Çiriş kətəsinin dadı

Çiriş kətəsinin dadıYazın əvvəllərində yerdən topa-topa çıxan çirişin yarpaqları yaşıl rəngin ən tünd çalarlarında olur, formasına görə erkən yazda qar altından boy göstərən nərgizi xatırladır. Bitkinin adı yunan dilindən tərcümədə "səhra quyruğu" mənası verir, qiymətli tərəvəz kimi geniş yayılıb. Çiriş köklərindən hazırlanan yapışqandan cildləmədə, papaq və çəkmə istehsalında istifadə edilir. Həmin yapışqana su dəyməyəndə yüz illərlə öz keyfiyyətini saxlayır.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, 1959-cu ildə ukraynalı alim S.Xarkeviç Azərbaycan florasındakı bitkiləri tədqiq edərkən Yevlax rayonundakı Xaldan kəndi ətrafında çirişin yeni növünü müəyyən edərək onu Azərbaycan çirişi adlandırıb.
Çirişin kökü, kökyumrusu, yarpaq və çiçəyindən xalq təbabətində geniş istifadə olunur. İyunda bitkini torpaqdan qazıb çıxarır, köklərini təmizləyib qurudur, həvəngdəstə və ya qəhvəüyüdəndə toz halına salırlar. İki xörək qaşığı üyüdülmüş çiriş unu üzərinə 1 xörək qaşığı arpa unu əlavə edilir, yumurta ağı ilə qarışdırılaraq nə çox duru, nə də çox qatı olmayan məlhəm hazırlanır. Məlhəmin üzərinə bir qədər kərə yağı sürtülərək tənzifin arasına qoyulur, qol, dirsək, ayaq oynaqlarındakı çıxıq və çatların üzərinə bağlanılır. Məlhəmdən əvvəl xəstə nahiyənin üzəri pambığa hopdurulmuş spirtlə silinir, sarğı üç gündən bir dəyişdirilir. Prosedura düzgün əməl edəndə10-15 gündən sonra ağrılar tam keçir.
Çiriş tozu təzə beçə balı ilə qaynadılır və azacıq qatılaşana yaxın götürülür. Hazırlanan məlhəm sınıq və çıxıqlarda, çiban və dolama tipli irinli yaraların müalicəsində istifadə edilir.
Çiriş kökü təmizlənir, qurudulur və üyüdülür, alınan tozdan 100 qram eyni miqdarda balla qarışdırılır və vam ocaqda qaynadılır. Bir az soyuyandan sonra qarışığın üzərinə 30 qram əzvay şirəsi qatılır. Hazırlanan məlhəm dolama və kor çiban kimi yaraların müalicəsində tətbiq olunur.
Bitkinin təzə yarpaqlarındakı selik bağırsaq möhtəviyyatının yumşaldılmasında çox faydalıdır. Onun yarpaqlarından hazırlanan buğlama, sıyıq, kətə, qutab və s. xörəklər orqanizmin müxtəlif vitaminlərlə təmin edilməsi və möhkəmləndirilməsinə kömək edir. Kətə və qutab bişirmək üçün ona soğan, dağkeşnişi və quzuqulağı əlavə edilərək doğranır, qarışığa azacıq duz qatılaraq adi qaydada kətə, yaxud qutab bişirilir. Çiriş kətəsi mədə-bağırsaq, xüsusən kolit xəstəliyi zamanı çox xeyirlidir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1535   Tarix: 28 fevral 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Səsdə xırıltı, boğaz tutulması - Yeni COVID ştammının əlamətləri

2025-ci ilin sentyabr ayında Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) yeni XFG koronavirus ştammını, "Stratus" adlanan variantı müşahidə altındakı variantların siyahısına daxil edib. xarici mediaya istinadla xəbər veri

.

Balqabaq və portağal şirəsi RESEPTİ

Balqabaq şirəsini hazırlamaq çox asandır. Balqabaq təkcə şorba və ya şirin xəmirlərin hazırlanması üçün yaxşı inqrediyent deyil. Ondan dadlı və qidalı içki də alınır. Balqabaq şirəsi sitrus meyvələri ilə birləşdikdə həm böyüklərə

.

Səhər yeməyində bəh-bəhlə yeyirlər, fayda yox, zərər verirmiş

Səhər süfrələrinin rəngli bəzəyi, salatların sevimli tərkib hissəsi olan pomidor, illərdir "sağlam" qida kimi tanınır. Xüsusilə çiy halda yeyilən pomidorun immun sistemini gücləndirdiyi, dərini gözəlləşdirdiyi v

.

Evdə allergiyanı 30 dəqiqəyə azaldan texnologiya

Allergiya problemi ilə üz-üzə qalan insanların sayı artdıqca, ev şəraitində qısa müddətdə təsirli nəticə verən texnologiyalara maraq yüksəlir. Mütəxəssislərin fikrincə, yeni nəsil HEPA filtrləri ilə təchiz edilmiş hava təmizləyicilər

.

Püstə və kaju deyil: Ən sağlam çərəz açıqlandı

Quru meyvələr uzun müddət yüksək yağ və kalori tərkibi səbəbilə "pəhrizə mane olan" qida kimi qəbul edilsə də, son araşdırmalar bu fikri tamamilə təkzib edir. Xüsusilə qoz, badam və Braziliya qozu yalnız kilo artırmır

.

Marketlərdən bu məhsulları almayın - Ekspertdən xəbərdarlıq

Marketlərdə satılan "fit", "eko" və "şəkərsiz" kimi etiketli məhsullara aldanmayın. xəbər verir ki, bunu rusiyalı qidalanma mütəxəssisi Veronika Qusakova söyləyib. Onun sözlərinə görə bu cü

.

Yuxusuzluğa səbəb olan qidalar açıqlandı

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, bəzi qida və içkilər insanın yuxu keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir və gecə rahat yatmağa mane olur. xəbər verir ki, gec saatlarda qəhvə, kola və enerji içkiləri kimi kofein tərkibli məhsulları

.

Yaşlanmaqdan qorxanların NƏZƏRİNƏ

Yaşlanma həyatın təbii bir mərhələsidir, lakin onun sürəti və necə hiss olunması insanın həyat tərzindən çox asılıdır. xəbər verir ki, bu prosesdə genetika müəyyən rol oynasa da, gündəlik vərdişlər və seçimlər uzun müddə

.

Sabah hava meteohəssas insanlar üçün necə olacaq? - PROQNOZ

Oktyabrın 3-də gözlənilən tibbi-meteoroloji proqnoz açıqlanıb. Milli Hidrometeorologiya Xidmətindən -a verilən məlumata görə, Abşeron yarımadasında meteoroloji amillərin mülayim tərəddüdü gözlənilir ki, bu da meteohəssa

turlar.az

yemek reseptleri hamiləlik qadin dunyasi bulka reseptləri uşaq yeməyi xalq mahnilari sozleri monika belluççi kosmetika xerçeng hakışta sağlamlığa aid atalar sözləri gunay big.az