Bədəndə bu maddənin çatışmazlığı ömrü qısaldır - ARAŞDIRMA

Bədəndə bu maddənin çatışmazlığı ömrü qısaldır - ARAŞDIRMAİki elmi araşdırma zamanı müəyyən bir qida çatışmazlığı ilə vaxtından əvvəl ölüm riski arasında əlaqə tapılıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, pəhrizdə omeqa-3 yağ turşularının olmaması ömür müddətini siqaretdən daha çox qısalda bilər.
Alimlər müəyyən ediblər ki, siqaret çəkmə ömrü dörd il azaldır, qızılbalıq və skumbriya kimi yağlı balıqlarda olan omeqa-3 yağ turşularının aşağı səviyyədə olması isə onu beş il azalda bilər.
Tədqiqatçılar dünyanın ən uzunmüddətli tədqiqatlarından biri olan "Framingham Heart Study" məlumatları əsasında bunu təyin ediblər. Bu tədqiqat səkkiz əsas risk standartına əsaslanan ürək-damar xəstəlikləri risk faktorları haqqında unikal məlumat verir: yaş, cins, siqaret, hipertoniya müalicəsi, diabet, sistolik qan təzyiqi, ümumi xolesterin və HDL (yüksək sıxlıqlı lipoprotein) səviyyələri. 
Tədqiqatçılar bildiriblər ki, yağ turşusu səviyyəsinin ölçülməsi ölüm hallarını standart risk faktorları qədər effektiv proqnozlaşdıra bilər.
Tədqiqatın həmmüəlliflərindən biri olan doktor Bill Harris, qırmızı qan hüceyrələrində dörd yağ turşusunun konsentrasiyası haqqında məlumatın lipidlər, qan təzyiqi, siqaret və diabet vəziyyəti ilə bağlı məlumatlar qədər əhəmiyyətli olduğunu qeyd edib.
"Bu, omeqa-3 indeksinin digər mühüm amillərlə yanaşı nəzərə alınmalı və bəlkə də daha yüksək risk faktoru kimi əhəmiyyətini vurğulayır", - deyə Harris bildirib.
Bu məlumatlar sağlamlığın pisləşməsinin qarşısını almaq, ömrü uzatmaq və müalicə variantlarını qiymətləndirmək üçün faydalı ola bilər.
2500 iştirakçını əhatə edən 2018-ci il hesabatı yüksək omeqa-3 indeksinə malik insanların ölüm riskinin 33% daha az olduğunu göstərib.
Omeqa-3 mənbələri
Balıq və dəniz məhsulları (xüsusilə somon, skumbriya, tuna, siyənək və sardina kimi soyuq suda yağlı balıqlar);
Fındıq və toxum (kətan toxumu, çia toxumu və qoz kimi);
Bitki yağları (kətan toxumu yağı, soya yağı və kanola yağı kimi).
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 812   Tarix: 08 iyun 2024
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

İndiki dövrün səssiz ölüm xəbərçiləri - Bunlari yeməyin

Müasir qidalanma vərdişləri sürətli həyat tərzinə uyğun olaraq dəyişməkdədir. Hazır və asan əldə olunan qidalar bir çox insanın gündəlik menyusunun əsas hissəsinə çevrilib. Lakin bu cür rahatlıq sağlamlıq üçün ciddi təhlükələ

.

Əzələ üçün istifadə edirlər, amma orqanları sıradan çıxarır - Ciddi xəbərdarlıq

Son illərdə gənclər arasında əzələ kütləsini artırmaq məqsədilə zülal (protein) tozlarından istifadənin artması sağlamlıq mütəxəssislərini narahat etməyə başlayıb. Qastroenterologiya üzrə tanınmış mütəxəssis zülal tozlarını

.

Alça kimlərə olmaz?

Yazın gəlişi ilə təbiət canlanır, ağaclar bar verir, piştaxtalar isə rəngarəng meyvələrlə dolur. Hər fəsilin öz neməti olsa da, yaz aylarında çoxlarının səbirsizliklə gözlədiyi meyvələrdən biri alçadır. May ayı başlayar-başlama

.

Səhərlər bunu içən gec qocalır - Ömrü uzadır

Hollandiya alimlərinin apardığı yeni araşdırmaya görə səhərlər müntəzəm olaraq qəhvə içmək yaşlanma prosesini ləngidə, depressiya riskini isə 20 faiz azalda bilər. "European Journal of Nutrition" jurnalında dər

.

Ölümcül virus yayıldı - 9 milyon insan təhlükədə

"Aspergillus fumigatus" adlı ölümcül göbələk növü yayılır. xəbər verir ki, alimlər bu patogenin Afrika və Cənubi Amerikadan şimala doğru hərəkət edərək, milyonlarla insanın sağlamlığını təhlükə altına ata biləcəyin

.

Bu ət toyuqdan iki dəfə sağlamdır: Mütləq yeməlisiniz

Sağlam qidalanmaya gəldikdə, bir çox insanlar dərhal toyuq və ya hinduşka ağlına gəlir. xəbər verir ki, ördək ətində toyuq və hinduşka ətindən xeyli çox dəmir var. 100 qram ördəkdə təxminən 2,7 mq dəmir, hinduşka qaraciyərind

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

102 yaşlı Şarffenberqin uzun yaşamaq SİRRİ

ABŞ-da qidalanma sahəsində araşdırmaları ilə tanınan 102 yaşlı doktor Con Şarffenberq bir əsri geridə qoymağının sirrini açıqlayıb. xəbər verir ki, Şarffenberq bu barədə "Viva Longevity!" Yutub kanalına açıqlamasınd

.

Alçanı duzla yeməyin ziyanları

Yazın başlanğıcı ilə təbiət yenidən həyat tapır, ağaclar meyvə verir və ticarət məntəqələri müxtəlif növ meyvələrlə bəzənir. xəbər verir ki, hər mövsümün öz xüsusi məhsulları olsa da, yazın ən çox arzulanan meyvələrində

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az aksessuarlar geyim seçimi sac duzumleri gözəllik xəbərləri bürc uyğunluğu toxuma və əl işləri qaragatin faydasi bayraq qurd ve quzu naz mila narin faydasi sirniyatlar