Çay içməyin mənfi təsirləri: Bunu çox az adam bilir

Çay içməyin mənfi təsirləri: Bunu çox az adam bilirMəlum olub ki, çay sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Çay dünyanın ən məşhur içkisidir. Parlaq dadı ilə yanaşı, tonik effektinə və sağlamlığa faydalarına görə qiymətləndirilir. Çay içmək iltihabı azaltmağa, ürək xəstəliyi və xroniki xəstəliklər riskini azaltmağa və qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edə bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, amma məlum olur ki, bu içkinin tez-tez istifadəsi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Bu məşhur içkinin müntəzəm istehlakının az bilinən bir neçə mənfi təsiri bunlardır.
Bədənin təbii ritminin pozulması. Seçdiyiniz çayın növündən asılı olaraq onun tərkibindəki kofein göründüyündən daha yüksək ola bilər. Qara, ağ və yaşıl çayların hər fincanında orta hesabla 14-61 milliqram kofein var. Bu qəhvədən daha az olsa da, yenə də bədənin təbii sirkadiyalı ritmini çaşdıra bilər. Kofeinli çayın tez-tez istifadəsi yuxunu və sirkadiyalı ritmi poza bilər ki, bu da nəticədə ümumi sağlamlığınıza təsir edə bilər.
Qida borusu xərçəngi riskinin artması. Tədqiqatlar göstərir ki, isti çay içmək qida borusu xərçənginin inkişaf riskinin artması ilə əlaqələndirilə bilər. Şimali İranda aparılan bir araşdırma, çoxlu miqdarda isti qara çayın içməyin qida borusu xərçənginin əsas səbəblərindən biri olduğunu göstərib. İçkinin yüksək temperaturu yemək borusuna zərər verə bilər, uzunmüddətli mənfi təsirlərə səbəb olur.
Bədəndə dəmir səviyyəsinin azalması. Anemiya və ya dəmir çatışmazlığı olan insanlar üçün qara və yaşıl çaylar dəmirin udulmasını 94 faizə qədər məhdudlaşdıra bilər. Çayın tərkibindəki taninlər dəmirin bioavailliyini azalda bilər ki, bu da qida maddələrinin udulmasına təsir göstərir. Xroniki çay içmək yorğunluq, baş ağrısı və aşağı dəmir səviyyəsinin digər əlamətlərinə səbəb ola bilər.
Sidik ifrazının artması Qara və yaşıl çaylar sidik ifrazını artıran təbii diuretiklərdir. Bu, elektrolit balanssızlığına və susuzluğa səbəb ola bilər. Tez-tez çay içmək, xüsusən də tərkibində yüksək kofein olanlar yorğunluq, nizamsız ürək döyüntüsü və baş ağrılarına səbəb ola bilər.
Mədə-bağırsaq traktının mümkün problemləri. Çayda olan teofillin elektrolit balanssızlığına səbəb ola bilər və qəbizlik və ürək bulanmasına səbəb ola bilər. Teofilinin xroniki istifadəsi mədə-bağırsaq traktında problemlər yarada bilər ki, bu da yeməyin həzmini çətinləşdirir və xoşagəlməz hisslərə səbəb ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 963   Tarix: 30 iyul 2024
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Virus daha geniş miqyasda yayılacaq - XƏBƏRDARLIQ

Pediatr Vaqif Qarayev bildirib ki, bəzi şəxslər guya iddia edir ki, uşaqlar arasında qəsdən xəstəlik yayırlar. xəbər verir ki, mütəxəssis virusların qəsdən yayılması ilə bağlı səsləndirilən fikirləri əsassız və  elmi əsasda

.

Çay deyil, meyvədir

Berqamot çay kimi tanınsa da, əslində, onun sitrus bitkisi olduğundan çoxları xəbərsizdir. Bir versiyaya görə, onu seleksiya nəticəsində əldə ediblər. Başqa bir versiyaya görə, berqamot hibrid deyil, portağalın mutasiyas

.

Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida

Yeni il süfrəsində bol çeşidli yeməklər mədə-bağırsaq sistemi üçün ciddi risklər yarada bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar bayram sevincini sağlamlıq problemləri ilə əvəz edə bilər. xəbər verir ki, EuroOnc

.

Paltarları niyə radiatorların üstündə qurutmaq olmaz?

Qış aylarında paltarları radiatorların üstündə qurutmaq sağlamlıq baxımından məsləhət görülmür. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Muhammet Sinan Dağdeviren deyib. O bildirib ki, evdə paltarların evin içində paltar ipind

.

Yatmazdan əvvəl bu 5 qidanı əsla yeməyin - Reflüks, yuxusuzluq və həzm problemləri

Yuxu keyfiyyəti həyat keyfiyyətinə birbaşa təsir edir. Gecə saatlarında qəbul edilən bəzi qidalar mədə yanması, reflüks, gecə oyanmaları və səhər yorğunluğuna səbəb ola bilər. Doktor Portakalın araşdırmasına əsasən, yatmazda

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

.

Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları

Müasir həyat tərzi, qeyri-sağlam qidalanma, hava çirkliliyi, stress və kimyəvi maddələr orqanizmdə toksinlərin yığılmasına səbəb olur. Bu toksinlər zamanla həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər

turlar.az

qadin dunyasi makiyaj instagram makiyaj etmek qaydalari qirmizi mercinin hazirlanmasi qısa saç düzümləri qış geyimi həyat stili kosmetika ana haqqinda bayati dostluq atalar sözü burcler şəkərbura