Çia toxumunun faydaları

Çia toxumunun faydalarıÇia toxumları (salvia hispanica) sağlam qidalardan biri olduğu üçün son illərdə ən çox tələbat yaranan bitkiyə çevrilmişdir. Asanlıqla həzm olunan və reseptlərə əlavə olunan çox yönlü tərkib hissəsinə malikdir. Kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, Çia toxumları antioksidantlar, Omeqa-3 yağ turşuları, lif, dəmir, kalsium, fosfor, maqnezium, manqan, mis, sink və niasin kimi və s. vacib minerallarla zəngindir. Təxminən 2 xörək qaşığı Çia toxumunun tərkibində 139 kalori, 4 qram protein, 9 qram yağ, 12 qram karbohidrat və 11 qram lif, həmçinin vitamin və minerallar var. Çia toxumları Çia bitkisindən alınan kiçik qara toxumlardır. Bu bitki Meksikanın mərkəzində və cənubunda bitir.
Milli.Az foodinfo.az-a istinadən xəbər verir ki, Çia mayya dilində "güc" deməkdir və onun toxumları yüksək kaloriyə malik olduğu üçün "idmançıların qidası" kimi tanınır. Bu toxumun faydalarını saymaqla bitmir.
Çia toxumunun faydaları
Çia toxumlarının bəzi faydaları bunlardır:
Toxluq hissi yaradırDərini qoruyur
Yaşlanmanı ləngidir
Sümükləri möhkəmləndirir
Xərçəng əleyhinə effektlidir
Omeqa-3 yağ turşuları infarkt və insultdan qoruyan xolesterolun HDL(yaxşı xolesterol) fraksiyasının yüksəlməsinə kömək edir. Çia toxumları bitki əsaslı protein mənbələri arasında ən yüksək yerdədir. Bu super toxumun əzələ yağını yandırmaq, piy toxumasını parçalamaq və qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirmək kimi xüsusi üstünlükləri vardır. Çia toxumlarını unikal edən xüsusiyyətlərdən biri də öz çəkisindən 10 qat artıq su udmasıdır. Buna görə də, Çia toxumları nəmləndirməni uzadır və elektrolitlərin və qida maddələrinin udulmasını artırır. Bu həm də həzm prosesini ləngidir, insanı daha uzun müddət tox saxlayır və orqanizmin şəkərə tələbatını azaldır. Çia toxumlarının tərkibində yüksək miqdarda sink olduğuna görə, orqanizmin viruslara qarşı müqavimətini artırır. Formada olmaq və aclığa qarşı dözümlüyü artırmaq üçün bu toxumlardan qida mənbəyi kimi istifadə etmək çox məsləhətlidir.
Hal-hazırda tədqiqatçılar Çia toxumlarında təbii antioksidantların konsentrasiyasının iki dəfə çox olduğunu bildirirlər. Bu antioksidantların effekti sərbəst radikalların 70 faizinə qədər fəaliyyətinə maneə törətdiyi aşkar edilmişdir. Araşdırmalar sübut edir ki, Çia toxumları yüksək antioksidant tərkibli qidalardan biridir. Antioksidantlar dərinin regenerasiya sistemlərini sürətləndirir və daha çox zədələnməsinin qarşısını alır. Çia toxumlarının qəbulu iltihab və sərbəst radikalların orqanizmi zədələməsi səbəbindən vaxtından əvvəl başlayan qocalmanın da qarşısını ala bilər.
Çia toxumunun tərkibi
Çia toxumlarının tərkibi lif baxımından çox yüksəkdir. İki xörək qaşığı Çia toxumu təxminən 11 qram lif ehtiyatına malikdir. Amerika Pəhriz Assosiasiyasına görə, bir porsiya Çia toxumu tövsiyə olunan gündəlik lif qəbulunu təmin edə bilər. Lif orqanizmin insulin səviyyələrini tarazlaşdırmaq üçün lazımdır. Çia toxumlarının yüksək lif tərkibi bağırsaqların və nəcisin tənzimlənməsi üçün faydaları var. Bu toxumlarının zəngin lif tərkibi insanların özünü daha enerjili hiss etməsinə kömək edir, çünki onlar əhəmiyyətli miqdarda suyu udur və yeyildikdə dərhal mədədə genişlənir. Həmçinin, Çia toxumu qəbul etdikdə mədədə jelatinə bənzər bir maddə əmələ gətirir. Bu geli əmələ gətirən təsir Çia toxumlarında həll olunan liflə bağlıdır və bağırsaqda probiotiklərin inkişafına təsir edir. Eyni zamanda bir prebiotik kimi effektlidir.
Çia toxumunun farmakoloji təsirləri
Çia toxumları xolesterin əleyhinə təsir göstərir. Çia toxumlarının iltihabı aradan qaldırmaq, xolesterolu tənzimləmək və qan təzyiqini aşağı salmaq qabiliyyəti ürək sağlamlığı üçün son dərəcə faydalıdır. Həmçinin, oksidləşdirici stressi aradan qaldırır. Müntəzəm olaraq Çia toxumu qəbul etdikdə, orqanizmdə ateroskleroz artma ehtimalı azalır. Çia toxumlarının(salvia hispanica) tərkibində çox yüksək olan linoleik turşusu, bədəndə yağda həll olan A, D, E və K vitaminlərini mənimsəməyə kömək edən vasitədir. Kiçik bir toxumda sağlam yağlar olduqca yüksəkdir və qızılbalıqda olandan daha çox Omeqa-3 vardır. Omeqa-3 qan təzyiqini, pis xolesterolu və iltihabı azaltmaqla ürəyi qoruyur. İki xörək qaşığı Çia toxumunda gündəlik tövsiyə olunan kalsiumun təxminən 18%-i var. Kalsium sümük sağlamlığı üçün vacibdir. Beləliklə, sümük gücünü və kütləsini qorumağa kömək edir. Çia toxumunun tərkibində sümük sağlamlığı üçün başqa bir vacib qida maddəsi olan bor da var. Bor sümüklərin və əzələlərin sağlam inkişafı üçün kalsium, maqnezium, manqan və fosforun metabolizminə kömək edir. Çia toxumları həmçinin xərçəng əleyhinə də təsir göstərir.
Çia toxumları omeqa-3 yağ turşusu olan alfa lipoik turşusu (və ya ALA) ilə zəngindir. 2013-cü ildə Journal of Molecular Biochemistry, ALA-nın həm döş, həm də uşaqlıq boynu xərçəngində bəd xassəli şiş hüceyrələrinin böyüməsini məhdudlaşdırdığı aşkar edilmişdir. Beləliklə, Çia toxumları xərçənglə mübarizə aparan qidalardan biri kimi istifadə edilə bilər. Çia toxumlarının qəbulu zehni sağlamlığı dəstəkləyir və beyindəki neyrotransmitterlərin (serotonin və dopamin) səviyyəsini yüksəldir və beyin hüceyrələrinə daha çox enerji verir.
Milli.Az
​Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 784   Tarix: 08 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bir insanın ömrü boyu ürəyi neçə dəfə döyünür?

