Belə havalarda niyə bəzi insanların əhvalı yaxşı olmur?

Belə havalarda niyə bəzi insanların əhvalı yaxşı olmur?Tutqun və buludlu havalar bəzi insanlarda əhval-ruhiyyəni pisləşdirə bilər, çünki günəş işığının azalması beyindəki serotonin səviyyəsinin düşməsinə səbəb ola bilər. Serotonin, əhval-ruhiyyə, yuxu və iştahanı tənzimləyən bir hormondur. Eyni zamanda, günəş işığı melatonin hormonunun ifrazını azaldır. Tutqun havalarda melatonin səviyyəsi daha yüksək olur, bu da insanın özünü daha yorğun və yuxulu hiss etməsinə səbəb ola bilər.
Bəzi insanlarda bu təsir daha çox hiss oluna bilər, xüsusilə də mövsümi əhval-ruhiyyə pozuntusu (SAD - Seasonal Affective Disorder) kimi tanınan bir vəziyyət yaşayanlarda. Bu pozuntu payız və qış aylarında daha qaranlıq günlərdə əhval-ruhiyyənin ciddi şəkildə pisləşməsi ilə müşahidə olunur.
Tutqun havaların əhval-ruhiyyəyə mənfi təsirini azaltmaq üçün bir neçə üsul var. Bunlardan biri günəş işığını əvəz edən işıq terapiyasını (light therapy) sınamaqdır. Xüsusi lampalarla günəş işığını simulyasiya etmək serotonin səviyyəsini yüksəltməyə və əhvalı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Mümkün olduqca açıq havada vaxt keçirmək, hətta hava buludlu olsa belə, faydalı ola bilər. Fiziki məşğələlər də bədəndəki endorfin hormonlarının səviyyəsini artırır, bu da əhvalı yüksəldə bilər. Düzgün və balanslı qidalanma, xüsusilə də D vitamini ilə zəngin qidalar qəbul etmək də faydalıdır.
Yaradıcılıqla məşğul olmaq, sevimli hobbilərlə vaxt keçirmək və dostlarla əlaqədə olmaq da əhval-ruhiyyəni artırmağa kömək edə bilər.
Əhvalınızı düzəltmək üçün bu qidaları yeyin
Əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa kömək edən qidalar, ümumiyyətlə, beyin fəaliyyətini və serotonin səviyyələrini artıran qidalardır. Buraya ilk növbədə banan daxildir, çünki onun tərkibində serotonin və dopamin ifrazını stimullaşdıran B6 vitamini var. Şokolad, xüsusilə tünd şokolad, əhval-ruhiyyəni yüksəltməyə kömək edən feniletilamin və serotoninin səviyyəsini artırır. Qoz, badam və digər qoz-fındıq da yaxşı seçimdir; onlar omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir və beynin sağlamlığını dəstəkləyir.
Yağlı balıqlar, məsələn, somon və skumbriya, həmçinin əhvalı yaxşılaşdırmaq üçün əhəmiyyətli rol oynayan omeqa-3 yağ turşularını təmin edir. Quinoa kimi bütöv taxıllar və yulaf da tərkibindəki kompleks karbohidratlar sayəsində serotonin istehsalına yardımçı olur. Gündəlik su miqdarı da vacibdir, çünki orqanizmin susuz qalması enerji səviyyəsini aşağı sala və əhval-ruhiyyəni korlaya bilər.
Bundan əlavə, kələm, ispanaq və brokoli kimi tünd yaşıl tərəvəzlər maqnezium və B vitaminləri ilə zəngindir və stresin azalmasına dəstək verir. Gündəlik rasiona yoqurt və kefir kimi probiotiklə zəngin qidalar daxil etmək də bağırsaq sağlamlığını qoruyaraq əhvalı müsbətə doğru dəyişdirə bilər.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1032   Tarix: 18 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Elektron siqaretlər tütün qədər təhlükəlidir - "Zərərsiz alternativ" mifi

Elektron siqaretlərin (vape) sağlamlıq üçün təhlükəsiz olduğu iddiaları elmi araşdırmalarla təsdiqlənmir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsullar təkcə asılılıq yaratmır, eyni zamanda ağciyərlərdən ürək-damar sistemin

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Kondisioner yaşlılarda ölüm riskini azaldır – Yeni araşdırma

Kanadalı alimlərin araşdırmasına görə, kondisioner istifadə edən yaşlı insanlar isti havalarda daha uzun yaşayır. Tədqiqat 2010-2023-cü illər arasında qocalar evlərində 74.00 ölüm hadisəsini analiz edib. xəbər verir ki, nəticələ

.

Bir qutu enerji içkisinin fəsadları

Enerji içkilərinin xüsusilə gənclər arasında geniş istifadə olunması həkimləri narahat edir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, cəmi bir qutu enerji içkisi belə orqanizmə ciddi təsirlər göstərə bilər.  xəbər verir ki, həkimləri

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

Bağırsaq xərçənginə qalib gələn 25 yaşlı qız 3 vacib əlaməti açıqladı - FOTO

Bağırsaq xərçənginə qalib gələn 25 yaşlı qadın üç əsas bağırsaq xərçəngi simptomunu açıqlayıb. xəbər verir ki, ABŞ-də yaşayan Peyc Zayfertə 24 yaşında bağırsaq xərçəngi diaqnozu qoyulub. Onun sözlərinə görə ilk simptomla

.

Mandarin yeyəndən sonra dişləri niyə fırçalamalıyıq?

Yeni il bayramlarında mandarin süfrələrin əvəzolunmaz atributuna çevrilir. Lakin rusiyalı  endokrinoloq Anna Oderiy xəbərdarlıq edir ki, həddindən artıq mandarin yemək sağlamlığa zərər verə bilər. xəbər verir ki, sağlam bi

turlar.az

geyim şəkilləri toy makiyaji sekilleri sade makiyaj sekilleri asan ariqlamagin yollari tanışlıq saytları intim cümə gününün duası ciyər qovurması kosmetika balıq öpüşme vətən həsrətinə aid bayatılar uzeyir hacibeyli mikayıl abdullayev