Dondurmanı alarkən onu yoxlamaq qaydası və istehlak etməyin faydası

Dondurmanı alarkən onu yoxlamaq qaydası və istehlak etməyin faydasıHavaların isinməsi ilə əlaqədar dondurmaya olan tələbat artır. Ona görə də marketlərlə yanaşı, parklarda və yol kənarlarında dondurma satışı ilə məşğul olanlara rast gəlinir. Dondurma alarkən mütləq şəkildə qablaşdırmanın üzərində olan etiket məlumatlarını oxumaq lazımdır. Məhsulun istehsal tarixi, istifadə üçün yararlılıq müddəti, qida dəyəri göstəriciləri, xüsusilə yağ tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Küçə və parklarda açıq şəraitdə gilizlərdə - qablaşdırılmamış silindr qablarda satılan dondurmaları alarkən məhsulun saxlanılma şəraitinə fikir vermək xüsusilə vacibdir. Qeyri-sanitar şəraitdə satılan dondurmalar asanlıqla təhlükəli məhsula çevrilə bilər. Bu cür dondurmaların istehlakı qida zəhərlənmələrinə, bağırsaq çöplərinin yaranmasına və digər xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Bu barədə Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin dondurma haqqında olan maarifləndirici materialda xəbər verilir.
Dondurmaların digər qida məhsulları ilə bir yerdə saxlanılması tövsiyə edilmir, çünki digər qidalarla eyni soyuducuda saxlanılması məhsulun orqanoleptik göstəricilərinə (iyi, dadı), keyfiyyətinə təsir etməklə yanaşı, onun tərkibində mikroorqanizmlərin inkişafına da səbəb olur. Nəzərə almaq lazımdır ki, dondurma istehsalında xammal olaraq istifadə olunan süd mikroorqanizmlərin inkişafı üçün əlverişli mühitdir. Bunun üçün də dondurma pasterizasiya olunmuş süddən hazırlanmalı və istehsal olunduqdan sonra soyuq zəncir prinsipinə uyğun olaraq saxlanılmalı və daşınmalıdır.
Dondurma homogen şəkildə olmalıdır. Əgər dondurmanın tamlığı pozularsa və ya istehlak edərkən içərisində buz kristalları müşahidə edilərsə, bu, dondurmanın donunun açıldıqdan sonra təkrar dondurulduğunu göstərir. Həmin məhsulların istehsal tarixi bitməsə də, istehlakı tövsiyə edilmir. Saxlanma temperaturunun sabitliyi dondurmanın keyfiyyətini təmin edən əsas səbəblərdəndir. Saxlanma temperaturuna riayət etmədikdə həmin məhsullarda mikrobioloji proseslər başlayır və bu, insan orqanizmi üçün təhlükələrə səbəb olur.
Xüsusilə də mədə-bağırsaq sistemi həssas olan, mədə xorası və xroniki qastrit, diabet xəstəliyi, qaraciyər problemi olanlar dondurma istehlak edərkən diqqətli olmalıdırlar. Sutka ərzində 300-400 qramdan çox dondurma yemək tövsiyə edilmir, çünki normadan artıq istehlak yuxarı tənəffüs yollarının iltihabına, piylənməyə, qan təzyiqinin yüksəlməsinə səbəb ola bilər.
Bütün bunlarla yanaşı, dondurmanın bir sıra faydalı cəhətləri var. Dondurma yüksək qidalılıq dəyərinə malik, orqanizm tərəfindən asan həzm olunan qida məhsuludur. Onun tərkibi orqanizm üçün faydalı olan süd yağları, proteinlər, karbohidratlar, mineral maddələr və vitaminlərlə zəngindir. Tərkibində kalsiumun miqdarının yüksək olması sümüklərin möhkəmləndirilməsinə faydalı təsir göstərir. Keyfiyyətli dondurma istehlakı orqanizmdə sevinc hormonu kimi tanınan serotoninin artmasına səbəb olur.
Dondurma təzə qaymaq dadı verməlidir. Hazırlanma texnologiyasında onun yağlılığını artırmaq üçün standartlara uyğun olaraq yalnız kərə yağından istifadə olunmalıdır. İstehlak zamanı dondurmanın boğazda acı dad verməsi tərkibinə marqarin və ya bitki mənşəli yağların qatıldığını göstərir. Dondurma məhsulunun keyfiyyəti onun tərkibindən və saxlanma şəraitindən asılıdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1301   Tarix: 29 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yatmazdan əvvəl çimənlərin nəzərinə! - Mikrobioloq xəbərdarlıq etdi

Bəziləri üçün səhər duş qəbul etmək ayılmaq və təmiz başlanğıc deməkdirsə, digərləri üçün axşam çimdikdən sonra yatağa girmək rahatlığın rəmzidir. nypost-a istinadla xəbər verir ki, ABŞ-də aparılan araşdırmalara görə böyükləri

.

Həkim qaraciyəri təmizləyən effektli içkini açıqladı

Həkim və bloger Erik Berq mixək suyunun faydalarından danışıb. e- -a istinadən xəbər verir ki, o, sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün bu içkini yatmazdan 30 dəqiqə əvvəl içməyi məsləhət görür. Mixək suyu qan şəkərinin səviyyəsin

.

İçdiyiniz suya bir parça əlavə edin - Dəyişimə inanmayacaqsınız

Son illərdə sağlam həyat tendensiyaları arasında önə çıxan üsullardan biri də çox sadə və təbii bir təcrübədir - İçdiyiniz suya bir parça şam budağı əlavə etmək. Sosial media platformalarında viral hal alan bu təklif bi

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Hamilələr bu meyvədən uzaq dursun

Hamiləlik dövründə düzgün qidalanma yalnız ananın sağlamlığı üçün deyil, eyni zamanda körpənin gələcək inkişafı üçün də mühüm əhəmiyyət daşıyır. xəbər verir ki, Finlandiyada aparılan yeni bir araşdırma hamiləlik zamanı avokad

.

Bu xəbərdən sonra yumurtanın ağını yeməyəcəksiz

Zülal tərkibli qidaların orqanizmə təsiri uzun illərdir alimlərin diqqət mərkəzindədir. Xüsusilə bağırsaq mikrobiomu, yəni orqanizmdə yaşayan faydalı mikroorqanizmlər insan sağlamlığının əsas sütunlarından biri kimi qəbu

.

Faydalı kimi təqdim edilən 4 zərərli MƏHSUL

Ultra emal olunmuş qidalar haqqında düşünəndə ağlımıza ilk olaraq çips, qazlı içkilər, şirniyyatlar və ya sosislər gəlir. Lakin əslində bu siyahı daha genişdir və bəzən "sağlam" hesab etdiyimiz məhsullar belə b

.

Bütün mavi gözlü insanlar eyni əcdaddan törəyibmiş

Kopenhagen Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, dünyada mavi gözə malik olan bütün insanlar təxminən 6-10 min il əvvəl yaşamış bir ortaq insanın davamçılarıdır. bildirir ki, tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, mav

.

Uşaqları boyamağın ciddi TƏHLÜKƏSİ – Valideynlərin nəzərinə

Valideynlərin bir çoxu qız övladlarının kiçik yaşlardan etibarən gözəl görünməsini istədikləri üçün onlara dırnaq boyası çəkməyi adi hal kimi qəbul edir. Ancaq bu "məsum" gözəllik oyununun arxasında hansı təhlükələri

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay geyimləri 2025 qaşların formalari qadin sayti həftəlik bürclər menstruasiya qızlıq pərdəsi necə açılır hamilə geyimləri vetene aid bayatilar xanim az sirin qogal anabaci baldıza aid hakışta