Dünyanın ən faydalı tərəvəzi açıqlandı

Dünyanın ən faydalı tərəvəzi açıqlandıABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzi (CDC) pomidoru planetin ən sağlam tərəvəzi olduğunu açıqlayıb. Tez-tez şirələrə, salatlara, şorbalara və souslara əlavə edilən bu şirəli və dadlı tərəvəzin təkcə əla dadı deyil, həm də sağlamlıq üçün faydaları var.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, pomidor daxili orqanların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, maddələr mübadiləsini normallaşdırır və xərçəngin qarşısını alır.
Pomidorun qida dəyəri
Klivlend Klinikasına görə, bir çiy pomidorda bir çox vacib element var:
Vitamin C - 17 mq, bir yetkinin gündəlik tələbatının 19 faizini ödəyir;
K vitamini - 10 mkq, bu tövsiyə olunan miqdarın 8 faizini təşkil edir;
Kalium - 296 mq, gündəlik dəyərin 6 faizini təşkil edir;
Fol turşusu - 19 mkq, gündəlik tələbatın 5 faizini ödəyir.
Bundan əlavə, pomidor hüceyrələrə DNT zədələnməsi ilə mübarizə aparmağa kömək edən güclü antioksidantlar olan likopen və beta-karotinlə zəngindir.
Pomidorun faydaları nələrdir?
Xərçəng riskini azaldır
Tərkibindəki yüksək antioksidant sayəsində pomidor xərçəng hüceyrələrinin inkişaf ehtimalını azaldır. Pomidorun müntəzəm istifadəsi prostat, ürək və bağırsaq xərçəngi riskini azaltmağa kömək edir. İstilik müalicəsindən sonra daha yaxşı sorulan likopen pomidor şirələrini, pastaları və şorbaları daha da sağlam edir.
Beyin sağlamlığını dəstəkləyir
Pomidor suyu qida maddələrinin miqdarına görə hətta sitrus meyvə şirələrini də üstələyir. Onun müntəzəm istifadəsi beyin fəaliyyətini stimullaşdırır və immunitet sistemini gücləndirir.
Arıqlamağa kömək edir
Pomidor liflə zəngindir, bu da sizə daha uzun müddət toxluq hissi keçirməyə kömək edir. Yüngül salatlar və pomidorlu şorbalar əlavə kalori əlavə etmədən sizi mükəmməl şəkildə doldurur - 100 qram məhsula cəmi 24 kkal.
Maddələr mübadiləsini və tiroid funksiyasını yaxşılaşdırır
Pomidorun tərkibindəki yod metabolik prosesləri normallaşdırmağa və qaraciyərin yağlanmasının qarşısını almağa kömək edir.
Dərinin sağlamlığını dəstəkləyir
Pomidorun tərkibində olan C vitamini orqanizmə dərinin elastikliyinə, qığırdaq və bağların elastikliyinə cavabdeh olan kollagenin istehsalına kömək edir, dərini cavan saxlayır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1003   Tarix: 28 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu simptomlar sizdə varsa virusa yoluxmusunuz - Həkimə gedin

Havaların soyuması ilə birlikdə qripə yoluxma hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki,yoluxucu xəstəliklər üzrə türkiyəli mütəxəssis professor Dr. Duran Tok H3N2-nin A qrupu qrip virusu olduğunu və bəzi hallard

.

Paltaryuyan maşınlardakı çoxsaylı rejimlər nə üçündür? – Bilmədikləriniz

Müasir paltaryuyan maşınlar artıq əvvəlki kimi sadə deyil. Yeni nəsil modellərdə onlarla fərqli yuma proqramı mövcuddur və hər biri konkret ehtiyaclara uyğunlaşdırılıb. Yuma prosesində yalnız rejim seçimi deyil, həm də suyu

.

Telefon qablarından istifadəni dayandırın - Mütəxəssis açıqladı

Texnologiya mütəxəssisləri ictimaiyyətə telefon korpuslarından istifadəni dayandırmağı tövsiyə ediblər. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, yeni nəsil smartfonlar artıq davamlı şüşə və metal şassi texnologiyaları il

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Terapevtdən elektron siqaretlə bağlı XƏBƏRDARLIQ

"Elektron siqaretə münasibətdə cəmiyyətdə yanlış bir təsəvvür formalaşıb. Bir çox insan düşünür ki, adi siqaret daha zərərlidir və elektron siqaretə keçməklə zamanla siqareti tamamilə tərgitmək mümkün olacaq. Bu yanaşm

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

turlar.az

toy makiyajlari gozel gorunmek maskalar saç düzümləri azerbaycan xalq mahnilari adlari əbdürrəhim bəy haqverdiyev göyəm turşusu kosmetika novruza aid hakisda qızlıq pərdəsi baliq burcu bahar bayatı