Dietoloqdan XƏBƏRDARLIQ: Böyrək xəstəliyi olanlar belə qidalanmasa

Dietoloqdan XƏBƏRDARLIQ: Böyrək xəstəliyi olanlar belə qidalanmasa"Böyrək xəstəliyi olan insanlar üçün pəhriz müxtəlif olmalı, əsas qida maddələrinin tərkibinə görə balanslaşdırılmalı və gündə 5-6 dəfə kiçik hissələrdə qəbul edilməlidir".
Publika.az xəbər verir ki, bunu "RİA Novosti"yə Moskva Səhiyyə Departamentinin baş dietoloqu Antonina Starodubova bildirib.
"Qidalanma sağlamlığın qorunmasında və müxtəlif xəstəliklərin inkişafının qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır. Qidalanmanın köməyi ilə xroniki böyrək xəstəliklərinin, o cümlədən piylənmənin, onunla əlaqəli olanların inkişafı üçün bəzi risk faktorlarına təsir etmək mümkündür: şəkərli diabetin iki tipi, hipertoniya, purin mübadiləsinin pozulması, dislipidemiya, fosfor-kalsium mübadiləsinin pozulması", - Starodubova bildirib.
O qeyd edib ki, pəhrizin qurulmasının ümumi prinsipləri sağlam qidalanma prinsiplərinə uyğundur:
"Pəhriz müxtəlifdir, əsas qida maddələrinin tərkibinə görə balanslaşdırılıb, bəzi hallarda zülalların məhdudlaşdırılması ilə. Zülal mənbəyi kimi az yağlı sortların əti və quş əti, əsasən qaynadılmış, yağ tərkibi azaldılmış süd, süd məhsulları, yumurta, balıq istifadə olunur. Bu vəziyyətdə, protein qəbulunun məhdudlaşdırılması dərəcəsi böyrək funksiyasının azalması dərəcəsindən asılı olaraq müəyyən edilir. Lazım gələrsə, pəhrizdə ənənəvi protein qidaları kəskin şəkildə məhdudlaşdırılır və xüsusi sağlamlıq qida məhsulları ilə əvəz olunur".
Həkim qeyd edib ki, pəhrizdə duzu məhdudlaşdırmaq lazımdır - gündə 5 qrama qədər və ya daha az. Əvvəla, turşular, marinadlar, hisə verilmiş ətlər, konservlər istisna olunur. Yemək duzsuz hazırlanır, sonra isə həkimin tövsiyələrinə əsasən hazır yeməyə duz əlavə etmək mümkündür. Yeməklərin dad xüsusiyyətlərini yaxşılaşdırmaq üçün ədviyyatlı otlar istifadə edilə bilər: nanə, şüyüd, kimyon, darçın.
"Pəhrizin kalorili tərkibi orqanizmin enerji sərfiyyatına uyğun olmalıdır - həddindən artıq yeməyə və ac qalmağa ehtiyac yoxdur. Pəhriz rejiminə riayət etmək lazımdır, yeməkləri kiçik hissələrdə, gündə 5-6 dəfə qəbul etmək tövsiyə olunur. pəhriz müxtəlif olmalıdır və bütün əsas qida qruplarını əhatə etməlidir. Əsasən qaynatmaq və ya buxarda bişirmək də mümkündür. Pəhriz meteorizmin yaranmasına kömək edən məhsulları məhdudlaşdırır: birləşdirici toxuma ilə zəngin ət və quş əti, qırmızı kələm, turp, turp, paxlalılar", - həkim əlavə edib.
Onun sözlərinə görə, xroniki böyrək çatışmazlığı və böyrək çatışmazlığı olan insanlar yüksək kaliumdan uzaq durmalı, tərkibində az olan tərəvəz və meyvələrə üstünlük verməlidirlər. Çünki bu, hiperkalemiyaya və ürək-damar sisteminin pozulmasına səbəb ola bilər. İlk növbədə qurudulmuş meyvələrdən, banandan istifadə etməlidirlər.
Həkim bildirib ki, əgər böyrək funksiyası pozulursa, müəyyən müddət ərzində qanda fosfatların yüksək olması skelet sisteminin xəstəliklərinə, ürək-damar sistemində pozğunluqlara səbəb ola bilər. Müvafiq fəsadların qarşısını almaq üçün pəhrizdə fosfatların tərkibinə nəzarət etmək lazımdır:
"Tərkibində fosfor yüksək olan qidalara bərk və emal olunmuş pendirlər, sakatatlar, heyvan qaraciyəri və, böyrəkləri, sardina, qoz-fındıq, toxumlar, maya, yumurta sarısı daxildir. Fosfatlardan həmçinin tərəvəz və meyvələrin konservləşdirilməsində, qazlı və şirin içkilərin hazırlanmasında, qatılaşdırılmış süddə istifadə olunur. Həmçinin kolbasa və sosiskalarda da".
"Böyrəklərin saxlanması həm də ekstraktiv maddələrin - ət, balıq, göbələk bulyonları, souslar və ətirli yeməklərin məhdudlaşdırılması ilə təmin edilir. Pəhrizdə isti ədviyyatlar, böyrəkləri qıcıqlandıran, mərkəzi sinir və ürək-damar sistemini həyəcanlandıran maddələr istifadə edilməməlidir: qəhvə, tünd çay, kakao, şokolad, qazlı içkilər, spirt.
Xroniki böyrək xəstəliyində maye qəbulunun miqdarına dair tövsiyələr ciddi şəkildə fərdi və tibbi müayinə məlumatlarına, qidalanma və müalicəyə dair tövsiyələrə əsaslanır. Xroniki böyrək xəstəliyi üçün pəhriz terapiyası son dərəcə vacib və müalicənin tərkib hissəsidir. Böyrək funksiyasının azalması dərəcəsindən, xəstəliyin şiddətindən, gedişat mərhələsindən, ağırlaşmaların və müşayiət olunan xəstəliklərin olması və ya olmamasından asılı olacaq", - diyetoloq yekunlaşdırıb.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1275   Tarix: 24 aprel 2022
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid

