Dubay şokoladı qalmaqalı - Milyonlarla insan xərçəng yaradan bu maddəni yeyibmiş

Dubay şokoladı qalmaqalı - Milyonlarla insan xərçəng yaradan bu maddəni yeyibmişBir müddət əvvəl sürətlə populyarlaşan dubay şokoladları ilə bağlı araşdırma aparılıb.
Milli.Az xəbər verir ki, araşdırma bu məhsulların əksəriyyətinin istifadəyə yararsız olduğunu üzə çıxarıb.
Xüsusilə Orta Şərqdən idxal olunan bəzi Dubay şokoladlarında palma yağı, yaşıl qida boyası və kanserogen kimyəvi maddələr aşkar edib.
Almaniyanın Ştuttqart şəhərindəki Kimyəvi və Veterinariya Araşdırma Ofisi (CVUA) tərəfindən aparılan testlərdə bu şokoladların sağlamlıq üçün təhlükəli maddələrlə dolu olduğu müəyyənləşdirilib. Xüsusilə fıstıq və kadayıf aromalı Dubay şokoladlarında, doymuş yağ tərkibli palma yağı, müxtəlif qida boyaları (E140, E141) və xərçəng yaratma riskinə malik 3-MCPD adlı kimyəvi birləşmələrin olduğu aşkarlanıb.
Yoxlanılan səkkiz məhsuldan altısında 3-MCPD maddəsi tapılıb və bunların beşində bu maddənin qanuni hədləri aşdığı məlum olub. Alimlər xüsusən də çirklənmiş palma yağı istifadəsinin bu zərərli maddənin yaranmasına səbəb olduğunu və bunun insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yaratdığını vurğulayıblar.
Qeyd edək ki, 3-MCPD (3-monoxlorpropan-1,2-diol) kimyəvi birləşmədir. Bu maddə xüsusən yağlı qidaların istehsalında, yüksək temperaturda və ya qızartma zamanı meydana gələ bilər. 3-MCPD qidaların istehsalında istifadə olunan bir çox yağda, xüsusilə palmitin və soya yağı kimi bitki yağlarında tapıla bilər. Bu maddə, zərərli ola biləcək kanserogen xüsusiyyətlərə sahib ola bilər, buna görə də qida sənayesində onun miqdarı müəyyən edilən məhdudiyyətlərə tabe tutulur.
3-MCPD həmçinin insan sağlamlığına mənfi təsir göstərdiyi üçün qida istehsalında monitorinq edilir. Bununla bağlı tədqiqatlar, bu maddənin müxtəlif orqanizmlərə, xüsusilə böyrəklər və ürək-damar sistemi üzərindəki potensial təsirlərini araşdırır.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 961   Tarix: 14 aprel 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Kabuslar sadəcə yuxu deyil - beyninizdən kömək siqnalıdır

Hər birimiz ən azı bir dəfə kabusdan sonra soyuq tər içində oyanmışıq. Bəziləri uçurumdan düşdüyünü görür, bəziləri ayaqlarını hiss etmədən qaçır, bəziləri isə keçmişdə yaşadığı ağrını yenidən yaşayır. Kabuslar uşaqlard

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

101 yaşlı qadın uzunömürlülüyünün sirrini AÇIQLADI - FOTO

Böyük Britaniyada 101 yaşını qeyd edən Coys Linas uzunömürlülüyünün gizlinini bölüşüb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Linas gənclik illərində atasına fermada yardım edib, daha sonra ayaqqabı fabrikində çalışıb

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

turlar.az

geyim şəkilləri gozel gorunmek qadin sayti sirniyyatlar tənəffüs orqanları sağlam ol cəmiyyət kosmetika maska xeyanet qaynana hakista hakışdalar tapmaca