsusilə böyüklərimizin bizə ötürdüyü sağlamlıq sirləri əvəzedilməzdir. Onlardan biri də sümük sağlamlığını gücləndirən və sınıqların bərpasını sürətləndirə

.

Yorğunluğunuz iki həftədən uzun davam edirsə - Diqqətli olun

Qış fəslində maddələr mübadiləsinin yavaşlaması və orqanizmin yaz aylarına uyğunlaşmaqda çətinlik çəkməsi bir çox insanın həyat keyfiyyətini aşağı salır. türk mediasına istinadla xəbər verir ki, Daxili Xəstəliklər üzrə Mütəxəssi

.

Saçı tökülən qadınlar mütləq OXUSUN

Balıqdan imtina qadınlarda saç tökülməsinə səbəb ola bilər. Bəzi qadınlar saçlarının qalınlığını və həcmini bərpa etmək üçün kosmetik prosedurlara çox pul xərcləməyə məcbur olurlar: maskalar, mezo, plazma və s.  xəbər veri

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az reseptler yay kolleksiyasi makiyaj etmek qaydalari səfər duası dırnaqlara qulluq cinsi elaqe sarımsaq cinsi intim munasibetler novruz bayramına aid hakışda hakışda novruza aid hakışda