Bədəndə bu maddənin çatışmazlığı ömrü qısaldır - ARAŞDIRMA

Bədəndə bu maddənin çatışmazlığı ömrü qısaldır - ARAŞDIRMAİki elmi araşdırma zamanı müəyyən bir qida çatışmazlığı ilə vaxtından əvvəl ölüm riski arasında əlaqə tapılıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, pəhrizdə omeqa-3 yağ turşularının olmaması ömür müddətini siqaretdən daha çox qısalda bilər.
Alimlər müəyyən ediblər ki, siqaret çəkmə ömrü dörd il azaldır, qızılbalıq və skumbriya kimi yağlı balıqlarda olan omeqa-3 yağ turşularının aşağı səviyyədə olması isə onu beş il azalda bilər.
Tədqiqatçılar dünyanın ən uzunmüddətli tədqiqatlarından biri olan "Framingham Heart Study" məlumatları əsasında bunu təyin ediblər. Bu tədqiqat səkkiz əsas risk standartına əsaslanan ürək-damar xəstəlikləri risk faktorları haqqında unikal məlumat verir: yaş, cins, siqaret, hipertoniya müalicəsi, diabet, sistolik qan təzyiqi, ümumi xolesterin və HDL (yüksək sıxlıqlı lipoprotein) səviyyələri. 
Tədqiqatçılar bildiriblər ki, yağ turşusu səviyyəsinin ölçülməsi ölüm hallarını standart risk faktorları qədər effektiv proqnozlaşdıra bilər.
Tədqiqatın həmmüəlliflərindən biri olan doktor Bill Harris, qırmızı qan hüceyrələrində dörd yağ turşusunun konsentrasiyası haqqında məlumatın lipidlər, qan təzyiqi, siqaret və diabet vəziyyəti ilə bağlı məlumatlar qədər əhəmiyyətli olduğunu qeyd edib.
"Bu, omeqa-3 indeksinin digər mühüm amillərlə yanaşı nəzərə alınmalı və bəlkə də daha yüksək risk faktoru kimi əhəmiyyətini vurğulayır", - deyə Harris bildirib.
Bu məlumatlar sağlamlığın pisləşməsinin qarşısını almaq, ömrü uzatmaq və müalicə variantlarını qiymətləndirmək üçün faydalı ola bilər.
2500 iştirakçını əhatə edən 2018-ci il hesabatı yüksək omeqa-3 indeksinə malik insanların ölüm riskinin 33% daha az olduğunu göstərib.
Omeqa-3 mənbələri
Balıq və dəniz məhsulları (xüsusilə somon, skumbriya, tuna, siyənək və sardina kimi soyuq suda yağlı balıqlar);
Fındıq və toxum (kətan toxumu, çia toxumu və qoz kimi);
Bitki yağları (kətan toxumu yağı, soya yağı və kanola yağı kimi).
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 823   Tarix: 08 iyun 2024
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Tutun sağlamlığımıza faydası

Tut yazın axırları və yayın əvvəlində yetişən ən dadlı və faydalı meyvələrdən biridir.  xəbər verir ki, istər hər mövsümdə qurusu, istərsə də mövsümündə təzə halda yeyilən tut orqanizm üçün faydalıdır. Tərkibində A, E,

.

Qarpız və pendiri birlikdə yeyin - Faydaları saymaqla bitmir

Yay aylarının sevilən, sərinləşdirici və şirin meyvəsi olan qarpızın sağlamlığa təsirləri geniş şəkildə araşdırılıb. Mütəxəssislər isə bu meyvənin pendirlə birlikdə istehlakının faydalarını xüsusi vurğulayırlar. xəbər veri

.

Qaranlıqda görməyə imkan verən kontakt linzalar hazırlandı

Çinin Elm və Texnologiya Universitetinin alimləri qaranlıqda görməyə imkan verən kontakt linzalar hazırlayıblar. xəbər verir ki, bu barədə "Cell" jurnalında məqalə dərc olunub. Bildirilib ki, yeni nəsil kontak

.

Tez-tez çay içməyin zərərləri

Dietoloq Yelena Solomatina çay kimi məşhur içkidən sui-istifadənin mənfi nəticələrindən danışıb. bildirir ki, həkim gündə 4-5 stəkan yaşıl və ya 3-4 stəkan qara çaydan çox içməməyi normal adlandırıb. Onun sözlərinə görə

.

İnsult riskini artıran QİDALAR

Amerika Birləşmiş Ştatlarından olan elm adamları, ultra emal olunmuş qidaların istehlakının insult və koqnitiv pozğunluq riskinin artması ilə əlaqəli olduğunu bildiriblər. .  xəbər verir ki,  araşdırma "Neurology"

.

Ən keyfiyyətsiz yağlar bunlardır

Mütəxəssislər tərəfindən aparılan araşdırmalar nəticəsində bəzi məşhur günəbaxan yağı markalarında ciddi keyfiyyət pozuntuları müəyyən edilib. xəbər verir ki, "Solntse Moe", "Kuban" və digər istehsalçıları

.

Bu maddəni qəbul edən kişilərin uşağı olmur

Süni şirinləşdiricilər illərdir "kalorisiz şirinlik" vəd etsə də, görünən odur ki, bu maddələrin bədənə təsiri düşündüyümüzdən qat-qat ağır ola bilər. xəbər verir ki, ABŞ-də çıxan nüfuzlu Environmental Health Perspective

.

Bəzi vitaminlərin çox qəbulu orqanizmə belə ziyan vurur

Bəzi vitaminlərin həddindən artıq qəbulu ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərə bilər. Məsələn, orqanizmdə "E" vitamininin artıq olması insult riskini artırır. -ın verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı kardiolo

.

Alça yedikdən sonra bunu edin

Alça yay mövsümünün ən məşhur meyvələrindən biridir. Mütəxəssislər alça yedikdən sonra nə etməli olduğuna dair məsləhətlər veriblər. xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə turş və şəkərli qidalar, qazlı içkilər qəbul etdikdə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az makiyaj instagram yay geyimləri 2025 geyim seçimi yemək limonun faydasi kosmetoloqiya bagirsaqlari temizlemek ucun aysel vetene aid atalar sozleri vətənə aid baliq suni mayalanma