Ballı spirtli içki

Ballı spirtli içkiBallı spirtli içki tərkibində bal və 5 - 16*spirt olan alkohollu içkidir. Onun tərkibinin 8-10%-i şəkərdən ibarət olur.
Ballı spirtli içkinin tarixi çox qədimdir. Arxeoloji qazıntılar zamanı bizim eradan 7-6 əsr əvvələ aid tapılan qida qalıqlarının siyahısında ballı spirtli içkinin adı var. Bu içki rus xalqının milli içkilərindən hesab edilir. Qədim zamanlarada ballı spirtli içkinin insana müdriklik, ölümsüzlük, həyat enerjisi, sağlamlıq və sehirli güc vediyi barədə inanaclar olub. Uzun illər əvvəl ballı içkini arıçılar hazırlayırdılar. Onlar balı palıd çəlləklərə dolduraraq onu torpaqda basdırıblar. Çəllək torpağın altında 5-20 il qalmış və təbii yollarla qıcqırmışdır. Sonra balı qaynatmış və soyuduqdan sonra su ilə qarışdırmışlar. Bu içkidən uşaq dünyaya gəldikdə və bayram günlərində qəbul edilib.
Hazırlanma üsulundan asılı olaraq ballı spirtli içkinin müxtəlif növləri var.
* sərtlik dərəcəsinə və saxlanma müddətinə görə(gənc, adı, sərt, üzünömürlü)
* spirtli və spirtsiz olmasına görə
* tərkibində balın miqdarının az və ya çox olmasına görə
* tərkibində spirtin miqdarının az və ya çox olmasına görə
* qıcqırma prosesinin hansı dərəcədə getdiyinə görə
* tərkibində olan xmel, zəncəfil, darçın, mixək, itburnu və acı istiotun miqdarına görə.
Ballı içkinin ev şəraitində hazırlanması çox asandır. Onu aşağıdakı qaydada hazırlayırlar:
1. Qaynatmamaq üsulu ilə
Bir litr qaynar suya 50 qram bal və təmiz yuyulmuş kişmiş əlavə edilir. Bal suda tamamilə həll edilir. Kişmişin əlavə edilməsində məqsəd ballı suyun tərkibində qıcqırma bakteriyalarının əmələ gəlməsinə nail olmaqdır. Sonra qarışım otaq temperaturunda 2 gün saxlanılır. Qarışım ikiqat tənzifdən süzülür, şüşələrə doldurulur və ağzı kip bağlanır. Zövqə görə qarışıma müxtəlif təbii dadlandırıcılar əlavə etmək olar. Dadlandırıcıları ballı su qaynadılan zaman əlavə etmək lazımdır.
2. Qaynatmaq üsuli ilə
Bu çoxlu miqdarda balla(5,5 kq bal) hazırlanır. Bu zaman 5,5 kq bal, 19 litr su, 1 ədəd limon və 10 qram mayadan istifadə edilir. Hazırlamaq üçün bal 6 litr suda limonla birlikdə qaynadılır. Qaynama prosesi 15 dəqiqə olmalıdır. Soyuduqdan sonra isə maya əlavə edilib yenidən qarışdırılır. Qarışım şüşə qablalara tökülür və 4-6 ay müddətində saxlanılır.
Qarışımı yeməkdən əvvəl qəbul etmək lazımdır. Bu iştahanın artmasına və bağırsağın mikroflorasının yaxşılaşmasına səbəb olur.
Ballı su unikal faydalı tərkibə və təsirə malikdir. Onun tərkibində çoxlu miqdarda vitaminlər, minerallar və mikroelementlər var. O orqanizmə iltihab əleyhinə, antibakterial, allergiya əleyhinə və bakteriasid təsir bağışlayır.
Soyuqlama, angina və tonzillit zamanı bu içkini isti halda içirlər. Bu içki sidikqovucu təsirə malikdir. Ballı su toplanmış seliyin ifrazını sürətləndirir və onun orqanizmdən xaric olunmasına səbəb olur.
Ballı sudan bütün xəstəliklərin profilaktikası məqsədilə istifadə edilir.
Ürək çatışmazlığı daxil olmaqla bütün ürək xəstəliklərinin müalicə və profilaktikası üçün ballı su içmək lazımdır. Bunun üçün gündə bir dəfə yeməkdən əvvəl 70 qram balı 30 qram şərabla qarışdırıb içmək lazımdır.
200 qram ballı su və nanə qarışımı yuxunu yaxşılaşdırır və əsəb sistemini sakitləşdirir.
Qaraciyər çatışmazlığı zamanı 70 qram ballı su ilə 150 qram qazlı suyu qarışdırıb içmək lazımdır.
Bağırsaqların normal işləmədiyi zamanlarda(qəbizlik və ishal) eyni miqdarda ballı su və qırmızı şərabı qarışdırıb içməkdə fayda var.
Bala və ballı suda olanlara qarşı allergiyası olanlara ballı su içmək məsləhət görülmür.
Hamilə qadınlara ballı su içmək məsləhət götülmür. Bu uşaqlıq əzələsinin tonuslanmasına səbəb olur ki, bu da uşaqsalmaya səbəb ola bilir.
Hamilə və uşaqəmizdirən qadınlara, 18 yaşına qədər olan uşaqlara spirtli ballı su içmək məsləhət görülmür.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 842   Tarix: 28 yanvar 2023
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Qiyməti 30 qəpiyə düşdü: Damarları açır, şəkəri tənzimləyir, mikrobları qırır

