Belə havalarda niyə bəzi insanların əhvalı yaxşı olmur?

Belə havalarda niyə bəzi insanların əhvalı yaxşı olmur?Tutqun və buludlu havalar bəzi insanlarda əhval-ruhiyyəni pisləşdirə bilər, çünki günəş işığının azalması beyindəki serotonin səviyyəsinin düşməsinə səbəb ola bilər. Serotonin, əhval-ruhiyyə, yuxu və iştahanı tənzimləyən bir hormondur. Eyni zamanda, günəş işığı melatonin hormonunun ifrazını azaldır. Tutqun havalarda melatonin səviyyəsi daha yüksək olur, bu da insanın özünü daha yorğun və yuxulu hiss etməsinə səbəb ola bilər.
Bəzi insanlarda bu təsir daha çox hiss oluna bilər, xüsusilə də mövsümi əhval-ruhiyyə pozuntusu (SAD - Seasonal Affective Disorder) kimi tanınan bir vəziyyət yaşayanlarda. Bu pozuntu payız və qış aylarında daha qaranlıq günlərdə əhval-ruhiyyənin ciddi şəkildə pisləşməsi ilə müşahidə olunur.
Tutqun havaların əhval-ruhiyyəyə mənfi təsirini azaltmaq üçün bir neçə üsul var. Bunlardan biri günəş işığını əvəz edən işıq terapiyasını (light therapy) sınamaqdır. Xüsusi lampalarla günəş işığını simulyasiya etmək serotonin səviyyəsini yüksəltməyə və əhvalı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Mümkün olduqca açıq havada vaxt keçirmək, hətta hava buludlu olsa belə, faydalı ola bilər. Fiziki məşğələlər də bədəndəki endorfin hormonlarının səviyyəsini artırır, bu da əhvalı yüksəldə bilər. Düzgün və balanslı qidalanma, xüsusilə də D vitamini ilə zəngin qidalar qəbul etmək də faydalıdır.
Yaradıcılıqla məşğul olmaq, sevimli hobbilərlə vaxt keçirmək və dostlarla əlaqədə olmaq da əhval-ruhiyyəni artırmağa kömək edə bilər.
Əhvalınızı düzəltmək üçün bu qidaları yeyin
Əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa kömək edən qidalar, ümumiyyətlə, beyin fəaliyyətini və serotonin səviyyələrini artıran qidalardır. Buraya ilk növbədə banan daxildir, çünki onun tərkibində serotonin və dopamin ifrazını stimullaşdıran B6 vitamini var. Şokolad, xüsusilə tünd şokolad, əhval-ruhiyyəni yüksəltməyə kömək edən feniletilamin və serotoninin səviyyəsini artırır. Qoz, badam və digər qoz-fındıq da yaxşı seçimdir; onlar omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir və beynin sağlamlığını dəstəkləyir.
Yağlı balıqlar, məsələn, somon və skumbriya, həmçinin əhvalı yaxşılaşdırmaq üçün əhəmiyyətli rol oynayan omeqa-3 yağ turşularını təmin edir. Quinoa kimi bütöv taxıllar və yulaf da tərkibindəki kompleks karbohidratlar sayəsində serotonin istehsalına yardımçı olur. Gündəlik su miqdarı da vacibdir, çünki orqanizmin susuz qalması enerji səviyyəsini aşağı sala və əhval-ruhiyyəni korlaya bilər.
Bundan əlavə, kələm, ispanaq və brokoli kimi tünd yaşıl tərəvəzlər maqnezium və B vitaminləri ilə zəngindir və stresin azalmasına dəstək verir. Gündəlik rasiona yoqurt və kefir kimi probiotiklə zəngin qidalar daxil etmək də bağırsaq sağlamlığını qoruyaraq əhvalı müsbətə doğru dəyişdirə bilər.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1040   Tarix: 18 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?

Yuxular hələ də sirri açılmayan qaranlıqla dolu dünyadır. Yuxu əsrlərdən bəri araşdırılan, həm alimlərin, həm də mistika ilə məşğul olanların cavabını tapmaq istədiyi tapmacadır. Fərqli və rəngarəng yuxular bəzən də cinsəlikl

.

Terapevtdən elektron siqaretlə bağlı XƏBƏRDARLIQ

"Elektron siqaretə münasibətdə cəmiyyətdə yanlış bir təsəvvür formalaşıb. Bir çox insan düşünür ki, adi siqaret daha zərərlidir və elektron siqaretə keçməklə zamanla siqareti tamamilə tərgitmək mümkün olacaq. Bu yanaşm

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

.

Yatmazdan əvvəl bu 5 qidanı əsla yeməyin - Reflüks, yuxusuzluq və həzm problemləri

Yuxu keyfiyyəti həyat keyfiyyətinə birbaşa təsir edir. Gecə saatlarında qəbul edilən bəzi qidalar mədə yanması, reflüks, gecə oyanmaları və səhər yorğunluğuna səbəb ola bilər. Doktor Portakalın araşdırmasına əsasən, yatmazda

.

Niyə səhərlər acqarına ilıq su içməliyik?

Son illər sağlam həyat tərzi ilə bağlı tövsiyələr arasında acqarına ilıq su içmək geniş yayılıb. xəbər verir ki, aparılan müşahidələr və elmi məlumatlar bu vərdişin həzm sistemi və ümumi orqanizm fəaliyyəti üçün müsbət təsirlə

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu - Mütəxəssisdən tövsiyə

Qış aylarının gəlişi ilə birlikdə tənəffüs yolları infeksiyalarında, xüsusilə mövsümi qrip hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, qulaq, burun və boğaz mütəxəssisi, dosent İsmayıl Öndər Uysal bildirib ki

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Bu simptomlar sizdə varsa virusa yoluxmusunuz - Həkimə gedin

Havaların soyuması ilə birlikdə qripə yoluxma hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki,yoluxucu xəstəliklər üzrə türkiyəli mütəxəssis professor Dr. Duran Tok H3N2-nin A qrupu qrip virusu olduğunu və bəzi hallard

turlar.az

kosmetika mehsullari reseptler gözəllik məhsulları saglamlig ana və uşaq dini geyimler 2025 yay paltarlari kosmetika bayatılarımızda vətən həsrəti dovsan rus dilini öyrənək 2 ci dərs kurtlar vadisi hakışdalar