Bu şəxslərin xərçəngə tutulma riski yüksəkdir

Bu şəxslərin xərçəngə tutulma riski yüksəkdirBəzi insan qrupları var ki, onlarda xərçəng riski başqalarına nisbətən daha çox olur.
Milli.Az xəbər verir ki, bu sözləri onkoloq Elxan İbrahimov deyib. O bildirib ki, ilk növbədə yaşlı insanlar müayinədən keçməlidir.
"55 ildən sonra hüceyrələrdə gen mutasiyalarının sayı artır. Xərçəngin səbəbi isə məhz hüceyrə mutasiyalarıdır. Daha çox yaşlı xəstələrə döş, ağciyər, mədə, prostat və bağırsaq xəstəlikləri diaqnozu qoyulur. Xərçəngdən əziyyət çəkən digər qrup qan qohumluğundan dünyaya gələn uşaqlardır. Xüsusən də gənc yaşda tanış olublarsa", - həkim xəbərdarlıq edib.
Elxan İbrahimovun sözlərinə görə, xərçəng genetik sistemli xəstəlik olsa da, bu, onun irsi olması demək deyil. Odur ki, hər iki valideyndə olsa belə, bu, uşağın da xərçəngə tutulacağına zəmanət vermir:
"Üçüncü qrupa işi radiasiya ilə bağlı olan insanlar, kimya müəssisələrində, təhlükəli sənayelərdə və s. yerlərdə işləyənlər daxil edilir. Təbii ki, söhbət kanserogenlərlə (arsen, asbest, benzol və s.) birbaşa təmasda olanlardan gedir və bu, müəssisələrdə, məsələn, ofisdə mühasibat uçotu ilə məşğul olanlara aid deyil. Bura həmçinin DSP-dən mebel hazırlayanlar, rəngsazlar və ümumiyyətlə işi kimyəvi buxarların daimi inhalyasiyası ilə əlaqəli olan hər kəs daxildir. Dördüncü qrup piylənmə və diabetdən əziyyət çəkən insanlardır.
Bundan əlavə, qeyri-sağlam həyat tərzi keçirən insanlar da risk altındadır. Məsələn, siqaret çəkmək təkcə ağciyər xərçəngi deyil, həm də qırtlaq, burun-udlaq, mədə, yemək borusu, qaraciyər, böyrək və s. xərçənglərinin tezliyini artırır, çünki siqaret və ya alkoqolizm bütövlükdə bütün bədənə mənfi təsir göstərir. Lakin başqalarına nisbətən daha tez-tez alkoqoldan sui-istifadə edənlərdə mədə-bağırsaq və qaraciyər xərçənginə rast gəlinir".
Həkim qeyd edib ki, gündə 1 qutudan çox siqaret çəkənlərin ağciyər xərçənginə tutulma riski 30% artır.
Sadalanan risk qruplarına düşənlər üçün həkim öz sağlamlıqlarına daha diqqətli olmağı tövsiyə edir: siqaretdən və içkidən imtina etmək, qanda şəkər səviyyəsinə nəzarət etmək, çəkini stabil saxlamaq, təhlükəli istehsalatlarda sanitar qaydalara və qaydalara riayət etmək. Və əlbəttə ki, tibbi müayinədən keçin, çünki xəstəliyi erkən müəyyən etmək sizə onunla uğurla mübarizə aparmağa kömək edəcək. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 849   Tarix: 29 noyabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yağlı mətbəx dolabların parladacaq üsul

Mətbəxlərdəki dolabı yemək bişirərkən ən çox çirklənən yerlər sırasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, yağ sıçramalarını təmizləmək gecikdirildikdə daha çətinləşə bilər. Mətbəx dolabını parıldadacaq üsulu izah edirik:

.

Sarımsaq qoxusundan necə qurtulmaq olar?

Sarımsaq mətbəximizin əsas məhsuludur. Demək olar ki, hər gün qabığını soyub doğrayıb bişiririk. .   -a istinadən bildirir ki, əllərdən sarımsaq qoxusunu aradan qaldırmaq üçün ən çox tövsiyə edilən məhsullardan biri də paslanmaya

.

Soğan doğrayanda gözlərin sulanmasının qarşısını almaq üçün 3 SADƏ ÜSUL

Soğan doğramaq əksər hallarda göz yaşı ilə nəticələnir.   -a istinadən xəbər verir ki, soğan doğrayarkən gözlərin sulanmasının qarşısını almaq üçün onu dondurucuda 30 dəqiqə saxlamaq lazımdır. Soyuq temperatur fermentləri

.

Kimlərə portağal yemək olmaz?

Portağal son dərəcə sağlam qidadır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir

.

Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı

"Yeni il tətilləri ərəfəsində xanımlar bayram süfrəsinin təmtəraqlı görünməsi üçün əlindən gələni edir. Nəticədə bir gündə yeyilə bilməyən çoxlu çeşiddə salatlar hazırlanır. Onları soyuducuya qoyarkən istifadə müddət

.

Unutqanlığın əsas simptomları: Beynimiz qocalır?

Yəqin ki, çoxumuz "görəsən, nə edəcəkdim, "mətbəxə nə üçün gəlmişdim, "açarlarımı haraya qoymuşam?" kimi sualları tez-tez eşidir, hətta çox zaman özümüz də veririk. Bəzən hətta hansısa bir əşya əlimizd

.

Baş gicəllənməsinə bunlar səbəb olur

Baş gicəllənməsinə 83 müxtəlif vəziyyət səbəb ola bilər ki, bunların da əksəriyyəti qulaq xəstəlikləri ilə bağlıdır. -a istinadən xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, xroniki başgicəllənmə hallarının 65-70%-i qulaq xəstəliklər

.

Bu balıq növü xərçəngə səbəb olur

Mütəxəssislər xərçəngə səbəb olan ən təhlükəli balıq növünü açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə, həftədə ən azı iki dəfə pəhrizinizə balıq daxil etmək lazımdır. . Balıq sağlamlığı qorumaq üçü

.

Kartofu mükəmməl qızartmaq üçün bunları bilmək lazımdır

Kartof hər evdə bişirilən yemək növlərindən biridir. Bu yemək həm çox asan, həm də çox dadlıdır. Hər kəs kartofu fərqli üsullarla qızardır. Bəs, kartofu necə mükəmməl şəkildə qızartmaq olar? .   -a istinadən xəbər verir ki

turlar.az

sonxeber.az hamilelikde qidalanma geyim dəbləri geyim şəkilləri meyvələr boyurtken kompotu məmməd ismayıl bürclər iyun 2024 kosmetika salam muellim seiri efsaneler narin faydasi qızlıq pərdəsi