Bu qidaları QƏTİYYƏN YEMƏYİN - Ömrü qısaldırmış

Bu qidaları QƏTİYYƏN YEMƏYİN - Ömrü qısaldırmışMarketlərdə satılan, hər gün süfrəyə qoyulan, hətta səhər yeməyinizdə istehlak etdiyiniz qidaların bir çoxu sağlamlığınıza zərər vurur və ömrü qısaldır. O qədər zərərli qidalar var ki, onların hamısını bir yazıya sığdırmaq mümkün deyil.
Milli.Az musavat.com-a istinadən ömrü qısaldan 10 zərərli qidanı təqdim edir.
Bu qidaları rasiondan çıxarmaq sizi diabet, hipertoniya, ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng kimi ciddi xəstəliklərdən qoruya bilər:
1) Marqarin
Marqarin ən təhlükəli yağlardan və əsla yeməməli olduğunuz məhsullardan biridir. Tərkibində çoxlu müxtəlif yağlar olan marqarinlərin bərk olması üçün onlara karbon da əlavə edilir. Bu maddələr sağlamlığımıza ciddi ziyan vurur və ürək xəstəlikləri, xərçəng kimi ciddi xəstəliklərə səbəb olur. 
2) Sosis və kolbasalar
Supermarketlərin rəflərini bəzəyən sosis və kolbasalar adi ət məhsulu kimi görünsə də, əslində, sağlamlığa zərərli əlavələr olan emal olunmuş ətlərdir. Bunların normal ətlə heç bir əlaqəsi yoxdur. Bu məhsulların istehsalında istifadə edilən əlavələrin mədə xərçəngi və ürək xəstəlikləri ilə birbaşa əlaqəsi var. Bəzi araşdırmalar göstərir ki, gündə cəmi 40 qram salam və kolbasa istehlak edənlərdə diabet riski 42 faiz artır. Həm də uşaqlıq leykemiyası ilə əlaqəli olduğu düşünülən qidalardan biridir.
3) Bulyon külçələri
Həm reklamlarında, həm də qablaşdırmalarında bunların bulyon kimi təqdim edildiyini görürük. Lakin bu məhsullar əlavələr qatılaraq istehsal olunur. Yəni bulyon külçəsini yeməyə qatdığınız zaman ağzınıza gələn dad əsl ət dadı deyil. Bu məhsullarda istifadə edilən monosodium glutamat çox təhlükəli bir maddədir və beyin zədələnməsinə səbəb ola bilər. Monosodium glutamat təkcə bulyonlarda deyil, hamburger köftələrində də ola bilər.
4) Kartof fri və çipslər
Kartof qızartmasını kim sevməz? Amma onu bitki yağında qızartdıqda kartof kanserogenə çevrilir. Bu səbəbdən hər cür qızardılmış yeməklərdən uzaq durmaq tövsiyə edilir. Çiplərin tərkibində isə əlavələrdən istifadə olunur. Hər yerdə satılan və xüsusilə uşaqlar tərəfindən sevilən çipsləri mütləq həyatınızdan silməli və uşaqlarınızdan uzaq tutmalısınız. Çünki bu məhsulları yeyəndə immun sisteminiz alt-üst olur və nəticədə çox tez-tez xəstələnə bilərsiniz. Erkən yaşda ürək xəstəliyi və xərçəngə tutulma riskiniz artır. Bundan əlavə, çiplərin bir hissəsi işlənmiş karbohidratlardan ibarətdir. Bu da özlüyündə diabet riskini artıran mühüm amildir.
5) Qazlı sular
Dünyada ən çox istehlak edilən içki olan "Coca-Cola", təəssüf ki, çox yüksək miqdarda şəkər ehtiva edir. Tərkibində daha az şəkər olanlarda isə dadlandırıcılar istifadə olunur. Bunlar metabolik sindrom və diabet riskini artırır. Bundan əlavə, bu cür içkilərin tərkibində kofein ola bilər. Gündə yalnız bir "Coca-Cola" qəbul etmək belə infarkt riskini 1,4 dəfə artıra bilər. Digər qazlı və buzlu sularda da eyni problem var.
6) Meyvə şirələri
Üzərində meyvə şəkilləri ilə rəngarəng qablaşdırılan bu məhsulları aldanmayın! Çünki bunlar meyvə şirələri deyil. Bunların çoxunda ciddi ağır metallar var. Məhsulların etiketlərini oxuduqda onların əksəriyyətinin qlükoza və ya fruktoza siropu əlavə edilmiş meyvə nektarı olduğunu görə bilərsiniz. Uşaqlar üçün hər gün bir meyvə şirəsi istehlak etmək nəinki diqqət çatışmazlığına səbəb ola bilər, həm də onların idrak funksiyalarını poza bilər. Vitaminləri az, şəkəri yüksək olan bu içkilərdən mütləq uzaq durmalısınız.
7) Qarğıdalı lopaları
Demək olar ki, hər mətbəxdə rast gəlinən və uşaqların üzərinə süd tökərək yedikləri qarğıdalı lopaları ilk on zərərli qida sırasına daxildir. Onların tərkibində çoxlu miqdarda şəkər, dadlandırıcılar və çoxlu əlavə var. Araşdırmalar göstərir ki, qarğıdalı lopaları diabet və hipertoniya riskini ciddi şəkildə artırır.
8) Üçü birində qəhvə
Hazırlanması asan olduğu üçün üstünlük verilən 3-ü 1-də qəhvələr də təhlükəli məhsullar siyahısında yer alan məhsullardandır. Tərkibində süd, şəkər və qəhvə olduğu düşünülür. Ancaq tərkibində süd deyil, doymuş yağlar var. Bundan əlavə, paketlərin tərkibində qaşınma əleyhinə vasitələrdən tutmuş rəngləndiricilərə qədər bir çox maddə var. Bu növ qəhvə əvəzinə tamamilə adi filtrli qəhvə və ya türk qəhvəsi içə bilərsiniz. Bundan əlavə, su əlavə edərək asanlıqla hazırlaya biləcəyiniz digər hazır qəhvələr də olduqca zərərlidir.
9) Hazır pizzalar
Hər kəs pizzanı sevir, amma hazır pizzalar da qaçınılması lazım olan qidalar sırasındadır. Rafine un və işlənmiş ətdən istifadə edilən bu pizzalar həm də sağlamlığın düşmənidir.
10) Hazır şorbalar
Hazır şorbaların tərkibində çoxlu əlavələr də var. Bu şorbalar mətbəxdə işinizi asanlaşdırsa da, həyatınızı oğurladığı bir həqiqətdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 997   Tarix: 05 fevral 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kondisioner yaşlılarda ölüm riskini azaldır – Yeni araşdırma

