Bu 4 sıyıq qaraciyəri BƏRPA EDİR - Şəfasından xəbərsizik

Bu 4 sıyıq qaraciyəri BƏRPA EDİR - Şəfasından xəbərsizikQaraciyər bir çox funksiyaları yerinə yetirən və həzm sistemində əsas rol oynayan son dərəcə vacib bir orqandır. Bədəni qida və dərmanlardan gələn zərərli maddələrdən və toksinlərdən təmizləyən bir filtr rolunu oynayır. Bu maddələrin bəziləri zəhərli ola bilər, lakin qaraciyər onları daha az zərərli məhsullara çevirir. Qaraciyər həmçinin bütün növ maddələr mübadiləsində, o cümlədən zülalların, yağların və karbohidratların mübadiləsində iştirak edir. Bədən üçün vacib bir protein olan albumin mənbəyidir. Bundan əlavə, qaraciyər qanın laxtalanmasına, orqanizm üçün enerji mənbəyi olan glikogenin əmələ gəlməsinə və yığılmasına cavabdehdir.
Publika.az xəbər verir ki, səhv pəhriz, spirt istehlakı, viruslara məruz qalma - bütün bunlar qaraciyərə zərər verə bilər və ciddi xəstəliklərə və ağırlaşmalara səbəb ola bilər. Buna görə sağlamlığınızın qeydinə mümkün qədər tez başlamaq lazımdır. Bunun üçün aktiv həyat tərzi sürməli, pis vərdişlərdən imtina etməli, pəhrizinizi nəzərdən keçirməli, qaraciyər və digər orqanlar üçün faydalı qidaları daxil etməlisiniz.
Qaraciyər sağlamlığı üçün sıyıqlar:
Düzgün qidalanma ilə gündəlik menyuya taxılların daxil edilməsi lazımdır. Taxıllar qidalanmanı zənginləşdirir, onu balanslı, zəngin və tam edir. Onların tərkibində yüksək miqdarda protein və yavaş karbohidratlar var ki, bu da onların üstünlüyüdür. Bundan əlavə, hər bir taxıl dənəsi bədənin normal fəaliyyəti üçün zəruri olan zəngin bir qida kompleksi təqdim edir. Sıyıqlar yalnız sizi doyuzdura bilməz, həm də mədə-bağırsaq traktının, qaraciyərin, böyrəklərin və digər orqanların müxtəlif xəstəlikləri ilə mübarizə aparmağa kömək edə bilər.
Yulaf əzməsi
Yulaf əzməsi təkcə həzm sisteminin işini normallaşdırmaq üçün deyil, həm də qastrit, pankreatit və xora əlamətlərini yumşaltmaq üçün faydalıdır. Bu taxıl artıq yağın udulmasına kömək edir, bu da yulaf əzməsi ilə müşayiət olunan digər məhsulların enerji dəyərini avtomatik olaraq azaldır. Yulaf əzməsi ən sağlam və qidalı dənli bitkilərdən biridir. Tərkibində təxminən 12% protein, 65% karbohidrat, 5,8% bitki yağları, həmçinin xolesterolu bağlayan beta-qlükanlar şəklində pəhriz lifi var. Tərkibində maqnezium, fosfor, kalsium, dəmir, natrium, sink, B qrupu vitaminləri, PP vitamini və E vitamini, həmçinin orqanizmin müqavimətini artıran amin turşuları və antioksidantlar var. Yulaf əzməsi pəhriz qidası üçün əladır və qaraciyər və hepatit, siroz, yağlı qaraciyər xəstəliyi, qastrit, böyrək problemləri və qan damarları ilə bağlı problemlər kimi digər orqanların xəstəliklərinin müalicəsində kömək edə bilər. Yulafın tərkibindəki beta-qlükanlar sayəsində (bütün taxıllarda olduğu kimi) qaraciyəri bərpa etmək üçün istifadə olunur, çünki beta-qlükanlar yüksək keçiricidir və içəridən toxumalara faydalı təsir göstərir. Bundan əlavə, beta-qlükanlar immunitet sistemini modullaşdırmağa və iltihabla mübarizə aparmağa kömək edir.
Qaraciyəri təmizləmək üçün aşağıdakı reseptdən istifadə etmək olar: bir stəkan quru təmizlənməmiş yulaf və 1 litr təmizlənmiş su götürün. Taxıl qabığını soymadan axan suyun altında bir neçə dəfə yuyun, sonra su ilə qazanı doldurun və 10-12 saat buraxın. Qazanə aşağı təzyiqli qazın üzərinə qoyun və bir saat yarım qaynadıqdan sonra bişir. İstidən çıxarın, termosa və ya bükünə tökün və daha 12 saat dəmləmək üçün buraxın. Sonra qarışığı tənzifdən süzün.
Gündə üç dəfə yeməkdən 15 dəqiqə əvvəl yarım stəkan hazır məhsul götürün. Bu müalicə kursunu iki ay davam etdirin. Bundan sonra bir aylıq fasilə verin və sonra qaraciyərin təmizlənməsi kursunu təkrarlaya bilərsiniz. Yulaf əzməsi ağır qida zəhərlənməsindən sonra da istifadə edilə bilər, çünki bədəndən toksinləri və digər zərərli maddələri effektiv şəkildə çıxarmağa kömək edir, həmçinin gücü bərpa edir. Bir çox diyetoloqun əvvəllər səhər yeməyi üçün səhər yeməyi yulaf əzməsi yeməyi tövsiyə etməsinə baxmayaraq, əslində səhər mədənizi yükləməyə dəyməz. Yulaf əzməsi səhər yemək üçün o qədər də yüngül məhsul deyil. Taxılın mədədə çox yatmaması və mədədə xoşagəlməz şişkinlik və ağırlıq hissi yaratmaması üçün nahar və ya axşam yeməyi üçün bir qab yulaf əzməsi yemək tövsiyə olunur. Bundan əlavə, pəhrizinizdə yulaf ezmesi miqdarını aşmamalısınız. Bu taxılın həddindən artıq istehlakı həzm sistemində pozğunluqlara səbəb ola bilər və qlütenə qarşı allergiya və ya dözümsüzlükdən əziyyət çəkən insanlar taxıl məhsullarından tamamilə imtina etməlidirlər.
