Bamya toxumunun bu faydalarını bilirdiniz?

Bamya toxumunun bu faydalarını bilirdiniz?Bamya toxumu nədir? Bamya toxumları meyvəsi yetişdikdən sonra əmələ gələn kiçik, tünd qırmızı və ya qəhvəyi rəngdə, liflə zəngin toxumlardır. Meyvədən ayrıldıqdan sonra qurudulur.
Milli.Az lent.az-a istinadən doktor Mehmet Uçarın hazırladığı mətni təqdim edir:
Bamya toxumlarının faydaları nələrdir?
İmmunitet sistemini gücləndirir. Sağlam qidalanmaya böyük töhfə verən, beyin hüceyrələrinin canlı qalmasına və yenilənməsinə kömək edən bamya toxumu tərkibindəki B vitamini sayəsində unutqanlığın qarşısını alır. Bamya toxumu immunitet sistemini gücləndirərək orqanizmin xəstəliklərlə mübarizəsində mühüm rol oynayır.
Ürək dəstəkçisi. Bamya toxumu qan təzyiqini aşağı salan və ürəyin sağlamlığını qoruyan maqneziumun mənbəyidir. Ümumiyyətlə, maqneziumla zəngin qidaların istifadəsi infarkt və insult kimi ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir.
Xolesterolu balanslaşdırır. Xolesterini aşağı salan qidalar arasında yer alan bamya toxumları həzm zamanı udulmaqdansa, bədən tərəfindən atılmasını təmin edən qalın gelə bənzər bir maddə ehtiva edir. Beləliklə, bamya toxumları xolesterolu azaltmaqda faydalı rol oynayır.
Gözlərə faydalıdır. Bamya toxumu tərkibindəki A vitamini və beta-karotin sayəsində gözlə əlaqəli xəstəliklərin qarşısını alaraq tor qişanın qorunmasında mühüm rol oynayır.
Böyrək sağlamlığını qoruyur. Böyrək xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsirə malik bamya toxumları xüsusilə diabet xəstələrinin yaşadığı böyrək zədələrinə qarşı faydalıdır. Amma eyni zamanda, çox istifadə edildikdə bamyadakı oksalat böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir.
Xərçəngə qarşı immuniteti gücləndirir. Bamya toxumu immuniteti gücləndirdiyi üçün xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinə qarşı dirənir və yayılmasının qarşısını alır.
Gərginlik və stressin qarşısını alır. Unutqanlıq və diqqəti cəmləməkdə çətinlik çəkənlər, yuxusuzluq, stress kimi problemləri olanların qida siyahısına bamya toxumunu əlavə etməsi məsləhətdir.
Bağırsaqları təmizləyir və arıqlamağa yardım edir. Bamya toxumu bağırsaqları rahatlaşdırdığı üçün maddələr mübadiləsini sürətləndirir, lifli quruluşuna görə toxluq hissi yaradır, sürətli arıqlamaqda təsirli olur. Kalori dəyəri aşağı olduğu üçün sağlam şəkildə arıqladır.
Oynaq və diz ağrıları üçün faydalıdır. Tərkibindəki K vitamini sayəsində sümüklərin bərpası və sağlamlığında təsirli rol oynayır. Müntəzəm olaraq istifadə edilən bamya toxumu osteoporoz və sümük xəstəlikləri riskini azaldır. Xüsusilə, yaşlandıqca diz bölgəsində maye itkisinin qarşısını almaq üçün bamya toxumu məsləhətdir. Diz ağrısı olanlar bamya toxumlarını çiy, bişmiş və ya toz şəklində istifadə edə bilər.
Təxminən 9-10 bamya toxumu həm suda isladıldıqdan sonra, həm də isladılmadan həb kimi qəbul edilir. Çay kimi dəmləmək, qatıqla qarışdırıb yemək və toz halında yeməklərdə istifadə etmək mümkündür.
Qaraciyərin sağlamlığını qoruyur. Bamya toxumu qaraciyəri qoruyur və onun yaxşı işləməsinə yardım edir. Xüsusən də bitki mənşəli məhlul axtaranlara qaraciyər üçün bamya toxumu məsləhətdir.
Şəkər xəstələrinə dostdur. Bamya toxumu tərkibindəki antioksidant sayəsində insulin müqavimətini azaltmağa kömək edir və qan şəkərini tənzimləyir.
Astma üçün təbii həll. Bamya toxumları toz halına salınıb bal və zeytun yağı ilə qarışdırıldıqdan sonra alınan məhlul bronxit və astmanın qarşısını almaqda təsirli olur.
Bamya toxumu necə istifadə edilməlidir? Bamya toxumu kiçik olduğu üçün su ilə həb kimi udula, çay kimi dəmlənib içilə, toz halına salınaraq qidalarla birlikdə qəbul edilə, qatıq və digər yemək məhsulları ilə yeyilə bilir. Əlavə olaraq 9-10 bamya yarpağını da otaq temperaturunda suda saxlayaraq suyunu içmək mümkündür. Allergiyası, xroniki xəstəlikləri olanlar, hər gün müntəzəm dərman qəbul edənlər, hamilə qadınlar həkimləri ilə məsləhətləşərək bamya toxumundan istifadə etməlidir. Məsələn, K vitamini qanın laxtalanmasına kömək etsə də, bamya tərkibindəki yüksək K vitamini qan durulaşdıran dərmanlarla qarşılıqlı təsir göstərə bilər. Qan durulaşdıran dərmanlardan istifadə edənlər daha diqqətli olmalı və bamyanı qida rasionuna daxil etməzdən əvvəl həkimlə ilə məsləhətləşmək lazımdır.  
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 829   Tarix: 30 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Səni incidir, amma ayrıla bilmirsən? – Psixoloq səbəbini izah edir

