Ədviyyatlar bədənə necə təsir edir?

Ədviyyatlar bədənə necə təsir edir?Ədviyyatsız mətbəx təsəvvür etmək mümkün deyil.
Milli.Az xəbər verir ki, Planas klinikasının (ABŞ) qidalanma şöbəsinin mütəxəssisi və ən yaxşı həkimlər mərkəzinin üzvü Marta Qrey ədviyyatların insan orqanizminə təsirindən danışıb.
"Ədviyyatlar yeməyə xüsusi dad verir və antik dövrdən bəri tibdə də istifadə olunur. Məhsulların faydalı xüsusiyyətlərindən fəal istifadə edirik, məsələn, limon ilə zəncəfil suyunu götürün. Heç kimə sirr deyil ki, belə bir içki şişkinliyi və ödəmi azaldır. Hər ədviyyat bizə müəyyən problemi həll etməyə kömək edə bilər: narahatlığı azaltmaq, immunitet sistemini gücləndirmək, həzmi yaxşılaşdırmaq, artıq mayeni kənarlaşdırmaq və bədəndəki qazları zərərsizləşdirmək. Bu kiçik problemlərin həlli sağlamlığın qorunmasında mühüm rol oynayır. Əlbəttə ki, bütün yeməklərə ədviyyat əlavə etmək də lazım deyil", - deyə mütəxəssis qeyd edib.
Qrey hər ədviyyatın faydası və əks göstərişləri haqqında ətraflı məlumat verib:
Arıqlamaq üçün pəhriz saxlayırsınızsa, müəyyən ədviyyatlar həqiqətən məqsədə çatmağa kömək edə bilər.
Jenşen: Metabolik sürəti artırır, həddindən artıq yemək istəyinin qarşısını alır.
Qırmızı istiot: Həzmi və mədə şirəsinin istehsalını yaxşılaşdırır.
Darçın: Mədə-bağırsaq traktının işini yaxşılaşdırır, qanda xolesterini azaldır.
Qara istiot: Bədəndəki yağların parçalanmasına kömək edir, fermentlərin istehsalını stimullaşdırır.
Zəncirotu: Qaraciyər və öd kisəsi yollarının işini yaxşılaşdırır.
Xardal: Təbii laksatifdir, qanda xolesterinin tənzimlənməsinə kömək edir.
Sarıkök: İltihab önləyicidir, öd xəstəliklərinin aradan qalxmasına kömək edir.
Zəncəfil: İltihabi prosesləri azaldır, doyma hissi yaradır və iştaha nəzarət etməyə kömək edir.
Qarnı düzləşdirmək tez-tez dərmanlarla həll etdiyimiz ən çox görülən problemlərdən biridir. Ədviyyatlar da kömək edə bilər.
Adaçayı: Sidikqovucu xüsusiyyətləri sayəsində bədəndəki artıq mayeni çıxara bilər.
Şalfey: Sidikqovucu xüsusiyyətləri ilə şişkinliyi azaldır, toksinləri və artıq mayeni çıxarır.
Cəfəri: sidik ifrazat sisteminin təmizlənməsini stimullaşdırır. Ödəmə qarşı əvəzedilməz vasitədir.
Atpıtrağı: Bu bitki də sidikqovucu xüsusiyyətləri ilə məşhurdur.
Zəncirotu: Həzmi yaxşılaşdırmağa və bədəndən artıq mayenin çıxarılmasına kömək edir.
Şüyüd toxumu: Sinir sisteminin işini yaxşılaşdırır, toksinləri və ödəmi çıxarır.
Müəyyən effekt üçün yuxarıdakıların hamısı əla işləyir. Ancaq həkim geniş spektrli olması səbəbindən ən çox tövsiyə olunan bu ədviyyatları xatırlatmağı unutmayıb.
Sarımsaq: Qan təzyiqini normallaşdırır, hətta xərçəng əleyhinə təbii antibiotik hesab olunur. Həm çiy, həm də qurudulmuş forması eyni dərəcədə faydalıdır.
Sarıkök: Antioksidant, ağrıkəsici və sakitləşdirici xüsusiyyətlərinə görə faydalı məhsul sayılır. Odur ki, yeməklərə rahatlıqla əlavə edilə bilər. Ən məşhur sarıkök əsaslı qarışığa köri deyilir, tərkibində şüyüd, mixək, keşniş, çili və sarımsaq var.
Adaçayı: Dərman xüsusiyyətləri yalnız həzm sisteminə deyil, həm də bütün bədənə yaxşı təsir göstərir, güclü antioksidant və iltihab önləyicidir.
Mixək: Ədviyyatlar arasında özündə ən çox miqdarda antioksidant ehtiva edir. Həzmi yaxşılaşdırmaq üçün istifadə olunur.
Darçın: Qəhvə və desertləri onsuz hazırlaya bilməzsiniz. Daddan əlavə, iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
İstiot: Arıqlamaq üçün təsirli olur, çünki mədədə xlor turşusu istehsalına kömək edir və bununla da maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Salat, ət və balıq ilə yaxşı gedir.
Sui-istifadə edilməməsi lazım olan ədviyyatlar
Müəyyən ədviyyatların istifadəsi tənzimlənməlidir, çünki həmişə faydalı deyil:
"Pəhrizə əlavə etməzdən əvvəl ədviyyatların xüsusiyyətlərini və onların əks təsirlərini bilmək vacibdir. Ancaq qidalanma mütəxəssisi ilə məsləhətləşmək daha yaxşıdır. Ehtiyatla yanaşmalı olduğumuz məhsullar arasında cövüz xüsusi yer tutur", - deyə ekspert əlavə edib:
Cövüz: Vizual halüsinasiya, narahatlıq, taxikardiya, hipertoniya və çox miqdarda psixomotor təşvişə səbəb ola biləcək maddə ehtiva edir. Gündə beşdən yeddi qrama qədər istifadə etsəniz, zəhərli təsir dərhal özünü göstərməyə başlaya bilər.
Duz: Natrium duzun tərkib hissələrindən biridir. Vücudumuzun hüceyrə mayesinin sabit səviyyədə saxlanması üçün ona ehtiyacı var. Bununla birlikdə, duzun artıq olması bədəndə suyun yığılmasına səbəb ola bilər.
Çili bibəri və digər: Onların tərkibindəki maddə mədə-bağırsaq traktının qıcıqlanmasına səbəb ola bilər.
Anis: Körpələr üçün ən çox görülən ağrıkəsicilərdən biridir. Çox yüksək konsentrasiyada, konvulsiya və yuxuya, həmçinin qusma və ishala səbəb ola bilər. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1100   Tarix: 11 may 2020
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Bu xəstəliyi qəti görməzdən gəlməyin: qadınlara daha çox təsir edir

