Dietoloqdan XƏBƏRDARLIQ: Böyrək xəstəliyi olanlar belə qidalanmasa

Dietoloqdan XƏBƏRDARLIQ: Böyrək xəstəliyi olanlar belə qidalanmasa"Böyrək xəstəliyi olan insanlar üçün pəhriz müxtəlif olmalı, əsas qida maddələrinin tərkibinə görə balanslaşdırılmalı və gündə 5-6 dəfə kiçik hissələrdə qəbul edilməlidir".
Publika.az xəbər verir ki, bunu "RİA Novosti"yə Moskva Səhiyyə Departamentinin baş dietoloqu Antonina Starodubova bildirib.
"Qidalanma sağlamlığın qorunmasında və müxtəlif xəstəliklərin inkişafının qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır. Qidalanmanın köməyi ilə xroniki böyrək xəstəliklərinin, o cümlədən piylənmənin, onunla əlaqəli olanların inkişafı üçün bəzi risk faktorlarına təsir etmək mümkündür: şəkərli diabetin iki tipi, hipertoniya, purin mübadiləsinin pozulması, dislipidemiya, fosfor-kalsium mübadiləsinin pozulması", - Starodubova bildirib.
O qeyd edib ki, pəhrizin qurulmasının ümumi prinsipləri sağlam qidalanma prinsiplərinə uyğundur:
"Pəhriz müxtəlifdir, əsas qida maddələrinin tərkibinə görə balanslaşdırılıb, bəzi hallarda zülalların məhdudlaşdırılması ilə. Zülal mənbəyi kimi az yağlı sortların əti və quş əti, əsasən qaynadılmış, yağ tərkibi azaldılmış süd, süd məhsulları, yumurta, balıq istifadə olunur. Bu vəziyyətdə, protein qəbulunun məhdudlaşdırılması dərəcəsi böyrək funksiyasının azalması dərəcəsindən asılı olaraq müəyyən edilir. Lazım gələrsə, pəhrizdə ənənəvi protein qidaları kəskin şəkildə məhdudlaşdırılır və xüsusi sağlamlıq qida məhsulları ilə əvəz olunur".
Həkim qeyd edib ki, pəhrizdə duzu məhdudlaşdırmaq lazımdır - gündə 5 qrama qədər və ya daha az. Əvvəla, turşular, marinadlar, hisə verilmiş ətlər, konservlər istisna olunur. Yemək duzsuz hazırlanır, sonra isə həkimin tövsiyələrinə əsasən hazır yeməyə duz əlavə etmək mümkündür. Yeməklərin dad xüsusiyyətlərini yaxşılaşdırmaq üçün ədviyyatlı otlar istifadə edilə bilər: nanə, şüyüd, kimyon, darçın.
"Pəhrizin kalorili tərkibi orqanizmin enerji sərfiyyatına uyğun olmalıdır - həddindən artıq yeməyə və ac qalmağa ehtiyac yoxdur. Pəhriz rejiminə riayət etmək lazımdır, yeməkləri kiçik hissələrdə, gündə 5-6 dəfə qəbul etmək tövsiyə olunur. pəhriz müxtəlif olmalıdır və bütün əsas qida qruplarını əhatə etməlidir. Əsasən qaynatmaq və ya buxarda bişirmək də mümkündür. Pəhriz meteorizmin yaranmasına kömək edən məhsulları məhdudlaşdırır: birləşdirici toxuma ilə zəngin ət və quş əti, qırmızı kələm, turp, turp, paxlalılar", - həkim əlavə edib.
Onun sözlərinə görə, xroniki böyrək çatışmazlığı və böyrək çatışmazlığı olan insanlar yüksək kaliumdan uzaq durmalı, tərkibində az olan tərəvəz və meyvələrə üstünlük verməlidirlər. Çünki bu, hiperkalemiyaya və ürək-damar sisteminin pozulmasına səbəb ola bilər. İlk növbədə qurudulmuş meyvələrdən, banandan istifadə etməlidirlər.
Həkim bildirib ki, əgər böyrək funksiyası pozulursa, müəyyən müddət ərzində qanda fosfatların yüksək olması skelet sisteminin xəstəliklərinə, ürək-damar sistemində pozğunluqlara səbəb ola bilər. Müvafiq fəsadların qarşısını almaq üçün pəhrizdə fosfatların tərkibinə nəzarət etmək lazımdır:
"Tərkibində fosfor yüksək olan qidalara bərk və emal olunmuş pendirlər, sakatatlar, heyvan qaraciyəri və, böyrəkləri, sardina, qoz-fındıq, toxumlar, maya, yumurta sarısı daxildir. Fosfatlardan həmçinin tərəvəz və meyvələrin konservləşdirilməsində, qazlı və şirin içkilərin hazırlanmasında, qatılaşdırılmış süddə istifadə olunur. Həmçinin kolbasa və sosiskalarda da".
"Böyrəklərin saxlanması həm də ekstraktiv maddələrin - ət, balıq, göbələk bulyonları, souslar və ətirli yeməklərin məhdudlaşdırılması ilə təmin edilir. Pəhrizdə isti ədviyyatlar, böyrəkləri qıcıqlandıran, mərkəzi sinir və ürək-damar sistemini həyəcanlandıran maddələr istifadə edilməməlidir: qəhvə, tünd çay, kakao, şokolad, qazlı içkilər, spirt.
Xroniki böyrək xəstəliyində maye qəbulunun miqdarına dair tövsiyələr ciddi şəkildə fərdi və tibbi müayinə məlumatlarına, qidalanma və müalicəyə dair tövsiyələrə əsaslanır. Xroniki böyrək xəstəliyi üçün pəhriz terapiyası son dərəcə vacib və müalicənin tərkib hissəsidir. Böyrək funksiyasının azalması dərəcəsindən, xəstəliyin şiddətindən, gedişat mərhələsindən, ağırlaşmaların və müşayiət olunan xəstəliklərin olması və ya olmamasından asılı olacaq", - diyetoloq yekunlaşdırıb.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1230   Tarix: 24 aprel 2022
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Düyü ilə bu məhsulları qəti yemək olmaz

