Bu məhsulları mətbəxtən uzaq tutun - Ömrünüzü qısaldır

Bu məhsulları mətbəxtən uzaq tutun - Ömrünüzü qısaldırDüzgün qidalanma sağlam həyat üçün vacibdir, amma bəzi qidalar var ki, onların istifadəsi sağlamlıq üçün ciddi risklər yaradır.
Milli.Az xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, qidalanma sahəsində aparılan son araşdırmalar göstərib ki, bəzi gündəlik istehlak etdiyimiz qidalar siqaret qədər zərərlidir. Xüsusilə də işlənmiş ətlər, hidrogenləşdirilmiş yağlar, rafinə karbohidratlar, işlənmiş şəkər və cips bu siyahının başındadır.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı işlənmiş kolbasa və sosisləri birbaşa xərçəng yaradan maddələr siyahısına daxil edib. Bu qidalar tərkibində olan kimyəvi maddələr və konservantlar səbəbilə təkcə mədə-bağırsaq deyil, ürək-damar xəstəliklərinə də yol açır.
Rafinə karbohidratlar (təbii halından işlənərək (yəni təmizlənərək) lif, vitamin və mineralları çıxarılmış karbohidratlardır) - yəni ağ çörək, ağ düyü, makaron, pizza kimi qidalar - bədəndə iltihab yaradır, qan şəkərini sürətlə yüksəldir və piylənmə riskini artırır.
Hidrogenləşdirilmiş və işlənmiş yağlar da təhlükəli hesab olunur. Soya, kanola və qarğıdalı yağları kimi məhsullar yüksək temperaturda emal olunduğundan, toksik maddələrə çevrilə bilir.
Qazlı içkilər də həm metabolik xəstəliklər, həm də piylənmə ilə birbaşa əlaqələndirilir. Qida dəyəri demək olar ki, sıfır olan bu məhsullar insanda enerji düşkünlüyü və insulinin qeyri-sabitliyinə səbəb ola bilər.
Cips və qızardılmış məhsullar da sağlam qidalanma üçün ciddi təhlükə sayılır. Bu məhsullarda çox miqdarda duz, yağ və kalori olur ki, bu da qan təzyiqini yüksəldir və ürək sağlamlığını təhdid edir.
Mütəxəssislər bildirir ki, bu qidalardan tamamilə uzaq durmaq, mümkün deyilsə də, çox az və nadir hallarda istifadə etmək, eyni zamanda təbii və təzə məhsullarla qidalanmaq sağlamlığımız üçün ən yaxşı seçimdir.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 486   Tarix: 24 aprel 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnsan ölümləri daha çox bu fəsildə baş verir

Yaz fəslində havaların isinməsi və atmosfer təzyiqinin dəyişməsi bəzi ürək-damar problemlərinin yaranmasına və ya mövcud xəstəliklərin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər. Xüsusilə, yüksək  və aşağı qan təzyiqi, ürək çatışmazlığ

.

"Kaldı" deyib almırıq, amma faydası çoxdur

Banan adətən sarı rəngi ilə tanınsa da, yaşıl, yəni tam yetişməmiş banan da sağlamlıq baxımından olduqca dəyərlidir. Tropik iqlimlərdə geniş istifadə olunan yaşıl banan həm mətbəxlərdə bişirilərək istehlak olunur, həm d

.

40 illik nənə resepti: Sınıq sümükləri birləşdirir

İllər keçdikcə ənənəvi reseptlərin faydaları yenidən kəşf olunur. Xüsusilə böyüklərimizin bizə ötürdüyü sağlamlıq sirləri əvəzedilməzdir. Onlardan biri də sümük sağlamlığını gücləndirən və sınıqların bərpasını sürətləndirə

.

Sarımsağı acqarına udmağın riskləri: Sağlamlığa necə təsir edir?

Sarımsaq tarix boyu həm mətbəxlərdə, həm də xalq təbabətində geniş istifadə olunmuş və sağlamlıq faydaları ilə tanınmışdır. xəbər verir ki, son illərdə isə xüsusilə acqarına sarımsağın udulması tendensiyası güclənib. İmmunite

.

Ayaqqabısız idman təhlükəlidir? - Podoloqlardan XƏBƏRDARLIQ

Son illərdə fitnes dünyasında ayaqqabısız məşqlər - istər yoqa, istər funksional idman növləri populyarlıq qazanıb. Bu yanaşmanın tərəfdarları ayaq əzələlərinin daha yaxşı aktivləşdiyini, bədənin özünü daha dərindən his

.

Barmaqları şaqqıldatmaq vərdişi bu halda təhlükəsizdir

Əgər barmaqları şaqqıldatmaq zamanı ağrı, şişkinlik və ya hərəkət məhdudiyyəti müşahidə olunmursa, bu vərdiş təhlükəli sayılmır. xəbər verir ki, bunu Rusiyalı travmatoloq-ortoped Vitali Skakun bildirib. O qeyd edir ki, şaqqılt

.

Bu meyvə yalnız günün müəyyən saatlarında yeyilməlidir

Bir çox insan meyvələrin orqanizmə zərər vermədən günün istənilən vaxtında yeyilə biləcəyinə inanır. Bununla belə, dietoloqlar xəbərdarlıq edir: onlardan bəziləri, xüsusilə banan, yanlış zamanda istehlak edildikdə zərərl

.

Yüksək təzyiqin dərmanı tapıldı - Alimlərdən araşdırma

Yüksək qan təzyiqini idarə etmək üçün illərdir duz istehlakını azaltmaq tövsiyə olunur. Ancaq yeni araşdırmalar bunun tək başına kifayət etmədiyini ortaya qoyub. . xəbər verir ki, Kanadanın Vaterloo Universitetindən prof

.

Hamının bağında var amma faydaları bilinmir - Dərib, yeyin

Təbiət insan sağlamlığı üçün saysız-hesabsız faydalar təqdim edir. Onlardan biri də çox zaman diqqətdən kənarda qalan, lakin faydaları ilə şəfa mənbəyinə çevrilən gicitkən bitkisidir. Əsasən alaq otu kimi tanınsa da, düzgü

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az makiyaj instagram yaz geyimleri 2025 gözəllik məhsulları immun sistemi sevgi ve seks marqarita pizza sızanaqlara qarşı maska gəncə bakire efsaneler novruz hakışdaları aybawi