Dünya üzrə 300 milyondan çox insana təsir edən astma xəstəliyi qadınlarda niyə daha çox müşahidə olunur?. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, genetik meyllilikdən tutmuş allerqik quruluşa qədər bir çox səbəbi Sin

.

Ən sağlıqlı çərəz: Nə fındıq, nə badamdır - bu, hamısından üstündür

Sağlam qidalanmanın əsas elementlərindən biri olan çərəzlər həm enerji vermə xüsusiyyətləri, həm də orqanizmə göstərdikləri saysız faydalarla diqqət çəkir. Adətən fındıq, badam və Antep fıstığı ən çox istifadə olunan çərəzlə

.

Yayın sevilən meyvəsi kişilərin yataq performansını artırırmış

Yay mövsümünün sevilən meyvəsi kişilərin yataq performansını artırır. xəbər verir ki, yay aylarında ən çox istehlak edilən meyvələrdən olan qarpız, kişilərin cinsi sağlamlığına müsbət təsir edir. Bu nəticələr "Curren

.

Bu içkini rasiondan əskik etməyin: min dərdə dəva - dirilik suyu

Şalqam suyu, həm dadı ilə, həm də sağlamlığa olan faydaları ilə tanınan qədim bir içkidir. Xüsusilə Türkiyə mətbəxində geniş istifadə olunur. Aşağıda şalgam suyunun əsas faydalarını qeyd edirik:. Şalğam suyu nədən hazırlanır?

.

Allergiyanı yüngülləşdirmək üçün sarımsaq bal qarışımı

Sarımsaq balı, ənənəvi Çin təbabətində yüksək dəyərləndirilir və artıq 2500 ildən çoxdur ki, tətbiq olunan kompleks müalicə sisteminə daxildir. Ancient Digin səhifəsində allergiya tutmaları zamanı sarımsaq balının faydalar

.

Miqreni olanlar bu qidaları yeməsin

Miqren sadəcə adi baş ağrısı ilə kifayətlənməyən, bir çox insana gündəlik həyatında ciddi maneələr yaradan nevroloji pozuntudur. Bu xəstəlik bəzi hallarda iş qabiliyyətini azaldır, yuxu və qidalanma rejimini pozur, həmçini

.

Dubay şokoladının tərkibində elə gizli maddə var ki

Son dövrlərdə sosial şəbəkələrdə populyarlıq qazanan Dubay şokoladı yalnız dadı ilə deyil, təhlükəli tərkibi ilə də gündəmə gəlib. Parıltılı qablaşdırması və dəbdəbəli təqdimatı ilə diqqət çəkən bu məhsulun arxasında sağlamlığ

.

Faydasını bilən yaşıl soğanın qoxusunu unudar

Mətbəxlərimizin ayrılmaz hissəsi olan yaşıl soğan bəzən kəskin qoxusuna görə ikinci plana atılsa da, sağlamlığa verdiyi saysız faydalarla diqqət çəkir. xəbər verir ki, yaşıl soğanın müntəzəm istifadəsi orqanizmi gücləndirir

.

Hamımızın etdiyi bu vərdiş dəri xərçəngi yaradırmış - Xəbərdarlıq

Yeni araşdırmalar günəş yanığının dəri xərçəngi, xüsusilə də ən ölümcül növlərdən biri olan melanomanın yaranma riskini ciddi şəkildə artırdığını üzə çıxarıb. xəbər verir ki, İngiltərədə aparılan sorğuya əsasən, hər iki nəfərdə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az kosmetik vasiteler geyim seçimi gözəllik məhsulları banan pirojnasi qırmızı xalça almaniya haqqinda melumat uzdeki qara noqteler zencefil üzeyir hacıbəyli qizlar saglam qidalanma sanamalar