Dəri absesi

Dəri absesiDəri absesi dəri və dərialtı toxumanın irinli-iltihabi xəstəliyidir. Bu patalogiya bakterial infeksiyanın dəri vasitəsilə daxil olub, dərialtı toxumanın zədələnməsi ilə xarakterizə olunur. Abses dərialtı zədələnmiş nahiyəni və ərtaf toxumanın zədələnməsi ilə müşayət olunur. Absesin inkişaf etməsi və orqanizmə zərər vurması isə orqanizmin müdafiə qüüələrindən asılıdır. Absesin membran toxumasnın iltihabi nekrotik zədəyə uğraması yaxın nahiyədə yerləşən limfa düyünlərinin şişməsinə və ağrılı olmasına səbəb olur. Bu limfdenit və limfanqiit səbəbli baş verir.
Dəri absesi ağrılı şişkinlik olub, qızartı və daxilində iltihabi maye ilə dolu olur. Dəridə istiliyin olması isə absesin əsas əlamətlərindən biri sayılır.
Dəri absesi dəridən bakteriyanın daxil olması nəticəsində baş verir. Bakteriyalar isə dərinin az miqdar tamlığı pozulduqda belə dərialtı toxumaya daxil ola bilir.  
İnfeksiyanın daxil olması frunkul, irinli-qanlı maye, kapsullaşmış maye şəklində iltihab ocaqları əmələ gətirə bilir. Abseslər ən çox şəkərli diabet, immundefisit xəstəliklər zamanı, mədə-bağırsaq sisiteminin pozulmalarında, qaraciyər və böyrək xəstəlikləri zamanı meydana çıxır.
Dəri absesi özünü dəridə qızartı, istilik, ağrı və fluktasiya simptomu ilə biruzə verir. Dəridə hiperemiyalaşma, yaxın məsafələrdə yerləşən limfadüyünlərinin böyüyüb ağrıması, bədən tempratururnun yüksəlməsi, zəiflik və baş ağrıları da dəri absesinin orqanizmdə əmələ gətirdiyi patoloji əlamətlərdən biridir. Absesin ölçüsündən asılı olaraq qanda leykositlərin miqdarı da artmış olur.
Absesin müalicəsi cərahi yolla aparılır. Əməliyyat vasitəsilə yaranın açılması və irinin xaric olması xəstəliyin əlamətlərini yüngülləşdirir. Müalicə məqsədilə yaranın antiseptik məhlulla yuyulması, antibiotik qəbulu xəstəliyin sağalmasının sürətləndirir.
Müalicə zamanı stafilokokk anatoksini, xüsusi qamma qlobulin və vitaminlərdən istifadə edilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1294   Tarix: 25 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

.

"Yastıq üzlükləri unitazdan daha çox bakteriya yığa bilər"

Aparılan tədqiqatlar yuyulmamış yastıq üzlüklərinin cəmi 7 gün ərzində milyonlarla bakteriya koloniyası yığdığını ortaya çıxarıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, yastıq üzlüklərindəki mikroorqanizmlərin say

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?

Gündə 4 stəkandan çox qəhvə içmək mənfi təsirlərə səbəb olur. xəbər verir ki, qəhvə təravətlə oyanmaq və diqqəti artırmaq üçün çoxlarının gündəlik vərdişinə çevrilib. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə dörd stəkanda

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

.

Bu makaron resepti ilə 100 yaşına qədər yaşayırlar

Dünyanın ən uzunömürlü cəmiyyətlərindən ilhamlanaraq hazırlanan xüsusi makaron resepti sosial mediada böyük marağa səbəb olub. Adətən yüksək karbohidrat tərkibli olduğu üçün mütəxəssislər tərəfindən çox tövsiyə olunmaya

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari sac duzumleri geyim dəbləri hakıştalar goyemin faydalari sudun terkibi düzgün makiyaj kosmetika yuxuda qara ilan gormek əfsanələr sevda sağlamlıq ariqlamaq