Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDI

Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDIABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidaları müəyyən edib.
Milli.Az xəbər verir ki, Virciniya Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çox emal olunmuş ət məhsulları və şəkərli içkilər beyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir və idrak pozğunluğu riskini artırır.
Tədqiqat Miçiqan Universitetinin Sağlamlıq və Təqaüd Tədqiqatı məlumatları əsasında aparılıb. 55 yaş və yuxarı 4750 nəfər iştirakçı 2014-2020-ci illər arasında yeddi il ərzində izlənilib. Onların idrak vəziyyəti hər iki ildən bir qiymətləndirilib.
Nəticələrə görə, gündə bir porsiya çox emal olunmuş ət məhsulu (kolbasa, salam, hazır ət pizzaları və s.) yeyən insanlarda idrak pozğunluğu riski 17 faiz, şəkərli içkiləri (qazlı içkilər, şirin buzlu çaylar, meyvə dadlı içkilər) gündəlik qəbul edənlərdə isə 6 faiz artıb. Gündəlik əlavə porsiyalar isə Alzheimer və demensiya riskini daha da yüksəldib.
Alimlər qeyd edir ki, ultra emal olunmuş bütün qidalar eyni təsiri göstərmir. Desertlər, dənli bitkilər və süd məhsulları əsasında hazırlanan hazır qidalarla koqnitiv pozğunluq arasında əhəmiyyətli əlaqə aşkar edilməyib. Ən mənfi təsir yalnız ət və içki kateqoriyalarında müşahidə olunub.
Araşdırmanın müəlliflərindən biri, Virciniya Texnologiya Universitetinin qidalanma professoru Brenda Davy, balanslı qidalanmanın vacibliyini vurğulayaraq deyib:
"Əsas məsələ mülayim olmaq və ağıllı pəhriz seçimləri etməkdir. Beyni qorumaq üçün bəzi vərdişləri dəyişmək mümkündür" .
Tədqiqatda bildirilib ki, 2020-ci ildə ABŞ-da ev təsərrüfatlarının aldığı qidanın 65 faizi, içkilərin isə 38 faizi ultra emal olunmuş məhsullardan ibarət olub. Mütəxəssislər hesab edir ki, bu tip məhsulların azaldılması beyin sağlamlığını qorumağın ən sadə, lakin ən təsirli yollarından biridir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 777   Tarix: 05 noyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Həmin şiferlər sağlamlığa ziyan imiş, qadağan olunacaq - Azərbaycanda geniş yayılıb

Xəbər verdiyimiz kimi, Azərbaycanda asbestin istifadəsinin qadağan edilməsi nəzərdə tutulur. "Mülki dövriyyədə olmasına yol verilməyən (mülki dövriyyədən çıxarılmış) əşyaların siyahısı haqqında" qanuna dəyişikli

.

Sink çatışmazlığı nələrə səbəb olur? - problemi aradan qaldırmağın yolları

Sink insan bədəni üçün həyati əhəmiyyət daşıyan minerallardan biridir. O, immun sistemi, dəri və saç sağlamlığı, dad və qoxu hissi, həmçinin hamiləlik və uşaqlıq dövründə sağlam böyümə üçün vacibdir. İnsan bədəni sinki öz

.

Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?

Yuxular hələ də sirri açılmayan qaranlıqla dolu dünyadır. Yuxu əsrlərdən bəri araşdırılan, həm alimlərin, həm də mistika ilə məşğul olanların cavabını tapmaq istədiyi tapmacadır. Fərqli və rəngarəng yuxular bəzən də cinsəlikl

.

Miqren tutması zamanı nə etməli? - Həmin gün üçün vacib tövsiyələr

Miqren tutması bir çox insanın gündəlik fəaliyyətini ciddi şəkildə məhdudlaşdırır. Mütəxəssislər bildirir ki, miqren başlayan gün düzgün davranış ağrının şiddətini azaltmağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, həkimlərin sözlərin

.

Bişmiş kələmə süd əlavə edin - Aşpazlar belə edir

Peşəkar aşpazların kələm bişirərkən tez-tez müraciət etdiyi bir üsul diqqət çəkib. xəbər verir ki, məlum olub ki, bişmiş kələmə süd əlavə edilməsinin həm dad, həm də sağlamlıq baxımından mühüm səbəbləri var. Mütəxəssisləri

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

.

Apteklərdə satılan bu şokoladın tərkibində heyvan qanı var - Azərbaycanda da geniş yayılıb

Hematogen şokoladın əsas tərkibi öküz qanından əldə olunan albumin və şəkərdən ibarətdir. xəbər verir ki, dəmir və C vitaminini artırmaq üçün tez-tez quru meyvələr, qoz-fındıq, süd tozu, qənnədi şirəsi, karamel və ya şokola

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida

Yeni il süfrəsində bol çeşidli yeməklər mədə-bağırsaq sistemi üçün ciddi risklər yarada bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar bayram sevincini sağlamlıq problemləri ilə əvəz edə bilər. xəbər verir ki, EuroOnc

turlar.az

gözəllik məhsulları geyim və ayaqqabılar reseptler 2025 geyim qohum evlilik şirniyyatlar kecellesme kosmetika nizami gencevi hakışta hakista baldiza aid hakisda seksler