Bəzi qidalar təhlükəlidir: Botulizmə yoluxa bilərsiniz
Botulizmin ən çox yayılmış infeksiya mənbəyi konservləşdirilmiş qidalardır, ancaq hisə verilmiş, duzlu və ya qurudulmuş balıq yeməklə də yoluxa bilərsiniz.
Milli.Az oxu.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist və pediatr Yevgeni Şapovalov məlumat verib.
"Botulizmə səbəb botulinum toksini istehsal edən clostridium botulinum bakteriyasıdır. Bu proses yalnız aşağı oksigen səviyyələrində, məsələn, germetik bankada gedir. Buna görə də, çox vaxt infeksiya konservləşdirilmiş qidaları istehlak edərkən baş verir: duza qoyulmuş və ya marinadlaşdırılmış tərəvəzlər, konservləşdirilmiş ət, balıq, tərəvəz, kompotlar və ya mürəbbə", - deyə infeksionist bildirib.
Həkim, həmçinin qeyd edib ki, botulizmə qurudulmuş, duzlu və ya hisə verilmiş balıqdan da yoluxmaq mümkündür: "Əgər məhsul hazırlanma prosesində düzgün emal olunmayıbsa, botulizmə yoluxmaq mümkündür. Ona görə də, balığı ancaq xüsusi dükanlardan almaq və onu soyuducuda, 3 dərəcədən çox olmayan temperaturda saxlamaq lazımdır".
"Evdə məhsulları konservləşdirərkən qabları hərtərəfli sterilizasiya etmək vacibdir. Həmçinin mağazadan şişmiş və ya zədələnmiş qutularda olan məhsullar qətiyyən alınmamalıdır", - Şapovalov əlavə edib.
Milli.Az









Ayaz Almaniyada konsert verəcək
"Zəfər marşı" — Bəstəkar Tural Bakuvidən yeni kompozisiya
Fərdadan 'Survivor'a qatılması haqda iddialara CAVAB
Fərda və Elməddin barışdı
Həyat yoldaşım sevmədiyi üçün bunu etmirəm
Barbi'yə bənzəmək istəyirdi: 27-ci əməliyyatında həyatını itirdi
O məşhurlarla bağlı qərar verildi
100 baldan 99-nu qazandı: Ən sağlam çay məlum oldu
Gündə 5 saat yatmaq kifayət edir? - Alimlər açıqladı
Dua Lipa ana olacaq
Bu ədviyyatı pəhrizinizə əlavə edin – Şəkəri azaldır və ürəyi qoruyur
İstifadə müddəti bitdikdən sonra yeməməli olduğunuz 6 qida
Ağzınızdakı belə dəyişikliklər infakrtın xəbərçisi ola bilər