Dönər nə vaxt zəhərlənmə yaradır? - Son günlərin əsas bəlasından QORUNMAĞIN YOLLARI

Dönər nə vaxt zəhərlənmə yaradır? - Son günlərin əsas bəlasından QORUNMAĞIN YOLLARISon günlər dönərdən zəhərlənmə halları artıb. Hətta ard-arda baş verən kütləvi dönər zəhərlənmələri artıq ciddi narahatlıq yaratmağa başlayıb.
Dönər niyə zəhərlənməyə səbəb olur? Bu cür zəhərlənmələrin qarşısını almaq üçün hansı addımlar atılır?
Milli.Az xəbər verir ki, bu barədə Trend-ə Kliniki Tibbi Mərkəzinin Toksikologiya şöbəsinin rəhbəri Azər Maqsudov danışıb.
O bildirib ki, dönərdən zəhərlənməyə onun hazırlandığı ət səbəb olur:
"Adətən, dönərdən zəhərlənmələrə onun hazırlandığı ət, toyuq səbəb olur. Qidanın saxlanması və hazırlanma qaydası olduqca vacibdir. Zəhərlənmə ətin keyfiyyətindən və saxlanma müddətindən, eləcə də, şəraitindən irəli gəlir. Buna AQTA nəzarət edir.
Dönərdən zəhərlənmələr qida infeksiyasına aiddir. Zəhərlənmə zamanı əsas şikayətlər mədə-bağırsaqda diskomfort, ağrılar, köp, ürəkbulanma, qusma, bədən hərarətinin qalxmasıdır. Hətta nəzarət olmazsa, insan huşunu itirə bilər və vəziyyət proqressiv olaraq pozular".
O qeyd edib ki, zəhərlənmədən uzaq olmaq üçün qida məhsullarının normaya uyğun olması və saxlanma müddəti vacibdir:
"Eyni zamanda, epidemioloji tələblərə riayət etmək lazımdır. Əgər zəhərlənmə baş verərsə, həmin şəxs mütləq həkim nəzarətində müalicə olunmalıdır.
İlkin yardım olaraq, zəhərlənən şəxsin zond vasitəsilə mədə-bağırsağı yuyulmalıdır, imalə olunmalıdır, pəhriz saxlanılmalıdır. Məsləhətdir ki, bütün bunlar həkim nəzarəti altında olsun. Əgər vaxtında müdaxilə olunmazsa, bu hal xroniki hala çevrilər və sağalma müddəti uzana bilər".
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən Trend-in sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, AQTA tərəfindən qida təhlükəsizliyinin və istehlakçı hüquqlarının təmin olunması məqsədilə ölkə ərazisində dönərin emalı və satışı fəaliyyəti ilə məşğul olan ictimai iaşə müəssisələrində yoxlama-nəzarət tədbirləri davam etdirilir:
"Yoxlamalar zamanı dönər məhsullarından nümunələr götürülür, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun müvafiq laboratoriyalarında müayinələrə cəlb olunur.
Qanunvericiliyə uyğun olaraq aşkar edilmiş nöqsanlara müvafiq olaraq müəssisənin fəaliyyətinin dayandırılması və ya müəssisədə istehsalın və məhsul partiyalarının satışının qadağan edilməsi ilə bağlı məhdudlaşdırıcı qərarlar qəbul edilir, müəssisənin məsul şəxsləri barəsində inzibati protokol tərtib olunur.
Belə iaşə müəssisələrində ilk növbədə gigiyena qaydalarına, təmizliyə, temperatur rejiminə riayət edilməli, məhsullar yaxşı bişirilməli, çiy və bişmiş məhsullar bir-birindən ayrı saxlanmalı, məhsullar təhlükəsiz mühitdə olmalı, təhlükəsiz su və xammallardan istifadə edilməlidir".
"Vətəndaşlarda istehlak etdikləri dönər, eləcə də, digər qida məhsulları ilə bağlı şübhə yarandıqda, həmçinin, qida təhlükəsizliyi sahəsində istehlakçı hüquqlarının pozulması və qanunazidd hallarla rastlaşdıqda, bu barədə konkret faktlarla Agentliyin "1003-Çağrı Mərkəzi"nə məlumat verə bilərlər", - deyə qurumdan əlavə edilib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 846   Tarix: 18 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Sağlamlıq üçün ən faydalı 5 ŞORBA