Qarabaşaq yarması sıyığı
Qarabaşaq taxılı da çox sağlamdır, xüsusiyyətlərinə görə yulaf əzməsindən geri qalmır. Qarabaşaq yarmasının müntəzəm və sistemli istehlakı mədə-bağırsaq traktının orqanlarına faydalı təsir göstərir. Bağırsaqların və qaraciyərin işini normallaşdırmağa kömək edir, həmçinin qaraciyəri və bütün bədəni toksinlərdən təmizləyir. Qarabaşaq həmçinin bədəndən ağır metal ionlarını çıxarmağa qadirdir.
Qarabaşaqın tərkibində B1, B2, B6, P, PP vitaminləri, fosfor, kalium, manqan, kalsium, dəmir və maqnezium var. Qarabaşaq xüsusilə B vitaminləri ilə zəngindir ki, bu da stress və yuxusuzluğun öhdəsindən gəlməyə kömək edir. Tərkibində təxminən 14% protein, 67% nişasta və 3% -dən çox yağ var. Xalq təbabətində adi qarabaşaq yarması və kefirdən istifadə edərək qaraciyərin təhlükəsiz təmizlənməsi üçün məşhur bir resept var.
Belə bir təmizləyici yeməyi hazırlamaq üçün az yağlı kefir və yüksək dərəcəli qarabaşaq yarması lazımdır. Bişirməzdən əvvəl qarabaşaq yarmasının için zibil, toz və çürük taxılların olub olmadığını yoxladığınızdan əmin olun. Taxılları qaynar su ilə yuyun və sonra dərin bir qazana və ya qaba qoyun. Üstünə kefir əlavə edin, qabı bağlayın və bir gecədə soyudun. Səhər qarışığı çıxarın və otaq temperaturuna qədər qızdırın. Sonra qarabaşaq yarması sıyığı yeyin və bir stəkan isti təmizlənmiş su için. Bundan sonra bu yeməyi yedikdən cəmi 60 dəqiqə sonra səhər yeməyi yeyə bilərsiniz. Qarabaşaq sıyığı ilə qaraciyərin təmizlənməsinin tövsiyə olunan kurs 10 gündür. İstədiyiniz nəticəni əldə etmək üçün optimal vaxtdır.
Bundan əlavə, qarabaşaq yarması sıyığı şəkərli diabet, mədə-bağırsaq traktının və mədəaltı vəzinin xroniki xəstəliklərindən əziyyət çəkənlər üçün də faydalı olacaq. Onun qidalanma xüsusiyyətləri və bədəni toksinlərdən təmizləmək qabiliyyəti bu orqan və sistemlərin ümumi vəziyyətinin və fəaliyyətinin yaxşılaşdırılmasına faydalı təsir göstərə bilər.
Darı sıyığı
Darı həqiqətən də bitki zülallarının və karbohidratların mühüm mənbəyidir və həmçinin dəmir, flüor, maqnezium, manqan, mis, kalsium, kalium və sink kimi orqanizm üçün zəruri olan iz elementlərini ehtiva edir. Darı taxılının tərkibində təxminən 12% zülal, 69,3% karbohidrat, 3,3% yağ, həmçinin bioloji aktiv amin turşuları və B1, B2, B5 və PP vitaminləri var. Darı sıyığının müntəzəm istifadəsi bədəndən yığılmış toksinləri və tullantıları çıxarmağa kömək edir, bu da qaraciyərə yükü azaldır və onun fəaliyyətini normallaşdırmağa kömək edir. Bu növ taxılın terapevtik pəhriz zamanı diyetə daxil edilməsi tövsiyə olunur. Yüksək lipid tərkibinə görə darı sıyığı gözəl fiqurun saxlanmasına və artıq piylərdən qurtulmasına kömək edir. Darı sıyığı böyük şəhərlərin sakinləri və kolit, bağırsaq və qaraciyər xəstəlikləri, həmçinin orqanizmdə metabolik problemlərdən əziyyət çəkən xəstələr üçün əladır, çünki ağır metal ionları, antibiotiklər, toksinlər və zəhərlərin öhdəsindən gəlməyə kömək edir. Darı sıyığı balqabaq sıyığı ilə çox yaxşı gedir.
İrmik sıyığının
Tərkibində yüksək nişasta (73% -ə qədər) və orta miqdarda protein (11,3%) var, lakin praktiki olaraq lif yoxdur (0,2%) və yağ tərkibi azdır (0,7%). Bundan əlavə, tərkibində B1, B2, B6, E vitaminləri, həmçinin kalium, kalsium, maqnezium, fosfor və dəmir var. İrmik sıyığı, yulaf əzməsi kimi, mədə və yemək borusunun həssas divarlarını örtməyə kömək edir, turşuluq səviyyəsini azaldır və mədə yanması əlamətlərini yüngülləşdirir. Bu, yalnız narahatlıqdan qurtulmağa kömək etmir, həm də daxili orqanların qoruyucu funksiyalarını artırır, şişlərin inkişaf riskini azaldır. İrmik sıyığı böyrəklərin, yemək borusu, qaraciyər və sidik kisəsinin fəaliyyətini normallaşdırmaq üçün faydalıdır. Bununla belə, kompleks qaraciyər xəstəlikləri, xüsusilə hepatit və siroz üçün pəhrizə irmik daxil edilməsi həkiminizlə müzakirə edilməlidir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 889   Tarix: 15 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Tez sağalmaq üçün bu supu için

