Diş çürüməsinin qarşısını belə alın

Diş çürüməsinin qarşısını belə alınElm adamlarının apardığı araşdırmalar göstərir ki, probiotiklə zəngin qidalar diş çürüməsi və diş əti xəstəliklərinin riskini azaldır. Xüsusilə qatıq, kefir və fermentləşdirilmiş tərəvəzlər ağızda faydalı bakteriyaların sayını artırır ki, bu da diş çürüməsini önləyir.
Milli.Az teleqraf.com-a istinadən bildirir ki,  ağız və diş sağlamlığına zərər verən qidalar olduğu kimi faydalı qidalar da var.
Probiotiklər ağızda faydalı bakteriyaların sayını artıraraq zərərli bakteriyaların çoxalmasına imkan vermir. Diş və çənə rentgenologiyası üzrə mütəxəssis Baki Meşe bildirib ki, probiotiklə zəngin qidalar, o cümlədən qatıq, kefir və fermentləşdirilmiş tərəvəzlər ağız sağlamlığını qoruyur.
Kalsiumun önəmi
Diş sağlamlığı üçün xüsusilə D və C vitaminləri əhəmiyyətlidir. Doktor Meşe qeyd edir ki, D vitamini kalsiumun diş və sümüklər üçün daha əlçatan olmasına kömək edir, C vitamini isə diş əti xəstəliklərinin qarşısını alır.
Sağlam dişlər üçün düzgün qidalanma
Diş sağlamlığını qorumaq və gücləndirmək üçün balanslı qidalanma, müntəzəm diş baxımı və zərərli qidalardan qaçmaq vacibdir. Doktor Meşenin sözlərinə görə, süd, qatıq və pendir kimi süd məhsulları yüksək miqdarda kalsium və fosfor tərkiblidir və ağızda tüpürcək ifrazını artıraraq asidlərin zərərini azaldır.
Alma və kök kimi liflə zəngin tərəvəz və meyvələr dişləri mexaniki olaraq təmizləyir və tüpürcək ifrazını artırır.
Balıq və yumurtanın dişlərə faydaları
Diş sağlamlığı üçün vacib olan D vitaminini günəş işığından almaqla yanaşı, balıq və yumurta sarısından da əldə etmək mümkündür.
Diş əti sağlamlığı üçün bibər, çiyələk və sitrus meyvələri
C vitamini diş əti sağlamlığı üçün əhəmiyyətlidir və sitrus meyvələri, bibər, çiyələk kimi C vitamini ilə zəngin qidalar diş ətlərini gücləndirir. Florid isə diş minasını gücləndirərək çürümənin qarşısını alır.
Şəkərin dişlərə zərəri
Şəkərli və turş qidalar diş minasına zərər verə bilər. Ağızdakı bakteriyalarla birləşən şəkər turşuluq yaradır, bu da dişlərin aşınmasına səbəb olur. Bu cür qidaları məhdud miqdarda istehlak etmək və sonra ağızı su ilə yaxalamaq tövsiyə olunur.
Su içmək ağız sağlamlığını qoruyur
Su ağızda qida qalıqlarını təmizləyir və turşuluğun zərərini azaldır. Floridli su, diş minasını gücləndirərək çürüməyə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 866   Tarix: 03 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

.

Beyin damarlarının fəaliyyətinə faydalıdır

Niderlandın Maastrixt Universitetinin alimləri mütəmadi olaraq qızardılmış, duzsuz yerfındığını yeməyin beyin fəaliyyətini dəstəkləməyə və yaddaşın yaşla əlaqəli zəifləməsini yavaşlatmağa kömək edə biləcəyini müəyyən ediblər

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

.

Hər gün zeytun yağı içdi, başına elə şeylər gəldi ki

Son vaxtlar sosial şəbəkələrdə gündəlik zeytun yağı içmək trendi geniş yayılıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, dietoloq Loren Manaker bu vərdişin sağlamlığa real təsirini görmək üçün bir həftə boyunca hər gün zeytu

.

Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid

Alzheimer xəstəliyi zamanı yaddaşı yaxşılaşdırmağın yolu tapılıb. xəbər verir ki, bunu Oslо Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Məlumata görə, NAD⁺ molekulunun səviyyəsinin artırılması Alzheimer xəstəliyinin inkişafınd

.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. . Bu barədə Rusiyanı

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

"Yastıq üzlükləri unitazdan daha çox bakteriya yığa bilər"

Aparılan tədqiqatlar yuyulmamış yastıq üzlüklərinin cəmi 7 gün ərzində milyonlarla bakteriya koloniyası yığdığını ortaya çıxarıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, yastıq üzlüklərindəki mikroorqanizmlərin say

.

İki vitaminin istifadəsində diqqət - Ekspertlər xəbərdarlıq edir

Vitamin və qida əlavələri bazarı sürətlə böyüsə də, mütəxəssislər bəzi sintetik vitaminlərin sağlamlığa ciddi zərər verə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edir. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, xüsusilə A və E vitaminlərini

turlar.az

hamiləlik yay kolleksiyasi adlarin menasi sızanaqlara qarşı maska kökəlməyin yolları terxun kompotu qarabasaq pehrizi kosmetika bayraq şebnem tovuzlu səməd vurğun novruz novruz hakista