Dietoloqlar xəbərdarlıq edir ki, düyünün bəzi məhsullarla birlikdə qəbulu həzm problemlərinə səbəb ola bilər. bununla bağlı məlumatları təqdim edir:. Düyü ilə nəyi qarışdırmaq olmaz - sağlamlığınıza zərər verə bilərsini

.

Xoşbəxtliyin açarı bu hərəkətdir - Demək olar ki, heç kim etmir

İnsanlar çox vaxt xoşbəxtliyi pulda, uğurda və ya məşhurluqda axtarır. Lakin aparılan araşdırmalar göstərib ki, beynimiz xoşbəxtlik hormonlarını daha sadə sosial münasibətlər zamanı - məsələn, kimsə ilə səmimi bir sarılm

.

Bu şəxslər üçün gün eynəyi taxmaq TƏHLÜKƏLİDİR

Gün eynəkləri təkcə dəbli aksesuar deyil, həm də gözləri zərərli ultrabənövşəyi (UV) şüalardan qorumaqda vacib rol oynayır. Amma alimlərin fikrincə, bəzi hallarda onları taxmamaq daha faydalı ola bilər. Alimlər nə deyirlər?

.

Dərisinin yarısını kəsib götürdülər - Xərçəngə görə

Moskvada Blokhin Milli Onkologiya Mərkəzində həkimlər 12 saat davam edən əməliyyatla kişinin bədəninin yarısını dəri xərçəngi səbəbindən çıxarıb. xəbər verir ki, xəstə 25 ildir əlil arabasında idi. 2024-cü ildə ona bel nahiyəsin

.

70 qəpiyə satılan "ölüm içkiləri"

Tibb elmləri doktoru Elvira Xaçirova enerji içkilərinin sağlamlığa mənfi təsirləri barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə bu cür içkilər tərkibində yüksək dozada kofein, şəkər və sintetik maddələr ehtiv

.

Dünyanın ən nadir qan qrupu kəşf edildi

Fransız alimlərin apardığı adi bir qan testi gözlənilməz tibbi sirri üzə çıxarıb - Qvadelupadan olan bir qadının qanında indiyədək məlum olmayan, planetin ən nadir qan qrupu aşkar edilib. xarici mediaya istinadla xəbər veri

.

Düyü ilə bu məhsulları yeməyin

Düyü ilə bəzi yeməklərin bir yerdə qəbulu mədə-bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Yağlı və qızardılmış yeməklərlə düyünün birlikdə istehlakı həzm prosesini çətinləşdirir. Süd və süd məhsulları ilə birlikdə yemək məd

.

Cəfəri bu xəstəliklərin dərmanıdır

Cəfəri antioksidantdır. O, orqanizmdə sərbəst radikalları məhv edən və karbohidrat mübadiləsini yaxşılaşdıran luteolinlə zəngindir. Luteolinin başqa bir faydası onun iltihab əleyhinə təsiridir. Gündə kiçik bir hissə cəfər

.

Xərçəng hüceyrələrini 30 dəqiqəyə məhv edir

ABŞ-da aparılan araşdırma zeytun yağının təkcə ürək və beyin üçün deyil, həm də xərçənglə mübarizədə təsirli ola biləcəyini üzə çıxarıb. xəbər verir ki, Rutgers Universiteti və Hunter Kollecində aparılan tədqiqatda zeytu

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim şəkilləri geyim necə seçməli gözəllik məhsulları sonsuzluq öpüşmək veten haqqinda atalar sozu plastik əməliyyat hakisdalar rus dilini öyrənək bakire kondom nedir xeyanet