Dönər nə vaxt zəhərlənmə yaradır? - Son günlərin əsas bəlasından QORUNMAĞIN YOLLARI

Dönər nə vaxt zəhərlənmə yaradır? - Son günlərin əsas bəlasından QORUNMAĞIN YOLLARISon günlər dönərdən zəhərlənmə halları artıb. Hətta ard-arda baş verən kütləvi dönər zəhərlənmələri artıq ciddi narahatlıq yaratmağa başlayıb.
Dönər niyə zəhərlənməyə səbəb olur? Bu cür zəhərlənmələrin qarşısını almaq üçün hansı addımlar atılır?
Milli.Az xəbər verir ki, bu barədə Trend-ə Kliniki Tibbi Mərkəzinin Toksikologiya şöbəsinin rəhbəri Azər Maqsudov danışıb.
O bildirib ki, dönərdən zəhərlənməyə onun hazırlandığı ət səbəb olur:
"Adətən, dönərdən zəhərlənmələrə onun hazırlandığı ət, toyuq səbəb olur. Qidanın saxlanması və hazırlanma qaydası olduqca vacibdir. Zəhərlənmə ətin keyfiyyətindən və saxlanma müddətindən, eləcə də, şəraitindən irəli gəlir. Buna AQTA nəzarət edir.
Dönərdən zəhərlənmələr qida infeksiyasına aiddir. Zəhərlənmə zamanı əsas şikayətlər mədə-bağırsaqda diskomfort, ağrılar, köp, ürəkbulanma, qusma, bədən hərarətinin qalxmasıdır. Hətta nəzarət olmazsa, insan huşunu itirə bilər və vəziyyət proqressiv olaraq pozular".
O qeyd edib ki, zəhərlənmədən uzaq olmaq üçün qida məhsullarının normaya uyğun olması və saxlanma müddəti vacibdir:
"Eyni zamanda, epidemioloji tələblərə riayət etmək lazımdır. Əgər zəhərlənmə baş verərsə, həmin şəxs mütləq həkim nəzarətində müalicə olunmalıdır.
İlkin yardım olaraq, zəhərlənən şəxsin zond vasitəsilə mədə-bağırsağı yuyulmalıdır, imalə olunmalıdır, pəhriz saxlanılmalıdır. Məsləhətdir ki, bütün bunlar həkim nəzarəti altında olsun. Əgər vaxtında müdaxilə olunmazsa, bu hal xroniki hala çevrilər və sağalma müddəti uzana bilər".
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən Trend-in sorğusuna cavab olaraq bildirilib ki, AQTA tərəfindən qida təhlükəsizliyinin və istehlakçı hüquqlarının təmin olunması məqsədilə ölkə ərazisində dönərin emalı və satışı fəaliyyəti ilə məşğul olan ictimai iaşə müəssisələrində yoxlama-nəzarət tədbirləri davam etdirilir:
"Yoxlamalar zamanı dönər məhsullarından nümunələr götürülür, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun müvafiq laboratoriyalarında müayinələrə cəlb olunur.
Qanunvericiliyə uyğun olaraq aşkar edilmiş nöqsanlara müvafiq olaraq müəssisənin fəaliyyətinin dayandırılması və ya müəssisədə istehsalın və məhsul partiyalarının satışının qadağan edilməsi ilə bağlı məhdudlaşdırıcı qərarlar qəbul edilir, müəssisənin məsul şəxsləri barəsində inzibati protokol tərtib olunur.
Belə iaşə müəssisələrində ilk növbədə gigiyena qaydalarına, təmizliyə, temperatur rejiminə riayət edilməli, məhsullar yaxşı bişirilməli, çiy və bişmiş məhsullar bir-birindən ayrı saxlanmalı, məhsullar təhlükəsiz mühitdə olmalı, təhlükəsiz su və xammallardan istifadə edilməlidir".
"Vətəndaşlarda istehlak etdikləri dönər, eləcə də, digər qida məhsulları ilə bağlı şübhə yarandıqda, həmçinin, qida təhlükəsizliyi sahəsində istehlakçı hüquqlarının pozulması və qanunazidd hallarla rastlaşdıqda, bu barədə konkret faktlarla Agentliyin "1003-Çağrı Mərkəzi"nə məlumat verə bilərlər", - deyə qurumdan əlavə edilib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 776   Tarix: 18 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Gündüz yatmağı zərərləri var?

