Bu qidalar zəhərlənməyə səbəb ola bilir

Bu qidalar zəhərlənməyə səbəb ola bilirBu qidalar zəhərlənməyə səbəb ola bilir.
1. İspanaq.
İspanağın tərkibində nitrat var. Nitrat insan orqanizmi üçün təhlükəli sayılmır. Amma bişmiş ispanağı yenidən isitdikdə nitratlar nitritə və nitrozaminlərə çevrilə bilir. Belə olan halda qan dövranında oksigenin daşınmasında problemlər meydana çıxır və uşaqlarda sianoz baş verə bilər. İspanağı təkrar isitməkdən qaçınmaq lazımdır.
2. Göbələk.
Göbələyin tərkibində olan enzimlər, proteinlər və mikroorqanizmlər asanlıqla parçalana bilirlər. Göbələyi normal temperaturda saxlamadıqda tez bir zamanda çürüyə bilir və yenidən isidildikdə isə mədədə narahatçılığa səbəb ola bilir. Amma soyuducunun dondurma gözündə 24 saat saxlanılaraq 70*C-də isidildikdə xəstəliklərə səbəb olmur.
3. Kartof.
Kartof isidildiyi zaman yox ,pis şəraitdə saxlanıldığı zaman orqanizm üçün təhlükə törədir. İsti havada soyuducudan kənarda otaq temperaturunda qalan kartof folqa ilə bükülü qalarsa, botulizm xəstəliyinin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Bu şəraitdə qalan kartof isidildikdə zərəri aradan qalxmır. Ona görə də kartofun hansı şəraitdə saxlanılmasına diqqət yetirmək lazımdır.
4. Düyü.
Düyünün yaxşı bişirilməsindən çox, yaxşı saxlanılması vacibdir. Düyü isti havada otaq temperaturunda saxlanılan zaman düyüdə sporlar əmələ gəlir və çoxalır. Bu zəhərlənməyə və qusmağa səbəb ola bilir. Zəhərlənmiş düyü isidildiyi zaman sporlar ölmür.
5. Toyuq.
Yumurtada olduğu kimi, toyuğun da ətində salmonella ola bilir. Bu mikroblar mikrodalğalı sobada istilik toyuğun hər yerinə eyni miqdarda təsir etmədikdə olur. Bunun baş verməməsi üçün toyuq ətini mütləq suda bişirmək lazımdır. Toyuq ətini yenidən isitdikdə isə tərkibində olan proteinlər parçalanır. Parçalanmış proteinlər həzm prosesini ləngidir və mədədə narahatçılıqlara səbəb ola bilir. Buna görə də toyuğu isidən zaman tez-tez çevirmək lazımdır ki, hər yeri yaxşı isinsin.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1373   Tarix: 25 yanvar 2020
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

.

Libido artıran qida əlavəsi ilə bağlı xəbərdarlıq - İlk dəfə qeydə alındı: Sağlam qadında belə

Türkiyədə geniş istifadə olunan jenşen qida əlavəsi bağlı diqqətçəkən tibbi hadisə qeydə alınıb. xəbər verir ki, kardio­loq Dr. Sabri Onur Çağlar sağlam qadında yüksək doza jenşen qida əlavəsindən sonra yaranan ciddi rit

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

.

Ata olmaq üçün riskli yaş açıqlandı - Tək qadınlarda deyilmiş

Son illərdə doğum nisbətləri əsasən qadınların yaşı ilə əlaqələndirilsə də, mütəxəssislər kişilərdə də ata olmaq üçün "riskli yaş" anlayışının olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, Üroloq Prof. Dr. Murat Zorun sözlərin

turlar.az

yay geyimləri 2025 gözəllik məhsulları reseptler hind paltarlari xinayaxdi bayati xina ucun bayatilar zirinc haqqinda kosmetika xocali sekis ziyafet geyimleri oxatan masqalar