Adana, Türkiyə - Türkiyənin mühüm kənd təsərrüfatı bölgələrindən olan Adanada erkən soğan yığımına başlanılıb. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, ötən illə müqayisədə bu il soğanın həm məhsuldarlığı artıb, həm d

.

25-44 yaş aralığında olanlar üçün təhlükə : Gecə yatarkən

25-44 yaş arasında infarkt nisbəti koronavirusla birlikdə 30 faiz artıb. xəbər verir ki, bu barədə Prof.Dr.Mustafa Bilge Ərdoğan deyib. O, xəstələrin böyük əksəriyyətinin infarkt başlamazdan əvvəl kritik siqnallar aldığın

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

Göbəyi açıq gəzməyi sevənlər üçün mükəmməl idman növü - Bunu bilmirdiniz

Mükəmməl qarın əzələlərinə sahib olmağı arzulayırsınız, amma uzun məşqlərə baxmayaraq nəticə görmürsünüz? Hətta təcrübəli idmançılar belə bir ümumi səhvə yol verirlər və bu, bütün səyləri puç edir. xəbər verir ki, bu barəd

.

Limon sıxıb içəndə faydası 2 dəfə artır

Kofenin içinə limon sıxmaq sağlamlıq üçün faydalıdır. Bu praktik üsul qəhvənin enerjiverici təsirini artırır, immunitet sistemini gücləndirir, həzmi dəstəkləyir və dərinin sağlamlığını yaxşılaşdırır. Həm ləzzətli, həm d

.

Bu eynəklər görmə probleminə səbəb olur - Mütəxəssislər xəbərdarlıq etdi

Günəşli havalarda gözləri qorumaq üçün istifadə olunan gün eynəkləri zərər əvəzinə fayda verməlidir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, keyfiyyətsiz və ucuz eynəklər göz sağlamlığınız üçün ciddi təhlükə yarada bilər

.

1 qaşıq yeyənlər 10 il xəstələnmir - Bəhməz deyil

Tarix boyu sağlamlığın simvolu sayılan bəhməz bu gün özünə güclü bir alternativ qazanıb. Söhbət son dövlər daha çox istifadə edilən üzüm marmeladından gedir. . xəbər verir ki, dəmir, antioksidant və vitaminlərlə zəngin ola

.

Yayda soyuqdəymə: İsti havada insanlar niyə xəstələnir?

Soyuqdəymə adətən qış fəslilə əlaqələndirilsə də, bir çox insan elə yayın qızmar günlərində bu xəstəliyə tutulur. Bəs isti havada virusla yoluxmaq necə mümkün olur? . xəbər verir ki, ukraynalı pediatr Darya Vlasenko bu sual

.

Səhərlər bunu içən gec qocalır - Ömrü uzadır

Hollandiya alimlərinin apardığı yeni araşdırmaya görə səhərlər müntəzəm olaraq qəhvə içmək yaşlanma prosesini ləngidə, depressiya riskini isə 20 faiz azalda bilər. "European Journal of Nutrition" jurnalında dər

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az hamiləlik maskalar kosmetika mehsullari donlar çimərlik dəbi paltarlar 2025 yagli saclar ucun meslehetler ariqla novruz bayramına aid hakışda mikayıl abdullayev orqazm bürclər