Bu qidaları səhər yeməyində yeməyin

Bu qidaları səhər yeməyində yeməyinQidalanma mütəxəssisi Krutika Nanavati beyin üçün təhlükəlçi səhər yeməyini açıqlayıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, mütəxəssisin fikrincə, günə sağlam səhər yeməyi ilə başlamaq optimal beyin sağlamlığını və koqnitiv funksiyanı qorumaq üçün vacibdir. 
Onun sözlərinə görə, səhər yediyiniz qidalar ya beyninizi yandıra, diqqətinizi kəskinləşdirə, ya da yaddaş problemlərinə səbəb ola bilər:
"Pəhriz beyin sağlamlığında mühüm rol oynayır, enerji səviyyələrindən tutmuş idrak qabiliyyətlərinə qədər hər şeyə təsir edir. Tərkibində yüksək zərif şəkərlər, qeyri-sağlam yağlar və əsas qida maddələri olmayan qidalar beynin zərif tarazlığını poza bilər, iltihaba və oksidləşdirici stressə səbəb ola bilər. Zamanla bu şəkildə yemək beyin fəaliyyətini poza bilər və uzunmüddətli yaddaş problemlərinə səbəb ola bilər".
Şirin taxıl
Bu məşhur səhər yeməyi seçimində zərif karbohidratlar və şəkər var. Qan şəkərindəki sürətli dalğalanmalar beynin sabit enerji saxlamasını çətinləşdirir və zəif bilişsel performansa səbəb olur. Vaxt keçdikcə yüksək şəkərli səhər yemək yemək insulin müqavimətinə səbəb ola bilər və beyin sağlamlığı problemlərini daha da artırır.
Şirniyyatlar
Bu qidaların tərkibində şəkər və zərərli yağlar da yüksəkdir. Bu cür qidalar idrak funksiyasını poza bilər və yaddaş problemlərinə kömək edə bilər. Şirniyyatlarda şəkər və trans yağların birləşməsi iltihaba və oksidləşdirici stressə səbəb ola bilər ki, bu da beyin sağlamlığına mənfi təsir göstərərək yaddaş və konsentrasiya ilə bağlı problemlər yaradır.
Bundan əlavə, aşağı qida dəyəri ilə yüksək kalorili suqəbuledici beyin funksiyasını daha da təsir edən çəki artımına və əlaqəli metabolik pozğunluqlara kömək edə bilər.
Emal edilmiş ət
Emal edilmiş ətlərdə yüksək səviyyədə qeyri-sağlam yağlar və duz iltihabı inkişaf etdirə və idrak funksiyasına mənfi təsir göstərərək yaddaş problemlərinə və konsentrasiyada çətinlik yarada bilər. Vaxt keçdikcə düzgün olmayan qidalanma nəticəsində yaranan xroniki iltihab, Alzheimer xəstəliyi kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin inkişafına kömək edə bilər.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 685   Tarix: 11 avqust 2024
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Meymunçiçəyi xəstəliyi öz-özünə sağalırmı? - Əlamətləri, müalicəsi

Tibbdə Monkeypox (Mpox) kimi tanınan meymunçiçəyi virusuna insanlarda və heyvanlarda rastlanılır. Xəstəlik ümumiyyətlə tropik Afrikada yayılıb, lakin son illərdə digər bölgələrdə də müşahidə olunur. -a istinadən bildiri

.

Qəhvənin xeyirli xüsusiyyəti açıqlandı

Yeni araşdırmaların nəticələrinə görə, qəhvə yaşla əlaqədar əzələ kütləsinin itirilməsinin qarşısını alır. -a istinadən bildirir ki, alimlərin sözlərinə görə, qəhvə qəbulu sarkopeniya inkişafının qarşısını alır. Sarkopeniy

.

Qaynadılmış yumurta suyunun möcüzəsi

Çoxumuz adətən qaynadılmış yumurtanın suyunu çölə tökürük. Ancaq bu suyun faydalarını bilsəniz, vərdişinizi dəyişmək istəyəcəksiniz. Bilmədən tökdüyümüz bu su əslində gündəlik həyatın bir çox sahəsində istifadə edə biləcəyini

.

Ana bətnindəki uşağı autizmdən qoruyan məhsul

"Omeqa-3" yağ turşuları ilə zəngin balıqları daha çox yeyən qadınların autizmli uşaq dünyaya gətirmə ehtimalı daha azdır. -a istinadla bildirir ki, bu barədə "HealthDay" nəşri yazır. Qeyd olunub ki, alimlə

.

Yeməklərdən sonra çay və ya kofe içənlərin nəzərinə

Bir çoxları yemək yedikdən ağız dadını sonra çay və ya kofe ilə tamamlayır. Lakin ət və yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin üzərindən bunları içmək tövsiyə edilmir.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Daily Mail"

.

Həkim yaşlı insanlar arasında qidalanma ilə bağlı əsas səhvləri açıqlayıb

Rusiyanın Moskva vilayətinin Səhiyyə Nazirliyinin Vidnovski Klinik Xəstəxanasının endokrinoloqu Mariya Kaloshina RİA Novosti-yə yaşlı insanların pəhrizinin necə olması barədə danışıb.   -a istinadən xəbər verir ki, o, həmçini

.

Bu çərəz gözlərə çox faydalıdır

Püstə həm ləzzətli, həm də sağlamlıq baxımından çox faydalı bir qida mənbəyidir. Zəngin vitamin və mineral tərkibi ilə püstə ürək sağlamlığından dəriyə qədər bir çox sahədə faydalıdır. -a istinadən püstənin faydalarını təqdi

.

Duzlu kələmin faydaları

Fermentləşdirilmiş qidalar bağırsaq sağlamlığı üçün yaxşıdır, çünki həzm üçün faydalı probiotiklər istehsal edir.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Uill Bulseviç deyib. O bildirib ki, mədə-bağırsaq traktını

.

Hər gün bir ovuc kişmiş yeməyin faydaları

Quru üzüm kimi istifadə edilən kişmişinin orqanizm üçün bir çox faydaları var. Tərkibi maqnezium, kalium və bir çox faydalı minerallarla zəngindir. Mütəxəssislər gündəlik rasiona bir ovuc qara kişmiş əlavə etməyi məsləhə

turlar.az

sonxeber.az kosmetik vasiteler reseptler hamiləlik kivi murebbesi uze qulluq maskalari gavali murebbesi şəxsi təcrübə kosmetika penis əqrəb gəncə novruz bayrami nizami gəncəvi