Kanadalı alimlərin araşdırmasına görə, kondisioner istifadə edən yaşlı insanlar isti havalarda daha uzun yaşayır. Tədqiqat 2010-2023-cü illər arasında qocalar evlərində 74.00 ölüm hadisəsini analiz edib. xəbər verir ki, nəticələ

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

.

Bu qarışımı içsəniz, qışda heç xəstələnməyəcəksiniz

Qış aylarında H3N2 qripi, Covid-19, RSV və rinovirus kimi infeksiyaların yayılması sürətlənib. Mütəxəssislər xəstəlik zamanı düzgün qidalanmanın immunitetin qorunmasında mühüm rol oynadığını bildirirlər.  xəbər verir ki

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

.

Sink çatışmazlığı nələrə səbəb olur? - problemi aradan qaldırmağın yolları

Sink insan bədəni üçün həyati əhəmiyyət daşıyan minerallardan biridir. O, immun sistemi, dəri və saç sağlamlığı, dad və qoxu hissi, həmçinin hamiləlik və uşaqlıq dövründə sağlam böyümə üçün vacibdir. İnsan bədəni sinki öz

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

.

Telefon qablarından istifadəni dayandırın - Mütəxəssis açıqladı

Texnologiya mütəxəssisləri ictimaiyyətə telefon korpuslarından istifadəni dayandırmağı tövsiyə ediblər. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, yeni nəsil smartfonlar artıq davamlı şüşə və metal şassi texnologiyaları il

turlar.az

qadin dunyasi yay geyimləri 2025 geyim dəbləri yuxuyozmalar maraqli toy ideyalari payiz haqqinda insa displaziya kosmetika maska masturbasiya novruz hakista öpüşme novruz hakıştası