Soyuqdəymə zamanı tez sağalmaq üçün toyuq supu için. xəbər verir ki, bunu rusiyanın tanınmış terapevti Anna Hakimova deyib. O, bildirib ki, bu qida tərkibindəki faydalı maddələr sayəsində orqanizmin bərpasına kömək edir v

.

Günün bu vaxtında şokoladı qəti YEMƏYİN

Yatmazdan əvvəl şokolad qəbul etmək istirahətin keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Şirniyyatların tərkibində sinir sistemini stimulə edən kofein və teobromin var ki, bunlar yuxuya getməyi çətinləşdirir. Şokolad yuxuy

.

Diş itkisi ölüm riskini artıra bilər - ARAŞDIRMA

Yeni elmi araşdırma göstərib ki, diş itkisi yalnız estetik problem deyil, həm də ümumi sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, ABŞ-də aparılan geniş tədqiqatın nəticələrinə əsasən, bir və ya bir neçə dişin

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Yaddaşı gücləndirən 8 əsas vitamin:Beynin qocalmasının qarşısını alırlar

Yeni araşdırmalar beynin qocalma prosesinin 40 yaşdan etibarən başladığını ortaya qoyub. Mütəxəssislər bildirirlər ki, Omega-3, B12, D vitamini və folat kimi mühüm qida maddələrini müntəzəm qəbul etmək yaddaşın güclü qalmasın

.

Gündəlik neçə saat qulaqcıq istifadə edə bilərik?

Mütəxəssislər gündəlik qulaqlıq istifadəsi ilə bağlı vacib xəbərdarlıq ediblər. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, qulaqlıqlardan istifadə zamanı səsin çox yüksək səviyyəyə qaldırılması eşitmə qabiliyyətinə ciddi zərə

.

Mayonezlə bağlı şok araşdırma – Sağlamlığa ciddi təhlükə imiş

Mayonez dünyanın ən çox istifadə olunan souslarından biridir. Onu salatlarda, sendviçlərdə, qəlyanaltılarda və hətta qızartmalarda görmək adi haldır. Lakin yeni araşdırmalar bu iştahaaçan sousun arxasında sağlamlıq üçün cidd

.

Yaddaş üçün möcüzəvi qida: Həftədə bir dəfə yemək bəs edir

Yeni elmi araşdırma pendirin beyinə olan təsiri ilə bağlı maraqlı nəticələr ortaya qoyub. 8 minə yaxın insanın iştirak etdiyi tədqiqatda məlum olub ki, həftədə ən az bir dəfə pendir yeyənlərdə demans riski 24 faiz daha aşağıdır

.

Bu yaş dövründə idman edənlərin beyni gec qocalır

Koqnitiv sağlamlığı, yəni yaddaşın, diqqətin və düşünmə qabiliyyətini qorumaq üçün qayğıya gənc yaşlardan başlamaq vacibdir. xəbər verir ki, bunu Rusiyanın Koqnitiv Sağlamlıq Mərkəzinin rəhbəri, nevroloq Yuliya Şpilyukov

turlar.az

kosmetoloq həkim məsləhəti geyim şəkilləri toyuq buglamasi elme aid atalar sozu çantalar sevişmə kosmetika irem derici babasil şirin qoğal bürcler tərəzi