Culepin orqanizmə faydaları

Culepin orqanizmə faydalarıCulep(ərəb. Julab - gül suyu) sakitləşdirici və susuzluğu aradan qaldıran içkidir. Onun əsas tərkibini təzə nanə təşkil edir. Onun hazırlanması zamanı aşağıdakılardan istifadə edilir.
* spirtli içki
* sirop
* mineral mətbəx suyu
* təzə meyvə və giləmeyvələr.
Culepdən dərmanların, miksturaların və tinkturaların hazırlanmasında istifadə edilir. Culep barədə amerika yazıçıları Con Miltonun və Samuel Pepisin əsərlərində də qeydlərə rast gəlinir. Bu yazıçıların qeydlərindən sonra culep bütün dünyada məşhur olmuşdur. Adətən Amerikada burbon tərkibli culeplar hazırlanır. Qədim zamanlarda bu içki kiçik və qapaqlı gümüş qablaşdırmalarda satılıb.
Klassik culep reseptində onun şəkər və ya şəkər siropu, nanə, likör(bəzən rom, viski, burbun, konyak, vodka və s. müxtəlif alkohollu içki) və buzdan istifadə edilir. Culep enli və hündür stəkanlarda satılır. Sərin qalması üçün onu soyuducuda və ya dondurucuda saxlayırlar. Nanəli culep kokteyli çox dadlı olur. Onu alma, şaftalı, nar, çiyələk, üzüm, albalı şirəsi və müxtəlif giləmeyvələrdən də əlavə edərək qəbul etmək mümkündür.
Culepin faydalı xüsusiyyətləri
Culep isti günlərdə ən çox içilən içkilərdəndir. O susuzluğu yatızdırır, orqanizmə gümrahlıq və sərinlik bəxş edir. Onun tərkibində olan mentol orqanizmə müalicəvi təsir göstərir. Culep orqanizmə antiseptik, spazmolitik, damar genişləndirici təsir göstərir. Culep sinir sistemini sakitləşdirir, həzmi sürətləndirir, iştahanı artırır, ürəkbulanma və qusmanı kəsir. Culep ürək əzələsini möhkəmləndirir, ürəkdöyünməni aradan qaldırır, ürək ritmini normallaşdırır, ürəyin qan dövranını yaxşılaşdırır. Culep şəkərli diabet xəstələrinə müsbət təsir göstərir. O öd axınının sürətləndirir, mədəaltı vəzin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Limonlu culep hazırlamaq üçün 200 qram limon şirəsi, 50 qram təzə nanə şirəsi, 10 qram nanə siropu və buzdan istifadə edilir. Onun tərkibi vitaminlərlə(C, A, B, P)zəngindir. Limonlu culep orqanizmdən toksinlərin xaric olunmasını sürətləndirir, qara ciyəri təmizləyir.
Moruq culepi hazırlamaq üçün 180 ml moruq şirəsi,10 qram nanə siropu, təzə moruq və buzdan istifadə edilir. Onun tərkibində orqanizm üçün lazım olan B, C, A, E, PP vitaminləri və müxtəlif mikroelementlər var. Culepin tərkibində olan moruq cinsi orqanların fəaliyyətinə təsir edir. O qan dövranını sürətləndirir, mədənin yumşaq toxumasınıln işini stimulyasiya edir.
120 ml albalı şirəsi, 60 qr təzə sıxılmış şam şirəsi, 20 qr nanə siropu və buz qatılmış culepin tərkibi B1, B2, C, E, PP vitaminləri ilə zəngindir. Onun tərkibində olan mikroelementlər qan damarlarının, xırda qapillyarların fəaliyyəıtini sürətləndirir. Bu içki susuzluğu aradan qaldırır və iştahanı artırır.
Culepin zərərli xüsusiyyətləri
Güclü istilər zamanı çoxlu miqdarda culep içmək məsləhət görülmür. Bu bədən temperaturunun disbalansının pozulmasına səbəb olur. Culep soyuq halda içildiyi üçün ondan çox istifadə etmək soyuqlama xəstəliklərinə və yuxarı tənəfüs yollarının iltihabi xəstəliklərinə səbəb oila bilir. Yuxusuzluqdan və təzyiqin aşağı olmasından əziyyət çəkənlərə culep içmək məsləhət görülmür.
Tərkibindəki mentola qarşı allergiyası olanlara gulep içmək tövsiyə edilmir. Sonsuzluqdan və hamilə qalmamaqdan şikayət edənlərə culep içmək olmaz. Culep yumurtalıqların fəaliyyətini və onların yetişməsini ləngidir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1346   Tarix: 18 may 2021
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

turlar.az

yay kolleksiyasi donlar 2025 aksessuarlar anaya aid atalar sozu zirinc haqqinda daglar haqqinda kök suyu kosmetika novruza aid hakisdalar hakiwda qoğalın nağlı efsane salatlar