Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDI

Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDIABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidaları müəyyən edib.
Milli.Az xəbər verir ki, Virciniya Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çox emal olunmuş ət məhsulları və şəkərli içkilər beyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir və idrak pozğunluğu riskini artırır.
Tədqiqat Miçiqan Universitetinin Sağlamlıq və Təqaüd Tədqiqatı məlumatları əsasında aparılıb. 55 yaş və yuxarı 4750 nəfər iştirakçı 2014-2020-ci illər arasında yeddi il ərzində izlənilib. Onların idrak vəziyyəti hər iki ildən bir qiymətləndirilib.
Nəticələrə görə, gündə bir porsiya çox emal olunmuş ət məhsulu (kolbasa, salam, hazır ət pizzaları və s.) yeyən insanlarda idrak pozğunluğu riski 17 faiz, şəkərli içkiləri (qazlı içkilər, şirin buzlu çaylar, meyvə dadlı içkilər) gündəlik qəbul edənlərdə isə 6 faiz artıb. Gündəlik əlavə porsiyalar isə Alzheimer və demensiya riskini daha da yüksəldib.
Alimlər qeyd edir ki, ultra emal olunmuş bütün qidalar eyni təsiri göstərmir. Desertlər, dənli bitkilər və süd məhsulları əsasında hazırlanan hazır qidalarla koqnitiv pozğunluq arasında əhəmiyyətli əlaqə aşkar edilməyib. Ən mənfi təsir yalnız ət və içki kateqoriyalarında müşahidə olunub.
Araşdırmanın müəlliflərindən biri, Virciniya Texnologiya Universitetinin qidalanma professoru Brenda Davy, balanslı qidalanmanın vacibliyini vurğulayaraq deyib:
"Əsas məsələ mülayim olmaq və ağıllı pəhriz seçimləri etməkdir. Beyni qorumaq üçün bəzi vərdişləri dəyişmək mümkündür" .
Tədqiqatda bildirilib ki, 2020-ci ildə ABŞ-da ev təsərrüfatlarının aldığı qidanın 65 faizi, içkilərin isə 38 faizi ultra emal olunmuş məhsullardan ibarət olub. Mütəxəssislər hesab edir ki, bu tip məhsulların azaldılması beyin sağlamlığını qorumağın ən sadə, lakin ən təsirli yollarından biridir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 107   Tarix: 05 noyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu insanlar qırmızı ət yeməyi "unutsunlar"

Son araşdırmalar göstərir ki, qırmızı ətin həddindən artıq qəbulu həm ürək-damar xəstəlikləri, həm də bəzi xərçəng növlərinin yaranma riskini artırır. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Hamının istifadə etdiyi bu cihaz göbələk yayır - Həkim

Həkim qulaq təmizləməyin məşhur üsulunun təhlükəli olduğunu bildirib. xəbər verir ki, rusiyalı cərrah və Dövlət Maarifləndirmə Universitetinin Cərrahiyyə kafedrasının müəllimi Aleksandr Umnov qulaqları pambıq çubuqlarla təmizləməyi

.

Əllərin və ayaqların rənginin dəyişməsi xəstəliyə işarədir

Əllərin və ayaqların rənginin dəyişməsi orqanizmdə ciddi problemlərin ilk əlamətlərindən biri ola bilər. Bu hal sadəcə soyuğa reaksiya kimi görünə bilsə də, bəzən qan dövranı pozğunluğu, sinir sistemi problemi və ya endokri

.

Yüksək şəkər və infarkt arasında əlaqə

Qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi, xüsusilə də ilk dəfə kəskin miokard infarktı (ürək tutması) keçirən xəstələrdə ağır fəsadların yaranma riskini artıran mühüm göstərici ola bilər. xəbər verir ki, bu nəticə "Diabetolog

.

Krant suyunda xərçəng təhlükəsi

Fransada kran suyunda xərçəngə səbəb ola bilən kimyəvi maddə aşkarlanıb. Hadisə ölkədə böyük narahatlıq yaradıb. İki ekoloji təşkilat - Comité Citoyen və France Nature Environnement (FNE) - bu məsələ ilə bağlı dövlətə qarş

.

Gözünüz səyriyirsə diqqətli olun

Əksər insanlar göz səyirməsini sadəcə yorğunluq və yuxu çatışmazlığı ilə əlaqələndirirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bu hal bəzən sinir sisteminin həddindən artıq stimullaşdırılmasına verilən reaksiya ol

.

Səhər yeməyində çörək yeyənlər iki dəfə düşünsün

Mütəxəssislərin fikrincə, səhər yeməyində seçilən çörəyin növü sağlamlığımıza düşündüyümüzdən də çox təsir edir. Ağ çörək qısa müddət toxluq hissi versə də, qan şəkərini sürətlə artırır, nəticədə gün ərzində yorğunluq, aclı

.

Bu, həyatınızı xilas edə bilər: Qanın laxtalanmasının 5 əlaməti

Sağlamlıq riskləri barədə məlumatlı olmaq və hansı əlamətlərə diqqət yetirməli olduğunuzu bilmək həyatınıza nəzarəti artırır. -ın xəbərinə görə, bəzi əlamətlər o qədər zəif olur ki, insanlar onları çox vaxt hiss etmir v

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

turlar.az

sac duzumleri sade makiyaj sekilleri gelinlikler arıqlamaq üçün çaylar hər gün bal cox yasa qadin ve kisinin seksi kosmetika tərəzi saglam qidalanma tut ağacı tutdudu gözəllik toyuq salati