Bir ömür boyu insan ürəyi 2,85 milyard dəfə döyünür. -a istinadən bildirir ki, bu barədə "Live Science" məlumat yayıb. Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, gündəlik ürək döyüntüsü insandan insana çox fərqlidir. Bu, fizik

.

Bu xəstəliklər qəfil görmə itkisinə səbəb ola bilər - DİQQƏT

24 saat ərzində geri dönməyən görmə itkisinin "qalıcı görmə itkisi" adlandırılır. -a istinadla xəbər verir ki, Göz Sağlamlığı və Xəstəlikləri Mütəxəssisi Dr. Mustafa Nil bildirir ki, burada görmənin getdikcə azaldığ

.

Payız depressiyasından xilas olun

İsti yay günlərinin soyuq hava ilə əvəz olunduğu bu dönəmdə əksər insanlarda halsızlıq, yorğunluq müşahidə edilir.  axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, psixoloji olaraq hər kəsə mənfi təsir edən yağışlı havalarla yanaşı

.

Səhər tez-tez yumurta yeməyin təhlükələri

Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbinin mütəxəssisləri belə qənaətə gəliblər ki, gündə bir yumurta yemək sağlamlığa zərər vermir. Ancaq hər gün müntəzəm olaraq iki yumurta istehlak etmək bədəndə mənfi təsirlərə səbəb ola bilər

.

Allergiya nəyə səbəb olur və sonradan yarana bilərmi?

Allergiya anadangəlmə və ya qazanılmış ola bilən mürəkkəb bir vəziyyətdir. Onun inkişafı həm genetik, həm də ətraf mühitin təsiri ilə bağlıdır. Genlər insanın həyat boyu fəaliyyətini dəyişdirərək, allergiyaya qarşı həssaslığınd

.

Bu qidalar cinsi istəyi zəiflədir

Qidalanma cinsi istəyə əhəmiyyətli təsir göstərə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, spirt və şəkər libidoya mənfi təsir göstərir. Bu qidalar testosteron istehsalını maneə törədir və cinsi əlaqəyə olan marağınızı itirir

.

Saçlarda kəpək niyə yaranır?

"Saçlarda kəpəyin görünməsinin bir çox səbəbi var. Əksər hallarda bu, bir çox insanda mövcud olan Malassezia göbələkləri tərəfindən törədilir, lakin dərinin qoruyucu funksiyası pozulduqda çoxalır, daha dərinə nüfuz edir

.

Bu məşhur səhər yeməkləri xərçəng yaradır - DİQQƏT

Səhər yeməyində şirin yoqurt, kolbasa və ya şəkərli taxıl məhsulları yemək xərçəngə tutulma riskini artırır.   -a istinadən bildirir ki, bu barədə dietoloqlar xəbərdarlıq edib. Səhər yeməyində niyə yoqurt, kolbasa və taxı

.

Ən zərərli makaron növü

Yüksək keyfiyyətli makaron sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər, lakin bəzi növlər var ki, onlardan tamamilə imtina etmək daha yaxşıdır. Çünki onlar minimum qidalandırıcı maddələr ehtiva edir və yalnız bədənə zərər verir

turlar.az

sonxeber.az qis geyimləri 2024 hamilelikde qidalanma qaşların formalari qadın qohum evlilik prezervativ ilk tibbi yardim kosmetika irem derici xocali anabaci faydalı maskalar oğlan evine aid hakisda