Disbakterioz

DisbakteriozDisbakterioz - bağırsaq mikroorqanizmlərinin kəmiyyət və keyfiyyət dəyişiklikləri nəticəsində dispepsiya, bəzən ağır sepsis və septikopiemiya ilə özünü göstərən patoloji bir vəziyyətdir.
Ana bətnində uşağın mədə-bağırsaq traktı steril olur. Həyatının ilk saatlarından, doğuş yollarından, ətraf mühitdən, qida maddələri vasitəsilə yenidoğulmuşların bağırsaqlarına düşən bəzi aerob və anaerob mikroblar, müxtəlif kokklar, bağırsaq çöpləri və s. mədə-bağırsağın daimi sakinlərinə çevrilərək orqanozmin homeostazında vacıb funksiyalar yerinə yetirirlər. Nazik bağırsaqdan başlayaraq mədə - bağırsağın bütün mikrobioloji mənzərəsi getdikcə zənginləşir. Belə ki, nazik bağırsağın mikroflorası yoğun bağırsağın mikroflorasına nisbətən daha sadədir. Nazik bağırsaqda mikrobların tərkibi də fərqlidir. Yəni onikibarmaq bağırsaqda laktobakterilət, streptokokklar və başqa mikroblar, qalça bağırsaqda isə bağırsaq çöpləri və anaerob bakteriyalar toplanır.
Lakin mikrobların əsas fəaliyyət göstərdiyi yer yoğun bağırsaqdır. Yoğun bağırsaqda olan 400 növə qədər, əsasən də anaerob mikrobların ümumi kütləsi 1,5 kq təşkil edir.
Xəstənin qidalanmasından, həyat tərzindən, ətraf mühitin təsirlərindən asılı olaraq yoğun bağısqda az miqdar fermentləşməyə keçməyən qram mənfi çöplər, flavobakterilər də tapılır. Bağırsaqda olan mikroblar orqanizmdə zülalların, yağların, sulu karbohidratların, xolesterinin mübadiləsində böyük rol oynayırlar.
Bağırsaq mikroblarının mənzərəsində disbalans yarandıqda orqanizmdə aşağıdakı dəyişikliklər baş verir:
-mədə-bağırsaq pizğunluqları
-həzmin normal getməməsi
- allergik dəyişikliklər
- bağırsaq infeksiyası
Diaqnozun qoyulmasında nəcisin makroskopiyasının nəticələri əsas götürülür.
Müalicəsi xəstəliyin ağırlıq dərəcəsinə, mikrobların növünə uyğun olaraq aparılır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 880   Tarix: 22 sentyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Payızda xəstələnməmək istəyirsinizsə naharda kələm turşusu yeyin"

Payızın sonuna yaxın orqanizm hava və işıq dəyişikliklərinə uyğunlaşmağa çalışır və bu dövrdə çoxları özünü yorğun hiss edir. xəbər verir ki, bunu endokrinoloq və qidalanma mütəxəssisi Darya Xaykina deyib. "Sağlamlığı

.

Səhər yeyilən bu yemək başdan ayağa "zəhər"dir

Rusiyalı həkim ən zərərli səhər yeməyini açıqlayıb. xəbər verir ki, endokrinoloq Maksim Kuznetsov səhər yeməyi üçün ən zərərli variantın hansı olduğunu açıqlayıb. Həkimin sözlərinə görə, səhər yeməyində bir neçə növ yağ mənbəyini

.

Səhər yeməyində çörək yeyənlər iki dəfə düşünsün

Mütəxəssislərin fikrincə, səhər yeməyində seçilən çörəyin növü sağlamlığımıza düşündüyümüzdən də çox təsir edir. Ağ çörək qısa müddət toxluq hissi versə də, qan şəkərini sürətlə artırır, nəticədə gün ərzində yorğunluq, aclı

.

Pendiri düzgün saxlama üsulu - Kifin qarşısını alın

Pendirin dadını və keyfiyyətini uzun müddət qorumaq üçün onu düzgün şəraitdə saxlamaq vacibdir. Əks halda, pendir tez quruyur, dadını itirir və kif tutur. xəbər verir ki, mütəxəssislər pendirin soyuducuda 5-8C temperaturd

.

Bu ədviyyatı pəhrizinizə əlavə edin – Şəkəri azaldır və ürəyi qoruyur

Mütəxəssislər qeyd edir ki, darçın həm dadına, həm də sağlamlığa olan faydalarına görə ən dəyərli ədviyyatlardan biridir. xəbər verir ki, onun tərkibindəki təbii maddələr qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyir, xolesterin

.

Dikdaban geyinən qadınların nəzərinə! - Həkimdən xəbərdarlıq

Ayaqda yaranan "şiş" adətən zərərsiz görünsə də, zamanla ciddi ağrılar və hərəkət çətinliyi yarada bilər. xəbər verir ki, bunu travmatoloq-ortoped Elişer Zoxirov bildirib. Həkimin sözlərinə görə bu hal adətən ba

.

Heyvanlardan yoluxur, qızdırmayla başlayır - Ölümcül xəstəlik yayıldı

Seneqalda sentyabrın sonunda başlayan "Rift Vadisi Qızdırması" epidemiyası getdikcə daha da geniş yayılır. xəbər verir ki, ölkənin Səhiyyə Nazirliyinin məlumatına görə, aşkarlanan 381 yoluxmadan 312 nəfər sağalıb

.

Kişilərdə ən çox rast gəlinən ikinci xərçəng növü hansıdır?

Səhiyyə Nazirliyinin açıqlamasına əsasən, prostat xərçəngi kişilər arasında ağciyər xərçəngindən sonra ən çox müşahidə edilən ikinci onkoloji xəstəlikdir. xəbər verir ki, İzmir Katip Çələbi Universiteti Atatürk Təhsil v

.

Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDI

ABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidaları müəyyən edib. xəbər verir ki, Virciniya Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çox emal olunmuş ət məhsulları və şəkərli içkilə

turlar.az

toy makiyajlari yemek reseptleri yay geyimləri 2025 mürəbbə reseptləri sağlamlıq xəbərləri qadın dünyası 2025 payiz qis debi kosmetika dovsan qaynana hakista gözəllik hakistalar hakisdalar