Bu qadınlara oruc tutmaq olmaz

Bu qadınlara oruc tutmaq olmazOruc tutmaq orqanizm üçün çox faydalıdır. Amma sağlamlığında elə problemlər olan insanlar var ki, oruc tutmaq onların xəstəliyinin ağırlaşmasına səbəb ola bilər.
Trend xəbər verir ki, bu fikirləri 93 FM dalğasında yayımlanan "Sağlam radio"da qastroenteroloq Hicran Qurbanova açıqlayıb.
Onun sözlərinə görə, əslində, oruc tuta bilməyən insanlar bu baxımdan iki qrupa bölünə bilər:
"Birinci qrupa, ümumiyyətlə, əks göstəriş hesab olunur. İkinci qrup isə, oruc tutmağa başlayar, lakin gedişatdan asılı olaraq və həkim məsləhəti ilə orucu pozmağa məcbur olarlar. Xüsusilə, insulindən asılı olan şəkər xəstələri üçün oruc tutmaq risklidir. Onlarda qəfildən qanda şəkərin miqdarı qalxa bilər və ya əksinə, ona görə, orucu pozmağa məcbur ola bilərlər. Mədə xəstəlikləri, qanaxma ilə müşahidə olunan mədə yaraları olan insanlar daim dərman, qida qəbul etməlidirlər. Ona görə, belə xəstələrə oruc tutmaq məsləhət görülmür. Allergik xəstələr və fiziki cəhətdən çox zəif insanlar üçün də oruc tutmaq risklidir. Əməliyyatdan çıxmış, yataq xəstəsi olan insanlara tamamilə əks göstərişdir".
H.Qurbanova qeyd edib ki, hamilə və süd verən qadınlara oruc tutmaq olmaz:
"Hamilə qadınlar tam qidalanmayanda döl də qidalanmır. Buna görə, onlar günboyu qidalanmalıdırlar. Süd verən analar, mədə xorası olanr, kəskin qastriti olan şəxslər, böyrək çatışmazlığından əziyyət çəkənlər, 12 barmaq bağırsağ xorası olanlar, 1 tip diabetik xəstələr, xoralı kolit və Kron xəstəliyi, ürəyin işemik xəstəliyi olanlar, az yaşlı uşaqlar, psixoloji olaraq özünü narahat hiss edən şəxslərə də Ramazan ayı boyunca oruc tutmaq tövsiyə olunmur".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1055   Tarix: 04 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yatmazdan əvvəl bu 5 qidanı əsla yeməyin - Reflüks, yuxusuzluq və həzm problemləri

Yuxu keyfiyyəti həyat keyfiyyətinə birbaşa təsir edir. Gecə saatlarında qəbul edilən bəzi qidalar mədə yanması, reflüks, gecə oyanmaları və səhər yorğunluğuna səbəb ola bilər. Doktor Portakalın araşdırmasına əsasən, yatmazda

.

Niyə səhərlər acqarına ilıq su içməliyik?

Son illər sağlam həyat tərzi ilə bağlı tövsiyələr arasında acqarına ilıq su içmək geniş yayılıb. xəbər verir ki, aparılan müşahidələr və elmi məlumatlar bu vərdişin həzm sistemi və ümumi orqanizm fəaliyyəti üçün müsbət təsirlə

.

Nazirlikdən əhaliyə çağırış - Uşaqlar risk altındadır, böyüklər isə

"Qrip infeksiyası ilə mübarizədə ən təsirli vasitə spesifik peyvəndin istifadə olunmasıdır. Peyvəndin tərkibində canlı virus olmadığından peyvənd olunmuş şəxs qriplə xəstələnə bilməz". xəbər verir ki, bunu canl

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

.

Çayı belə içəndə mədə xərçəngi yaradır

Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırma çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini yüksəltdiyini göstərib. xəbər verir ki, 12 il müddətində 328 mindən çox insanın sağlamlı

.

Qrip zamanı isti vanna qəbul etmək təhlükəlidir

Mütəxəssislər qrip və yüksək hərarətlə müşayiət olunan virus infeksiyaları zamanı isti vanna qəbul etməyin riskli olduğunu bildirirlər. Həkimlərin sözlərinə görə, isti su bədən temperaturunu daha da yüksəldə, ürək-damar sistemin

.

Belə yeyiləndə saatlarla tox saxlayır - Dənəsi 15 qəpiyə düşür

Xurmanın badam, püstə və ya qozla birlikdə yeyilməsi orqanizmdə qanda şəkərin daha sabit səviyyədə qalmasına və enerji balansının qorunmasına kömək edir. xəbər verir ki, xurma yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olduğunda

turlar.az

geyim seçimi reseptler qis geyimləri 2025 oxucu mektubu maraqli hind filmleri mədə xorası gavalı salatı kosmetika baliq baldiza aid hakisda qz eviyçun hakışta kahfe falı faydalı bilgilər