Çay hansı halda xərçəng xəstəliyi riskini artırır?

Çay hansı halda xərçəng xəstəliyi riskini artırır?Türkiyə alimləri çayın qaynar halda içilməsinin zərərləri barədə xəbərdarlıq edib. Qastroenterologiya sahəsi üzrə mütəxəssis Vedat Geralın dediyinə görə, çayın müntəzəm olaraq 65 dərəcə tempraturdan yuxarı qəbul edilməsi yemək borusu xərçənginə tutulma riskini artırır. Alimlər Türkiyədən, Çindən, Qazaxıstandan, Tacikistandan və Özbəkistandan olan 50 min nəfər üzərində illər boyu apardığı müşahidələr zamanı belə nəticəyə gəlib.
Milli.Az deyerler.org-a istinadən bildirir ki, alimlər, bundan əlavə qeyd ediblər ki, qaynar çayı soyuq su ilə içmək, qida borusunda xora xəstəliyinin əmələ gəlməsinə və kəskin qastritin yaranmasına səbəb ola bilər, bu isə xərçəngin inkişafına yol açır. Həkim əsasən genetik meylin xərçənginin inkişafına səbəb olduğunu, lakin qaynar çayın xəstəliyin aktiv mərhələyə keçməsi üçün bir təkan ola biləcəyini vurğulayıb. Siqaret çəkmək və içki içmək təkan verici amillərə daxildir.
Daha əvvəl qərb alimləri, yaşıl çayın xərçəkg əleyhinə olan "p53" zülal səviyyəsini artırdığını aşkar edib. Bu zülal DNT-nin bərpası üçün hüceyrələrin böyüməsini dayandırmaq daxil olmaqla, bir neçə şiş əleyhinə funksiyaya malikdir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1331   Tarix: 17 aprel 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidaları uşaqlarınıza verməyin - Qızlarda sinə vaxtından tez böyüyür, oğlanlarda isə

Erkən yetkinliyin sürətlə artmasının səbəblərini öyrənmək üçün mütəxəssislər tərəfindən geniş araşdırmalar aparılıb. -a istinadla bildirir ki, araşdırmaların nəticəsinə görə, xüsusilə gənclər tərəfindən çox yeyilən qidaları

.

Sarımsaq-limon qarışımı ilə 21 gündə xəstəliklərdən xilas olun

Limon və sarımsaq sağlamlıq üçün ən faydalı qidalardandır. -a istinadən xəbər verir ki, zərərli vərdişləri olan fərdlər bədənlərini təmizləmək, bərpa etmək və sağaltmaq üçün bu iki qidadan faydalana bilərlər. Təzyiq dərmanın

.

Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?

Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər. -a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometaboli

.

Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı

"Yeni il tətilləri ərəfəsində xanımlar bayram süfrəsinin təmtəraqlı görünməsi üçün əlindən gələni edir. Nəticədə bir gündə yeyilə bilməyən çoxlu çeşiddə salatlar hazırlanır. Onları soyuducuya qoyarkən istifadə müddət

.

Ağcaqanadlar bu qan qrupundan olan insanları "sevir"

Malyariya qansoran həşəratların daşıdığı yeganə xəstəlik deyil. Digər təhlükələrə sarılıq və qanaxmaya səbəb olan sarı qızdırma və Zika qızdırması daxildir. Xüsusilə hamilə qadınlar üçün təhlükəlidir, çünki bu, hamiləliyi

.

Yaşıl bananın faydaları nələrdir?

Bananın hər növünün fərqli dadı var. Yetişməmiş, yaşıl banan lif baxımından daha zəngindir. Xüsusilə şəkər xəstələri üçün yaşıl banan daha faydalı hesab olunur.   -a istinadən yaşıl bananın bilinməyən faydalarını təqdim edir:

.

Gecələr kivi yesək, orqanizmdə nə baş verər?

Kivinin faydaları haqqında hər kəs eşidib, lakin az adam bunun yatmazdan əvvəl qəlyanaltı üçün əla seçim olduğunu bilir.   -a istinadən bildirir ki, yatmamışdan əvvəl kivi yemək yuxusuzluğu aradan qaldırmağa kömək edir. Səhərlə

.

Kimlərə portağal yemək olmaz? - MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI

Portağal son dərəcə sağlamdır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən bildirir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir. Onu

.

Ət alanda bunlara DİQQƏT EDİN

Mütəxəssislər bazardan ət alarkən nələrə diqqət etməli olduğunu açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, bazardan ət alarkən satıcıların malların təzəliyi ilə bağlı verdiyi zəmanətlərə etibar etməməlisiniz. Satıcıların ə

turlar.az

sonxeber.az hamiləlik həkim məsləhəti maskalar balamı sevirəm veten haqqinda atalar sozu ləkələr qrip xəstəliyi kosmetika kondom nedir arxadan olmaq vusale elizade haxista burcler