sebet.az onlayn maqazin

Bu qidalar zəhərlənməyə səbəb ola bilir

Bu qidalar zəhərlənməyə səbəb ola bilirBu qidalar zəhərlənməyə səbəb ola bilir.
1. İspanaq.
İspanağın tərkibində nitrat var. Nitrat insan orqanizmi üçün təhlükəli sayılmır. Amma bişmiş ispanağı yenidən isitdikdə nitratlar nitritə və nitrozaminlərə çevrilə bilir. Belə olan halda qan dövranında oksigenin daşınmasında problemlər meydana çıxır və uşaqlarda sianoz baş verə bilər. İspanağı təkrar isitməkdən qaçınmaq lazımdır.
2. Göbələk.
Göbələyin tərkibində olan enzimlər, proteinlər və mikroorqanizmlər asanlıqla parçalana bilirlər. Göbələyi normal temperaturda saxlamadıqda tez bir zamanda çürüyə bilir və yenidən isidildikdə isə mədədə narahatçılığa səbəb ola bilir. Amma soyuducunun dondurma gözündə 24 saat saxlanılaraq 70*C-də isidildikdə xəstəliklərə səbəb olmur.
3. Kartof.
Kartof isidildiyi zaman yox ,pis şəraitdə saxlanıldığı zaman orqanizm üçün təhlükə törədir. İsti havada soyuducudan kənarda otaq temperaturunda qalan kartof folqa ilə bükülü qalarsa, botulizm xəstəliyinin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Bu şəraitdə qalan kartof isidildikdə zərəri aradan qalxmır. Ona görə də kartofun hansı şəraitdə saxlanılmasına diqqət yetirmək lazımdır.
4. Düyü.
Düyünün yaxşı bişirilməsindən çox, yaxşı saxlanılması vacibdir. Düyü isti havada otaq temperaturunda saxlanılan zaman düyüdə sporlar əmələ gəlir və çoxalır. Bu zəhərlənməyə və qusmağa səbəb ola bilir. Zəhərlənmiş düyü isidildiyi zaman sporlar ölmür.
5. Toyuq.
Yumurtada olduğu kimi, toyuğun da ətində salmonella ola bilir. Bu mikroblar mikrodalğalı sobada istilik toyuğun hər yerinə eyni miqdarda təsir etmədikdə olur. Bunun baş verməməsi üçün toyuq ətini mütləq suda bişirmək lazımdır. Toyuq ətini yenidən isitdikdə isə tərkibində olan proteinlər parçalanır. Parçalanmış proteinlər həzm prosesini ləngidir və mədədə narahatçılıqlara səbəb ola bilir. Buna görə də toyuğu isidən zaman tez-tez çevirmək lazımdır ki, hər yeri yaxşı isinsin.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 616   Tarix: 25 yanvar 2020
f Paylaş
Şərh yazmaq üçün sayta daxil olun.


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Revmatoid artritin kliniki mənzərəsi

Revmatoid artritin kliniki mənzərəsi. Xəstəliyin ilkin əlamətlərində kliniki əlamətlər zəif olur. Xəstələrdə adətən ümumi vəziyyətin pisləşməsi qeyd olunur. Bu zaman xəstələr zəiflikdən, səhərlər hərəkətlərinin məhdudlaşmasından

Qızdırmanın orqanizm üçün əhəmiyyəti

Qızdırmanın orqanizm üçün əhəmiyyəti. Qızdırma təkamül prosesində formalaşmış mühafizə reaksiyalarının əsas növlərindən biridir. Qızdırmanın süni surətdə azaltdıqda qızdırmalı xəstəliklərin orqanizmdə yaratdığı pozğunluqla

İltihabın növləri

İltihabın növləri. Eksudatın tərkibinə görə iltihabın bir-neçə növü ayırd edilir:. - seroz. - kataral. - fibrinoz. - hemoragik. - irinli. - çürüntülü. - qarışıq. Seroz iltihaba orqanizmin seroz boşluqlarında, selikli qişalarda

Peşə intoksikasiyaları – Arsen polinevropatiyası

Peşə intoksiksiyası şüşə məhsulların, xəz məmulatların, rənglərin, dərman preparatlarının hazırlanması zamanı, eləcə də məişət zəhərlənmələri zamanı baş verir. Buğda və başqa məhsulların qida kimi istifadəsi zamanı baş verə

Fransada 3 nəfər koronavirusa yoluxub

Fransanın paytaxtı Paris və Bordo şəhərlərində koronavirusa yoluxma aşkarlanıb. APA-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə Fransanın Səhiyyə naziri Aqnes Bouzen bildirib. O qeyd edib ki, yeni növ virusa yoluxan xəstələrdə

Hipoksiya nədir

Hipoksiya nədir?. Hipoksiya orqanizmin toxumalarının oksigenlə kifayət qədər təhciz edilməməsi ilə və ya toxumalarda oksigen sərfinin pozulması ilə əlaqədar olan tipik prosesdir. Hipoksiya oksigen aclığıdır. Oksigenin toxumalar

Biotin çatışmazlığı

Biotin (B7) orqanizmdə yağların və karbohidratların mübadiləsi üçün lazım olan maddədir. Biotin müxtəlif məhsulların tərkibində olur. Bu məhsullara aiddir:. * yumurta. * qaraciyər. * böyrəklər. * süd. * balıq. * qoz və s

İştaha pozğunluqları

İştaha pozğunluqları. İştaha pozğunluqlarının 3 növü ayırd edilir:. 1. İştahanın azalması - anoreksiya. 2. İştahanın artması - bulemiya. 3. İştahanın təhrif olunması - paroreksiya. Anoreksiya, yəni iştahanın olmaması həz

Dilin iltihabı – qlossit

Qlossit dilin iltihabi xəstəliyidir. Xəstəlik gedişinə görə kəskin və xroniki olur. Qlossit dil əzələsində müxtəlif dəyişikliklərin əmələ gəlməsinə səbəb olur:. - şişkinlik. - dilin rənginin dəyişilməsi. - dilin sorma qabiliyyətini




sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az