İlk yeməklər (şorbalar) orqanizm üçün çox faydalıdır: onlar həm toxluq hissi yaradır, həm də tərkibindəki ət, sümük və tərəvəzlər sayəsində bir çox vitamin və qida maddələri ehtiva edir. Şorbalar bədəni qidalandırır, eyn

.

Arıqlamaq istəyirsinizsə günün altında gəzin

Minnesot Universitetinin alimləri araşdırıblar ki, "Günəş vitamini" insanı arıqladır və çəkini tənzimləyir. axşam.az-a istinadla xəbər verir ki, təcrübədə iştirak edən və artıq çəkidən əziyyət çəkən 38 adama 1

.

Bədən quruluşunuzu zədələyən İÇKİ

Bədən quruluşunu zədələyən içki növü açıqlanıb. e- -a istinadən xəbər verir ki, narkoloq Ruslan İsaev bildirib ki, pivə, nisbətən aşağı kalorili olmasına baxmayaraq, bədən üçün təhlükəlidir, çünki heç kim bu içkinin 100 mililitrind

.

Saqqızın tərkibində təhlükəli maddələr var - Ondan imtina etmək daha yaxşıdır

Saqqız, tərkibindəki bəzi hissəciklərə görə sağlamlıq riski yarada bilər. Saqqız uzun müddətdir nəfəsi təravətləndirmək və stressi azaltmaq üçün məşhur üsuldur. Bununla belə, hər kəs onun istifadəsinin mümkün zərərini düşünmür

.

Əlləri tez-tez sabunla yumayın

Bəzi valideynlərin evdə ultra-gigiyena qaydalarına riayət etmək meyli uşaqlarının sağlamlığı üçün fəlakətli nəticələrə səbəb ola bilər. Antibakterial sabunlarla onların ürək-damar xəstəlikləri və nəticədə erkən ölüm risk

.

Uşağı bezdən nə vaxt və necə çıxartmalı?

Uşağı pampersdən çıxarmaq hər bir valideyn üçün vacib mərhələlərdən biridir və bu proses səbir, ardıcıllıq və düzgün yanaşma tələb edir. e- -a istinadən xəbər verir ki, adətən, uşaqlar 18-36 ay arasında tualet vərdişlərin

.

Ramazandan sonra qidalanma necə olmalıdır?

Ramazan ayı boyunca uzun saatlar ac və susuz qaldığımız üçün orqanizm fərqli qidalanma rejiminə uyğunlaşır. Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun məqaləsində deyilir. Qeyd olunur ki, Ramazan bayramı və sonrak

.

Qırmızı ət yeyənlərin 70 yaşına çatma ehtimalı azdır - ARAŞDIRMA

Qırmızı ətin zərərləri ilə bağlı aparılan araşdırmanın nəticələri məlum olub. -a istinadən xəbər verir ki, nəticələr martın 24-də "Nature Medicine" jurnalında dərc olunub. Qırmızı ət B vitaminləri, protein və dəmi

.

Fərqində olmadan etdiyiniz 7 bədən dili səhvi – Qarşı tərəfdə mənfi təsir yaradır

Bədən dili ünsiyyətin vacib hissəsidir və bəzi səhvlər qarşı tərəfdə yanlış təsir yarada bilər. E- xəbər verir ki, psixoterapevt Sofiya Spenserin fikrincə, ən çox rast gəlinən bədən dili səhvlərindən biri qolları çarpazlaşdırmaqdır

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az aksessuarlar toy gecesi yaz geyimleri 2025 kisi ve qadin intim munasibetleri xiyarın faydaları xallarin menasi ləkə üçün maskalar burcler bedii edebiyyat novruz hakistalari maya maskasi toyuq salati