Bu qida yedikdən 6 saat sonra zəhərləyir - EKSPERT
Göbələk mövsümünün başlamasına az qalmış təbiətdə özbaşına böyüyən göbələkləri istehlak etmək çox təhlükəlidir.
Türkiyəli qida mütəxəssisləri təbiətdə özbaşına yetişən göbələklər əvəziə, rəsmi səhiyyə qurumları tərəfindən təsdiqlənmiş göbələk növlərini yeməyi tövsiyə edirlər.
Aprel və may aylarında yağan yağışlardan sonra təbiətdə özbaşına artan göbələklərə marağın çox olduğunu qeyd edən mütəxəssislər xəbərdarlıq ediblər.
Türkiyədə təbiətdə bitən 40-a yaxın yeməli göbələk növü var. Ölkədə 100-ə yaxın zəhərli göbələk növü var. Bunlardan bir neçəsi ağır zəhərlənmə nəticəsində ölümə səbəb ola biləcək göbələklərdir. Zəhərli və qeyri-zəhərli göbələklər arasındakı fərqləri yalnız görünüşlə müəyyən etmək mümkün deyil. Çox oxşar göbələk növlərindən biri zəhərli olsa da, digəri yeməli ola bilər. Göbələkdən zəhərlənmələrə xüsusilə yağışlı mövsümlərdə daha çox rast gəlinir. Zəhərli göbələklər orqanizmə 6 saat ərzində təsir göstərir və zəhərlənmə baş verir. Zəhərlənmə adətən, başgicəllənmə, yuxululuq, aşağı təzyiq, görmə bulanıqlığı, üz və boyunda qızartı, nəbzin artması, ağızda metal dadı, ürəkbulanma, qusma, tərləmə müşahidə edilə bilər. Göbələkdə aşkar edilən zəhərli maddələr yeyildikdən 6 saat sonra inkişaf edərək ürəkbulanma, qusma, ishal, qızdırma, ürək döyüntüsü, daha sonra qaraciyər və böyrəklərdə pozulmalara səbəb olur. Nəticədə komaya düşmə və ölüm də baş verə bilər. Bu baxımdan, yeməli göbələk seçərkən diqqətli olmaq lazımdır.
Sevinc Hüseynova
Saglamolun.Az