Yaşlı insanlarda gündüz yuxululuğunun artması, gündüzlər yatmaq, ya da gecəni gözləmədən yuxusunun gəlməsi ciddi problemdən xəbər verə bilər. medicina-a istinadən xəbər verir ki, alimlər 445 nəfər 70-76 yaş arası insan üzərind

.

Niyə 25 yaşdan sonra orqanizmdə problemlər başlayır?

25 yaşdan sonra orqanizmdə ağrılar yaranmağa başlaya bilər, çünki bədən bir sıra fiziki və bioloji dəyişikliklərdən keçir. xəbər verir ki, bu dövr, bədənin inkişaf mərhələsinin sona çatması və həyatın yeni bir fazasına keçməs

.

Saçları yuyarkən edilən SƏHV - nəticəsi ölüm ola bilər

Hindistanlı neyrocərrah Dr. Arun Naik saçları yuyarkən başın arxaya əyilməsinin damarları sıxaraq ölümə səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib. . -a istinadən xəbər verir ki, damarların uzun müddət əzilməsinin ölüml

.

Təbii yolla baş ağrısını necə azaltmaq olar?

Baş ağrısını aradan qaldırmaq üçün təbii üsullar bəzən dərmansız rahatlıq gətirə bilər. aşağıda bəzi təsirli üsulları təqdim edir:. Bol maye qəbul edin: Susuzluq baş ağrısının əsas səbəblərindən biridir. Gündə kifayət qədə

.

Bu qidalarla xərçəng riskini azaltmaq olar - SİYAHI

Müəyyən qidaların müntəzəm qəbulu kolorektal xərçəngə tutulma riskini təxminən 30% artıra bilər. xəbər verir ki, kişilərdə xərçəng riskini azaltmağa kömək edən qidalar arasında əsasən aşağıdakılar tövsiyə olunur:. Antioksidantlarl

.

Sağlamlığa faydalıdır, amma dişlərə ziyan vurur

Bəzi "faydalı" hesab edilən içkilər dişlər üçün müəyyən mənfi təsirlər göstərə bilər. Bu təsirlər adətən həmin içkilərin tərkibindəki turşuluq, şəkər və ya rəngləyici maddələrdən qaynaqlanır. xəbər verir ki, dişlər

.

Qışda xəstəliklərdən qoruyur, həm də arıqladır

Qışda salatları bəzəyən turp tərkibindəki vitaminlər, minerallar və liflə tam sağlamlıq qaynağıdır. axşam.az-a istinadən bildirir ki, çoxsaylı araşdırmalar nəticəsində turp yeməyin immuniteti gücləndirdiyini sübut edib.

.

Bu qidalar kişilərdə cinsi istəyi azaldır

Bəzi qidalar testosteron səviyyəsinin və cinsi istəyin azalmasına səbəb ola bilər. . -a istinadən xəbər verir ki, bunu uroloq, androloq, cərrah İlnur Agliullin bildirib. O, söhbətində kişilərdə libidonu azaldan məhsullar

.

Alimlərdən XƏBƏRDARLIQ: Marketlərdəki bu qidalar ölümə aparır - SİYAHI

Alimlər hər kəsə, xüsusən də hamilə qadınlara və yaşlılara xəbərdarlıq ediblər ki, marketlərdən məhsul alarkən diqqətli olsunlar. xəbər verir ki, yaş və hamiləlik kimi faktorlar immunitet sisteminin azalmasına səbəb olduğunda

turlar.az

sonxeber.az kosmetika mehsullari aksessuarlar yemek reseptleri tutun faydalari doğumdan sonra ilk tibbi yardım qadini ehtiraslandiran sozler novruz bayramina aid hakisdalar vetene aid atalar sozu usaq seirleri yuxuda qara ilan gormek novruz haqistalari