Azərbaycanda dönərlə bağlı qərar qəbul olundu

Azərbaycanda dönərlə bağlı qərar qəbul olunduÇiy dönər daşınması zamanı qanunvericiliklə nəzərdə tutulmuş baytarlıq sənədləri ilə müşayiət olunmalıdır.
Milli.Az xəbər verir ki, bu, "Dönər emalına və dövriyyəsinə dair sanitariya norma və qaydaları"nın təsdiq edilməsi haqqında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin kollegiyasında qərar qəbul olunmuş qərarda əksini tapıb.
Qərara görə, hər bir çiy dönər partiyasının emal prosesi (ətin sümükdən ayrılması, bölünməsi, xırdalanması, duz və ədviyyatın qarışdırılması, dönər şişlərinə və borularına düzülməsi, qablaşdırılması və etiketlənməsi) havanın temperaturu +120C-dən yüksək olmayan şəraitdə eyni növbə ərzində həyata keçirilməli və həmin müddətdə ətin 70C-dən (quş ətinin 40C-dən) yüksək olmayan temperaturunun saxlanması təmin olunmalıdır. Digər müəssisələrə göndərilməsi və ya dondurulmaya cəlb olunması nəzərdə tutulan çiy dönər ətə təsir etməyən və ətin xüsusiyyətini dəyişdirməyən, eləcə də çiy dönərin təsir edə bilmədiyi, qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinə cavab verən qida ilə təmasda olan materialdan hazırlanmış vakuum, yaxud hava boşluğu qalmayan qablaşdırmalarda saxlanılmalıdır.
Çiy dönərlərin dondurulması qablaşdırmadan dərhal sonra şaquli vəziyyətdə saxlanması təmin olunmaqla sürətli (şok) dondurma tunellərində -420C və daha aşağı temperatur şəraitində həyata keçirilməlidir. Dondurulmuş çiy dönərlərin donunun açılması prosesi dönərin ən dərin orta nöqtəsində temperaturun 0°C ilə 4°C arasında olması şərtilə soyudulmuş vəziyyətə gətirilməsi, bu prosesdə yaranan suyun, əsasən çiy dönərin əzələ liflərinə, toxuma hüceyrələrinə və boşluqlarına daxil olması şəraitində suyun kənara mümkün qədər çox axmaması təmin edilməlidir. Bunun üçün gigiyena qaydalarına əməl edilməklə və dönərin keyfiyyətinə mənfi təsirlərə yol verilməməklə temperaturu 18°C-dən yüksək olmayan durğun hava, təzyiqli hava axını, təzyiqli su buxarı-hava qarışığı üsullarından istifadə edilməlidir. Dondurulmuş çiy dönərin saxlanması və daşınması -180C-dən yüksək olmayan temperaturda həyata keçirilməli və yararlılıq müddəti 3 aydan çox olmamalıdır.
Təzə çiy dönərin hazırlandığı, habelə dondurulmuş çiy dönərin donunun açıldığı vaxtdan bişirməyə başlanmasına qədərki müddətdə saxlanması və daşınması +10C ilə +40C arasında olan temperaturda həyata keçirilməli və bu müddət ümumilikdə 8 saatdan çox olmamalıdır.
Təzə çiy dönərin və donu açılmış çiy dönərin şaquli vəziyyətdə tərpənməz saxlanması təmin olunmaqla nəqliyyat vasitələrində daşınma müddəti 4 saatı keçməməli və daşınma başa çatdırıldıqdan sonra dərhal bişirməyə başlanmalıdır.
Çiy dönərin bişirilməyə başlandığı andan etibarən yararlılıq müddəti ən çoxu 12 saatdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 575   Tarix: 04 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu addım insanların sağlamlığına ciddi zərər verə bilər

Veganlıq bəzi insanların sağlamlığına zərər verə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bunu "Gemotest" laboratoriyasının qastroenteroloqu və tibbi eksperti Yekaterina Kaşux deyib. "Vegetarianlıq sözün ən ümum

.

Əsl kərə yağı baha olmalıdır - səbəbi açıqlandı

Kərə yağı tərkibinə görə ucuz məhsul ola bilməz, çünki onun istehsalı çox miqdarda xammal tələb edir. -a istinadən xəbər verir ki, bunu Ümumrusiya Elmi Tədqiqat Kərə yağı və Pendir İstehsalat İnstitutunun direktor müavin

.

Daha çox yaşamaq üçün səhər bunları yeyin

Uzunömürlülüyə nail olmaq üçün günə təkcə orqanizmə faydası olmayan, həm də uzun illər sağlamlığa kömək edən qidalarla başlamaq vacibdir. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər uzun və doyurucu bir həyat üçün səhər pəhriziniz

.

Alimlər radiasiyanın zərərini azaltmağın üsulunu tapıblar

"Lıco B" zülalı (Likohalkon B) radiasiyanın sağlam toxumalara zərərini azalda bilər. report-a istinadən xəbər verir ki, bunu "Future Integrative Medicine (FIM) jurnalında dərc olunan siçanlar və hüceyrələ

.

Kivinin faydaları

Kivi təkcə dadlı desert deyil, həm də superqida adlandırıla bilən çox faydalı sağlamlıq məhsuludur. bildirir ki,   bu barədə -ya istinadən xəbər verir. Rusiyalı endokrinoloq Yekaterina Kazaçkova bildirib ki, birincisi, kivid

.

Min bir dərdə dəva - faydalı və sərfəli

Çobanyastığının müalicəvi xüsusiyyətindən əsrlər boyu geniş istifadə edilib. axşam.az-a istinadən bildirir ki, ağrıkəsici və iltihabəleyhinə istifadə edilən bu bitki eyni zamanda sakitləşdiricidir. Bundan başqa çobanyastığ

.

Diş çürüməsinin qarşısını belə alın

Elm adamlarının apardığı araşdırmalar göstərir ki, probiotiklə zəngin qidalar diş çürüməsi və diş əti xəstəliklərinin riskini azaldır. Xüsusilə qatıq, kefir və fermentləşdirilmiş tərəvəzlər ağızda faydalı bakteriyaların sayın

.

İmmuniteti gücləndirən mürəbbə - qış xəstəliksiz keçəcək

Zoğal tərkibində yüksək C vitamini olan, antioksidanlarla zəngin meyvələrdən biridir. -a istinadla xəbər verir ki, bu meyvədən hazırlanan mürəbbə və cem səhər yeməyi üçün ideal seçim ola bilər. Ekspertlər bildirirlər ki

.

Ayaqlarınızdakı bu əlamətlər qəfil ölümün xəbərçisi ola bilər - DİQQƏT

Xolestrol bir sıra xəstəliklərin səbəbidir. Yüksək xolesterol infarkt və insult riskini artırır. İnsanlar tez-tez müayinə olunmadıqları üçün xolesterolunun yüksək olduğunu bilmir. Bəs xolestrolun yüksək olduğunu adi şəraitd

turlar.az

sonxeber.az qis geyimləri 2024 qadın geyimi toy makiyaji sekilleri agardici maskalar resepti müsabiqələr kosmetoloqiya badimcan kartof kosmetika vetene aid bayatilar sanamalar rus dilini oyrenek 2ci ders oxatan qogal