Alzheimer xəstəliyi zamanı yaddaşı yaxşılaşdırmağın yolu tapılıb. xəbər verir ki, bunu Oslо Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Məlumata görə, NAD⁺ molekulunun səviyyəsinin artırılması Alzheimer xəstəliyinin inkişafınd

.

Yanğında zərər görən uşaqlarda psixoloji problemlər: Nələrə diqqət etmək lazımdır?

Yanğın hadisələri yalnız fiziki təhlükə yaratmır, həm də uşaqların psixoloji dünyasında uzunmüddətli izlər buraxır. Xüsusilə binada böyüklərlə birlikdə olan uşaqlar bu cür fəlakətlər zamanı qorxu, çaşqınlıq və travma yaşay

.

İnternetdən yemək sifariş etməyin - SƏBƏB

Son zamanlar sosial şəbəkələrdə satılan müxtəlif "diyetik hazır qidalar", "fit çərəzlər", "detoks menyular" və "kalorisi az paket qidalar" böyük populyarlıq qazanıb. Satıcılar bu məhsulları

.

Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı

Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası v

.

Hər gün zeytun yağı içdi, başına elə şeylər gəldi ki

Son vaxtlar sosial şəbəkələrdə gündəlik zeytun yağı içmək trendi geniş yayılıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, dietoloq Loren Manaker bu vərdişin sağlamlığa real təsirini görmək üçün bir həftə boyunca hər gün zeytu

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Süni mayalanma qorxusu aradan qalxır - Həkim hormonlarla bağlı mifləri qırdı

Ekstrakorporal mayalanma (süni mayalanma) proseduru hələ də bir çox qadınlarda narahatlıq və qorxu yaradır. Xüsusilə hormonlarla bağlı yayılan miflər bu prosesə qarşı əksəriyyətin həyəcanını artırır. bildirir ki, rusiyal

.

Metanol zəhərlənməsi ilə bağlı xəbərdarlıq

Alkoqol qəbulundan 12-48 saat sonra yaranan görmənin dumanlanması, göz qarşısında "şimşəklər"in görünməsi və kəskin zəiflik təhlükəli metanol zəhərlənməsinə işarə edir. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanı

.

"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq

"Alkoqolsuz" içkilər də zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim-fizioloq Aleksandr Kalyujin deyib. "Alkoqolsuz içkilər heç də tam "təhlükəsiz" deyil. Onlarda spirt səviyyəsi 0,5%-ə qədər ol

turlar.az

aksessuarlar reseptler gözəllik məhsulları böyürtkənin faydaları fitness autizm xesteliyi xiyarın faydaları kosmetika üzeyir hacıbəyli tərəzi faydalı məsləhətlər brusell bakteriyası buga burcu