Bu meyvənin qabığı xərçəngə qarşıdır - ALİMLƏR
Alimlər bu və ya digər meyvə-tərəvəzin nəinki özünün, hətta toxum və qabıqlarının də müxtəlif xəstəliklərə, daha çox xərçəngə təsirini araşdıran müxtəlif elmi tədqiqatlar aparır.
Bu dəfə alimləri portağal qabığının şiş xəstəliklərinə təsiri maraqlandırıb.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, Florida universitet alimləri siçanlar üzərində maraqlı təcrübə aparıb.
Onlar bir qrup siçana müntəzəm olaraq portağal qabığı əlavəsi veriblər. Bir müddət sonra siçanların çəkilərinin normada düşməsi müşahidə edildi. Portağal qabığı ürək-damar xəstəliklərinin də riski və inkişafının qarşısını alıb.
Çində portağal qabıqlarından xalq təbabətində geniş istifadə olunur.
Çin alimləri bildirir ki, portağal qabığı orqanizmdən çox zərərli trimetilamin adlı maddəni çıxarmağa qadirdir. Məhz bu maddə ürək damarlarını zədələyir, onları sərtləşdirir.
Texas alimləri isə qabıqların onkoloji xəstəliklərə təsirini uzun müddət araşdırıblar.
Belə ki, sübut olunub ki, portağal qabığı tərkibli krem dəri xərçəngi melanoma ilə aktiv mübarizə aparır.
Xüsusilə qabığın altındakı ağ hissə faydalıdır.
Hazırda alimlər bu qabıqların süd vəzi xərçəngi ilə mübarizədə rolunu araşdırır.
Bunu nəzərə alaraq, portağal qabıqlarını zibilə atmayıb, narın edərək müxtəlif içki, qidalara qatıb qəbul etmək tövsiyyə olunur. Bir şərtlə ki, portağal əsl olsun, GMO olmasın və zərərli maddələrlə yetişdirilməsin.
Milli.Az /news.milli.az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Belə məşq heç bir işə yaramır - Mif imiş
Niyə gündə mütləq 3 dəfə yemək yeməliyik?
Murad Arif Brilliant Dadaşova ilə duet oxuyacaq
Şizofreniyanın yaranma səbəbi açıqlandı
İsti su ilə çimənlərə pis xəbər
Röya və Elçin klip çəkdirir - FOTOLAR
Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq
Meyxanaçı Kərim vəfat etdi
Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd