Bu da oldu...Bağırsaqlardakı bakteriyalar insanın bioloji yaşını müəyyənləşdirməyə kömək edəcək

Bu da oldu...Bağırsaqlardakı bakteriyalar insanın bioloji yaşını müəyyənləşdirməyə kömək edəcəkBağırsaq bakteriyalarını öyrənən tədqiqatçılar belə bir nəticəyə gəliblər ki, mikrobiom orqanizmin yaşını müəyyən edə bilən dəqiq bioloji saatdır.
Xanim.az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, mikrobiomun vaxt getdikcə necə dəyişməsini aydınlaşdırmaqdan ötrü tədqiqatçı Aleks Javoronkov və onun ABŞ-da süni intellekt sahəsindəki startapı olan "InSilico Medicine"dən həmkarları dünyanın ayrı-ayrı yerlərində yaşayan müxtəlif yaş həddində mindən çox sağlam insanlarda 3600 bağırsaq bakteriyası nümunəsini öyrəniblər.

Sonra alimlər göstəricilərin təhlili üçün texniki vasitələrdən istifadə ediblər. Əvvəlcə onlar öz proqramlarını - neyronların beyində necə işləməsini əsas götürməklə dərin təlim alma alqoritmini nümunələrin 90 faizindən götürülmüş 95 müxtəlif bakteriya növü üzərində öyrəniblər. Bundan sonra onlar alqoritmdən insanların yaşını soruşublar. Proqram yaşı dəqiq müəyyən edə bilib. Həm də 95 növ bakteriyadan 39-nun yaşın proqnozlaşdırılmasında daha mühüm olduğu məlum olub.

Javoronkov və onun həmkarları aşkarlayıblar ki, bəzi mikrobların sayı yaş ötdükcə daha çox olur, məsələn, maddələr mübadiləsində mühüm rol oynayan "Eubacterium hallii" kimi. "Bacteroides vulgatus" kimi digərləri isə azalırlar. Onları mədə-bağırsaq traktında iltihab növü sayılan xora koliti ilə əlaqələndirirlər. Tədqiqatın həmmmüəllifi, Harvard Universitetindən olan bioloq, yaşlanmanı tədqiq edən Vadim Qladışev hesab edir ki, qida rasionunda dəyişikliklər, yuxu vərdişləri və fiziki fəallıq onların azalmasına və ya artmasına təsir göstərir.

Javoronkov bildirir ki, "mikrobiomun yaşlanma saatı"nı insanın nə qədər sürətlə və ya tədricən qocalması, bu prosesə alkoqol, antibiotik, probiotik və sürəkli diyetanın necə təsir etməsini öyrənmək üçün əsas vasitə qismində istifadə etmək olar.

Əgər ideya təsdiqlənərsə, o zaman bioloji yaşın proqnozlaşdırılması üçün daha bir biomarker olacaq. Yeni qocalma saatının digərləri ilə həmahəngliyi insanın əsl yaşının və sağlamlığının daha dəqiq təsvirini verə biləcək.

Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1228   Tarix: 17 yanvar 2019
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Ürək hüceyrə terapiyasını daha təhlükəsiz edən YENİ ÜSUL

Amerikalı alimlər ürək hüceyrə terapiyasının təhlükəsizliyini artıran yeni yanaşma təqdim ediblər. xəbər verir ki, araşdırma "Science" jurnalında dərc olunub. Harvard Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblə

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Qarsız qış sağlamlığımıza zərər vurur - Psixiatr

Tutqun hava və qar örtüyünün olmaması insanın psixi sağlamlığı üçün zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı psixiatr Aleksandr Semçenkov deyib. O bildirib ki, bu hallar səbəbindən səhərlər oyanmaq çətinləşir, apatiya v

turlar.az

yemek reseptleri yay geyimləri 2025 kosmetik vasiteler saç hörükləri pizza reseptləri daban agrilari biliye aid atalar sozleri kosmetika kley lekesi şəkərbura klitor xocali cekc pornuxa