"Bəzi insanlar toksik münasibətlər yaşayırlar. Bunların müxtəlif səbəbləri olur". . xəbər verir ki, bu sözləri psixoloq Nabat Mirzəyeva -a açıqlamasında deyib. . O bildirib ki, böyüdüyümüz mühit və yaşadığımız yaşayı

.

Alkoqol qadınlarda beynin immun müdafiəsini kişilərdən daha çox zədələyir

Yel Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, spirtli içki istifadəsi qadınların beyin immun sisteminə kişilərə nisbətən daha ağır təsir göstərir. . xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Biological Psychiatry"

.

Mahnı insanın ruhuna necə təsir edir?

Musiqi insanın ruhunu oxşayan vasitə olsa da, bəzən mənfi bəzən də müsbət təsir göstərir. Bu, musiqinin növündən, janrından asılı ola bilir. Psixoloq Könül İsmayılova -a deyib ki, musiqinin insan həyatında  xüsusi rolu var: 

.

Alimlərdən çox ətir iyləyənlərə BƏD XƏBƏR - Təhlükəli imiş

Dünya alimləri tez-tez və uzun müddət ətir qoxularına məruz qalmağın insan sağlamlığına ciddi ziyan vura biləcəyi barədə xəbərdarlıq ediblər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, parfümlərin tərkibindəki bəzi kimyəvi maddələr hə

.

Şəkər xəstəliyi belə başlayır – Bilmədən laqeyd yanaşdığımız simptomlar

Gizli şəkildə inkişaf edən, lakin gec aşkarlandıqda ciddi fəsadlara yol açan şəkərli diabet (xalq arasında "şəkər xəstəliyi" kimi tanınır) bu gün getdikcə daha çox insanın gündəminə çevrilir. xəbər verir ki, bəzə

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Hər gün badam yemək olarmı?

Badam vitaminlər, minerallar, antioksidantlar, lif və faydalı yağlarla zəngin olan çox faydalı bir qida məhsuludur. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, o, həm dərinin, həm də sümüklərin sağlamlığı üçün əhəmiyyətlidir

.

Qanı az olanlar oxusun

Qastroenteroloq və hepatoloq Sergey Vyalov yüksək dəmir tərkibli məhsulların ilk beşliyini tərtib edib. xəbər verir ki, çox insanlar dəmirin almada, çuğundurda olduğunu düşünür. Lakin ancaq bunları yeməklə dəmir depolay

.

Səhiyyə Nazirliyi ölkədə mövsümi xəstəliklərlə bağlı vəziyyəti açıqladı

Mövsüm dəyişməsi zamanı insanlarda müxtəlif xəstəliklərin yaranması ilə tez-tez rastlaşırıq. Hər bir mövsümün özünə xas xəstəlikləri var ki, zaman-zaman baş qaldırır. Mövsümi xəstəliklərlə bağlı hazırda ölkədə vəziyyət necədir?

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az toy makiyaji sekilleri maskalar sac duzumleri qış salatları adət ənənələr sinir sistemi mastopatiya haqqinda şəhid dolça englishdilində qulaq baldiza aid uşaq şeirləri