Bədəndə bu maddənin çatışmazlığı ömrü qısaldır - ARAŞDIRMA

Bədəndə bu maddənin çatışmazlığı ömrü qısaldır - ARAŞDIRMAİki elmi araşdırma zamanı müəyyən bir qida çatışmazlığı ilə vaxtından əvvəl ölüm riski arasında əlaqə tapılıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, pəhrizdə omeqa-3 yağ turşularının olmaması ömür müddətini siqaretdən daha çox qısalda bilər.
Alimlər müəyyən ediblər ki, siqaret çəkmə ömrü dörd il azaldır, qızılbalıq və skumbriya kimi yağlı balıqlarda olan omeqa-3 yağ turşularının aşağı səviyyədə olması isə onu beş il azalda bilər.
Tədqiqatçılar dünyanın ən uzunmüddətli tədqiqatlarından biri olan "Framingham Heart Study" məlumatları əsasında bunu təyin ediblər. Bu tədqiqat səkkiz əsas risk standartına əsaslanan ürək-damar xəstəlikləri risk faktorları haqqında unikal məlumat verir: yaş, cins, siqaret, hipertoniya müalicəsi, diabet, sistolik qan təzyiqi, ümumi xolesterin və HDL (yüksək sıxlıqlı lipoprotein) səviyyələri. 
Tədqiqatçılar bildiriblər ki, yağ turşusu səviyyəsinin ölçülməsi ölüm hallarını standart risk faktorları qədər effektiv proqnozlaşdıra bilər.
Tədqiqatın həmmüəlliflərindən biri olan doktor Bill Harris, qırmızı qan hüceyrələrində dörd yağ turşusunun konsentrasiyası haqqında məlumatın lipidlər, qan təzyiqi, siqaret və diabet vəziyyəti ilə bağlı məlumatlar qədər əhəmiyyətli olduğunu qeyd edib.
"Bu, omeqa-3 indeksinin digər mühüm amillərlə yanaşı nəzərə alınmalı və bəlkə də daha yüksək risk faktoru kimi əhəmiyyətini vurğulayır", - deyə Harris bildirib.
Bu məlumatlar sağlamlığın pisləşməsinin qarşısını almaq, ömrü uzatmaq və müalicə variantlarını qiymətləndirmək üçün faydalı ola bilər.
2500 iştirakçını əhatə edən 2018-ci il hesabatı yüksək omeqa-3 indeksinə malik insanların ölüm riskinin 33% daha az olduğunu göstərib.
Omeqa-3 mənbələri
Balıq və dəniz məhsulları (xüsusilə somon, skumbriya, tuna, siyənək və sardina kimi soyuq suda yağlı balıqlar);
Fındıq və toxum (kətan toxumu, çia toxumu və qoz kimi);
Bitki yağları (kətan toxumu yağı, soya yağı və kanola yağı kimi).
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 886   Tarix: 08 iyun 2024
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Xəstəlik geni yaradır - Hər gün istəmədən biraz yeyirik

Mikroplastik nəsil sağlamlığını dəyişdirir. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, mikroplastiklərlə təmasda olan siçanların erkək fərdlərində spermanın tərkibi dəyişir və bu, onların nəslind

.

İspanaqdakı qum və palçığı yox edən təəccüblü üsul: 1 qaşıq bəs edir

İspanaq yarpaqlarının arasında gizlənən qum və palçıq çox vaxt adi yuma ilə tam təmizlənmir. Mütəxəssislər isə həm sadə, həm də təsirli bir üsul tövsiyə edir - bunun üçün cəmi 1 xörək qaşığı kifayətdir. xəbər verir ki, mətbə

.

Mətbəxdə taxta qaşıqdan istifadə təhlükəlidirmi?

Taxta qaşıqlar uzun illərdir mətbəxlərin ayrılmaz hissəsidir. Ancaq son vaxtlar onların sağlamlıq baxımından təhlükəli olub-olmaması ilə bağlı müzakirələr aparılır. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, taxta qaşıqla

.

Bu simptomlar sizdə varsa virusa yoluxmusunuz - Həkimə gedin

Havaların soyuması ilə birlikdə qripə yoluxma hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki,yoluxucu xəstəliklər üzrə türkiyəli mütəxəssis professor Dr. Duran Tok H3N2-nin A qrupu qrip virusu olduğunu və bəzi hallard

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Həkimdən vacib xəbərdarlıq: İmmunitet mədədən başlayır

Bağırsaq sağlamlığı immun sisteminin normal fəaliyyətində mühüm əhəmiyyət daşıyır. Bağırsaq mikroflorası immun hüceyrələrinin aktivliyinə təsir göstərir, B və K vitaminlərinin sintezində iştirak edir və zərərli bakteriyaları

.

Sink çatışmazlığı nələrə səbəb olur? - problemi aradan qaldırmağın yolları

Sink insan bədəni üçün həyati əhəmiyyət daşıyan minerallardan biridir. O, immun sistemi, dəri və saç sağlamlığı, dad və qoxu hissi, həmçinin hamiləlik və uşaqlıq dövründə sağlam böyümə üçün vacibdir. İnsan bədəni sinki öz

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

turlar.az

adlarin menasi sac duzumleri qadın geyimi olum haqqinda maraqli faktlar ana haqqinda atalar sozleri toy qabağı şirniyyat ve tortlar kosmetika sağlamlığa aid atalar sözləri qiz burcu həmidə maskalar əqrəb