Dondurma yeyərkən nələrə diqqət edilməlidir?

Dondurma yeyərkən nələrə diqqət edilməlidir?İsti yay aylarında sərinləmək üçün hər kəsin ilk müraciət etdiyi qidalardan biri dondurmadır. Dondurma həm sərinliyinə, həm də dadına görə böyükdən-kiçiyə hər kəsin ləzzət aldığı qidalardandır. Yay aylarında dondurma istehlakının artması ilə boğaz ağrısı və infeksiyalarda da artım ola bilər. Bu vəziyyətin qarşısını almaq üçün dondurma istehlakına nəzarət edilməlidir.
Milli.Az qafqazinfo-ya istinadən dondurma haqda bəzi məsləhətləri təqdim edir:
Yaz aylarında dondurma istehlakını ideal səviyyədə saxlamalısınız. Dadlı olsa da, dondurma həm də bir desert növüdür və həddindən artıq istehlak edildikdə sağlamlığınıza zərər verə bilər.
Yay aylarında dondurma yeyərkən və ya sonra içdiyiniz suyun çox soyuq və ya çox isti olmamasına da diqqət yetirməlisiniz.
Dondurma yeyərkən nələrə diqqət edilməlidir?
Dondurma pəhriz saxlayanları kalorisi ilə bağlı narahat edə bilər. 60 qramlıq dondurmanın (təxminən 2top) kalori dəyəri 140-dır. Pəhriz saxlayırsınızsa və ya vücudunuza daxil olan kalori miqdarına nəzarət etmək istəyirsinizsə, dondurma porsiyalarınızı istehlak vərdişlərinizə görə nizamlaya bilərsiniz.
Yemək vərdişlərinizdən asılı olaraq gündə neçə dondurma yeyəcəyiniz sualını da müəyyən edə bilərsiniz. Ancaq boğaz sağlamlığınızı qorumaq üçün həddindən artıq dondurma istehlakından qaçınmalısınız. Dondurma istehlak edərkən tez yemək əvəzinə ağzınızda kiçik dilimlərdə əritsəniz, boğaz infeksiyalarının qarşısını ala bilərsiniz. Çox diqqətli olmalısınız ki, aldığınız dondurma keyfiyyətli istehsal edilən yerlərdən olsun. Bu növ qidalar sağlamlığınıza zərər verə bilər və müxtəlif xəstəliklərə tutulmağınıza səbəb ola bilər. Yediyiniz dondurmaların son istifadə tarixlərinə diqqət etməlisiniz. Tərkibində süd məhsulları olan dondurma növləri müddəti bitdikdə mədə narahatlığına və müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola bilər. Odur ki, dondurma almadan əvvəl yararlılıq müddətini yoxlamaq daha yaxşıdır.
Dondurmanı nə vaxt yemək lazımdır?
Dondurmanı nə vaxt yemək sualı dondurma sevənlərin "hər zaman" kimi cavab verə biləcəyi sual olsa da, boğaz sağlamlığınızı qorumaq üçün hər zaman dondurma yeməməlisiniz. Dondurma acqarına yeyilməməlidir, bunun yerinə yediyiniz yeməkdən ən az 2 saat sonra dondurma istehlak etməlisiniz. Dondurma yalnız yay aylarında istehlak edilən bir qida deyil, amma soyuq havalarda dondurma istehlakı ümumiyyətlə tövsiyə edilmir. Keyfiyyətinə etibar etdiyiniz markaların istehsal etdiyi dondurmanı lazımi miqdarda istehlak etsəniz, heç bir problem olmadan onun dadını çıxara bilərsiniz.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızAdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 915   Tarix: 04 iyun 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Pambıq və ya fırça ilə dırnağa çəkin - göbələyin kökünü kəsir

Dırnaq göbələyi həm estetik, həm də sağlamlıq baxımından narahatlıq yaradan problemdir. Son araşdırmalar göstərir ki, kəklikotu yağının antifungal (göbələk əleyhinə) xüsusiyyətləri sayəsində bu problemin qarşısını ala bilər

.

Gözünüz səyriyirsə diqqətli olun

Əksər insanlar göz səyirməsini sadəcə yorğunluq və yuxu çatışmazlığı ilə əlaqələndirirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bu hal bəzən sinir sisteminin həddindən artıq stimullaşdırılmasına verilən reaksiya ol

.

Hamının istifadə etdiyi bu cihaz göbələk yayır - Həkim

Həkim qulaq təmizləməyin məşhur üsulunun təhlükəli olduğunu bildirib. xəbər verir ki, rusiyalı cərrah və Dövlət Maarifləndirmə Universitetinin Cərrahiyyə kafedrasının müəllimi Aleksandr Umnov qulaqları pambıq çubuqlarla təmizləməyi

.

Qadınlarda hormonal pozğunluğun əlamətləri açıqlandı

Qadınlarda hormonal pozğunluğun əlamətləri açıqlanıb. xəbər verir ki, endokrinoloq Alina Alkasheva bildirib ki, hormonal pozğunluq orqanizmdə hormonların istehsalının pozulmasıdır və bu həm artıq, həm də azlıq şəklində özün

.

Tez-tez münasibət yaşamaq xərçəngdən qoruyurmuş

Alimlər prostat xərçənginin qarşısını almaq üçün kişilərə lazım olan cinsi aktivlik tezliyini açıqlayıb. xəbər verir ki, ABŞ-nin Boston Universitetinin epidemioloqu və onkoloqu, professor Cennifer Ryder prostat vəzi xərçəngini

.

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr - polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər - qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu

.

Siqaret çəkən qadınlara bəd xəbər

Onkoloq ağciyər xərçəngi riski yüksək olan üç qrup insanı açıqlayıb. xəbər verir ki, bunu rusiyalı cərrah və onkoloq Andrey Nefedov deyib. Ağciyər xərçəngi üçün ən yüksək risk siqaret çəkən qadınlarda, xroniki obstrukti

.

Aspirinin diabetə də xeyri var imiş

Aspirin diabet xəstələrində ürək riskini azalda bilər. xəbər verir ki, ABŞ-nin Pittsburq Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, az dozada aspirin qəbul etmək ikinci tip şəkərli diabeti olan insanlarda ürək və beyi

.

Krant suyunda xərçəng təhlükəsi

Fransada kran suyunda xərçəngə səbəb ola bilən kimyəvi maddə aşkarlanıb. Hadisə ölkədə böyük narahatlıq yaradıb. İki ekoloji təşkilat - Comité Citoyen və France Nature Environnement (FNE) - bu məsələ ilə bağlı dövlətə qarş

turlar.az

kosmetik vasiteler yaz geyimleri 2025 kosmetika mehsullari hakışdalar üzdə sızanaqlar sizanaga qarsi maskalar abşeron tortu kosmetika gulmeli hakista toyuq salati maraqli hakistalar qaynana google