Çox yeyiləndə ağır xəstəlik yaradır - Diqqət

Çox yeyiləndə ağır xəstəlik yaradır - DiqqətPaxlava müxtəlif növ şərbət və içliklərlə hazırlanmış həddindən artıq şirin və un məmulatıdır. Bir çox mədəniyyətdə məşhur olan bu şirniyyat xüsusilə şirin dadı və xırt-xırt quruluşu ilə tanınır. Lakin, çox sayda müsbət xüsusiyyəti olsa da, paxlavanın zərərləri də mövcuddur və bu, xüsusilə onu müntəzəm olaraq istehlak edən insanlar üçün problem yarada bilər.
Milli.Az bildirir ki, nadir hallarda və məhdud miqdarda paxlava yemək heç bir ciddi zərərə səbəb olmur, lakin bunu müntəzəm bir vərdiş halına gətirmək bədən sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər.
Paxlava yüksək kalorili qidadır. İçərisində bol miqdarda şəkər, yağ və un olduğu üçün, bu yeməyi çox tez-tez və çox miqdarda yemək çəki artımına səbəb ola bilər. Artıq çəki qazandıqda isə bir sıra digər sağlamlıq problemləri, o cümlədən ürək-damar xəstəlikləri, yüksək təzyiq və həzm problemləri ortaya çıxa bilər. Həddindən artıq şəkər istehlakı, xüsusilə şəkərli qidalara həssas olan insanlar üçün təhlükəli ola bilər. Şəkərin çox miqdarda qəbulu, qan şəkərinin sürətlə yüksəlməsinə və sonrasında düşməsinə səbəb olur ki, bu da diabet riskini artırır. Şəkər xəstəliyi olan insanlar, bu cür şirin qidaları istehlak etdikdə vəziyyətlərinin pisləşməsinə səbəb ola bilər.
Paxlavanın tərkibindəki yağlar da onun zərərlərindən biridir. Bəzən paxlava hazırlayanlar trans yağlardan istifadə edirlər. Trans yağlar, təbii yağlardan fərqli olaraq, orqanizmə zərər verə bilər və bu, uzun müddət istifadə edildikdə ürək xəstəlikləri riskini artırır. Bu tip yağlar həmçinin bədənin xolesterin səviyyələrini yüksəldərək damar problemlərinə yol açır. Bununla yanaşı, paxlavanın tərkibində bol miqdarda sadə karbohidratlar var, bunlar da sürətlə həzm olunur və bədənə enerji verə bilsə də, uzun müddət doymadan yemək vərdişi yaradır. Bunun nəticəsində, insanlar daha çox qida istehlak etməyə meylli ola bilər və bu da artıq çəki ilə nəticələnə bilər.
Bir digər məsələyə gəldikdə isə, paxlava yüksək kalorili olmasına baxmayaraq, qida maddələri və lif baxımından zəngin deyil. Liflərin qəbulu orqanizm üçün olduqca vacibdir, çünki onlar həzm sisteminin düzgün işləməsini təmin edir, bağırsaqların təmizlənməsinə kömək edir və qan şəkərinin tənzimlənməsinə dəstək olur. Lakin paxlava bu baxımdan zəif seçimdir və onun müntəzəm istehlakı bədənə lazım olan faydalı maddələri təmin etməyəcəkdir. Bu səbəbdən paxlavanı, digər daha faydalı qidalara üstünlük verərək, ölçülü şəkildə və balanslı bir pəhriz daxilində istehlak etmək daha yaxşıdır.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 727   Tarix: 15 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən faydalı balıq növləri hansılardır?

Sağlamlıq üçün ən faydalı balıq olaraq tez-tez somon (qızılbalıq) göstərilir. Tərkibindəki zəngin qida maddələri səbəbilə somon sağlam qidalanma siyahılarında ilk sırada yer alır. xəbər verir ki, digər faydalı balıqlar d

.

Keçəlliyin qarşısını bu yollarla alın

Keçəlliyin qarşısını almaq üçün saç sağlamlığını dəstəkləyən bəzi qidalar mütəxəssislər tərəfindən tövsiyə olunur. saç tökülməsini azaltmağa və saçın yenidən çıxmasını stimullaşdırmağa kömək edə biləcək üç əsas qidanı siz

.

Alimlərdən XƏBƏRDARLIQ: Marketlərdəki bu qidalar ölümə aparır - SİYAHI

Alimlər hər kəsə, xüsusən də hamilə qadınlara və yaşlılara xəbərdarlıq ediblər ki, marketlərdən məhsul alarkən diqqətli olsunlar. xəbər verir ki, yaş və hamiləlik kimi faktorlar immunitet sisteminin azalmasına səbəb olduğunda

.

Qulaqcıqdan çox istifadənin zərərləri

Qulaqcıqlardan həddindən artıq istifadə bir sıra sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. əsas zərərləri aşağıda qeyd edir:. Eşitmə itkisi. Yüksək səs: Qulaqcıqdan yüksək səslə uzun müddət istifadə eşitmə qabiliyyətini daim

.

Çiy də faydalıdır, bişmişi də

Turşəng həzmi, qaraciyəri və öd kisəsinin funksiyalarını yaxşılaşdıran, yaraları sağaldan, qanazlığı, ürək-damar xəstəliklərinə faydalı bitkidir. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, tərkibindəki A, C və E vitaminlər

.

İbn Sinanın saç tökülməsini dayandıran resepti

Sağlamlıq sahəsində qabaqcıl fəaliyyəti ilə tanınan İbn Sinanın saç sağlamlığı üçün inkişaf etdirdiyi təbii müalicə üsulları da var. İbn Sina "Əl-qanun fit-Tıbb" (Tibb qanunu) əsərində saç sağlamlığı üçün bir ço

.

Təhlükəli 8 çiçək - Bu çiçəkləri bağınızda əkməyin

Bağçanıza əkməkdən çəkinməli olduğunuz bəzi bitkilər müxtəlif səbəblərdən problem yarada bilər: zəhərli olmaları, invaziv davranışları, allergik reaksiyalara səbəb olmaları və ya bağçanıza zərər vermə potensialı ilə.  qaçınmal

.

Sağlamlığa faydalıdır, amma dişlərə ziyan vurur

Bəzi "faydalı" hesab edilən içkilər dişlər üçün müəyyən mənfi təsirlər göstərə bilər. Bu təsirlər adətən həmin içkilərin tərkibindəki turşuluq, şəkər və ya rəngləyici maddələrdən qaynaqlanır. xəbər verir ki, dişlər

.

Üzə qulluq haqqında yanlış bilinən 8 gerçək

Gözəl və sağlam dəriyə sahib olmaq bir çox insan üçün əhəmiyyətlidir, lakin üzə qulluqla bağlı bir çox yanlış inanclar mövcuddur. Bu mifləri doğru şəkildə anlamadan tətbiq etmək dərinizə zərər verə bilər. üzə qulluq haqqınd

turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri gelinlikler yay geyimləri 2024 bizim məşhurlar sarımsaq toyluq donlar 2024 spermanin qadina faydasi aydin sani geyim mekteb kəlamlar bayatılar