Dönər nə vaxt zəhərlənmə yaradır? - Son günlərin əsas bəlasından QORUNMAĞIN YOLLARI

Dönər nə vaxt zəhərlənmə yaradır? - Son günlərin əsas bəlasından QORUNMAĞIN YOLLARISon günlər dönərdən zəhərlənmə halları artıb. Hətta ard-arda baş verən kütləvi dönər zəhərlənmələri artıq ciddi narahatlıq yaratmağa başlayıb.
Dönər niyə zəhərlənməyə səbəb olur? Bu cür zəhərlənmələrin qarşısını almaq üçün hansı addımlar atılır?
Milli.Az xəbər verir ki, bu barədə Trend-ə Kliniki Tibbi Mərkəzinin Toksikologiya şöbəsinin rəhbəri Azər Maqsudov danışıb.
O bildirib ki, dönərdən zəhərlənməyə onun hazırlandığı ət səbəb olur:
"Adətən, dönərdən zəhərlənmələrə onun hazırlandığı ət, toyuq səbəb olur. Qidanın saxlanması və hazırlanma qaydası olduqca vacibdir. Zəhərlənmə ətin keyfiyyətindən və saxlanma müddətindən, eləcə də, şəraitindən irəli gəlir. Buna AQTA nəzarət edir.
Dönərdən zəhərlənmələr qida infeksiyasına aiddir. Zəhərlənmə zamanı əsas şikayətlər mədə-bağırsaqda diskomfort, ağrılar, köp, ürəkbulanma, qusma, bədən hərarətinin qalxmasıdır. Hətta nəzarət olmazsa, insan huşunu itirə bilər və vəziyyət proqressiv olaraq pozular".
O qeyd edib ki, zəhərlənmədən uzaq olmaq üçün qida məhsullarının normaya uyğun olması və saxlanma müddəti vacibdir:
"Eyni zamanda, epidemioloji tələblərə riayət etmək lazımdır. Əgər zəhərlənmə baş verərsə, həmin şəxs mütləq həkim nəzarətində müalicə olunmalıdır.
İlkin yardım olaraq, zəhərlənən şəxsin zond vasitəsilə mədə-bağırsağı yuyulmalıdır, imalə olunmalıdır, pəhriz saxlanılmalıdır. Məsləhətdir ki, bütün bunlar həkim nəzarəti altında olsun. Əgər vaxtında müdaxilə olunmazsa, bu hal xroniki hala çevrilər və sağalma müddəti uzana bilər".
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən Trend-in sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, AQTA tərəfindən qida təhlükəsizliyinin və istehlakçı hüquqlarının təmin olunması məqsədilə ölkə ərazisində dönərin emalı və satışı fəaliyyəti ilə məşğul olan ictimai iaşə müəssisələrində yoxlama-nəzarət tədbirləri davam etdirilir:
"Yoxlamalar zamanı dönər məhsullarından nümunələr götürülür, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun müvafiq laboratoriyalarında müayinələrə cəlb olunur.
Qanunvericiliyə uyğun olaraq aşkar edilmiş nöqsanlara müvafiq olaraq müəssisənin fəaliyyətinin dayandırılması və ya müəssisədə istehsalın və məhsul partiyalarının satışının qadağan edilməsi ilə bağlı məhdudlaşdırıcı qərarlar qəbul edilir, müəssisənin məsul şəxsləri barəsində inzibati protokol tərtib olunur.
Belə iaşə müəssisələrində ilk növbədə gigiyena qaydalarına, təmizliyə, temperatur rejiminə riayət edilməli, məhsullar yaxşı bişirilməli, çiy və bişmiş məhsullar bir-birindən ayrı saxlanmalı, məhsullar təhlükəsiz mühitdə olmalı, təhlükəsiz su və xammallardan istifadə edilməlidir".
"Vətəndaşlarda istehlak etdikləri dönər, eləcə də, digər qida məhsulları ilə bağlı şübhə yarandıqda, həmçinin, qida təhlükəsizliyi sahəsində istehlakçı hüquqlarının pozulması və qanunazidd hallarla rastlaşdıqda, bu barədə konkret faktlarla Agentliyin "1003-Çağrı Mərkəzi"nə məlumat verə bilərlər", - deyə qurumdan əlavə edilib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 874   Tarix: 18 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Piylənmə və diabetin hansı xəstəliyin gizli nəticələri olduğu bilindi

Diqqət Əskikliyi və Hiperaktivlik Sindromu (DƏHS) olan şəxslər piylənmə və şəkərli diabetə daha çox meyilli olurlar. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Tibb Elmləri Namizədi, Piroqov Universitetinin Psixiatriya və Tibbi Psixologiy

.

