Bayramda necə qidalanmalıyıq? – MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI

Bayramda necə qidalanmalıyıq? – MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI"Bayramlarda, toy və ad günü məclislərində gündəlik qida normasından artıq qəbul olunan qida orqanizmdə bir çox sağlamlıq problemlərinə yol açır". 
Milli.Az xəbər verir ki, bu sözləri Lent.az-a açıqlamasında sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova deyib.
Onun sözlərinə görə, bu problem özünü öncə həzm sistemində göstərsə də, daha sonra artıq daxili orqanların funksiyasının pozulması ilə büruzə verir:
"Mütləq şəkildə toy, bayram və digər özəl günlərdə qidalanma vərdişi pozulmamalıdır. Belə olduqda orqanizm də heç bir sağlamlıq problemləri ilə də üzləşməz. Ancaq həddindən artıq yemək yedikdə qida həzm olunmur, mədə daha çox fəaliyyət göstərir və yorulur. Nəticə etibarilə həzmsizlik, şişkinlik mədədə yanma və ya ağrı kimi şikayətlər olur. Həmçinin insanlarda normal olaraq doyma duyğusunda pozğunluq olur. Bəzi insanlar yeməyi çox çeynəmədən, böyük parçalar udur. Bununla da həmin qidaların tərkibindəki faydalı elementlərdən orqanizm yararlana bilmir. Bu davamlı olduqda artıq xroniki bir hala çevrilir. Bu da yavaş-yavaş həzm problemlərinə, piylənməyə, şəkərli diabetə gətirib çıxardır. Buna görə də qarşıdan gələn bayram günlərində də lazımi miqdarda qida qəbul etmək lazımdır". 
Məhsəti Hüseynova fikirlərinə davam edərək həmçinin qeyd edib ki, bayramda istehlak ediləcək qədər salat hazırlanmalıdır:
"Həmin salatlar bəzən günlərlə qalır və istehlak edilir. Bu insan orqanizmi üçün çox təhlükəlidir. Hazırlanan salat 5-6 saat ərzində istehlak edilməlidir. Bundan başqa əsas yemək üçün bir çeşid hazırlanmalıdır. Çünki bir-iki növ yemək bişirdikdə yeyilmir. Köhnə bişirilmiş yemək dəfələrlə isidilib istehlak edildikdə baş ağrısı, ürək bulanma kimi şikayətlər olur. 
Novruz bayramını şəkərbura və paxlava kimi şirniyyatlarsız təsəvvür etmək olmaz. Adətən şirniyyatların günün birinci yarısında qəbul olunması məsləhətlidir. Çünki bu bizim orqanizmimizə gün ərzində enerji vermiş olur. Xüsusilə Novruz şirniyyatlarından - qoğal, paxlava, şəkərburanın eyni anda qəbul edilməsi də düzgün deyil. Bunlar isə əsas yeməklərin arasında qəbul oluna bilər. Gün ərzində 1-2 ədəddən artığı məsləhətli deyil".
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1064   Tarix: 18 mart 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Günə hansı içki və qidalarla başlamaq lazımdır? – SİYAHI

Tədqiqatçılar toksinləri aradan qaldırmağa, iltihabı azaltmağa kömək edən, həmçinin qaraciyər xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alaraq nəticədə bütün orqanizmin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərən qidaları müəyyən ediblər

.

Xərçəng hallarının 40 faizi pis vərdişlərlə bağlıdır – Yeni araşdırma

Amerika Xərçəng Cəmiyyəti (ACS) ABŞ-da xərçəng hadisələrinin 20 faizindən və xərçənglə bağlı ölümlərin isə təxminən 30 faizindən siqaretin məsul olduğunu açıqlayıb. Bildirilir ki, hər 10 xərçəng hadisəsindən 4-ünün, eləc

.

İstidə tər qoxusundan necə qurtulmaq olar? - Dermatoveneroloq izah etdi

İsti havalarda narahatlıqlardan biri də tez-tez tərləməkdir. Bəs bu prosesi tənzimləmək və ya heç olmasa, tərin kəskin qoxusundan xilas olmaq mümkündürmü?.   -a istinadən xəbər verir ki, bu suala dermatoveneroloq Oksana Minkin

.

Narsistlərlə bağlı araşdırma gözlənilməz nəticələndi: Yaşlandıqca dəyişirlər

Narsistik şəxsiyyət xüsusiyyətlərinə sahib olanların yaşlandıqca "daha yetkin davrandıqları" müəyyən edilib.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Amerika Psixoloji Dərnəyinin "Psychological Bulletin"ind

.

"Yay Covidi": yeni FLiRT variantları barədə bunları bilməlisiniz

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatına görə, FLİRT adlı yeni bir qrup Covid variantı dünyada dominant hala gəlir.   -a istinadən bu variantlar haqqında bilməli olduğunuz məlumatları təqdim edir:. Yeni Covid variantlar

.

Yaddaş itkisinin gözlənilməz səbəbi TAPILDI

ABŞ-ın Virginia Commonwealth Universitetinin Tibb Fakültəsinin və Richmond Tibb Mərkəzinin alimləri müəyyən ediblər ki, idrak qabiliyyəti zəif olan insanların 13%-də yaddaş pozğunluğu qaraciyər sirrozu səbəbindən yaranır

.

Dərin yuxunu təmin edən pəhriz

Aralıq dənizi pəhrizi yuxunu normallaşdırır daha dərin və rahat yuxu təmin edir. -a istinadən xəbər verir ki, bunu dietoloq Tatyana Solntseva deyib. O bildirib ki, Aralıq dənizi pəhrizində çoxlu bitki mənşəli qidalar, zeytu

.

Keçəlliyin çarəsi kal pomidor imiş

Keçəllik bir çox səbəbə görə baş verə bilən problemlərdəndir. Əsasən kişilərdə yaransa da, bəzi hallarda qadınlarda da müşahidə olunan keçəlliklə mübarizənin bir çox üsulu var. Mütəxəssislər bildirirlər ki, keçəllik və sa

.

Hər gün xiyar yemək üçün 7 ƏSAS SƏBƏB

Tərəvəz orqanizmi nəm saxlayır, bitki lifi, vitaminlər və antioksidantlarla təmin edir. Xiyar rasionunuzu lif, vitamin və antioksidantlarla zənginləşdirərək, isti havalarda onları ideal qəlyanaltı edir. .   -a istinadən xəbə

turlar.az

sonxeber.az gozel gorunmek toy makiyajlari kosmetik vasiteler yataqda sevişmə oyunlari qadın döşü xarici ulduzlar otaq dizayni kosmetika ziyafet geyimleri dolça toy gecesı gözellik vətənə aid