Diş çürüməsinin qarşısını belə alın

Diş çürüməsinin qarşısını belə alınElm adamlarının apardığı araşdırmalar göstərir ki, probiotiklə zəngin qidalar diş çürüməsi və diş əti xəstəliklərinin riskini azaldır. Xüsusilə qatıq, kefir və fermentləşdirilmiş tərəvəzlər ağızda faydalı bakteriyaların sayını artırır ki, bu da diş çürüməsini önləyir.
Milli.Az teleqraf.com-a istinadən bildirir ki,  ağız və diş sağlamlığına zərər verən qidalar olduğu kimi faydalı qidalar da var.
Probiotiklər ağızda faydalı bakteriyaların sayını artıraraq zərərli bakteriyaların çoxalmasına imkan vermir. Diş və çənə rentgenologiyası üzrə mütəxəssis Baki Meşe bildirib ki, probiotiklə zəngin qidalar, o cümlədən qatıq, kefir və fermentləşdirilmiş tərəvəzlər ağız sağlamlığını qoruyur.
Kalsiumun önəmi
Diş sağlamlığı üçün xüsusilə D və C vitaminləri əhəmiyyətlidir. Doktor Meşe qeyd edir ki, D vitamini kalsiumun diş və sümüklər üçün daha əlçatan olmasına kömək edir, C vitamini isə diş əti xəstəliklərinin qarşısını alır.
Sağlam dişlər üçün düzgün qidalanma
Diş sağlamlığını qorumaq və gücləndirmək üçün balanslı qidalanma, müntəzəm diş baxımı və zərərli qidalardan qaçmaq vacibdir. Doktor Meşenin sözlərinə görə, süd, qatıq və pendir kimi süd məhsulları yüksək miqdarda kalsium və fosfor tərkiblidir və ağızda tüpürcək ifrazını artıraraq asidlərin zərərini azaldır.
Alma və kök kimi liflə zəngin tərəvəz və meyvələr dişləri mexaniki olaraq təmizləyir və tüpürcək ifrazını artırır.
Balıq və yumurtanın dişlərə faydaları
Diş sağlamlığı üçün vacib olan D vitaminini günəş işığından almaqla yanaşı, balıq və yumurta sarısından da əldə etmək mümkündür.
Diş əti sağlamlığı üçün bibər, çiyələk və sitrus meyvələri
C vitamini diş əti sağlamlığı üçün əhəmiyyətlidir və sitrus meyvələri, bibər, çiyələk kimi C vitamini ilə zəngin qidalar diş ətlərini gücləndirir. Florid isə diş minasını gücləndirərək çürümənin qarşısını alır.
Şəkərin dişlərə zərəri
Şəkərli və turş qidalar diş minasına zərər verə bilər. Ağızdakı bakteriyalarla birləşən şəkər turşuluq yaradır, bu da dişlərin aşınmasına səbəb olur. Bu cür qidaları məhdud miqdarda istehlak etmək və sonra ağızı su ilə yaxalamaq tövsiyə olunur.
Su içmək ağız sağlamlığını qoruyur
Su ağızda qida qalıqlarını təmizləyir və turşuluğun zərərini azaldır. Floridli su, diş minasını gücləndirərək çürüməyə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 900   Tarix: 03 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Bunlar dəmir dərmanlarının təsirini azaldır

Dəmir preparatlarını qəhvə, çay, şərab və süd məhsulları ilə qəbul etmək onların mənimsənilmə effektivliyini azaldır. xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Yelena Şafranskaya məlumat verib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, qı

.

Şizofreniyanın yaranma səbəbi açıqlandı

Bəzi şizofreniya halları insanın öz immun sistemi ilə bağlı ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyasının müxbir üzvü, FMBA-nın Federal Beyin və Neyrotexnologiyalar Mərkəzinin direktoru Vsevolod Belousov danışıb

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

Evdəki "yolka" sizə problem yarada bilər - Həkimdən AÇIQLAMA

Yeni il ağacları bəzi hallarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Aleksandra Filyovanın sözlərinə görə, canlı ağaclar daşınma və saxlanma zamanı qabıq və gövdəsində mikroskopik kif toplay

turlar.az

hamiləlik kosmetoloq kosmetik vasiteler atalar sozu veten haqqinda fransiz qadinlari gənc qızlar üçün saç düzümləri kəpəklə mübarizə kosmetika haxisda arıqla meseller rus dili sekisler