Yolda satılan bu məhsulu qəti yeməyin - öldürür

Baş toksikoloq: "Yol kənarlarında, ya bazarlarda satılan göbələklərin içində zəhərli növü ola bilər, bu da. Ağdamda 39 yaşlı kişi qida zəhərlənməsindən ölüb. Rayonun Şurabad kənd sakini 1986-cı il təvəllüdlü Əsədov Mura

.

Avtomobillərin salonunda insan sağlamlığı üçün təhlükəli maddələr aşkarlanıb

Bütün şəxsi avtomobillərin içərisindəki hava zərərli alov gecikdiricilərlə, o cümlədən xərçəngə səbəb ola bilənlərlə çirklənir. xəbər verir ki, bu barədə Dyuk Universitetinin alimləri bildiriblər. Onların araşdırması Environmenta

.

Ətlə bu 3 məhsulu yeməyin

Ağır yemək hissini yüngülləşdirmək və bağırsaq funksiyasını yaxşılaşdırmaq üçün tərəvəzləri, probiyotikləri və bir sıra digər məhsulları ətlə birləşdirmək daha yaxşıdır. xəbər verir ki, qastroenteroloq və hepatoloq Serge

.

Gecələr tez-tez tərləyənlər diqqət - Xərçəngin gizli əlaməti ola bilər

Gecə vaxtı yaşadığınız bəzi sadə görünən hallar əslində ciddi xəstəliklərin xəbərçisi ola bilər. Britaniyada aparılan son araşdırmalar gecə tərləməsi və yuxusuzluq kimi simptomların, xüsusilə də lenfoma (qan xərçəngi növlərində

.

Uroloq xoşagəlməz sidik qoxusunun səbəblərini izah edib

Pis qoxulu sidik sizin pəhrizinizin nəticəsi ola bilər, lakin bəzi hallarda bu əlamət bir sıra ciddi xəstəlikləri göstərə bilər.  xəbər verir ki, London Bridge Hospitalının məsləhətçisi uroginekoloq Sushma Srikrişna sidiyi

.

Yatmazdan əvvəl çimənlərə alimdən xəbərdarlıq

ABŞ-də aparılan sorğulara görə insanların 42 faizi səhər, 25 faizi isə axşam çimməyə üstünlük verir. Səhər duş qəbul edənlər günə daha ayıq və təravətli başlamaq istədiklərini deyirlər. Axşam çimənlər isə təmiz halda yatağ

.

Dəhşətli hadisə: İki böyrəyindən 300-dən çox daş çıxarıldı

Qars şəhərində həyata keçirilən unikal tibbi əməliyyat zamanı bir xəstənin hər iki böyrəyindən ümumilikdə 300-dən çox daş çıxarılıb. Uroloqlar bu sayda daşın bir xəstədə eyni anda rast gəlinməsini nadir hal kimi qiymətləndiriblər

.

Günəş işığı xeyir ya zərərdir?

Oklend Universitetinin alimləri gün işığının immun sisteminin infeksiyalarla mübarizə qabiliyyətini artırdığını müəyyən ediblər. Tədqiqat zamanı şəffaf bədən quruluşuna malik və genetik baxımdan insanla oxşar xüsusiyyətlər

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yemek reseptleri reseptler kosmetika mehsullari qozlu toyuq salati aciq zedelenmeler yaralar hakişta toy ideyalari xalqlar dostluğu metrosunun üstündə çox təcili mənzil satılır meseller novruz hakıştası xanim az hekaye janri