Bal alarkən aldanmayın: Təbii balı tanımağın 5 ÜSULU

Bal alarkən aldanmayın: Təbii balı tanımağın 5 ÜSULUBal ən faydalı və müalicəvi məhsullardan biri sayılır. Lakin bu yalnız təbii bala aiddir.
Arıçı Tural Əliyevin sözlərinə görə, təmiz balla saxta balın ən düzgün öyrənilməsi və fərqləndirilməsi laboratoriya yolu ilə həyata keçirilə bilər. Bu çətin və hər kəs üçün əlçatan proses olmadığına görə, çalışın ki, balı tanıdığınız insanlardan alasınız.
"Saxta balı yediyiniz zaman, dad və qoxu hiss etməzsiniz. Belə balın tərkibində, süni dadlandırıcılar olur. İstehsalçılar, arıları şəkərlə qidalandıraraq, tərkibində polen olmayan maddə ifarz etmələrini təmin edərlər",- deyə arıçı bildirib.
Təbii balı, saxta baldan necə fərqləndirməli?
- Təbii balı, saxta baldan fərqləndirmək üçün, bir qaşıq götürüb suyun içinə qoyun. Bal suda əriyərsə, təbii bal deyil. Bal suyun dibinə çökərsə, təbiidir.
- Balın üstünə bir neçə damla yod əlavə edin və içində az su olan stəkana tökün. Balın rəngi mavi rəngi alarsa, deməli, içində qarğıdalı nişastası var.
- Su stəkanının içinə bir neçə damla sirkə tökün, daha sonra bal əlavə edin. Bal qaynamağa başlayarsa, tərkibində süni maddələr var.
- Kibriti balın içinə salıb çıxarın və sonra yandırın. Əgər yanarsa, bal təbiidir.
Bununla yanaşı başqa metodlar da var. Bal soyuducuda xarlanırsa, təbii baldır. Təbii bal qaşıqlayan zaman kəsintisiz gəlir. Soyuducuda bir ay qaldıqdan sonra xarlanan, kremləşən bal təbii baldır. Soyuq havada donmayan maddə, bal deyil.
Balın faydaları
Balın faydaları ilə bağlı çox iddialar olsa da, hamısı doğru deyil.
Bal çiçəklərdən alınan nektarlar ilə istehsal edilir. Çiçəklərdə olan nektar çox xüsusidir. Nektarın tərkibində minerallar, vitamin və təbii turşular var. Balın tərkibində antioksidant güclü olduğu üçün, insan bal yedikdən sonra antioksidan səviyyəsi yüksəlir. Qanda antioksidant səviyyəsinin artması isə, hüceyrələrə zərər verən, yaşlanmağa səbəb olan, xərçəng riskini artıran, ürək damar xəstəliyinə səbəb olan oksigen radikallarının azalması və xəstəliklərdən qorunmaq deməkdir.
Xolesterolu aşağı salır
Ürək-damar xəstəliyi riski baxımından, xolesterol dəyərləri olduqca önəmlidir. Çünki xolesterol, damarların divarlarında kiçik tıxanmalara səbəb olur. Bu tıxanmalar isə infarkt, paralic və s. riski artırır.
Öskürəyi kəsir
Xüsusilə, uşaqlıqda üst tənəffüs yolu infeksiyalarını çox müşahidə edirik. Bal, bütün öskürək siroplarından üstündür və öskürək kəsici xüsusiyyəti var.
Ancaq 1 yaşından kiçik uşaqlara bal vermək olmaz.
Balın zərərləri
Həddən artıq şəkər tərkibli olduğu üçün insulinə qarşı müqaviməti olan, köklük və şəkərli diabetdən əziyyət çəkən şəxslərə tövsiyyə edilmir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 647   Tarix: 15 avqust 2022
f Paylaş

Digər yazılar

Qoz xərçəngin bu növündən qoruyur

Düz bağırsaq xərçəngi bütün dünyada ən yayılmış xərçəng növlərindən biridir. Amerika alimləri son araşdırmada sübut ediblər ki, qozun istehlakı düz bağırsaq xərçənginin riskini 2 dəfə azaldır. Alimlərin fikirinə görə, qo

Barmaqların gecələr qıcolması - Bu xəstəliklərdə baş verir

Əl-ayaq barmaqlarının uyuşub, qıcolması insanı gözləmədiyi halda yaxalayan xoşagəlməz haldır. Daha çox yuxuda, gecələr, suda, soyuqda olur. Yəqin ki, bir çox gənclərin dərin çay və dənizdə üzərkən barmaq və ayaqlarının qəfildə

Əl-ayaqda şişkinlik ürəkdən, yoxsa böyrəkdəndir?

Ətraflarda ödem, şişkinlik ürək və ya böyrəklərdəki gizli problemin əlaməti ola bilər. bakupost-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt, tibb elmləri namizədi Olqa Poltorskaya bildirib. "Yay fəslind

Çəkini nəzarətdə saxlamaq üçün sadə qaydalar açıqlandı

Britaniyalı həkim dietoloq Maykl Mosli çəkini nəzarətdə saxlamaq və sağlam həyat tərzini qorumaq üçün bir neçə sadə qaydanı izah edib. Onun sözlərinə görə, pəhriz saxlamaq çətindir, lakin həmin çəkini qorumaq ondan da çətindir

Baş-boyun ağrısı, miqreni olanlar bunları yeməsin

Mütəmadi baş ağrısı, boyun ağrısı, miqreni olanlara bir neçə ərzaq əks göstərişdir. bakupost-a istinadən xəbər verir ki, dietoloq həkim Yelena Solomatina istənilən növ başağrısında hisə verilmiş məhsullar- kolbasa, sosi

Təzyiq ölçərkən bunu qətiyyən etməyin - Ən ciddi SƏHV

"Tonometrlə təzyiqi ölçərkən ən kobud səhv manjetin sıx bərkidilməsidir". Bunu teleaparıcı və həkim Aleksandr Myasnikov "Rossiya 1"in efirində deyib. "Manjeti həddindən artıq sıxsanız, təzyiqinizi

İnsanın ən birinci qidası sudur – Məşhur professor

Professor İvan Neumıvakin uzunömürlüyün birinci sirrinin suyun qida kimi qəbul edilməsində görür. O, hesab edir ki, insan yeməkdən çox nə qədər su içdiyinə fikir verməlidir. -s istinadla sovet kosmonavtlarının həkimi Neumovakini

Yemişin ciddi zərəri tapıldı - Mədədə həzm olunmur

Yemiş kifayət qədər ağır məhsuldur. O qanda qlükozanı sürətlə artırır. bakupost-a istinadən xəbər verir ki, həkim dietoloq Ancelika Duval mədəsində xora, qastrit olanları xəbərdar edib:. "Mədə xorası, qastritinin kəskinləşmi

Stress kökəldir yoxsa arıqladır?

Florida Universiteti (ABŞ) alimləri streslə bağlı növbəti maraqlı araşdırmalar aparıblar. bildirir ki, xarici KİV-ləri məlumatlarına görə, bu araşdırmalar göstərib ki, xroniki stress arıqlamağa mane olur və həmçinin bədə

turlar.az

sonxeber.az sac duzumleri donlar 2022 makiyaj instagram her sey daxil sirniyyatlar toxunma geyimlər gənc qalmağın sirləri kosmetika vətən haqqinda atalar sozleri kokelme usullari